akvaryumcu yada petshop açma


ylcnbgszÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 47
ylcnbgszÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2006 17:36

aslında forumda konuyu koyabileceğim bir yeri bulamadım, ama uzun zamandır yazmak istemişdim yerine göre uyarı niteliği taşıyabilir. moderatör arkadaşlar belki uygun bir yere taşırlarsa sevinirim.

2004 yılında yürürlüğe girmiş bulunan hayvanları koruma kanunu çerçevesinde şu an hiç bir kimsenin ruhsatlı akvaryum dükkanı açma şansı yoktur, hatta 2004 yılından bu yana açılmış ve bir şekilde ruhsat almış olan işletmelerinde ruhsatlarınında bu kanun çerçevesinde geçerliliği yoktur.

Zaman zaman arkadaşların yeni dükkan açtıklarını okuyorum bazılarıda hobicilikden ticarete geçebilmek için maliyet araştırmaları yapıyor

MADDE 1- işyerini açmadan önce mutlaka mevzuatları inceleyin

EV VE SÜS HAYVANLARI SATIŞ, BARINMA VE EĞİTİM YERLERİNİN KURULUŞ, AÇILIŞ, RUHSAT, ÇALIŞMA VE DENETLENME USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/ev_sus.html

HAYVANLARI KORUMA KANUNU

http://www.cevreorman.gov.tr/yasa/k/25509.doc

 

HAYVANLARI KORUMA KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

http://www.akyaka.org/download/kanunlar/hayvanlarin%20korunm asina%20dair%20uygulama%20yonetmeligi.pdf

bu kanun ve yönetmelik başlıcaları.

Kanunda öngörülen eğitimleri yerel yönetimler henuz tamamlamadığı için veteriner hekim su ürünleri mühendisi dahi olsanız kanunun öngördüğü eğitimi almadan kesinlikle işyeri açmak için ruhsat alamazsınız. (bazı illerde belediyeler eğitimlere başlıyorlarmış aldığım. MADDE 2- Eğitimler tamamlandıktan sonra alınacak belgeyle müracatlara başlayabilirsiniz, ilk müracaat tarım il müdürlüğüne kuruluş izni ile başlıyabilirsiniz ondan sonrası için yönlenebilirsiniz ilk müracaatta istenen belgeler yönetmelikde bulunuyor.

MADDE 3) BU HÜKÜMLER ÇERÇEVESİNDE DAVRANMAYANLARA BÜYÜK CEZALAR VAR YAIYIDA BÜYÜK YAZIYORUMKİ ANLAŞILSIN (HAYVAN BAŞINA 2,5 MİLYAR TL(2500 YTL) İŞYERİNDE 1000 BALIK VARSA EDER 2, 5 TRİLYON TL (2 500 000 YTL)

MADDE 4) 16 yaşından küçük birine süs hayvanı satamazsınız

MADDE 5)    l)Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek. yasaktır.

gibi husulara dikkat etmek lazım,

bunların yanında sevgili ticaret erbabı arkadaşların bir şeyi satarken iki defa düşünmesi lazım eğer müşterinizin birinin kalbini kırarsanız bunun sonunda gelecek cezalar için adamalra şikayet konusndada yol göstermiş olduk, ha uygulanırmı uygulanmazmı bilmem, kim denetliyorda diyebilirsiniz ama yarın bir gün panter emel dükkanınızın önünde eylem yapıp gazetecileride dökebileceğini unutmayalım. asıl sorun şu bizim gibi amatör olarak bu işi  yapıp ücret yada takas karşılığı forumlarda yapılan ticaretin yada değiş tokuşla ilgili yasak türler haricinde bir husus yok yakında birileri bunada el atacaktır. Kanunun 5.maddesindede hayvan sahipleriyle ilgili hususlar var ve bu hususda bu eğitim almanız gerekiyor evinizde bir adet betanız var ve ben bunu şikayet eder isem ve sizinde bu konuda almış olduğunuz eğitim yoksa 50 milyon tl (50 ytl) ceza var

Hayvanı aldım sana ne demek yok, sattım bana ne demek yok, eğer bu kanun ve yönetmelik tam uygulanırsa bize hayvan beslemek mümkün görünmüyor, kaç zamandır bu mevzuatları inceliyorum hala işin içinden çıkamadım

(NOT Okuduğumda metni bazı cümle düşüklükleri gördüm en kısa zamanda üzerinde düzeltmeleri yapacağım kusura bakmayın bir makale olarakda algılamayın lütfen)

 

ylcnbgsz2006-11-8 17:57:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2006 21:20
   Abartmışlar. Gerçekten de bunu uygularlarsa sektör çöker. Hadi akvaryumcuyu anladık da evinde balık besleyenleri de düşünürsek eğitim imkansız. Eğitim almayan kişi balık alamazsa da sektör çöker.
   Uygulanması imkansız olmasının yanında, madem uygulamayacaksın; neden uygulamayacağın yasayı çıkartıp devletin itibarını sarsıyorsun?
   Son olarak da beni bu konuda eğiteceklerden daha bilgili ve tecrübeli olacağıma eminim çünkü eğitim verdirilecek ise bunu amcaoğlu, halaoğlu, billmemne kızı gibi kişilere kadro açmak için yapacaklarına eminim. Eğitimi üniversitelerdeki su ürünleri akademisyenlerine verdiremeyeceklerine göre kimlerin eğitim vereceklerini ve seviyelerini düşünün.(Zaten o kadar akedemisyenimiz yok.)
   Bir de kimse beni alıp da sınıfa oturtup nasıl balık bakacağımı zorla öğretmeye kalkışamaz. Varsa para cezası öderim, olmadı hapis yatarım paşa paşa.

1. linki sonuna kadar okudum şimdi. Orada bahsedilen şartların tamamını sağlamak için canlıları doğaya salmak gerekir ki bu bile oradaki şartları tam anlamı ile sağlamaz. Çünkü canlılar doğal ortama adapte olamaz. Bu arada akvaryumu  şöyle tanımlamışlar:

[quote=Yönetmelikten alıntı]
Akvaryum: Tatlı yada tuzlu su doldurularak içinde bitki ve hayvanların barındırıldığı, beslendiği değişik ebatta camekanlı hazneyi,
[/quote]

    Bitkiler de gruba dahil edilmiş. Yani içinde bitki olan akvaryum da bu yönetmeliğe tabi. Tabi bardağın içine (cam olacak) elodea koyarsanız ve şartları iyi tutmazsanız bu sefer de ceza alabilirsiniz gibi bir durum oluşuyor. Fakat plastik bardağa koyarsanız akvaryum tanımındaki camekan tabiri ortadan kalkıyor ve yönetmelik dışında kalıyorsunuz çünkü yönetmeliğin diğer kısımlarında bitki ile ilgili bir ibare bulunmuyor.   
   Fakat bitki de evcil hayvanlar ile ilgili yönetmeliğe dahil edildiği için ceza alabilirsiniz. Çünkü bitki de bir evcil hayvan(!)mış.
encort2006-11-9 21:32:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Balik YemiÇevrim Dışı

Kayıt: 01/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 709
Balik YemiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2006 21:28
Saçma sapan kurallar peşinde koşmaktan gözleri kör olmuş bunların. Bu işlerle evinde uğraşanları nasıl tespit edicekler, nasıl eğitim vericekler.? Hadi bunlarıda geçtim eğitim dedikleri zamazingo ne bağlamda olacak? Bu işlerin eğitimi kağıt kalemle değil, zamanla, tecrübeyle gelir. Daha bunları bilmeyen insanlar kalkıp nasıl kanun yapıyor akıl sır ermez doğrusu. Ah Türkiye'm vah Türkiye'm....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

2good4UÇevrim Dışı

[B]1773,1[/B]
Kayıt: 11/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 540
2good4UÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2006 00:27
Kesinlikle uygulanamayacak, lafta kalacak onlarca kanundan sadece 1 tanesi.. Anlamıyorum, işi bilene ceza kesilecekse, ceza kesilecek olana eğitimi kim verecek? Zaten akvaryum konusunda eğitim verebilecek bir kişi evinde yada iş yerinde balık üretimi yapıyordur. O zaman eğitim verecek olan kişiye kim ceza kesecek? İçinden çıkılması mümkün olmayan denklemler zinciri. Bunları akıl edemeyecek, sözde doğayı ve hayvanları koruyoruz diye göllere alakasız balıklar salan ve sonra balıkların sebep olduğu zararları görüp tutarsanız salmayın diyen insanlar mı koyuyor bu kuralları? Onlar mı uygulayacak? Bu yasalara hiç aldırmayın derim. Akvaryumcu dükkanı açtıysanız, evinizde üretim yapıp balıklarınızı satıyorsanız bu yasayı hiç duymamış gibi davranın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2006 00:40
[QUOTE=2good4U]
......
......
Akvaryumcu dükkanı açtıysanız, evinizde üretim yapıp balıklarınızı satıyorsanız bu yasayı hiç duymamış gibi davranın.[/QUOTE]

Ne yasası?
Yok be abim, biz satıcı değiliz, yiyiciyiz. Vallahi satmıyoruz.
encort2006-11-11 0:41:37

Beğenenler: [T]168310,decan betta[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ylcnbgszÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 47
ylcnbgszÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2006 15:32
Yasayı duymamış gibi yapamazsınız eğer bir yasa varsa ve resmi gazetede yayımlanmışsa duymuş sayılırsınız, kanunu bilmemek hukuk karşısında suçsuz saymaz sizi, resmi gazete okusaydınız yada yanınızda hukukçu
gezdirseydiniz derler .Asıl mevzu evinde üretim yapan kişileri çok etkilemiyecektir.Aldığım bir duyuma göre çankırıda bir petshopa kesilen ceza miktarı 2,5 milyar ytl.Bilginize sunulur.
lafayette2007-08-20 12:10:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 02:10
Yalçın Bey bu kanun hakikaten uygulanmaya başladıysa bence akvaryum sektörünün boynuna ilmek geçirildi demektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sevket_sengulÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2006
Mesaj: 8
sevket_sengulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 15:39

Hayvanların ticareti

    MADDE 10.

 

Ev ve süs hayvanlarının üretimini ve ticaretini yapanlar, annenin ve yavrularının sağlığını tehlikeye atmamak için gerekli anatomik, fizyolojik ve davranış karakteristikleri ile ilgili önlemleri almakla yükümlüdür.

    Hayvanların ticarî amaçla film çekimi ve reklam için kullanılması ile ilgili hususlar izne tâbidir. Bu izne ait usul ve esaslar ilgili kuruluşların görüşü alınarak Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

 

 komedi,bu develetin işine akıl ermez.

 

Yani demek oluyorki discus üreme videosu  yada fotosu vs. izinsiz gönderen herkez suçlu.

 

Bu demektir ki yarışmalar düzenlenireken forum sitelerine akvaryumun ve/veya canlılarının fotosonu gönderenelerin işi zorlaşacak.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih TÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 1981
Fatih TÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 15:47
Önce eğit, öğret kuralı sonra koy. Ardından da uygula.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Özen GünayÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1848
Özen GünayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 17:30

[QUOTE=2good4U] Anlamıyorum, işi bilene ceza kesilecekse, ceza kesilecek olana eğitimi kim verecek? Zaten akvaryum konusunda eğitim verebilecek bir kişi evinde yada iş yerinde balık üretimi yapıyordur. O zaman eğitim verecek olan kişiye kim ceza kesecek? [/QUOTE]

Aynen katılıyorum...

"e) Akvaryum, balık yemi ve akvaryum ekipmanları çalışır durumda teslim edilecektir." (http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/ev_sus.html)

Nasıl yani?

dqueen2006-11-22 17:35:6

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bgunduzÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 701
bgunduzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2006 17:38
Nasıl oldu anlamadım ama imla hatası yaptığım yeri düzeltiyim derken komple msg. uçtu  Neyse aynısının özetini yazıyım ben kendi adıma evet dükkan açmak gb. bir planım var hatta araştırmayıda yaptım site içinde size sorarak ve evet o yasalardan haberimde var ve o yasalar yeni değil. Buna benzer bişeyler yazmıştım sanırım paylaşım için teşekkürler.. PETSMART2006-11-23 11:59:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BOĞAZIN YARGICIÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 871
BOĞAZIN YARGICIÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2006 11:24

[QUOTE=fatihtastan]Önce eğit, öğret kuralı sonra koy. Ardından da uygula.[/QUOTE]

Fatih bey, bravo teşhis mükemmel


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ylcnbgszÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2006
İl: Ankara
Mesaj: 47
ylcnbgszÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2006 15:08
Konuyu açmam sanırım çok iyi olmuş tepkiler ve düşünceler her zaman önemli,bilgi edinme kanunu çerçevesinde çevre bakanlığına bir soru sordum gelen cevabı yakında sizlerede suncağım.Gülmemek için kendinizi tutmaya hazır olun. lafayette2007-08-20 12:11:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akiFÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2622
akiFÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2006 15:46
Yönetmelikten alıntı Yazdı:

Akvaryum: Tatlı yada tuzlu su doldurularak içinde bitki ve hayvanların barındırıldığı, beslendiği değişik ebatta camekanlı hazneyi,

Bu tanıma bakarsak evinde plastik akvaryum bulunduranlarda yönetmelik dışında kalırlar ve herhangi bir cezaya tabi tutulamazlar..

Bu arada kimse beni şikayet etmez heralde. Durup dururken 1500 YTL para cezası ödemek istemem. Tabi bide bitkiler canlı olarak sayılırsa aboooo battım demektir ben.. Neyse nediyebilirim ki burası türkiye. Kanunlar çıkar ama çıktığı ile kalır.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir