Lepistes ve canlı doğuran akvaryumlarında uygun bitki kombinasyonu


Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Temmuz 2011 19:37

Elimde 24 adet 100 cm(u), 60 cm(g), 35 cm(y) yüzeye yakın delikli, 3 adet 130*60*60 akvaryum, tüm akvaryumlarda pipo filtre, ayrıca içine yavru kaçamayacak türde iç filtre, yeterli miktarda lav kırığı ve lav taşı, her biri için mayalı Karbondioksit sistemi, 100 cm’liklere 1’er, 130 cm’liklere 2’şer adet 25 Watt (çıkış 150W) philips günışığı simit floresan mevcut. 100 cm’lik akvaryumlar 4 kat, 130 cm’likler 3 kat şeklinde yerleştirilmiş durumda. Akvaryumların bulunduğu oda çok iyi yalıtılmış olduğu için akvaryumlarda ısıtıcı kullanmayı düşünmüyorum. Suyun ısısını oda ısısından yararlanarak 25 C civarında tutmayı planlıyorum. Bu sistemde 6 çeşit karides, farklı çeşitlerde lepistesler, platiler, moliler, velifera, albino gold cüce vatoz, bitki olarak moss türleri (java, pellia, christmass), pistia, çam, çınar, tilki kuyruğu cobomba, elodea, tütün, limon, zeytin (her ne kadar ışık ve karbondioksit kullanacak olsam da yetiştirmek istediğim bitkiler düşük teknoloji bitkileri) yetiştirmeyi düşünüyorum. Elimdeki imkanlarla en ideal bitki-canlı kombinasyonunu sağlayabilmek için fikirlerinizi bekliyorum.

Örneğin, canlı doğuranlar karides yavrularına, karidesler de yeni doğan cüce vatoz yavrularına saldırdığı için karidesler tek başlarına beslenecek.

Karides akvaryumlarında dış filtre kullanılmayacağından, akvaryumları en üst katta olacak. Alttaki üç katın canlı yükü arttığında dış filtreleme de devreye sokulacak. En alttaki akvaryumdan çekilen su 3. kata verilecek, oradan 2. kata, 2. kattan gene 1. kata akacak. Karidesler için moss (özellikle java moss) çok gerekli, fakat mosslar için sıvı gübre gerekli, ancak karidesler de sıvı gübreye karşı hassaslar. Bu yüzden karides akvaryumlarının duvarlarına silikonlanacak taşlarda mossları yetiştirmenin, tabanında ise diğer bitkileri koyup sadece misket gübre kullanmanın uygun olacağını düşünüyorum. Bunun tek dezavantajı mosslarda hızlı bir büyüme olmayacak olması.

Aklımdaki soruları daha da netleştirip özetlemeye çalışacak olursam:

  1. Altı değişik tür karides yetiştirmek istediğimden, bakımı ve üretimi en kolay olanlardan (burada sanırım kiraz karides başı çekiyor) seçmek istiyorum. Hangi türleri önerirsiniz?
  2. Karides tanklarının duvarlarına silikonlanacak lav taşlarında moss yetiştirmeyi düşünüyorum. Karidesin türüne göre en uygun moss türü hangisidir? Genelde Java moss öneriliyor, fakat farklı bir karides türü için daha uygun olan başka bir moss türü var mıdır?
  3. Karides tanklarında tabanda özellikle önereceğiniz veya kesinlikle önermeyeceğiniz bitkiler var mıdır, varsa hangileridir?
  4. Lepistes olarak her biri ayrı tankta olacak şekilde Albino Tam Kırmızı, Albino Amerikan Beyaz Kuyruk, Moskof Siyahı, Moskof Mavisi, Moskof Yeşili düşünüyorum. Önereceğiniz başka güzel Lepistes türleri var mı?
  5. Lepistes tankları için nasıl bir bitki kombinizasyonu önerirsiniz? Örneğin uzun köklere sahip bir suüstü bitkisi olan Pistia hem yavru kurtarmada hem de nitrat emmede çok etkili olduğu için öneriliyor. Ancak ışığı kesmesi ve tabandaki bitkileri olumsuz etkilemesi ise dezavantajı.
  6. Üçüncü, dördüncü ve beşinci sorularım aynen Plati, Moli ve Velifera tankları için de geçerli. Hangi türler (veya renkler), nasıl bir bitki kombinasyonu, özellikle önerilen veya özellikle önerilmeyen bitki türleri?
  7. Bunların dışında Karides, Lepistes, Plati, Moli ve Velifera tanklarında gerek canlılar için gerekse de bu tanklardaki bitkiler için habitata faydalı olabilecek önereceğiniz başka canlı türleri (istakoz, midye, salyangoz, yengeç, semender, vs.) var mı?

 

İlgilenecek arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BerzahÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 79
BerzahÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2011 00:18
Merhabalar yavru kurtarmada su üstü pistia ile moss türleri sana cok faydalı olucaktır lepisteslerde.Evet pistia gibi su üstü bitkileri ışığı biraz keser ama cok yoğun olmaması kaydıyla güzel olabilir çok yoğun olursa tabandaki bitkileri etkileyeceğini düşünüyorum ayrıca sazlarda cok etkili bir koruma sağlıyacaktır yavrularına tabi tüm canlı doğuranlarında güzel bir ortam olusur, karides vs beslemediğimden o sorulara cvp veremiyorum ama lepistes olarak seçtiğiniz türler cok güzel ve harika ırklar inşallah sağlıklı bir şekilde besler ve yavrularını alırsınız. Size birde half black , golden yellow , blue grass türlerinide önericem bunlarda güzel ırklardır eğer koyabilirseniz cok güzel bir akvaryum cıkar diye düşünüyorum..

Sağlıklı balıklar ve saygılar dilerim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fenerbahçeysf16Çevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2011
İl: Bursa
Mesaj: 354
fenerbahçeysf16Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2011 00:21
TilkiKuyruk ve Saz koy. :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AnadoluSırtlanıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 735
AnadoluSırtlanıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2011 00:24
Konunun sadece yüzde birine hakimim ama yazmaktan kendimi alamadım.
Akvaryumda pistia, hatta su mercimekleri  karidesler ve yavru lepistesler için çok iyi saklanma yerleri olabiliyorlar. AnadoluSırtlanı2011-07-13 00:25:57

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2011 02:05
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Böylelikle Lepistes akvaryumlarına Pistia'nın eklenecek olması kesinleşti. Bu durumda Lepistes akvaryumlarının tabanında az ışık isteyen ve de Pistia'nın (nam-ı diğer Nitrat canavarı) aşırı gübre tüketiminden dolayı az gübre isteyen bir bitkinin olması gerekiyor. Bu yüzden bu akvaryumların tabanında da kayalık zemin kurulumu ve moss yetiştirilmesi uygun görünüyor. Diğer bir seçenek de kum zemin kurup üzerinde az ışık ve az gübre isteyen Anubias türleri.
Yarı Siyah, Altın Sarısı, Mavi Çim Lepisteslerini de inceledim. Gerçekten çok güzeller. Hatta Lepisteslerin o kadar farklı ve birbirinden güzel varyeteleri üretilmiş ki incelerken hepsi için ayrı bir tank kurup yetiştirme isteği duydum. Ama ne yazık ki şimdilik ;) imkanlar sınırlı ve seçim yapmamı gerektiriyor.
Pistia'nın Pilati, Moli ve Velifera tanklarında da gerekli olup olmadığı hakkında ne yazık ki bir yanıt gelmedi. Bu yüzden konuyu ben biraz araştırdım. Moli ve Velifera yavrulara zarar vermediği için bu tanklarda Pistia gerekli değildir. Buna karşın, bu türler sularında bir miktar tuz (kaya tuzu) istemekteler. Bu bakımdan akvaryumlarına tuza töleransı yüksek bitki eklemek daha uygun görünüyor. Platilerde yavru yeme eğilimi Lepisteslere nazaran çok daha düşük olduğu için onların tanklarında da Pistia sanırım Lepistes tanklarındaki kadar gerekli değildir. Herhalde tankın bol bitkili olması başlı başına yeterli olacaktır.
7. sorumla da ilgili olarak Elma Salyangozunun karideslerle çok uyumlu ve karideslere de çok faydası olduğunu öğrendim. Karides tanklarına bu canlıyı eklemeyi düşünüyorum.
Araştırmalarım hala devam ediyor. Katkı ve eleştirilerinizi bekliyorum.
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AnadoluSırtlanıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 735
AnadoluSırtlanıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2011 10:29
Elma salyangozlarının karideslere ne gibi yararları vardır?Bizimle paylaşır mısınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2011 18:04
Forumda bir yerde okuduğum kadarıyla elma salyangozlarının dışkılarında kendilerinin sindirmediği fakat karideslerin gıda olarak kullanabildiği besinler bulunmaktaymış. Ama bu bu bütün salyangozlar için mi geçerli yoksa sadece elma salyangozu için mi halen araştırıyorum. Fakat elma salyangozu yetiştirmek için akvaryuma eklenecek bitkilerin önceden çok iyi dezenfekte edilmesi şart. Çünkü Akvaryumda oluşabilecek adi salyangozlarla beslenme özellikleri aynı olduğundan, adi salyangoz olan akvaryumlarda kısıtlı besinden dolayı hem gelişmeleri hem de çoğalmaları olumsuz yönde etkilenebilir. Ayrıca adi salyangozlarla mücedele etmek için kullanılan katil salyangoz (Helena) ve Makrakanta, elma salyangozu "yetiştirilen" akvaryumda kullanılamaz. Diğer bir konu da gene forumda okuduğum kadarıyla adi salyangozların akvaryuma herhangi bir zararı olmamakla birlikte cobomba ve elodea gibi bitkilerin yapraklarını yiyebildikleri. Elodea konusunda tecrübem olmamakla birlikte Cobomba konusunda aynı tecrübeyi yaşadım. Benzer durum elma salyangozları için de geçerli olabilir.  Elma salyangozunun akvaryuma olası faydası konusunda mossların dibinde kalan çürüyen yaprakları tüketip tüketmedikleri konusunu da halen araştırıyorum. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlarlar bu bilgilerini paylaşırlarla sevinirim.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zincirbozanÇevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 100
zincirbozanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2011 18:05
Tilkikuyruk ve saz en güzeli

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2012 23:04
Tankları fotolama imkanınız var mı acaba merak ettim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2011
İl: Aksaray
Mesaj: 252
Ozgur-ReyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2012 17:21
Fatih bey, aradan geçen yaklaşık bir yıl kadar zaman zarfında gerek edindiğim bilgiler, gerekse tecrübe açısından oldukça farklı bir noktaya geldim. Dolayısıyla şu anda sistemim kurmayı ilk düşündüğüm durumdan oldukça uzak. Hem sizin hem de bu başlığı okuyan diğer arkadaşlarımız için süreci ve tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. 1. Hastalık olması ve yayılması olasılığına karşı akvaryumları hiç bir şekilde birleştirmedim ve her bir tankın filtrasyonunu ayrı ayrı yaptım. 2. Lepisteslerde önce daha fazla tecrübe kazanmaya karar verip özel türlere geçmedim. Fakat basit türleri 200 litrelik her tür için tek bir tankta ürettim ve bu şart altında asgari başarıyı yakaladığımı düşünüyorum. 3. Elma salyangozunun bazı bitkilerin üzerinde gezdiğinde dallarının kırılmasına neden olduğu ve bazı bitkilerin yapraklarını yediğini okudum ve hiç eklemedim. 4. Plati ve Molide pek başarılı olduğum söylenemez. İstediğim kadar çoğaltamadım. Bunda ısının 25 değil de 22 dereceye düşmesi etkili olabilir. 5. Bazı balık hastalıklarıyla karşılaştım. Gerek tecrübe eksikliği, gerekse de akvaryumda bitki bulunması yüzünden gerekli şekilde mücadele etmede başarılı olamadım. Örneğin bitki olunca en basitinden tuz dahi kullanamıyorsunuz. 6. Karideslerin de özel türlerine geçmeden önce sadece kiraz karidesle başlamayı tercih ederek diğer türleri eklemedim. Fakat Kiraz Karideste de muazzam başarılı oldum. 7. Bitkilerin bazılarında başarısız bazılarında da oldukça başarılı oldum. Bitki türlerinde başarı ve başarısızlıkta ışık, yosun sorunu, gübreleme, Karbondioksit takviyesi, akvaryum yüksekliği gibi faktörler etkili oldu. 8. Pek çok tür yosun sorunuyla mücadele ettim. Karides, Cüce Vatoz, Moli ve Pilati türlerinin yosunlarla mücadele etme kaabiliyetini test etme imkanım oldu. Sonuç olarak geçen bir yıl gerek forumu sürekli okuyarak bilgimi artırdığım, gerekse de önemli tecrübeler kazandığım bir yıl oldu. Çok ayrıntıya girmeden özetlemem gerekirse:
1. Balık üretiminde öyle tek bir akvaryumda, akvaryuma bitki, rafya falan konulup verim alınamaz. Olabildiğince geniş ve her bir tür için en az üç akvaryum falan gerekir. Baştan başlayacak olsam ve balık üretimi yapmak istesem her türe üç akvaryum ayırır. damızlıkları alçı filesinden yapacağım sepetlere yerleştirir, yavruların alanını kısıtlamak yerine damızlıkların alanını kısıtlardım. Her ay da damızlık filesini bir diğer akvaryuma alıp önceki akvaryumu yavrulara terk ederdim. Bitkiler tuzdan ve balık ilaçlarından etkilendiği için bitki olarak sadece su mercimeği kullanırdım.  Su Mercimeği tuza ve balık ilaçlarına karşı oldukça dirençli, nitrat tüketiminde en başarılısı hatta sudaki ağır metalleri emip su düzenleyici kullanma gerekliliğini ortadan kaldıran bir bitkidir.
2. Bitkili akvaryumlarda wattı ne kadar yüksek olursa olsun  tek bir ışık türü değil, daylight, aquastar, grolüks kombinasyonu kullanılmalı ve ışık türleri çeşitlendirilmeli. Tek bir ışık türü kullanılıyorsa sadece o ışığa olumlu tepki veren bitkiler yetişir, diğerlerinde başarı sağlanamaz. Örnegin Glosso çok ışık istemesine rağmen, sadece daylight ile de çok güzel yetişiyor. Diğer yandan Çınar daylight a hiç tepki vermiyor. Su Mercimeği ve Tilki kuyruğu gibi bazı arsız bitkiler için ise ışığın türünün pek bir önemi yok, ışık olsun da çamurdan olsun misali. Java, Christmass ve Pellia Moss türleri içinde daylight'a en iyi tepki veren Pellia oldu. Fakat bunun ışığa mı bağlı olduğu, yoksa Pellia'nın bulunduğu akvaryumda çok yüksek Karides nüfusunun olup da Pellia'yı yosunlardan mı korumuş olduğu konusunda emin değilim.
3. Bitkili akvaryumda her türlü yosun sorunuyla karşılaşılacağı önceden bilinmeli, gereken tedbirler önceden alınıp mücadele stratejisi belirlenmelidir. Işık, Karbondioksit, gübre dengesi korunmalı, aşırı yemlemeden kaçınılmalıdır.
4. Yosunla mücadelede DÜZENLİ Karbondioksit takviyesi en faydalısıdır. Fakat düzensiz olması, ışığın azaltılıp hiç verilmemesinden daha kötü sonuç verir.
5. Yosun sorununa karşı sıvı gübre yerine misket gübre tercih edilmelidir. Eğer sorun yoksa ve sıvı gübre kullanılacaksa haftalık ve yoğun miktarda değil, günlük ve az miktarda eklenip düzenli su değişimi yapılamalıdır.
6. Bitkili akvaryumlarda pek çok yosun türünü tüketen Karides mutlaka bulunmalıdır. Cüce Vatoz da Karides'ten sonra ikincil rolü üstlenen bir canlıdır. Eğer başka balık da beslenmek istenirse (ki ben Karideslerin çoğalmasını tercih ettiğim için önermem) bu balık Lepistes değil, Moli veya Plati olmalıdır ki bir faydası dokunsun. Bunlar arasında da en başarılısı Arap Molidir, fakat bunun bile etkisi Karidesin yanında solda sıfır kalır.
7. Karides pek çok istenmeyen yosunu yer fakat tükettiği miktar çok az olduğu için yosunlar daha hızlı gelişebilir. Çözümü gübreyi kesmek, ışığı azaltmak ve Karideslerin çoğalmasını beklemektir.
8. Tecrübelerine çok saygı duyduğum pek çok akvarist yosunla mücadeleye değil, bitkilerin gelişimine odaklanılması, yosunun kendi kendine yok olacağı görüşündedirler. Haddim olmayarak bu görüşe katılmıyorum. Yosun bitkiyi sardıktan sonra bitki ışıktan ve sudaki gübreden yararlanamayacak duruma gelir ve bunlardan yosunlar yararlanır. Bu aşamada gübre kesilmeli ve tam karartma yapılmalıdır. Bitkilerin yararlanamadığı ışık ve gübreden yosunlar da yararlanamasınlar. Bu duruma bitkiler yosunlardan daha dayanıklıdır. Yumuşayan yosunları ise yemlenmeyen karidesler afiyetle yerler.
9. Karidesler tek başlarına üretilmelidir. Cüce Vatozların Karideslere bir zararını görmesem de stres yaratıp çiftleşmelerini azaltıyor olabilirler. Veya yeni doğmuş yavruları yiyor da olabilirler. Lepistes, Plati, Moli ise Karideslerin yavrularını yerler. Aynı tank içinde ciddi bir üretim yapılamaz. Ancak saklanan Karides yavruları hayatta kalabilir.
10. Karideslerle en uyumlu Moli ve Plati türleri Balon olanlardır. Balon olan Moli ve Platilerdeki Karides popülasyonu, Balon olmayanlardan daha fazla olmaktadır.
11. Su Mercimeğine bitkiden ziyade bir su düzenleyici ve nitrat emici filtrasyon katkı malzemesi gözüyle bakılmalıdır. Azı yarar (hatta balık üretim tanklarında yüzeyi tamamen kaplamadığı sürece çoğu da yarar), bitkili akvaryumlar için ise çoğu zarardır. Ağır metalleri emmesi faydalıdır, fakat sudaki tüm maddeleri hızla emmesi ve yüzeyi kaplayarak ışığı kesmesi bitki gelişimini neredeyse durma noktasına getirir. Gerçi buna yosunlar da dahil olduğu için bu bakımdan faydalı olabilir.

Tüm bu tecrübelerin ışığında çalışmalarımı yosunla mücadele etrafında odaklamaya, bu doğrultuda sistemimde tür kısıtlamasına gitmeye ve ağırlığı Karides, Moss türleri ve Glosso'ya vermeye karar verdim. Işık sadece ekonomik daylight olarak kalacak, Karbondioksit takviyesi yapılmayacak, sadece hava motoru ve pipo filtre ile havalandırma ve filtrasyon yapılacak. Diğer low-tech bitkileri yetiştirme çabalarım da devam edecek (Nasılsa Karideslerime güvenim tam). Cüce Vatoz, Arap Moli ve Arap Balon Moli dışındaki diğer balıkları sistemden çıkartacağım. Arap Moli ile Arap Balon Moli arasında yosun tüketimi performansını gözlemlemeye devam edeceğim. Eğer eşitse Arap Balon Moliyi Karidesle beraber forumda yosunla mücadele konusunda önereceğim. Hatta ileriki aşamalarda yavru Molinin kasıtlı olarak güdük bırakılması ve Karides yavrusu yeme eğilimlerinin azaltılması konusunda da çalışma yapmayı düşünüyorum. Tüm tecrübelerimi de olabildiğince forumda paylaşmaya çalışacağım. Fotoğraf ekleme konusunda kararsızım. Neticede henüz sistemin işlerliğinden yüzde yüz emin olduğum bir noktaya gelmedi.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir