Tropheus bakımı kuralları


tropheusfanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 21
tropheusfanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2006 15:22

Merhaba Arkadaşlar, Tropheuslar'la ilgili bir tartışma konusu açmak istiyorum

Tropheus türleri ile ilgilenenler bilirler ki bu türü beslerken uyulması gereken kurallar vardır. Örneğin canlı ve protein ağırlıklı yemlerle beslenilmez, mutlaka geniş akvaryumlarda olmalıdırlar (en az 150*50*50) , mutlaka tek tür olarak beslenmelidirler vs.vs.

Fakat az önce okuduğum bir yazıda (adresi :http://www.thecichlidgallery.com/article_rightwrong_tropheu s.htm)

tropheuslar için yukarıda bahsettiğim kuralların genel geçer kurallar olmadığı , bu kurallara uyulmadığında da bu balıkları beslenip üretilebileceği ile ilgili şeyler yazılmakta. Aslında buna benzer yazıları daha öncede okumuştum. Genelde Tropheus konusunda tecrübeli akvaristler önerilerini 'Bunlar benim şahsi fikirlerim ,durama göre değişebilir' şeklinde ifade ediyorlar.

Benimde merak ettiğim Kural olarak öğrendiğimiz bu maddelerin bilimsel deneyler sonucu mu yoksa bazı akvaristlerin kişisel tecrübeleri sonucunda mı oluştuğudur? Tropheus konusunda tecrübeli arkadaşlar görüşlerini ifade ederlerse sevinirim.

Herkese sağlıklı balıklar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enigmaÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2006
İl: Bursa
Mesaj: 44
enigmaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2006 20:33

merhaba İBRAHİM;

söylediğin hususları bilimsel açıdan değilde (bilmediğimden)tecrübe faktörünü ele alarak değerlendirirsek bizzat bende gözümle gördüğüm için çıkmazda kalıyorum.

mesela;tropheusla leptosoma nın aynı üretim tankında üretildiğine şahit oldum.peki beslenme olayı nasıl oluyor?şahsa sorduğumda etsel ağırlıklı yemleme yaptığını söylüyor.balıklarda negatif bir durum gözüme çarpmadı.bende çıkmazdayım.

bu hususta bizi bilimsel açıdan aydınlatanlar olursa aklımızda cevapsız kalan sorular cevaplanmış olacak ve bizlerde memnun olacağız.

SAYGILAR


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KurshunaskerÇevrim Dışı

Kayıt: 02/04/2005
İl: Kocaeli
Mesaj: 126
KurshunaskerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2006 21:56

Arkadaşlar.

Akvaryumcular genellikle tropheusların daha iyi renklenmesi için protein ağırlıklı beslenme kürü uygulayabiliyorlar. Anaç balıklar bu konumda daha dayanıklı olabiliyorlar. Ancak anacın ömrünün kısalmasına ve daha erken yıpranmasına neden olabiliyor. Akvaryumcuda bir tropheus en fazla ne kadar bekleyebilir ki ? Eninde sonunda satılacak, ama biz akvaristler ise böyle düşünmüyoruz. Uzun süreli olarak beslemeyi düşünüyoruz. Kaba bir benzetme yapacak olursak görüntü olarak mükemmel modifiye olmuş ve birkaç kez ralliye katılmış bir araç ile üzerinde hiçbir değişiklik yapılmamış sade ve garaj arabası arasında ki fark gibi. Tabi ki ilk bakışta modifiye edilen araç göze çarpacaktır. Ancak profesyonel sürücüler bilirki modifiye edilmiş ve ralliye birkaç kez katılmış bir aracın ömrü dolmuş ve masrafıda o kadar fazladır.

      Diğer bir konu ise tropheus yavrularına verilen protein ağırlıklı yemler kısa sürede sindirim sistemi hastalıkları oluşturmakta ve ölümlere yol açmaktadır. Yavrular anaçlar kadar şanslı olmayabiliyor. Edindiğim tecrübe şudur;

     Tropheuslar bitkisel ağırlıklı beslenmeli ve zaman zaman sebze verilmesi ihmal edilmemelidir. Bol balıklı günler. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tropheusfanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 21
tropheusfanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2006 13:07

Bilinçli akvaristler olarak yapmamız gerekenin balıklar için mümkün olan en doğal yaşam ortamlarını oluşturmak olduğunu düşünüyorum. Bununla beraber tropheuslar hakkındaki görüşlerin çeşitliliği benim gibi bu balığı beslemeyi planlayan ve bilgi toplayan arkadaşların kafalarını karıştırıyor.

Sanırım biz yine çoğu bilgiyi deneme yanılma yoluyla ,belkide bir kaç balığı kaybederek edineceğiz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2006
İl: Ankara
Mesaj: 93
gurhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2006 14:40

Merhaba Arkadaşlar,

Bir çok kural saydığımız faktörleri bizzat deneyerek edindiğim tecrübelerimi sizlere aktarayım.

* Tropheus küçük akvaryumlarda beslenmemeli mi ?
   Evet bu çok doğru.Sebebi ise küçük akvaryumda az miktarda balık barındırılabildiğinden sosyal yapı oluşmuyor.Yani koloni yapısı oluşmuyor ve balık stresli oluyor.Özellikle erkek çok daha hırçın oluyor ve diğerlerine eziyet ediyor hatta öldürebiliyor.

Ayrıca yaşasalar bile yeterince gelişme göstermiyor.Bunun nedeni ise küçük akvaryumlarda nitrit ve nitrat oynamaları çok daha yüksek volumlu oluyor ve balık bu durumlara maruz kaldığından stresli oluyor.Büyük akvaryumlarda ise bu daha düşük volumlu olduğundan balık NO3 ve NO4 miktarlarındaki sapmayı algılamayabiliyor.

*Koloni olarak beslenmelimi?
  Evet kesinlikle koloni olarak beslenmelidir.Yukarıda biraz bahsettim ama açarsak..Tropheuslarda bir aile içi hiyararşi oluşmakta ve bu hiyararşiye göre her bireyin bir konumu bulunmaktadır.Bu konum balığın davranış biçimine ve ebatları ile doğru orantılı olarak değişebilmektedir.Hırçın ve iri olanlar daha üst mertebelerde olabilmektedir.Doğal olarak da en sert ve baskın erkek koloninin liderliğini yapmaktadır.Yavrular büyüdükçe bu şemaya alt kademelerden monte edilmektedir.Koloniye dışarıdan balık eklendiğinde koloniye kabul görmeyebilir.Dışlanabilir.BU yüzden koloni en başta oluşturulmalıdır.

*Proteinli besinler kullanılmalımı. ?
  Evet proteinli besinler verilmelidir.Fakat bu haftada 1 veya 2 kezi geçmemelidir.Bu alışkanlık ise yavru iken kazandırılmalı ve oldukça küçük dozlarla başlanılmalıdır.Tropheusların sindirim sistemi oldukça hassas bir dizilime sahip ve bu durumu suistimal ettiğimizde (alışkın olmayan bir balık için) oldukça tehlikeli olabilmektedir.Tropheuslarda hızlı bir gelişim için yem çeşitliliğinin oldukça etkisi vardır.Ben Sera flora,tetra phyll,tetra bits,Tropikal Vegetables ve artemia kullanarak 8 ayda bir yavruyu yumurtlayacak boya getirebildim.Bu yemlere ilaveten ıspanak haşlaması ve spirulina kullandım.

*Tropheus akvaryumunda olması gerekenler!
  Tropheus akvaryumu için erkek sayısına bağlı olarak (kolonideki aktif erkekler düşünülerek) akvaryumun çeşitli bölgelerinde erkeğin sahip çıkacağı kayalık alanlar olmalıdır.(Optik bölgeler)Bu bölgeler diğer erkeğin alanına girmemeleri çok yakın olmamalıdır.Bu sağlandığı takdirde erkek rahatlıkla dişi ile çiftleşecek bölgeye sahip çıkacaktır.Bitki ise isteğe kalmıştır.Kullanılacaksa Tropheusun yiyemeyeceği kadar kalın yapraklı olmalıdır.

* Su şartları.
  İlk başlarda bu konuda acemi iken suyu sertleştirmek için bir çok kimyasal kullandım.Seachem tanganyika buffer ve salt lake veya karbonat vs.vs.Şehir şebekesi Ph olarak çoğu bölgemizde 7-8 civarında.Ben buna ilaveten kireçli kayalar ve midye kırığı kullanarak suyun PH' ını bir miktar daha artırabildim.Bunun dışında ilaç veya kimyasal kullanmadım.Ara sıra Ampül olarak satılan Vitamin B kullandım.Ara sıra da mineral katıkısı bakımından salt Lake ilave edilebilir.

*Tropheuslar da üreme için neler yapılmalı ?
    Yukarıdaki şartları sağladığınızda zaten üremeleri için ekstra bir şey yapmanıza gerek kalmayacaktır.  Erkek dişi en az oranı 1e 3 olduğu müddetçe..

Bu Başlıkta verdiğim bütün bu bilgiler kendi tacrübemle sabittir.Yani Bilimsel bir dayanağı yoktur.Bu yüzden kimse ukalalık olarak algılamasın lütfen.Her türlü bilimsel olarak kanıtlanmış bilgiye veya düzeltmeye açıktır.

Saygılarımla,

 

gurhan2006-5-29 14:41:26

Beğenenler: [T]230317,m.bademci7373[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2006
İl: Ankara
Mesaj: 93
gurhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2006 14:47

Unuttuğum bir konu ise Tropheuslarda hangi türler beraber beslenebilir.

Benim Tecrübeme göre Duboisi-Bemba, Duboisi-chimba, Duboisi-Blupoint, Duboisi-ikola birlikte beslenebiliyor.Bu liste çok fazla uzayabilir.

Bemba-Chimpa-Chipimbi-İkola kesinlikle aynı tankta olmamalı.Bu liste oldukça uzayabilir.Ama tecrübelerim bu türlerle.

Dubosi sanırım sadece kendi grubu ile çiftleşiyor.Ama %100 doğrudur diyemem.


Beğenenler: [T]230317,m.bademci7373[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tropheusfanÇevrim Dışı

Kayıt: 04/05/2006
İl: Bursa
Mesaj: 21
tropheusfanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2006 14:59

Gürhan bey paylaştığınız değerli bilgiler için çok teşekkürler. Özellikle çeşitli yemlerle ve artemia ile beslediğiniz balıklarınızın 8 ayda üreme olgunluğuna ulaşması çok etkileyici.

Peki yavruları canlı yemle besleme riskini nasıl aldınız , yani hep okuduğumuz şey canlı yemlerin veya stresin balığın metabolizmasındaki bir bakteriyi harekete geçirdiği ve BLOAT'a sebep olduğuydu. 

Bir de bu diyet esnasında hiç kayıp verdiniz mi onu merak ediyorum?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2006
İl: Ankara
Mesaj: 93
gurhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2006 15:29

Merhaba İbrahim bey,

Bahsi geçen bloat ı tetikleyen en büyük unsur stres..Eğer akvaryumda stres yoksa Bloat'ı %50 engellemiş oluyorsunuz.Ayrıca yavru iken bu tip beslemeyi daha seyrek uyguladım.Ayda 1-2 kez diyebilirim. 

Bu diyetle 2 yılda 1 tek kaybım olmadı.Akvaryum 500lt idi ve haftada %25 su değişimi yaptım.Damızlık sayısı 14 adetti.Erkek sayısı 3 idi.Ayda yanlış hatırlamıyorsam 50 ye yakın yavru alıyordum.Nadiren sakat doğan yavrulardan kaybım oluyordu ama genel de %98 üzerinde sağlam yavru alıyordum.

Yardımcı olabilmek için her türlü sorularınıza açığım.

Saygılarımla


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2006 15:37
Selam gurhan. tropheuslar frontozalarla yaşarmı?ikincisi ben tropheus almayı düşünsem hangi türünü tavsiye edersiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2006
İl: Ankara
Mesaj: 93
gurhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2006 15:46

Selam Şuayip Bey,

Frontosa avcı bir balık geceleri aktifler bu yüzden beslenebilir diyemeyeceğim.Özellikle yavru varsa akvaryumda gece av olabilirler.

Tropheus da Duboisi,Bemba,Chimba,İkola..Bunlar akvaryumcularda bulunabilen türler.Bunlardan sizin beğendiğiniz bir türü besleyebilirsiniz.

 

Saygılarımla,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

antonyusÇevrim Dışı

Kayıt: 08/03/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 39
antonyusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2006 17:46

Herkese merhaba

Gürhan bey'in tüm yazdıklarına katılıyorum, bende aynı şekilde besleme yapıyorum ve hiç kaybım olmadı.sadece eklemek istediğim bir konu var, eger akvaryumunuzda tropheus besliyorsanız, ne yapın edin akvaryumunuzun yosun tutmasını sağlayın ! balıklar için en sağlıklı besin kaynaklarından biridir.eğer sakallı yosunlarsan oluşursa daha da güzel olur.balıklarınızın iştahla yosun yediğini göreceksiniz.bemba ve ikola yı aynı tanka koymama konusunda bende aynı fikirdeyim,özellikle ikolalar cok daha agresifler farklı türlere karşı.keza bende ikola,bemba ve duboisi den oluşan bir tanka sahibim fakat nasıl olduysa her iki grup akvaryumun 2 ayrı ucunda yer tuttular (dubosiler barışçıl istedikleri yerde takılıyorlar zaten sayılarıda çok değil yakında satacağım kendilerini)

herkese iyi günler


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gurhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/03/2006
İl: Ankara
Mesaj: 93
gurhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2006 18:54

Mert Bey dedikleriniz doğru olmakla birlikte bende bir vurgulama yapayım.Bemba ile İkola çarpazlanabiliyor.Zaten yukarıda belittiğim türleri bu yüzden beraber beslenmemesini öneriyorum.

Saygılarımla,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2006 11:52
Selam (gürhan )teşekkür ederim cevap için. Benim 3 tane frontozam var zaten, onları 1 yıldır besliyorum. Frontozaları tanıyorum, fakat tropheus larda ilgimi çekti,daha çokta rennkleri. Benim 2 akvaryumum var.Zor olan her zaman hedefimdir. Yani tropheus larla frontozalar geçinirmi?demek istedigim.Birlikte besleyen varmı?beslersem negibi sorunlarla karşılaşırım? Birde tropheusların en tutulanı hangisi,ve onların türleriyle isim ve fotograflarının bir arada oldugu bir site varmı? yardımın için teşekkür ederim şimdiden. Şuayip ŞEN2006-5-30 11:53:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nikon_Çevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,8214[/C] [B]4768,2[/B] [C]4,3,8214[/C]
Kayıt: 07/02/2006
İl: Ankara
Mesaj: 980
nikon_Çevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2006 17:10

Şuayip Bey, forumda Frontosa ile Tropheusların birlikte beslenip beslenemeyeceği konusu birçok başlıkta tartışılmıştı. Forumda arama yaptığınız taktirde tüm bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu başlıklardan birinde  verdiğim yanıtı aşağıya aktarıyorum. Sağlıklı balıklar.

[QUOTE=nikon_]

Özetle söylemek gerekirse, her iki balığın beslenme ve davranış özellikleri çok farklıdır. Tropheuslar bitkisel ağırlıklı beslenirlerken, Frontosalar ise protein ağırlıklı beslenirler. Tropheuslar son derece hakereketli bir türken, Frontosalar tam tersi son derece ağır hakeret eden balıklardır, bu hareketlilik onları rahatsız eder. Ama en önemlisi beslenme farklılıklarıdır. O nedenle aynı tankta olmaları doğru değildir. [/QUOTE]


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir