Yeni Akvaryum Kuruyorum Desteğe İhtiyacım Var


Seko. 61.41.78Çevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2019
İl: Kocaeli
Mesaj: 1
Seko. 61.41.78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2019 23:46
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/211937/010120192333221.jpg[/IMG]

Yeni akvaryum kuruyorum 100x33x45 ölçülerinde ısıtıcım ve motorum görselde eklidir. Bitkisel akvaryum kurmak istiyorum co2 istemeyen bitkiler koymak istiyorum. Hangi balık türlerini kaçar adet koymalıyım? Işık olarak ne kullanmalıyım? Hangi kumdan ne kadar kullanmalıyım? Hangi kök ve taşları kullanmalıyım? Ve nelere dikkat etmeliyim yardımcı olursanız sevinirim. [IMG]null[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/211937/010120192336571.jpg[/IMG][IMG]null[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/211937/010120192341321.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerHatSÇevrim Dışı

Kayıt: 22/12/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 920
BerHatSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2019 01:01
Merhaba,
Bence öncelikle bakmak istediğiniz balığa karar verin, akvaryumun gerisini ona göre tasarlayın. İç filtrede süngerle birlikte en azından elyaf hatta sera crystal clear kullanırsanız verimini çok artırabilirsiniz. Benim baktığım en zahmetsiz ve kolay büyüyen bitki egeria densa idi tavsiye ederim.

Beğenenler: [T]211937,Seko. 61.41.78[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eritreusÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 02/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 617
eritreusÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2019 01:01
Oncelikle hayirli olsun. İc filtre debin 1300 lt yanilmiyorsam. Bitki akvaryumlarinda cok fazla sirkülasyon olmaz. Bu yuzden sunsun 603 dis filtre veya Haqos 500 aski filtrelerden birini temin etmen ileride hayal kirikligi yaşamaman icin dogru tercih olur. Bitki tabani icin ucuz ama verimli olan dere kumu kullanabilirsin. Vitasand kaliteli bitki kumlarini alabilirsin. Tabana uygun miktarda misket gubre koyarsan daha verimli olur. Bitki akvaryumu icin isik sart. Florasan veya led sistemi temin etmen gerekli. Forumda ki konulari inceleyin. Her seyi adim adim yapin. Balik en son tercih olmali. Besleyebilecegin turler canli doguran,neon,rasbora gibi turler olabilir. Tavsiyem tek tur beslemen.

Beğenenler: [T]211937,Seko. 61.41.78[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismet24Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/03/2018
İl: Balikesir
Mesaj: 1878
ismet24Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2019 01:07
Hayırlı olsun.
Bitkili akvaryum kurmadim hiç, konu güncel kalsın ki arkadaşlar daha iyi yardımcı olur.
Balık türü olarak form sayfasında balık bulucu var. Aynı yerde bitki bulucu da mevcut incelerseniz fikirler oluşacaktır.
Akvaryumun üzerine yaklaşık 150 lt uygun tür ve türe uygun bitki seçebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ErenBugraÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2018
İl: Izmir
Mesaj: 594
ErenBugraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2019 01:28
25 kg kadar hagen kum yada 10 kg lav kırığı geri kalanı hagen kum olarak düşünebilirsiniz. bitki olarak elodea, tilki kuyruğu, moss, çınar,cryptoryne tüleri, anubias türleri tavsiye ederim balık olarak ise canlı doğuran derim. Kolay gelsin

Beğenenler: [T]211937,Seko. 61.41.78[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devrimdptÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2008
İl: Yurtdisi
Mesaj: 556
devrimdptÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2019 11:19
Akvaryumun uygun bir sehpa bul bence. O sehpa olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SplendorÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1880
SplendorÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2019 12:04
Co2 gerektirmeyen değil de, Co2 takviyesi istemeyen bitkiler şeklinde bir düzeltme ile başlayayım. [:D] Çünkü bitkinin hayatını sürdürmesi için "Işık + Gübre + Co2" bir zorunluluktur. Kimisi takviye ister kimisi var olan ile yavaş büyür.

Taban için;

Bitki dikeceğiniz yerlerde en az 5 cm kum yüksekliği olmasına dikkat edin, kök gelişmesi için gerekiyor.
Sadece tek tip kum; siyah kuvars kum, bitki dikilen yerlere Kugeln gübre koyabilirsiniz.
İki farklı kum; lav kırığı+kuvars kum // kuvars kum+manado gibi, araya sineklik teli koyarsanız karışmasını engeller.
Besinli toprak+kum; Aquabasis+manado ya da Nutribasis+kuvars kum gibi

200W ısıtıcı iyi olur. (50 litrelik tankımda 50W ısıtıcı var, oda sıcaklığı kışın 20 dereceye düştüğü zaman, tankı 25 derecede tutmakta zorlanıyorum, bu yüzden artık bulunduğu odada serinliği kıracak kadar kalorifer açık.) Suyu ısıtmaktan çok stabil tutmak da canlıların hayatı için önemli, göz ardı etmeyin. Sirkülasyonun olduğu yere koyarsanız bütün tanka yayılır, daha iyi olur.

Suyun içinde sirkülasyonu sağlamak ve canlılar eklendiğinde temiz tutmak için sizin 150 litre tankta dış filtre daha iyi olur, iç filtreyle çevirmeniz zor olur.

Taban için uğraştıysanız tilki kuyruğu ve elodea gibi köksüz bitkiler almayın, sonra bunları ekiyorum ama çürüyor dersiniz. Dikilmediği için hiç haz etmediğim iki bitki. Endamlı büyüyen limon, çalı görünümü için çınar, selvi gibi sık ve boylu bitkilendirme için bacopa öneririm. Aralara kolay bakımı olan Rotala ve Ludwigia varyasyonlarıyla kontrast yaratabilirsiniz. Sessifloralar da güzeldir.

Aydınlatma; Led sistemi daha faydalı olur. Bu kısım başka bir dünya, araştırın. Forumda yapanlar da var, onlardan bilgi alabilirsiniz. Ilk kurulumda 4 saat ile başlayıp her ay sonunda 1 saat arttırarak 8 saate çıkarırsınız. Bu süre zarfında form değiştirecek bitkiler olacak, adapte olamayıp çürüyenler de olacak, su oturdukça bitkilerin durumu kendini gösterir.

Gübreleme; Bitkili tanklar için suda olması gereken her element için belirli ppm değerleri vardır. Yalnız bu değerler tüketime bakılarak eksik olan tamamlanır şeklindedir, yani su testlerinden bahsediyorum. Biz profesyonel olmadığımız ve bu kadar para yatırmadığımız için belli başlı bir gübreleme sistemini bizim ayarlamamız lazım, yani her tank kendine özeldir bu konuda. Bunu da zamanla siz tecrübe edeceksiniz. Başlangıç için; ilk iki hafta gübreleme yapmayın. Adaptasyon sürecinde fazla tüketim olmaz. Iki hafta sonunda all inclusive ile başlayabilirsiniz. Kurulumdan itibaren 1 ayı devirdikten sonra NPK eklemesi de başlar. Minimal değerlerde ekleme yaparak başlarsınız. Unutmayın, tanka co2 takviyesi olmayacağı için normalde olması gerektiği kadar tüketim olmayacaktır, daha çabuk büyüsünler diye tankı gübreye boğmayın, ben zamanında yaptım, karideslerim öldü ve her yer yosun oldu. Bitkilerin ve canlıların verdiği tepkiye göre artırıp azaltırsınız. Kendimden örnek vereyim; Canlı yükü nispeten fazla olan tankımda 1 ay sonunda düzgün giden bitkilerde sararmalar ve çürümeler baş gösterdi, sürgün vermeleri durdu. Nitrat canlılardan, fosfat yemlerden yeter sandım, yetmedi. Potasyum miktarını artırıp az az nitrat ve fosfat eklemeye başladım. Aynı zamanda deneme amaçlı demir gübresine de başladım (fazlası saç yosunu yapar, bende olmadı, yani ihtiyaç vardı). Ne olursa olsun bu iki haftalık gübreleme planını uygulayacağım ve ona göre aksiyon alacağım dedim. Canlılarımda bir problem yok, bitkilerim tekrar yeşillendi ve sürgün vermeye başladı. Şuan için iyi gidiyor ve planda değişiklik yapmıyorum, bir eksiklik ortaya çıkarsa miktarları artıracağım. Ayrıca her hafta %30 civarı su değişimi önemlidir.

Ilk 2-3 ay sabretmeniz ve ne durumda olursa olsun mücadele etmeniz gerekir. Panik yapmayın, var olanı gözlemleyin. Hatta kurulumu tamamladıktan sonra tanıtımını yapacak bir başlık açın ve günlük tutar gibi her hafta tankı fotoğraflayın ve yaptığınız uygulamaları yazın. Bu sayede gelişimini de takip edersiniz. Bir problem için yardım alacağınız zaman üyeler buna bakarak daha sağlıklı bilgi verebilir. Başlangıçta tankınızda yosun da olabilir. Canlı da kaybedebilirsiniz. Bazen ne yaparsanız yapın bazı şeyler ters gidebiliyor. 10lu ember tetra sürümde hiç bir şey yok iken tek bir balığın ters yüzdüğünü gördüm, yaklaştım baktım, 3-5 dk içinde tık dedi gitti. Ne olduğunu anlamadım, diğer 9u hala iyi durumda ve devam ediyor. Kahverengi yosun oldu, leopar vatozla çözdüm. Doğru adımları uyguladığınızda karşınıza minör problemler çıkıyor ve bunların da üstesinden kolayca gelebiliyorsunuz, iyi hobiler. [:nazar:]




Beğenenler: [T]211937,Seko. 61.41.78[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir