Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin


faithfulÇevrim Dışı

Kayıt: 11/10/2017
İl: Van
Mesaj: 3
faithfulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ekim 2017 16:00
Herkese merhaba,
Kısa bir süre önce bu güzel hobiye merak salıp 100 cm genişlikli klasik bombeli akvaryumu mobilyası, dış filtresi, ısıtıcısı vs. ile ikinci el olarak aldım. O günden beri başta bu değerli site olmak üzere birçok kaynaktan bilgi edinmeye çalıştım. Öğrendikçe de daha ne kadar çok şey bilmem gerektiğinin farkına vardım. Bu hobi ilgilenmesi çok zevkli ve eğlenceli olmakla beraber "minimum sorun maksimum performans isteniyorsa" iyi seviyede teknik bilgiye ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Şimdiden değerli bilgi ve tecrübelerinden faydalandığım ve faydalanmaya devam edeceğim tüm arkadaşlara çok çok teşekkür ederim.
Bendeniz canlı doğuran türlerini beslemek istediğim bitkili bir akvaryum düşünüyordum ve dün itibariyle resmini aşağıda göreceğiniz şekilde kendimce tasarımı tamamlayıp ters osmos sistemli tezgah altı arıtma cihazı ile filtrelenmiş su kullanarak akvaryumu doldurdum. Zemin malzemesi olarak en alta lav kırığı, üstüne birkaç cm aralıklarla misket gübre ve en üste hagen kumu diye anılan aquadeco demir içerikli bitki kumu kullandım. Sol tarafta görünen mangrove kökü ve sağda henüz adını bilmediğim ama salınım testini başarıyla geçen bir kaya parçası mevcut. Arkalarda görünen uzun elodea bitkilerini internet üzerinden, diğer bitkileri yerel petshop'tan satın aldım. O yüzden elodea'nın adını biliyordum ancak diğerlerinin tam adını henüz bilmiyorum. Kayanın arkasında köşedeki bitki sanırım Cryptocoryne wendtii türü bir bitki. Kayanın solundaki iki tane, mangrove kökünün ucunda ve sol öndeki küçük bitkinin isimleri konusunda yardımlarınızı beklerim. Kökün ve kayanın üzerine de biraz java moss bağladım. Akvaryum biraz bulanık çünkü heyecandan olsa gerek zemin malzemelerini yıkamadan kullandım. Dış filtre atman 3338 marka ve hali hazırda sorunsuz çalışıyor. Aynı şekilde ısıtıcı da 27 dereceye ayarlı şekilde iç filtrenin arkasında çalışmakta. Sol arka köşede iç termometre mevcut ve şuan su sıcaklığı 26.5 derece. Işık kaynağı olarak önceki sahibi kapağa silikon ledlerden yapıştırmış gücü şiddeti hakkında hiçbir fikrim yok. Sadece görsel izlenimim biraz düşük kaldığı yönünde. Gelelim sorularıma :)
1- İç filtre hem biraz gürültülü çalıştığından hem de biraz fazla hava üflediğini düşündüğüm için hortumun ucundaki deliğe kürdan gibi birşey sıkıştırdım bu motoruna zarar verir mi?
2- Aynı şekilde dış filtrenin de sirkülasyonunun fazla olduğunu düşünerek (sol arkadaki kumları baya oydu) çıkış kısmındaki vanayı biraz kıstım. Bu da filtre motorunu zorlar veya zarar verir mi?
3- İç ve dış filtreler çalıştığı için su epey hareketli. Bu durum suyun berraklaşmasını geciktirmiyor mu? Yani en azından çökme gerçekleşip su berraklaşana kadar filtreleri kapatabilir miyim yoksa berraklaşmayı sağlayacak olan zaten bu filtreler mi? Su çökme ile mi filtrelerin tutması yoluyla mı berraklaşacak ve sizce ne kadar sürer?
4- Biyolojik döngü için bakteri takviyesi yapmam gerekir mi. Bitkilerin bir kısmını petshoptan aldım ve mevcut akvaryumlarından çıkardı. Dolayısıyla bu bitkilerde faydalı bakterilerden yok mu ve döngünün başlaması için yeterli mi? Bu arada bitkilerle beraber iki küçük salyangoz da kaçak giriş yapmış ve şuan elodea üzerindeler.
5- Işık konusundaki fikrinize de ihtiyacım var. Şimdilik mevcut ledlerle idare edeyim mi acil değişikliğe ihtiyaç var mı?

Şimdilik aklıma gelenler bunlar biraz uzun mu oldu bilemiyorum ama şimdiden sabırla okuduğunuz ve cevaplarınız için teşekkürler. Benim bahsetmediğim ve sizin eklemek istedikleriniz olursa da belirtirseniz memnun olurum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200550/231020171553521.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200550/231020171553551.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

elektrofishÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 3
elektrofishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2017 13:20
Merhaba,
Ben de aranıza yeni katıldım. Henüz bir akvaryum kurmadım. Bu konuda bazı çekincelerim var. Öncelikle kirada oturan ve taşınma ihtimali olan biri olarak bir akvaryumun taşınma esnasında ne kadar zorluk çıkarabileceğini kestiremiyorum. Bir de İStanbul'da bir deprem riski var malum. O da tedirgin ediyor. Bu konuda önerilerinizi bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MarshalÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 30
MarshalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2017 14:34
[QUOTE=elektrofish]Merhaba,
Ben de aranıza yeni katıldım. Henüz bir akvaryum kurmadım. Bu konuda bazı çekincelerim var. Öncelikle kirada oturan ve taşınma ihtimali olan biri olarak bir akvaryumun taşınma esnasında ne kadar zorluk çıkarabileceğini kestiremiyorum. Bir de İStanbul'da bir deprem riski var malum. O da tedirgin ediyor. Bu konuda önerilerinizi bekliyorum.[/QUOTE]

Ne boyutta bir akvaryum düşünüyorsunuz? Bu işten keyif aldiktan sonra zor şeyler kolay oluyor, uğraşamam dediginiz seyleri istikrarli bir bicimde yapar hale geliyorsunuz, bu hobi de bunu gerektiriyor zaten. Tavsiyem şimdilik nano boyutta bir akvaryum edinmeniz, olasi tasinma yada hobiyi birakma durumunda size zorluk cikarmayacaktir. Harika nano kurulumlar mevcut incelemenizi tavsiye ediyorum. Deprem konusuna gelince akvaryumu koltuk,kanepe,yatak yakinina koymamanizi tavsiye edebilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bkrnlÇevrim Dışı

Kayıt: 16/10/2017
İl: Karaman
Mesaj: 11
bkrnlÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2017 16:28
Merhabalar bende aranıza yeni katildim. Beş sene lepisteslerle geçen güzel günlerden sonra 2 yil zorunlu ara. Şimdi tekrar baliklarima.
200 litre sarı prenses 1e 4d
80 litre Lepistes 2 e 8d
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

elektrofishÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 3
elektrofishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2017 17:07
[QUOTE=Marshal]

Ne boyutta bir akvaryum düşünüyorsunuz? Bu işten keyif aldiktan sonra zor şeyler kolay oluyor, uğraşamam dediginiz seyleri istikrarli bir bicimde yapar hale geliyorsunuz, bu hobi de bunu gerektiriyor zaten. Tavsiyem şimdilik nano boyutta bir akvaryum edinmeniz, olasi tasinma yada hobiyi birakma durumunda size zorluk cikarmayacaktir. Harika nano kurulumlar mevcut incelemenizi tavsiye ediyorum. Deprem konusuna gelince akvaryumu koltuk,kanepe,yatak yakinina koymamanizi tavsiye edebilirim.[/QUOTE]

Okuduklarımdan gördüğüm kadarıyla herkes olabildiğince büyük bir akvaryumla başlamanın daha avantajlı olduğunu söylemiş. Bende 120 LT'lik bir akvaryumla başlamayı düşünüyordum açıkçası. Nano dediğiniz modeller belirli bir boyutu mu ifade ediyor?
Bir de "su dinlendirme" meselesini merak ediyorum. Genelde musluk suyu kullanımı önerilmiş. 100-120 lt suyu dinlendirmek biraz zor. Akvaryuma doldurup dinlendirme yapsak olur mu acaba? Yoksa akvaryuma dinlendirmeden kesinlikle koymamak mı gerekiyor?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MarshalÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 30
MarshalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2017 17:45
[QUOTE=elektrofish]

Okuduklarımdan gördüğüm kadarıyla herkes olabildiğince büyük bir akvaryumla başlamanın daha avantajlı olduğunu söylemiş. Bende 120 LT'lik bir akvaryumla başlamayı düşünüyordum açıkçası. Nano dediğiniz modeller belirli bir boyutu mu ifade ediyor?
Bir de "su dinlendirme" meselesini merak ediyorum. Genelde musluk suyu kullanımı önerilmiş. 100-120 lt suyu dinlendirmek biraz zor. Akvaryuma doldurup dinlendirme yapsak olur mu acaba? Yoksa akvaryuma dinlendirmeden kesinlikle koymamak mı gerekiyor? [/QUOTE]

Büyuk akvaryum ile başlamanin belli avantajlari ve dezavantajları var, eğer gercekten bu hobiye ben devam ederim kararliyim diyorsaniz olabildigince buyukle baslayabilirsiniz, buyuk akvaryumla baslamak bakildigi zaman bir hobici icin uzun vadede tasarruf demek, kücükten baslayip hevesini alamayip buyuge gecmek daha maliyetli olabilir.Bir diğer avantaji ise besleyebileceginiz tur yelpazesinin genis olmasidir, akvaryum canlilari icin minimum hacim gibi bir terim var iken maksimum hacim gibi bir terim yoktur. Dezavantajlari ise direkt büyükle baslayip kisa surede hobiden soğumak. Bunun karari tamamiyle size aittir benim nano tavsiyemin sebebi görece daha az uğraş istemesi, iyi dizayn edildigi takdirde hacmine aykiri bicimde buyuk tanklardan iyi gorunebilme potansiyeli, bitkili nano tanklar gerçekten tam bir görsel sov oluyor iyi dizayn edildiginde...
Nano akvaryum görsel anlamda ufak akvaryumlara verilen ad diyebiliriz, yabanci kaynaklarda nano akvaryum 10 galon ve asagisidir diyen varken hayir 5 galon ve asagisidir diyen de var, litre/galon bazinda net bir tanim yapabilmek zor, bana göre 30x30x30 asagisi nanodur.
Su meselesine gelince musluk suyu kullanmak maliyet acisindan avantajli ve uygulamalar dogru yapildigi takdirde herhangi bir sorun teskil etmemektedir. Suyu akvaryumda dinlendirebilirsiniz, fakat suyu akvaryuma koyduktan sonra 2 sivi eklemeniz gerekmektedir, bunlardan biri sera aquatan digeri sera nitrivec, birisi musluk suyundaki agir metalleri baglar digeri ise bakteri kulturu olusumunu hizlandirir, akvaryum kurulumunda olmasi zaruri olan ürünlerdir, piyasada bu urunlerin farkli markalar adi altinda bir suru muadili bulunuyor onlara da yönelebilirsiniz. Ben ilk kurulumda direkt olarak bu iki siviyi ekleyip akvaryumda 1 hafta dinlendirmistim suyu, bir sorun yasamadim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

elektrofishÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 3
elektrofishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2017 20:40
[QUOTE=Marshal]

Büyuk akvaryum ile başlamanin belli avantajlari ve dezavantajları var, eğer gercekten bu hobiye ben devam ederim kararliyim diyorsaniz olabildigince buyukle baslayabilirsiniz, buyuk akvaryumla baslamak bakildigi zaman bir hobici icin uzun vadede tasarruf demek, kücükten baslayip hevesini alamayip buyuge gecmek daha maliyetli olabilir.Bir diğer avantaji ise besleyebileceginiz tur yelpazesinin genis olmasidir, akvaryum canlilari icin minimum hacim gibi bir terim var iken maksimum hacim gibi bir terim yoktur. Dezavantajlari ise direkt büyükle baslayip kisa surede hobiden soğumak. Bunun karari tamamiyle size aittir benim nano tavsiyemin sebebi görece daha az uğraş istemesi, iyi dizayn edildigi takdirde hacmine aykiri bicimde buyuk tanklardan iyi gorunebilme potansiyeli, bitkili nano tanklar gerçekten tam bir görsel sov oluyor iyi dizayn edildiginde...
Nano akvaryum görsel anlamda ufak akvaryumlara verilen ad diyebiliriz, yabanci kaynaklarda nano akvaryum 10 galon ve asagisidir diyen varken hayir 5 galon ve asagisidir diyen de var, litre/galon bazinda net bir tanim yapabilmek zor, bana göre 30x30x30 asagisi nanodur.
Su meselesine gelince musluk suyu kullanmak maliyet acisindan avantajli ve uygulamalar dogru yapildigi takdirde herhangi bir sorun teskil etmemektedir. Suyu akvaryumda dinlendirebilirsiniz, fakat suyu akvaryuma koyduktan sonra 2 sivi eklemeniz gerekmektedir, bunlardan biri sera aquatan digeri sera nitrivec, birisi musluk suyundaki agir metalleri baglar digeri ise bakteri kulturu olusumunu hizlandirir, akvaryum kurulumunda olmasi zaruri olan ürünlerdir, piyasada bu urunlerin farkli markalar adi altinda bir suru muadili bulunuyor onlara da yönelebilirsiniz. Ben ilk kurulumda direkt olarak bu iki siviyi ekleyip akvaryumda 1 hafta dinlendirmistim suyu, bir sorun yasamadim.[/QUOTE]
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim öncelikle.
Açıkçası şuradaki gibi adeta bir orman görüntüsü andıran akvaryumlar beni çok heyecanlandırıyor:
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/129336/20131102_2311208.jpg[/IMG]
ya da şunun gibi
[IMG]http://p1.pichost.me/640/32/1551951.jpg[/IMG]
Ama sanırım böyle bitki akvaryumu ile başlamak başlangıçta zor olacaktır. Daha sade birşeyle başlayabilirim.
Nano akvaryum olarak önerebileceğiniz markalar var mıdır? Akvaryumcularda daha çok dikdörtgen ve büyük hacimliler satılıyor gördüğüm kadarıyla.
Şu tür ürünler ithal oldukları için sanırım fiyatları büyük akvaryumlardan bile daha pahalı.
[URL]https://urun.n11.com/akvaryum/hailea-e25-beyaz-nano-akvaryum-25-litre-led-isik-P103975401[/URL]
Büyük kapasiteli olarak şöyle birşey düşünmüştüm:
[URL]https://www.sahibinden.com/ilan/hayvanlar-alemi-aksesuarlar-balik-100-40-50-mobilyali-ceylan-akvaryum-kampanya-495086958/detay/[/URL]

En iyisi biraz daha düşünüp iyice emin olup karar vermek galiba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MarshalÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 30
MarshalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2017 21:07
[QUOTE=elektrofish]
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim öncelikle.
Açıkçası şuradaki gibi adeta bir orman görüntüsü andıran akvaryumlar beni çok heyecanlandırıyor:
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/129336/20131102_2311208.jpg[/IMG]
ya da şunun gibi
[IMG]http://p1.pichost.me/640/32/1551951.jpg[/IMG]
Ama sanırım böyle bitki akvaryumu ile başlamak başlangıçta zor olacaktır. Daha sade birşeyle başlayabilirim.
Nano akvaryum olarak önerebileceğiniz markalar var mıdır? Akvaryumcularda daha çok dikdörtgen ve büyük hacimliler satılıyor gördüğüm kadarıyla.
Şu tür ürünler ithal oldukları için sanırım fiyatları büyük akvaryumlardan bile daha pahalı.
[URL]https://urun.n11.com/akvaryum/hailea-e25-beyaz-nano-akvaryum-25-litre-led-isik-P103975401[/URL]
Büyük kapasiteli olarak şöyle birşey düşünmüştüm:
[URL]https://www.sahibinden.com/ilan/hayvanlar-alemi-aksesuarlar-balik-100-40-50-mobilyali-ceylan-akvaryum-kampanya-495086958/detay/[/URL]

En iyisi biraz daha düşünüp iyice emin olup karar vermek galiba.[/QUOTE]

Hazır nano tank önermem, linkini attiginiz gibi cok uçuk fiyatlari var, size iki tavsiyem olabilir bu konuda; 1.olarak forumdaki ikinci el malzemeler piyasasini iyi takip edin bazen uygun fiyatlara akvaryum dusebiliyor, az bir parayla keyif verecek boyutta bir akvaryum alabilirsiniz, tabii çizik vs var mi sormak gerekir.Ikinci olarak cama cam imalat yapan arkadaslar var onlardan sifir sekilde alabilirsiniz.Bu arada attiginiz mobilyali akvaryumun fiyati fena degil lakin tek masraf o da degil 150tlye kaliteli bir armatür alsaniz, ikinci el kelepir bu akvaryuma uygun bir dis filtre alsaniz 300tl, gereksinimleri yuksek bitki uretmek istiyorum deseniz ikinci el bir co2 set 200tl, bir de ikinci el bir isiticiyi eklersek 50tlden totalde 1000tl civari bir para yapar, bu tutar bile tankinizi tamamen hazir etmeyecektir, canlisi kumu ilaci yemi derken o maliyet biraz daha artacak. Bunlarin ustune 1-2 ay sonra heves kirilmasi, bu esyalari elden cikarma konusunda sizi ugrastiracaktir. Ama ben birakmam devam ederim derseniz az onceki mesajda belirttigim gibi bu boyutlarda tank dusunebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlobarÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2017
İl: Kars
Mesaj: 1
AlobarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2017 23:15
Merhabalar 😊 Akvaryum dünyasına gireli henüz 1 hafta oldu. İnternette bu alanda paylaşımda bulunulan, rehberlik alabileceğim böyle bir platform bulduğum için mutluyum. Fotoğrafa tavsiye ve yorumlarınızı bekliyorum.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/200879/241020172314581.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hulusibeyÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2017
İl: Isparta
Mesaj: 1
hulusibeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2017 18:22
Tüm akvaryum.com ailesine, akvaryum canlılarına gönül vermiş siz kıymetli arkadaşlara içtenlikle merhaba demek istiyorum. [:nazar:] Ortaokul yıllarında 50cm lik bir akvaryumla başlayıp lise ve üniversite yıllarında da artarak devam eden akvaryum sevdama meslek hayatımın ilk yıllarında zorunlu olarak ara vermek durumunda kalmıştım. Yuvamı kurup yerleşik hayata geçtikten sonra tekrardan bu hobimi hayata geçirme kararı aldım. [:)] Önceki akvaryum deneyimlerimde uzun süre canlı doğuranlar, yine uzunca bir süre chdlidler, astronot pacu gibi canlılar besledim.
Artık daha profesyonel bir başlangıç yapmayı düşünüyorum.
Fakat uzun yıllar uğraşmama rağmen ben aslında hiçbir şey bilmiyormuşum [:)] filtre seçimi, canlı bitkiler için yaşam ortamı, ışıklandırmada dikkat etmem gerekenler, gübreleme, ek vitaminler vs vs. Bu nedenle sık sık fikir danışıp sizlerin başını ağrıtabilirim [:cool:] [:cool:] tekrardan herkese merhabalar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AmatörÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2017
İl: Mugla
Mesaj: 22
AmatörÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2017 12:47
Herkese merhaba. Aranıza yeni katılmış sayılırım. Bu ilk mesajım. Forumu uzunca bir süredir takip ediyorum. Bilgi paylaşımı konusunda bu kadar cömert olan bu denli kaliteli insanların bir arada bulunduğu bir ortamın varlığını bilmek ve konuları, yorumları dost sohbetlerinin tebessümüyle okumak en az bu hobi kadar mutlu ediyor beni. "Öğrenmede sınır yoktur" un vücut bulmuş hali olan bu toplulukta, ailede bulunmanın keyfiyle herkese hayatlarında mutluluklar diliyorum.

Beğenenler: [T]200915,hulusibey[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PULATÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2017
İl: Trabzon
Mesaj: 32
PULATÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2017 12:37
Merhabalar herkese.
İsmim Gökhan.
Trabzon'dan katılıyorum. Bu hobide yeniyim. Soracak öğrenecek şey çok. Epeyce başınızı ağrıtabilirim şimdiden haklarınızı helal ediniz :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinkiriciÇevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2016
İl: Manisa
Mesaj: 65
yasinkiriciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2017 18:48
Merhaba arkadaşlar, adım Yasin, Manisa Soma' dan hobiye gönül veren bir üyeyim. Yıllardır akvaryum hobisi ile ilgileniyorum, şu an evimde birisi büyük, ikisi küçük, 3 adet akvaryumla hobiyi devam ettiriyorum. Canlı doğuranlar, tetra türleri, melek balıkları gibi bazı balık türlerini, caridina ve neocaridina türlerinden bazı karidesleri besledim, son bir kaç yıldır da high-tech bitkili akvaryum kurulumları tecrübe ettim. Bir süredir discus peşindeyim, araştırıyorum, nasip diyelim. Forum inanılmaz. Forumda bizlere yol gösteren, tecrübelerini aktaran, sorunlara çözüm getiren, faydalı bilgiler paylaşan herkese teşekkürler. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

XbabayÇevrim Dışı

Kayıt: 06/11/2017
İl: Kayseri
Mesaj: 1
XbabayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2017 01:20
Selamun aleyküm
Herkese merhaba 🤗🤗

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir