ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Didon
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
184
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
17 Mart 2010 18:58
Son Ziyaret:
4 Saat 57 Dakika önce
Toplam Mesaj:
619 [0.12 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
18 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Asim
Doğum Tarihi:
18 Nisan 1983
Yaş:
41
İl:
Ankara
Meslek:
Yazılım Mühendisi, OSCP,VMCE
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Asim

SON 10 MESAJI

Mon Cala Reef
[QUOTE=onur_0606]Asım Bey Selamlar,

Kurulumunuz hayırlı olsun. Akvaryum çok güzel görünüyor. Canlılar eklenince çok daha güzel olacaktır.

Bakteri patlaması söylediğiniz gibi yüksek bir ihtimal sirkeden kaynaklanmış olabilir. Benim kurulumda da aynısı yaşandı. Kumdan kaynaklı zannediyordum ama uv bağlayınca sorunu çözmüştüm. Aynı şekilde ben de sirkeyle sıfırlama yapmıştım.

Fiyatlara gelirsek... [:)] belirttiğiniz gibi çok yükseldi ama ekipmanınız gayet iyi. Canlı öldürmediğiniz sürece pek gider olarak bakmayın. Hem durduğu yerde fiyatı artıyor hem büyüyor-çoğalıyor hem de seyir zevki veriyor. En azından ben kendimi fiyatlar için böyle motive ediyorum.

Kurulum tekrardan hayırlı olsun. Takipteyim[:iyi:][/QUOTE]

Merhabalar Onur Bey;

İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Bakteri patlamasını bende uv ile çözdüm, 1 haftadır diatomla uğraşıyorum. Ugly phase bitmek bilmiyor. Kurulumdan önce RO un filtrelerini değiştirmemiştim sanırım silikat biraz fazla :)
Bayramda ilk canlı kaybını yaşadım, mollynin birisi dışarı atlamış sailfin molly sürekli kovalıyordu sanırım sonunda dışarı attı kurtuldu [:?]
Aydınlatmam baya eskiydi yıllardır kullanıyordum duramadım İkigai sipariş verdim. [:)] Yakında tekrar bir güncelleme yaparım, kendinize iyi bakın :)
Tuzlu Su Akvaryumunda Filtrasyon
[QUOTE=Orhan76]Arkadaşlar Selamlar,

Ben de ilerde (35x35x35 veya 40x40x40 gibi) Tunze 9001 kullanarak yapmak istiyorum, sizin deneyimlerinize dayanarak şunu sormak istedim, bu tarz bir tankta canlı yükü az (1-2 balık, 1-2 mercan) yardımcı filtre gerekli midir? Gerekliyse yer kaplamamak ve ekonomiklik açısından şelale filtre kullanabilir miyim ps le beraber?[/QUOTE]

Tuzlu suda tatlı su gibi yardımcı filtre pek kullanılmaz, mekanik filtrasyon için sump varsa filter bag arka sump varsa elyaf kullanarabilirsiniz, sık temizlik/değişim yapmazsanız nitratınız artar bir süre sonra söker atarsınız.[EDIT]Didon,2024-04-05 13:50:25[/EDIT]
Mon Cala Reef
[QUOTE=Orhan76]

Sağolun hatırlatma için, dış filtre kullanacağım :)[/QUOTE]

Medya reaktörü gibi birşey için kullanmaycaksanız dış filtre tuzlu suda pek kullanılan bir ekipman değil, düzgün bir ps çok daha faydalı olacaktır. Yinede tercih sizin.
Mon Cala Reef
[QUOTE=Orhan76]Elimde halihazırda bir adet Eden 109 sump motoru (500litre/saat) var, o iş görürse Tünze 9001'e terfi edebilirim :) (dalga motorundan artıracağım parayla) , zaten 64 litre küçük olduğu için 1-2 palyaço bir canlı kaya üzerinde bir kaç polip ve mushroom düşünüyorum, o nedenle 9001 sanırım ihtiyaçlarımı karşılar. Tavsiyeleriniz için tekrar teşekkür ederim, resimleri bekliyor olacağım [:iyi:][/QUOTE]

Akvaryumu yaptırırken 9001in ölçülerine bakıp sump ona göre yaptırmayı unutmayın sığmazsa tekrar bir uğraş çıkar :)

Kolaylıklar dilerim.
Mon Cala Reef
[QUOTE=Orhan76]Asım Bey Merhaba,

İlerde ben de bir nano küp kurmak istediğim için ilgiyle takip edeceğim, tesadüftür ki şu andaki ciklet tankımda 70x40x50h ölçülerinde ama tuzlu su için 40x40x40 düşünüyorum, resif tankınızda mercan olacak mı? Olacaksa hangi tür? Yeni başlayanlara hangi tür mercan önerirsiniz? Bir de genel işleyişi sormak istemiştim , örneğin tuzlu su tankında filtrasyon, ps ve dalga motorları tankın hacmine göre nasıl olmalı? Şimdiden iyi hobiler dilerim[/QUOTE]

Selamlar Orhan Bey;

Şuan kafamda LPS ve soft türler var spsleri genel olarak sevmiyorum ama ilerde ne olur onuda bilmiyorum :) 40x40x40 gibi küp akvaryumları bende seviyorum ama hacim ne kadar küçük olursa su değerlerindeki küçük oynamaların etkiside kadar büyük oluyor ayrıca bakılabilecek canlı çeşitliliğide azalıyor. Örneğin yaz aylarında 1 günde buharlaşan su bile tuzluluğu değiştirebiliyor. Küçük akvaryumların en sevdiğim şeyi düzenli su değişimleri ile katkılara gerek kalmadan devam edebilmesi. 10 dakikada 5 litrelik pet şişede su yapıp %10-15 su değişimi hızlıca yapılabiliyor. :)

Söylediğiniz ölçülerde ucunda nozzle olan return pumpın dalgası genelde yeterli olur, ayrıca bir dalga motoru kullanmak gerekmeyebilir. Yine bahsettiğiniz ölçülerde tunze 9001 yada 9004 kullanırsanız memnun kalırsınız. Ben olsam 9004 kullanırdım. PS seçerken üreticilerin verdiği değerlere bakılabilir ama ben tanktaki yükede bakıyorum, o nedenle oversize ps tercih ediyorum.

Benim tercih ettiğim psin üreticisi datasheetinde

Light Stocked - 160 Gallons

Medium Stocked - 110 Gallons

Heavily Stocked - 65 Gallons

seklinde belirtmiş. benim tankım sumpla birlikte yaklaşık 40-45 gallon su alıyor. Benim naçizane tavsiyem ekipmanları alırken bütçeniz doğrultusunda alabileceğiniz kaliteli ürünleri alıp uzun yıllar sorunsuz kullanmanız yönünde olur.

Mon Cala Reef
Merhaba arkadaşlar;

Hem kendim için bir logbook hemde yeni başlayan arkadaşlar için faydalı olabileceğini düşündüğüm için böyle bir konu açmaya karar verdim.

3 yıl önce ara verdiğim reef serüvenine tekrar başladım. Pandemiden önce Yener Yılmaz'a yaptırdığım ve işten güçten doldurmaya fırsat bulamadığım akvaryumu 17/03/2024 tarihinde tuzlu su ile doldurup startı verdim.

Üç yılda fiyatlar nerelere gelmiş inanamadım [:)]

Elimde eski tanktan kalan skimz SM161 PS, echotech MP10 dalga motoru, eheim jager 300w ısıtıcı, geri dönüş pompası gibi ekipmanlar vardı. Öncelikle elimde olan ekipmanlarla kurup sonradan güncelleme yaparım diye düşünmüştüm ama tuz kokusu gelmeye başlayınca neredeyse bütün ekipmanları sıfırladım. [:)] Ekipman seçimi yaparken elimden geldiğince dc ürünleri almaya çalıştım.

Nanonun ölçüleri 70x50x40h, ps reef octopus classic 150s, dalga motoru jebao MPD 90, return pump jebao MDP-2500 olarak güncelledim. Kum ve kaya eski tanktan kalan caribsea south seas base rock ve caribsea kumu kullandım. Kaya ve kumu direk çıkarıp sıfıramadan kaldırmışım. Tekrar sıfırlamak biraz uğraştırdı ama keyifliydi [:D]

Mevcutta tankta kullanılan ekipmanlar;

RO classic 150s ps, jebao MDP-2500, jebao MPD 90 ,Jebo 18w UV, uv için 600lt/s sobo return pump, eheim jager 300w ısıtıcı, fi tarihinden kalma aquareef led aydınlatma [:D], DIY 5V dc su tamamlama.

Kumu biraz baştan savma yıkadığım için sumpa geçici olarak kalın elyaf koydum.

Testleri eskiden kalma alışkanlık yine salifert aldım. Mevcutta Nitrat, nitrit ve amonyak testleri var.

Nanoyu doldurduktan sonra kaya yada kumdan amonyak salınımı olabileceği düşüncesiyle 2 ampül prodibio stop ammo kırdım. 3. gün 2 ampül biodigest kırıp ps ve uvyi kapattım. Bu arada kaya ve kumu sıfırlarken sirke de kullandığım için küçük bir bacterial bloom yaşadım. Ben sirkeye yordum ama belki kayalarda organik atık vardı bilemiyorum.

Cycleın hızlanması 4 adet black molly girdim.

Bu gün itibariyle 15. gün. Mollyler 9 gündür tankta belki haftaya belkide bayramdan sonra ilk testleri yapıp bir çift percula yada ocellaris girebilirim.

Konuyu açarken fark ettim hiç resim çekmemişim geçici olarak bir resim ekleyeyim konuyu güncellerken yine unutmazsam resmide güncellerim :)

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/90319/020420240946521.jpg[/IMG]



[VID]https://www.youtube.com/watch?v=Zsw-V3SSprY[/VID]

Update 07/04/2024

29/03/2024 amonyak 0.10 ve altı olarka ölçüldü.

Bakteri kültürü girdiğim günden beri2 günde bir 10 drop bacteria feeder giriyorum.

03/04/2024 tarihinde kumda belli belirsiz diatom başladı.

06/04/2024 tarihinde temizlik ekibi olarak 4 conch,1 mavi bacaklı hermit girdim.
07/04/2024 1 ampül prodibio kırdım.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/90319/070420241423351.jpg[/IMG]

Update 15/04/2024

Aydınlatmada beyazı %35de kullanırken %50 ye çıkardım. 10 Nisanda tankta belirgin diatom başladı, kayaların bir kısmı diatomla kaplandı. Temizlik ekibi üstesinden gelebilecek mi göreceğiz [:)))]
Nitrat ve amonyak halen okunamaz seviyede.
Bu arada aydınlatmamı değiştirmeye karar verdim, ikigai v2 siparişi verdim. Elime ulaştığında olumlu yada olumsuz gördüklerimi konuyu güncelleyerek yazmak istiyorum.

Temizlik ekibinden blue leg hermit
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=nc57WPyQQ-E[/VID]

Tekrar görüşmek üzere..[EDIT]Didon,2024-04-15 13:00:41[/EDIT]
Nitrat Patlamasına Karşı İvedi Çözümler
Kısmi su değişimi yada prodibio biodigest gibi ürünler kullanılabilir. [EDIT]Didon,2024-04-01 10:22:53[/EDIT]
Diatom - Nitrit Ve Bakteri Kültürü
[QUOTE=ArifhbsAquatics]

Orhan bey tank hazır zaten daha çabuğu mu var? Eklenecek kültürün faydası ‘devede kulak’ misali. Kültür eklenmediğinde olası sonuç dediğiniz gibi çıkmaz! [/QUOTE]

[QUOTE=Orhan76]

Zaten ayrıştığımız nokta da burası sanırım, bazı hobiciler için tankın hazır hale geldiği nokta amonyak ve nitritin sıfırlandığı nitratın farklı değerlerde okunduğu haftalar ki ben de bu fikirdeyim (buna tuzlu su tankları da dahil), bazı hobiciler içinse amonyak sıfırlandığı noktada (nitriti önemsemeden) özellikle tuzlu suda nitrat değişimlerini takibe almak ki ben buna taraftar değilim, ama her iki görüşe de saygım var [:iyi:][/QUOTE]

Uzun zamandır bu forumda bu kadar keyifli bir konu okumuyordum, ikinize de teşekkür ediyorum.

Konu hakkında benim kişisel görüşüm de bakteri kültürü girmek, en fazla olabilecek şey bakteri patlar su bir kaç gün sisli olur o kadar.
Hsbao Kafa Motoru Hangisini Tercih Etmeliyim ?
[QUOTE=Ch3v]Arkadaşlar elimde 500 litrelik bir akvaryum var yandan sumplu. Bunun için hsbao 2500 mü yoksa hsbao 4000 mi tercih etmeliyim ? arasında çok fiyat farkı yok çünkü. Yani 4000 almamın bir zararı dezavantajı olurmu. Tavsiyeleriniz nelerdir ?




yokmu arkadaşlar konuya hakim bilgilendirecek birisi ?[/QUOTE]

Selamlar;

Öncelikle akvaryum tatlı su mu tuzlu sumu olacak? Tatlı su ise bitkilimi olacak sadece balık tankımı olacak? Tuzlu su ise marin mi olacak reef mi olacak? Bu soruların cevabı olmadan net birşey söylemek pek doğru olmaz. Fazla akıntı sorun olmaz derseniz 4500 alıp düşük güçtede çalıştırabilirsiniz. İki motorda dc.

Kolay gelsin.
Palyaço Balığı Yanında Balık Önerisi
[QUOTE=Canavar balık][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243885/240320241137221.jpg[/IMG][/QUOTE]

Hacim küçük sanıyorum. Yellow watchman gobby ve pistol shrimp güzel olabilir.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.