Duvar içi çift taraflı akvaryum...


t-barÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6583,1[/B]
Kayıt: 01/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 222
t-barÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 14:17
Somer bey Taban ısıtması tecrübenizi merakla bekliyoruz . 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2012 09:51
Yok mu gelişme foto istiyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

somerÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 65
somerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2012 19:40
Herkeze tekrar merhaba.
İşlerin yoğunluğunda form a pek giremedim girdiysemde yazmak için zamanım olmadı. Gelişmeleri resimlerle anlatmaya çalışıcam. Bu olay çok zevkli hale gelmeye başladı evdekiler akvaryummu bizmi deme konumunda
 
 
Ufak yardımcımla birlikte taban ısıtıcısının kablosunu yapışkanlı bir parça ve kablo bağıyla 10cm aralıkla bağladık  Homojen ısınma için elimizdeki metreyle aralarının kaçar cm olacağını çıkarıp bord kalemle güzergahımızı ve dönüşlerimizi belirledik ve yapıştırdık. Yapışkanın suyu görünce bırakması ihtimaline karşı sıcak silikonla etraflarında döndük. Gayet sağlam oldu 
 
 
Gelelim en eylenceli kısma hayatımda gittiğim ve izlemekten zevk aldığım ender mekanlardan biri. Bundan 2-3 sene önce yerlerini tespit etmiştim ama ilk soruları "Ölçüler ne?" olunca hevesim kaçtımıştı  Bu soruyu tekrar duyucağımı bildiğim için Lily pipe ölçülerini net üzerinden bulmaya çalışmıştım. Geçenlerde tekrar baktım ama bulamadım zamanında yakalayıp kaydettiğim teknik çizimi çıktı alıp tekrar gittim (önde oturan Süleyman Bey arkada oturan İsmail Bey) Merhaba deyip içeri daldım ama vakit epey geçti. Kar kış kıyamette cabası. Haklı olarak bu saatte gelinirmi ne istiyorsun diye bir fırça yedik  ver elini öpiyim ne olur yalvarmalarıyla Süleyman abinin yetiştirmesi gereken işi olduğundan İsmail abime çizimleri çıkardım.
 
 
İnanılmaz tatlı insanlar camla bu kadar oynanabileceğini bilmezdim. Üflüyor balon oluyor, döndürüyor düzeltiyor, soğutuyor, ısıtıyor. Bu arada seramik difizörün aslında cam olduğunu öğrendim deneme amaçlı birkaç parça daha yaptık ama ilerleyen günlerde tekrar yanlarına gidicem ikinci akvaryum içinde malzemeler gerekiyor. Birinci akvaryum içinde özel birkaç şey yaptırmak istiyorum. Vortex difizörün cam olması gibi. Burdan tekrar her iki cam üstadına da Teşekkür etmek isterim. ( Okursanız söz adam gibi bir saatte gelicem  )
 
  
 
 
Aydınlatma zaman saatleri ısıtma pH kontrol ünitesi taban ısı ölçeri bir kutu içerisinde toplayıp hem manuel hem otomatik olarak çalıştıra bilecek düzenleme yapmak için zaman bulmaya çalışıyordum. Baktım ki işler peş peşe dizili ve suyu doldurmak içinde acayip hevesliydim tabanı kurmak için geceleri 2 şer 3 er saat ayırmaya başladım. Karışık bir taban oldu ama umarım verimli olur. Isıtıcı, ince kuvars kum, hindistan cevizi torfu, sera torf, kedi kumu, aguaclay, tetraplant complete substrat, hagen siyah ve son olarakta periyodik boşluklarla sera florenetle a tablet.  hangisinin ne yaptığını takip edemiyiceğimin farkındayım. Olumluda olumsuzda koyduk birkere ayıklamak imkansız artık. Dekoratif parçalar vardı onlarla da adalar yapsam dedim baktım fena durmadı boyut verdi kot farklarını bunla yaptım içlerinide profösyönel satışı bırakmış bir dükkan sahibinden hagen beyaz aldım. Siyah beyaz ve umarım yeşil taban olucak. 
 
 
 
Geçen ayın 24'ünde verdim suyu. Ankara Tunalıda Aynalı çarşıya bir ziyaretim olmuştu yeni bitkiler geliceğinin haberini almıştım zaten. 2-3 gün beklerim su düzenlensin filtre çalışsın diyordum ama dayanamayıp 25 öğleden sonra koştur koştur bitkileri almaya gittim. Dükkana bir girdim her yer bitki listemi daha önceden hazırlamıştım ama suyun tazeliğinden korktuğum için değişiklik yapmak zorunda kaldım. Aç gözlülükte var bir yandan. (dikim resimlerini çekemediğim için üzgünüm ama gecem gündüzüme girdi cumartesi gece başladım pazar günü evde isyan çıktı gündüzü ev sakinlerine gecesi akvaryumuma ayırdım pazartesi sabahına kadar belim çatladı valla.)
 
 
Weeping moss ve christmas moss u birbirinden ayırabilecek yetiye sahip olmadığımı anladım. Hatta bazı bitki türlerinin yapılarının birbirlerine çok benzediğinide gördüm. Glossostigma ilk etapta beni biraz ürküttü onun yerine zemini kaplaması için parvula aldım. Hedefim benzer yapıda olan Eleocharis Acicularis veya Eleocharis Vivipara yı sağ ve sol taraflara yerleştirmekti ama daha hala ne olduğunu bilmediğim resimdeki ince yapılı bitkiyi almış bulundum. Diğer tarafada hızlı büyüyen bitkide olmasını istediğim için sonradan çıkarmak üzere saz aldım. Bu arada parvulaların arasından 1 kökte Echinodorus tenellus çıktı  itinayla diktim onuda. Gider ayak orta tarafa uzun bir farklı tür baktım internette benimkine en benzeyeni Micranthemum micranthemoides isimli bitki daha benzer bir resim bulamadım .
 
    
 
İki taraftanda genel görüntü bu. Hagen beyaz çok ince olduğu için temizleyici su verişinde kumu havaya kaldırdı 2 gün önce aldığım yosun türünüde buraya dikmek zorunda kaldım şimdi zemine zarar veremiyor. Fenada gözükmedi.
 
 
Bu bitkinin kesin ismini yazabilirseniz sevinirim. İzlenimlerime göre keyfi yerinde. Eski yapraklarını kesip atmaya kıyamadım. Eski yapraklarının düştüğü yerlerden yeni kafalar veriyor büyümesi hiçte fena değil Yeni yapraklarda kıvrılma sararma yok.
 
 
 
Bu kuzum kendine gelemedi bir eksiklik var ama ne olduğunu bulucam. Önce adını sanını öğrenmem lazım uçlarından yeni kökler çıktı ve saplar veriyor. Yenilerinin renkleri yerinde ama eskileri giderek sararıp çürüyor. Göz göre göre kaybediyorum.
 
 
En ilginci saz. Alıp başını gidicek diye beklediğim ama yaprak uçlarında sararma başladı sonra uçları çürüdü. Bir yandanda yeni yapraklar çıkıyor. Yeni yapraklar gayet sağlıklı ve sertler. Derdi nedir? Bana bişeyler anlatmaya çalışıyorlar ama karşılarında dillerini bilmeyen biri var sanırım. Pratikle teorik birbirinden farklıymış. O kadarda latince çalıştım ama gene anlamıyorum ne demek istediklerini.
 
Taban ısıtıcısını çalıştırmadım daha su sıcaklığı 23-24 lerde geziyor. Camda çok az bir yosunlanma var daha hiç dokunmadım. Beyaz kum üzerinde yosun oluştuğunu görebiliyorum. Pervula lar yeni yapraklar vermeye başladı (sonradan anladımki suda uçmaya başlarlar diye biraz fazla derine gömmüşüm) Cama yakın noktalarında kumun üzerine çıkmaya çalışan bir çok yaprak gözüküyor. Onlarında keyfi yerinde sanırım.
 
Sonuç sağ ve soldaki bitkide gerileme var. Diğerleri şimdilik mutlular gibi
 
Yorumlarınızı ve bilgilerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.
 
Saygılarımla...
 
Somer Nuri TUNÇ
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yunus kocÇevrim Dışı

Kayıt: 27/03/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 90
yunus kocÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2012 00:20
Güzel bi iş çıkarmışsınız.Böyle çift taraflı akvaryumlar çok hoşuma gidiyor.Yosunlanma var demişsiniz bence hafife alıp boş bırakmayın onları sonra başa bela olurlar.Ayrıca size test kiti lazım yoksa eğer edinin en azından dilleriden anlamış olur ona göre önlem alırsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatih8514Çevrim Dışı

Kayıt: 22/03/2010
İl: Bolu
Mesaj: 167
fatih8514Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2012 02:29
Tebrikler güzel akvaryum çok emek,hobiye cok şeyler katacağınızı düşünüyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

centerboysÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2009
İl: Ankara
Mesaj: 224
centerboysÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2012 09:43


Somer bey tebrik ederim gerçekten zor bir işe başladıniz umarım herşey gönlünüzce olur hevesiniz kırılmaz .
Yazınızı baştan sona okudum herşey dörtdörtlük olmuş diyemem ama verdiğiniz emek takdir edilmesi gerek bence böyle büyük bir akvaryuma uv filtre ve soğutucu şart gibi zamanla hava sıcaklığı lamba taban ısıtmasi sıcaklık çok üst seviyelere çıkar ve bitkiker zarar görür zamanla bunlarıda yaparsınız umarım.
Eşinizide tebrik etmek lazım gerçekten çok sabırli davranmış tüm vaktinizi akvaryuma harcamışsiniz konuyu takipteyim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

somerÇevrim Dışı

Kayıt: 10/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 65
somerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2012 18:00
Yunus bey
Test kitlerini tedarik etmedim daha. İlk etapta Hanna HI 98130 aklımdan geçiyordu sonra weipro 2010 alıp selenoid valf le kullanımı düşündüm.Elimi eteğimi en azından pH dan çekerim diye. Sonra diğer kitlerede baktım, kullanım süreleri hakkında bilgimde yok, bana ne kadar dayanır acaba 1 ay 2 ay? toplayıncada fena rakama ulaşmıyorlar. Şimdi gözümü hach dr 890 a diktim. Solisyonlarına yüklenirim diye düşünüyorum. Meret Nitrat, fosfat, co2, demir, pH, KH ve GH ölçebiliyor. Bir şeyler yapıcam ölçümlerle ilgili ama hızlı hareket edip yanlış bişey almak istemiyorum. Sistemi kendi kendine çalışır hale getirmem lazım. Özellikle yazın işlerden başımı kaldıramıyacağımı biliyorum. Kimyager bir arkadaşım var ona yapışıcam biraz
 
Kazım Bey
Öncelikle temenniniz için çok teşekkür ederim ve arkasından gördüğünüz eksik yanlış kusurları yazmazsanız alınır gücenir hatta küserim  uv ile ilgili girişimlerim var bilgi topluyorum, belki sağdaki akvaryumu deniz akvaryumu yapabilirim. Soğutucuyu kendi imkanlarımızla yapmaya çalışıcaz. Bir buz makinasını parçaladık bile . Onunla ilgili resimleride ayrıca çekiyorum.
 
Hazır almaktansa kafa yorup birşeyler üretmek zevk veriyor. Estetiğide korumak şartıyla ama . Mesela Taban ısıtıcısının çalışmasının adam gibi olmazsa yarardan çok zarar sağlıyacağını anladım onun için taban ısısını düzgün ölçmek için ayrıca bir parça alıp bu sistemle birleştirdik. Tunç Beyin yazısında 7. haftada çalışacaktır demesinden dolayı şimdilik sabırsızca bekliyorum. 
 
Yazıyı takip eden üyelerden ricam, doğrudur-yanlıştır tüm fikirlerini buraya yazmaları, tebrikleri zevkle okuyorum ama eleştiri ve önerilerilerden ayrı bir keyif alıyorum. Göremediğim bir çok şeyi görmemi ve düzeltmemi sağlıyıcağınıza eminim.
 
Yorumlarını eksik etmeyen tüm üyelere tekrar Saygı ve Teşekkürlerimle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dialogÇevrim Dışı

Kayıt: 08/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 286
dialogÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2013 16:23
Somer Bey fotoğraflar kaybolmuş.. Son durum nedir, paylaşırsanız seviniriz..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir