Yosun Sebebiyle Bitkiliye Veda


Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 20:31
[QUOTE=sinanyas]Benim söylemek istediğim eğer yosun oluşmuş bir tankta yosun oluşumunu engellemek için ışık azaltılıyorsa, bununla birlikte CO2 ve gübreleme de azaltılmalıdır. Çünkü ışık yoğunluğu düşük ise bu ortamda yosunlar besinleri bitkilere göre daha etkin bir biçimde kullanabileceklerdir ve dolayısıyla yosunlanma önlenemeyecektir.
[/QUOTE]

Bir zamanlar sizinle aynı düşüncedeydim, çoğumuz hala aynı düşüncede ve maalesef bu durumda uzun süre devam edecek gibi görünüyor. Maalesef bu bir yanılgı.
Algler koskoca bir evren fakat hepsi temelde patlamak için ışığa muhtaç. Peki bu ışık derecesi nedir bunu nasıl ölçeceğiz? 0,5-1 gibi ölçütler bence çok mantıksız ve reelden uzak. Led başka flo başka x marka başka y marka başka ışığın su yüzeyine vurduğu nokta ile suyun içinde ilerleyerek zemine yada bitkilere ulaşması başka. Benim ledlerde buzlu cam olmasına rağmen ben bakamıyorum gözüm kamaşıyor ama balıkların umrunda bile değil bu şekilde daha anlaşılır olur sanırım. Işık gücü artık belli bir tecrübelere göre tavsiye edilip kullanılıyor. Hazır armatürler belli bir oranlarda üretiliyor falan falan... Fakat şu ışık değeri alg'i tetikler diyeni ben göremedim :)

Işıkları azaltmak algler çözüm yollarının en başında gelen en etkili yolu diyebiliriz, fakat siz bunu besin ve karbonik asit eksikliği ile desteklerseniz bitkileri aç bırakmaktan başka bir anlama gelmeyecektir. Evet algler azalacaktır fakat bu ışığı düşürdüğünüz için olacaktır besin yada co2 kesmeniz ile alakalı olmayacaktır. Yazının sonunda bir fotoğraf paylaşacağım o fotoğraftaki gübreleri 500 ml suya 10 ml olarak uyguladım iki ay günde 6 saat güneş görecek şekilde konumlandırdım. Hiç bir alg oluşumu meydana gelmedi. Bu da alg oluşumunda gübrelerin etki etmediğini kaynak olarak amonyum ve ışığı kullandıkları anlamına geliyor. Bu nedenle kimse benim karşıma geçip bunlar yosun yapıyor demesin. :)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/173168/86_image.jpeg[/IMG]
[EDIT]Tunc Berk,2017-01-01 20:33:05[/EDIT]

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T][T]188519,Meteor71[/T][T]179624,doctorec[/T][T]153370,stormare[/T]
+1: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cashercashÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 475
cashercashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 20:36
Öncelikle konuya destek veren yorum yapan herkese teşekkürü bir borç bilirim.

Gübre konusunda yanlış bir ifade kullanmışım ve benim hatamdan dolayı hiç gübre kullanmadığım gibi bir durum ortaya çıkmış ancak ben düzenli olarak gübreleme yapıyorum. Daha sonra forumdan okuduğum ve bitkili konusunda tecrübeli kişilerin yorumları ile yosuna gübrenin sebep olduğunu anladım bu yüzden gübreyi çok azalttım. Ancak gördüm ki gübre ile yosunun bir ilgisi yok tam olarak yani gübrelemeyi azaltıncada bir değişim olmayınca böyle düşündüm. Gübreyi azaltmama rağmen yosun konusunda bir azalma olmadı. Dün Emrah bey söyledikten sonra ışıklandırmayı hemen yarıya indirdim ve bitkilerimde yine aynı fotosentezin devam ettiğini gördüm.

Ben bitkili konusunda yeterince tecrübeli değilim ve yosunlardan nefret ettiğim ve görsel olarak akvaryumu mahvettiği ve bitkilerimi yıprattığı için de akvaryumumda yosun görmek istemiyorum. Bu konuda tecrübeli kişilerin yardımını rica ediyorum ancak tecrübeli derken illaki makaleler okumuş kişiler değil gerçekten benim uyguladığım gibi bir sistem uygulayan ve bu sorunu yaşayıp aşmış kişilerden bahsediyorum.

Şimdi sizlere sorum şu olacak, gübre olarak yani ppm birimi ile ne kadarlık ve ne düzende devam etmem gerek? Hangi gübreden ne kadar vermem gerekli? CO2 konusunda korkmam gereken birşey var mı?

Şimdiden herkese teşekkür ederim.[EDIT]cashercash,2017-01-01 20:39:34[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 20:45
[QUOTE=cashercash]Öncelikle konuya destek veren yorum yapan herkese teşekkürü bir borç bilirim.

Gübre konusunda yanlış bir ifade kullanmışım ve benim hatamdan dolayı hiç gübre kullanmadığım gibi bir durum ortaya çıkmış ancak ben düzenli olarak gübreleme yapıyorum. Daha sonra forumdan okuduğum ve bitkili konusunda tecrübeli kişilerin yorumları ile yosuna gübrenin sebep olduğunu anladım bu yüzden gübreyi çok azalttım. Ancak gördüm ki gübre ile yosunun bir ilgisi yok tam olarak. Gübreyi azaltmama rağmen yosun konusunda bir azalma olmadı. Dün Emrah bey söyledikten sonra ışıklandırmayı hemen yarıya indirdim ve bitkilerimde yine aynı fotosentezin devam ettiğini gördüm. Gübre konusunda da korkmuyorum artık ve gübre vereceğim CO2'yi de kesmeyeceğim. Bakalım 1 hafta sonra yosun problemim aynı hızla devam mı edecek yoksa azalma mı olacak.

Şimdi sizlere sorum şu olacak, gübre olarak yani ppm birimi ile ne kadarlık ve ne düzende devam etmem gerek? Hangi gübreden ne kadar vermem gerekli? CO2 konusunda korkmam gereken birşey var mı?

Şimdiden herkese teşekkür ederim.[/QUOTE]

Gubreyi tamamen kesin goreceginiz sonuc gene degismeyecek. Zaten problem su ki ve ben bunu hic anlamiyorum. Tankta algden goz gozu gormeyen insan gubre vermekten korkuyor. Gubreleme yapmamasina ragmen tankinda algden goz gozu gormuyor ama halen gubre-alg iliskisine inaniyor. Iyide arkadasim sen zaten gubreleme yapmiyorsun nasil halen korkuyosun? Zaten bitkiler alg yumagi olmus kaybedecek neyimiz var? (Sizin icin demiyorum)

Gubreleme icin cesitli yollar var. Size hangisi kolay geliyor mantiginiza hangisine yatiyorsa onu uygulayin. Ister her olcumde farkli degerler gosteren test kitleri alarak sozde bitkinin besin alim hizini olcumlendigi yalanlari ureten ve buna insanlar gibi 1ppm 1ppm gubreleme yapin. Ister korkusuzca EI gibi daha curretkar ve besin eksikligi problemlerini egale etmemizi saglayacak yontemlere yonelin. Yada PPSPRO PMDD+PO4 gibi lean dosing methodlarini kullanin.. Isterseniz bitkileri gozlemleyin besin eksik sinyali veren bi bitki olursa (en hizli buyuyen bitkiniz) o zaman o gubrelemeyi yapin. Bu tamamen akvarist etkisi ve kisiden kisiye degisir. Tek bilmeniz gereken sey korkmamaniz, EI ile ilgili forumda bolca baslik ve uygulama yapan tanitim konulari mevcut oralardan faydalanabilirsiniz.

Daha once sordugunuz mikro elementlerle ilgilide cevap vermeyi unuttum. Zeminde kullandiginiz aquabasis mikro element icerikli bir zemin malzemesi. Kullandiginiz makrolarda sorun olsa bitkileriniz buyumezdi ama zeminde mikro element icerikli bir urun kullandiginiz icin mikro element gubrenizin faydasini olcmemiz ve iyi/kotu bozuk/saglam dememiz cok kolay degil.

Bu arada alglerin bir cogu kendisi yok olmaz, sadece gelisimi goz onunde bulundurun. Artis varsa halen yanlis birseyler vardir. Alg durumlarinda fazla olacak olan seyler amonyum/amonyak, canli yuku, isiktir. Bunun haricinde sirkulasyon/co2/besin/su degisimi gibi parametrelerin fazlaligi degil azligi her zaman sorundur.

Tum bunlar haricinde CO2 yi vermeniz degil [URL=https://www.akvaryum.com/Forum/dropchecker_ile_co2_olcumu_nasil_yapilir_k889956.asp]dogru zamanda dogru miktarda[/URL] verip isiklarla desteklemeniz sonuca ulasmaniz icin onemli. 24 saatlik zaman diliminde mayali bir sistemle icerisinde canli olan tanka yeterli duzeyi saglamak neredeyse `imkansiz.` Zaten gorulmek istenmeyen en buyuk hata.[:iyi:]

[EDIT]mrah,2017-01-02 04:19:29[/EDIT]

Beğenenler: [T]119353,cashercash[/T][T]173168,Tunc Berk[/T][T]179624,doctorec[/T]
Teşekkür Edenler: [T]119353,cashercash[/T]
+1: [T]119353,cashercash[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2017 21:10
Tecrübe konusunda eğer size tavsiye eden x hobicinin tavsiyeleri bilimselliğe dayanıyorsa bu yoldan ilerleyebilirsiniz. Burada ben böyle yaptım diyenim yorumlarının aslı astarı var mı diye araştırmak soruyu sorana kalıyor. Bilmediğimiz konu hakkında herkesin her dediğine doğru gözle bakarsak işimiz çok çok zor.

Evet şu an bu gübreyi kullanıyorum ama bırakın tavsiye etmeyi bir kişiye sizde deneyin bile demiyorum. Çünkü amonyum ve üre bulunduran bir gübre. Kendi tankımın filtrasyonu hacim/balık yükü oranı vb. kriterler bana bu derecede bu ürünü kullanmama müsaade ediyor ama bu benim tankım. Bu gübrelemeye dayanarak şu kadar üre bitkilere zarar vermiyor şu kadar amonyum algi tetiklemiyor diyemem. Ama bu gübrenin içinde demir çok düşük diye haftalık 60 ml demir ekliyorum dediğim zaman bana demir yosun yapar denirse bunu çok rahat çürütürüm. Kullandığım sıvı gübre kendime ait durumlarda kendime özgü tecrübedir umuma uygun değildir, demir yosun yapmaz tecrübesi ise evrensel ve bilimsel bir tecrübedir.

Beğenenler: [T]183529,Uzmanarkadas[/T][T]179624,doctorec[/T][T]119353,cashercash[/T]
Teşekkür Edenler: [T]119353,cashercash[/T]
+1: [T]187047,mrah[/T][T]183529,Uzmanarkadas[/T][T]119353,cashercash[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2017 04:07
Barış hocam siz ışığı azaltıp CO2 vermeyin derken non-CO2 metoddan bahsetmeye çalıştınız sanırım.

Başarılı sonuçlar alınmış olan CO2 siz sistemden kısaca bahsedeyim[B].[K](Tom Barr's Non-CO2 method-Walstad Method)[/K][/B]
Aslında karides tankları için ideal bir sistem.Linkleri aşağıda bulunuyor detaylı incelemek isteyenler için paylaşıyorum.
[B][URL]http://www.theaquariumwiki.com/Walstad_method[/URL][/B]
[B][URL]http://www.barrreport.com/forum/barr-report/non-co2-methods/2936-non-co2-methods[/URL][/B]

-[K]Good plant growth[/K]-İyi sağlıklı bitki gelişimi
-[K]No injected CO2 required[/K]-CO2 verilmiyor
-[K]No or little algae[/K]-Hiç ve ya az alg
-[K]No need for plant fertilizers[/K]-Bitki gübresine gerek duyulmuyor
-[K]Supplies trace elements for fish health[/K]-Balıkların sağlığı için iz elementlerini sağlar
-[K]Stable environment for your pets[/K]-Akvaryum canlıların için stabil ortam sağlar
-[K]No need to vacuum the substrate[/K]-Dip çekimi yapmaya gerek duymaz.
-[K]No need for frequent water changes—once the tank is established[/K]-Tank sistemi oturduktan sonra sık su değişimi yapmaya gerek duymaz.
-[K]A smell-free tank[/K]-Kokusuz (kötü kokudan kast ediyor) akvaryum
-[K]Biofilter may not be required (plants will take care of the ammonia, nitrite and nitrate, and the soil bacteria will also consume nitrogen)[/K].-Biyolojik filtreye gerek duyulmayabilir ( bitkiler amanyok,nitrit ve nitratın icabına bakar (bunları kullanır) ve ayrıca zemindeki bakteriler nitrojeni tüketir.)

Burada ışık önemli bir rol üstleniyor.Algler gelişebilmek için bitkilerden daha fazla ışığa ihtiyaç duyar bu yüzden alt sınırı sağlarsan olur.Bunun için de önerilen ışık gücü 1.5-2w/gal(3.8litre) denmiş.Bu da litreye 0.4-0.5 watt demek oluyor.Günde 5 saat açık 4 saat kapalı 5 saat açık toplamda 10 saat aydınlatma yapmalısın.


Bu yazım aslında başka bir üyenin sayfasındaydı o yüzden bazı kısımların konuyla alakası olmayabailir.

Böyle bir sistemde su değişikliği yapıldığında suda çözünmüş halde bulunan CO2 ye alglerin (spor haldeki değil oluşmuş alg) tepkisi bitkilere göre daha hızlı olduğundan öngürülmüyor.Anlatmak istediğiniz CO2 durumu bu sanırım.


[QUOTE=cashercash]
[/QUOTE]

Burak istersen bu yöntemi bir incele ve stabil co2 kaynağı sağlayana kadar bu şekilde devam et [;)]

[QUOTE=doctorec]
[/QUOTE]

[QUOTE=sinanyas]
[/QUOTE][EDIT]Thsnmutlu,2017-01-02 04:25:59[/EDIT]

Beğenenler: [T]119353,cashercash[/T][T]133013,Ulvi Özuğur[/T]
Teşekkür Edenler: [T]119353,cashercash[/T]
+1: [T]119353,cashercash[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinanyasÇevrim Dışı

Kayıt: 24/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 68
sinanyasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2017 19:51
Emrah Bey,
Uzun cevabınız için teşekkürler ama bilmem gerek var mıydı bu kadarına. Zira yanıtınız gerekli bilgilendirmeyi yapmak ya da samimiyetle sorduğum soruları cevaplamaktan çok bir bilgiçlik ve tepeden bakan bir hizaya getirme havası taşıyor.
Sizin yazınızdan anladığım; gübrelemenin alg oluşumuna neden olmadığı ve çünkü alglerin sadece amonyum kullandığı besin olarak. Yani amonyum nitrat dışında bileşenleri bulunan her türlü gübre kaynağı ve CO2 alg oluşumuna neden olmuyor. Yine Sizin ve Tunç Bey'in yazdıklarından çıkardığım kadarıyla bu gübrelemenin miktarı da alglerin oluşumunda etkisi yok. Bu bilgiler sizin ya TECRÜBEniz dolayısıyla edindiğiniz bilgiler ya da çeşitli forumlardan okuduklarınız diye düşünüyorum. Çünkü yazınızda bu bilgileri akademik makale altında gösteremeyeceğinizi söylemişsiniz. Sanırım bir kitaptan edinilmiş bilgiler de değil. Çünkü kitap yazmanın çok zor şeyler olmadığını söyleyerek hatta benim de yazmamı salık vererek bu konulardaki kitaplara pek bir güven duymadığınızı hissettim. Bu durumda yazdıklarınız ben söylüyorum dayatması gibi oluyor, siz söylediğiniz için güvenilmesi gereken bilgiler gibi duruyor. Yosun ve gübre ilişkisi hakkında söyledikleriniz doğru olabilir mi? Olabilir. Bakın Tunç bey bir test yapmış ve gün ışığına bıraktığı tankta yaptığı gübrelemelerin yosunlaşma yapmadığını gözlemlemiş, TECRÜBE etmiş. Bu aktarılan tecrübeye (deneyime) güvenen her okuyucu bunu isterse uygular. Buna hiç bir itirazım yok. Şuraya kadar yazdıklarımda hiç bir zaman sizin söyledikleriniz yanlıştır demedim. Aksine ha demek ki doğru bu olabilir benim uygulamam işe yarasa dahi gereksiz bir hassasiyeti içeriyormuş diye düşünebilirim. Beni ikna etmek gibi yorucu bir göreviniz yok yönetici de olsanız. Okurum yazılanları değerlendiririm ona göre davranırım. Tıpkı bu konuyu açan arkadaşın yapabileceği gibi. Siz mesaj yazanları "hizaya getirmeye" ya da "ikna" etmeye yorulmak yerine doğru bildiklerinizi ya da doğru bilgilerinizi uygun şekilde insanlara aktarın yeter.
Ben sadece olumlu sonuç aldığım bir yöntemi aktarmaya çalıştım. Kitaplardan ya da internet ortamında hobiyle ilgili okuduklarımı paylaştım. Kendi yorumumu ve gözlemlerimi ekledim. Kimseyle iddealaşmaya ya da tartışma niyetim olmadı. Ben CO2 kullanmıyorum, gübre hesapları yapmıyorum, düşük ışıkta beni mutlu edecek düzeyde bitki yetiştiriyorum. Sıvı gübreyi (reeflowers all inclusive) çok çok az kullanıyorum. İki hafta da 1ml den daha az ve tankım 240 Lt. Sadece dip gübresi takviyesinde (iki hafta da bir) bulunuyorum. Yosun sorunum yok. Bu uygulamanın bütünüyle doğru olduğunu iddea etmiyorum ama ben de işe yarıyor. İşe yaradığı sürece de daha fazla gübre eklemeyeceğim. CO2 kullanmamaya devam edeceğim. Kabul etmem gereken tek hatam konuyu yazan arkadaşa bildiklerimi, tecrübelerimi kesin ifadelerle paylaşmış olmak. Kendi deneyimlerim sonucunda ulaştıklarımı açıkca belirtmeliydim.
Sorun ne biliyor musunuz?
Sorun üslubunuz, bu sizi yoran ikna etme, hizaya getirme çabanız. Pek çoğu doğru olabilecek bilgilerinizi paylaşırken bilgiçlik taslamanız. Örneğin; %99.9999999 yazmanız ya da yazınızın sonunda hızınızı alamayıp arka arkaya aynı cümleyi yazmanız. Benim yazdıklarımdan alıntılar yaparak hepsine bir cevap verme yarışına girmektense; bakın Barış Bey şu yazdıklarınız, şu nedenlerden dolayı yanlıştır, doğruları budur, nedenleri ise şunlardır, ayrıca bu kaynaklara bakabilirsiniz, demeniz yeterlidir.
Yine de size teşekkür ediyorum. Söylediklerinizi başka kaynaklardan da araştıracağım. Sizden rica ediyorum bu tartışmayı daha fazla uzatmayalım. Ben kendi payıma düşen dersi aldım. Siz de alın.
Saygılarımla,


Beğenenler: [T]147042,Bedbin[/T][T]120920,Acil Stop[/T]
+1: [T]120920,Acil Stop[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2017 20:17
Baris bey, konuyu kisisellestirdiginiz surece bu isten cikis yok, size daha once dedigim gibi size birseyler katmak mumkun degil. Denemesi oldukca basit... Konuyu cok farkli yerlere tasidiniz. Daha uzamasi benim zamanimin kaybi sadece. Okuyanlar bu kadar konusmadan sonra kendi kararini verebileceklerdir, eminim. Iyi hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doctorecÇevrim Dışı

Kayıt: 15/11/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 1457
doctorecÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2017 22:34
Konuyu [K]kişiSelleştirmeden[/K] buraya son yorumumu yapayım kimse de üstüne alınmasın.
Forumda Bu bir senelik sürede çok yorum okudum bir çoğuda beni yanlış yönlendirdi yanlışa sevk etti. Herkes kendi görüşünü yazar doğru olanı okuyanlar belirler kimse çocuk değildir yaklaşımıydı benim yanlış yönlenmemin ana sebebi. Tamam kimse çocuk değil ama buraya gelen insanların çoğu akvaryum, akvaryumda bitki yetiştirme konusunda çok bir şey bilmiyor. Her önüne gelen ben böyle uyguladım deyip yazdığı için kimsede bu yazılanlar yanlıştır demediği [K]diyemediği[/K] için o yanlışlardan birisi ister istemez seçiliyor. Herkesin görüşü kendisine göre doğru olabilir kendi ortamında kendine göre tecrübeleri olabilir ama bunu genele göre yazıp bunun yanlış olduğunu söyleyenlere celallendiği için bu yanlış genellemeler yüzünden bir çok insan bunları okuyarak hüsrana uğruyor.
Leğende oda ampülüyle yetişecek bitkilerinden deneyimlerini aktaranlar mı ararsın. Yüksek ışıkta şöyle olur düşük ışıkta şöyle olur deyip ahkam kesenler mi? düşük ışık derken ne kastediliyor yüksek ışık derken ne kastediliyor belli değil kendi kafasında kurduğu ütopya üstünden hareket edenler mi? Bu durumda birisi çıkıp bunların yanlış olduğunu yazarsa ''Bu benim görüşüm sen kendi görüşünü yaz'' Şeklindeki söylemlerle forum çöp yığını haline geliyor. Tartışma kendi fikrini savunma yok ben yazayım bana kimse karşı çıkmasın benim yorumumdan alıntı yapmasın mantığı...Eğer yaparsan, bilgiçlik taslama sen kendi yorumunu yap söylemi...
Emrah'ı bu konuda takdir etmemek elde değil Daha önce su değiştirmeye gerek yok diyen bunu genel doğru diye savunan üyeye yaptığı yorumda da iyi karşılanmamıştı ama yılmadan doğruları yazmaya devam ediyor.
Ben kendi adıma sıkıldım. Birisinin görüşüne yanlış dediğiniz zaman
''sen kendi görüşünü yaz ben kendiminkini.okuyan istediğini alsın''
söyleminde bulunmalarından çok sıkıldım. üstüne kendi görüşünün zıttını söylememizi kişiselleştirip egosunun zedelendiğini düşündüğü için tam aksi şekilde kendini beğenmişlikle suçlanmak......Burası forum her görüşün zıttı olur aynı sayfada yazılır aksi halde 70 görüşün ayrı ayrı başlıklarda olduğu çöp yığınına döner.. Şeklinde açıklama yapmaya zorlanmak...
Açıklama yapmaktan da sıkıldım, egosu tavan yapmış insanların suçlamalarından da sıkıldım. Onun için çok yorum yapmama kararı aldım.
İnşallah Emrah ve onun gibi yöneticiler veye Tunç gibi üyeler benim gibi sıkılmazlar. İnsanların yanlışlarını bu şekilde saygı çerçevesinde yazmaya devam ederler. Yanlış yönlendirilen insan sayısı azalır. Forumda daha bir kaliteli ve renkli olur.

Beğenenler: [T]189569,Abdull4h[/T][T]187047,mrah[/T][T]153244,Selozcan[/T][T]192872,Ahmt[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T][T]192872,Ahmt[/T]
+1: [T]189569,Abdull4h[/T][T]173168,Tunc Berk[/T][T]187047,mrah[/T][T]184385,otuzkilo[/T][T]188519,Meteor71[/T][T]192872,Ahmt[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2017 22:47
[QUOTE=doctorec][/QUOTE]
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/ic_dis_parazit_ve_beyaz_benek_tedavi_sonuclari_k890071_sn1.asp[/URL]
Hocam vaktin olunca konuya bir gözat, burada bir şeyler anlatmaya çalışıyorum, sorduğum soruların cevabını alamıyorum, konu askıda kalıyor. Cevap veren yok ama saçma sapan yorumlarla olayı direkt kişiselliştirmeye yönelik mesaj geldiği gibi konuya da zerre kadar katkısı yok. Muhteşem bir hobici olmasamda sizin gibi sıkıldığımı bende belirttim orada.

Beğenenler: [T]179624,doctorec[/T][T]187047,mrah[/T]
+1: [T]184385,otuzkilo[/T][T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cashercashÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 475
cashercashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2017 16:08
Öncelikle konuya katkı veren yardımcı olmaya çalışan herkese çok teşekkür ederim. Akvaryumumda geniş çaplı bir budama ve su değişimi yaptım. Yeterli sirkülasyon olmadığını düşündüğüm için elimde bulunan ufak bir iç filtreyi aktif duruma getirdim. CO2 vermeye az'da olsa devam ediyorum. CO2 çıkışını iç filtremin hava girişine bağladım. Işığımı 24watt x 2 toplam 48 watt olacak halde ayarladım. Kumların üzerindeki ve camlardaki yosunları elimle temizledim kumların bir kısmını çekerek temizleyip tekrar koydum. Işıklandırmamı günde 6 saat olacak şekilde ayarladım. Işıklarım 24watt x 2 6000K (2 si de aynı floresan) midday Giesemann. Gübreleme konusunda da çekinmeden sıvı gübreyi veriyorum ve yosundan da korkmuyorum artık. Gübre ile yosunlanma olacaksa da olsun ve görelim nasıl olsa zaten yosunlanma sorunu daha devam edecek gibi duruyor. Daha önce kurduğum akvaryumlarda hiç yosun problemi yaşamadım sadece camlarda yeşil nokta yosunlar olurdu ama bu akvaryumda ne yanlış bir türlü anlayamadım. Balık sayım 90 litre akvaryum için gayet normal hatta az 13 tane orta boy lepistesim ve 2 tane otociclus affinis'im 5 tanede helena salyangozum var.

Şimdi sizlere sorum iki floresanımında 6000K 24w Gİesemann Midday olması iyi midir? Yoksa bir tanesi farklı mı olmalı? Elimde grolüx,aquastar gibi farklı floresanlar mevcut kullanabileceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ThsnmutluÇevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 602
ThsnmutluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2017 17:04
[QUOTE=cashercash]Öncelikle konuya katkı veren yardımcı olmaya çalışan herkese çok teşekkür ederim. Akvaryumumda geniş çaplı bir budama ve su değişimi yaptım. Yeterli sirkülasyon olmadığını düşündüğüm için elimde bulunan ufak bir iç filtreyi aktif duruma getirdim. CO2 vermeye az'da olsa devam ediyorum. CO2 çıkışını iç filtremin hava girişine bağladım. Işığımı 24watt x 2 toplam 48 watt olacak halde ayarladım. Kumların üzerindeki ve camlardaki yosunları elimle temizledim kumların bir kısmını çekerek temizleyip tekrar koydum. Işıklandırmamı günde 6 saat olacak şekilde ayarladım. Işıklarım 24watt x 2 6000K (2 si de aynı floresan) midday Giesemann. Gübreleme konusunda da çekinmeden sıvı gübreyi veriyorum ve yosundan da korkmuyorum artık. Gübre ile yosunlanma olacaksa da olsun ve görelim nasıl olsa zaten yosunlanma sorunu daha devam edecek gibi duruyor. Daha önce kurduğum akvaryumlarda hiç yosun problemi yaşamadım sadece camlarda yeşil nokta yosunlar olurdu ama bu akvaryumda ne yanlış bir türlü anlayamadım. Balık sayım 90 litre akvaryum için gayet normal hatta az 13 tane orta boy lepistesim ve 2 tane otociclus affinis'im 5 tanede helena salyangozum var.

Şimdi sizlere sorum iki floresanımında 6000K 24w Gİesemann Midday olması iyi midir? Yoksa bir tanesi farklı mı olmalı? Elimde grolüx,aquastar gibi farklı floresanlar mevcut kullanabileceğim.[/QUOTE]

Florasanlardan birini grolüx yaparsan daha iyi.Hatta midday yerine elinde varsa 6500 soğuk beyaz koyabilirsin.Soğuk beyaz grolüx yeterli olacaktır.Middayin pik noktaları tam fotosentezin doruk noktalarında değil.Daha yüksek verim almak için grolüx-aquastar ikilisi öneririm ancak rengi biraz açık mor gibi oluyor.[;)][EDIT]Thsnmutlu,2017-01-03 17:09:31[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cashercashÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 475
cashercashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2017 22:17
Aslında derdim tekrar yosun oluşmaması o yüzden bitkiler zaten gelişiyor yavaşta olsa. Benim kullandığım kombinasyonda ışıktan dolayı yosun sorunu yaşar mıyım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2017 22:22
[QUOTE=cashercash]
Şimdi sizlere sorum iki floresanımında 6000K 24w Gİesemann Midday olması iyi midir? Yoksa bir tanesi farklı mı olmalı? Elimde grolüx,aquastar gibi farklı floresanlar mevcut kullanabileceğim.[/QUOTE]

Farketmez hocam istediginizi kullanin. Fark gozle goreceginiz bir fark degil, bunu sabit degerler altinda test edip bitkilerin farkli isiklardaki gelisimlerini bitkinin kuru agirligiyla olcmeniz lazim. Bitki buyumesi denen sey sadece uzamasi yada yeni yapraklar cikarmasini kapsamaz, bu yuzden gozle buradan cikarim yapmak inanin cok yanlis. Yaprak boyu, yaprak kalinligi, govde kalinligi gibi baska etkenlerde var. Siz sadece aydinlatin bu tarz detaylari hic dusunmeyin. Yuksek isik her kosulda alg yapar, sadece mumkun olan en dusuk isigi kullanin. Bitkilerden ertesi gun tepki beklemeyin her degisiklik 2-3 hafta zaman alir bitkinin kendini tekrar yapilandirmasi icin. Canli ve isik/besin/co2 durumlarina adapte olan canlilar yani ortam kosullarina.. Sadece bir duzen oturtup izleyin, bu surecte yasayacaginiz en buyuk problem ipliksi yosunlar, onlarinda %99u CO2 ile ilgili zaten illaki cozulur. Istikrarli sekilde sabirsiz olmadan mucadeleyi surdurun sadece, algler hayatimizin bir parcasi herseyden once bu hobininde bir parcasi. Onlar sizden korksun [:iyi:][:)]


Tek dusunceginiz sey alglerin test kiti oldugu, bakin para vermeden size ne eksik ne fazla soyleyebiliyorlar.. Maddi acidan faydalari bile var, bakin elektrikten tasarruf ve test kitine para vermek zorunda degilsiniz.. Bardagin dolu tarafindan bakin. [:)][EDIT]mrah,2017-01-03 22:24:40[/EDIT]

Beğenenler: [T]119353,cashercash[/T][T]180916,AEfe[/T]
Teşekkür Edenler: [T]119353,cashercash[/T]
+1: [T]119353,cashercash[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2017 22:57
Işık kullanımı hakkında aşağıdaki konuya bir şeyler yazdım, gerçi tartışmaya açık ama şahsen doğru yolda ilerlediğimi düşünüyorum. :)
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=891165&PID=5265893#scrl5265893[/URL]

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir