Yaşadığım sıkıntılar ve çözüm önerileriniz


SebatayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 440
SebatayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2011 22:05

Tüm balık severlere merhaba,

Ben yaklaşık 2 hafta önce 56 litre hacimli, dikdörtgen bir akvaryum aldım. Balıklarım 2 adet Japon, 3 adet moli, 4 adet lepistes şeklindeydi. Ancak sebebini öğrenemediğim bir şekilde 2 lepistes ve 1 molimi 1 hafta içinde kaybettim. Şimdi sizlerle tespitlerimi paylaşacağım;

1-      İlk önce dişi lepistesim öldü. Sebebini bilmiyorum çünkü ben işten gelene kadar annem akvaryumdan almıştı.

2-      Sonra dişi hamile olan molimiz öldü. İnceleme fırsatı buldum, göğüs altında beyazlıklar vardı ve bunlar yüzgeçlere doğru yayılmaktaydı, mantar olduğundan şüpheleniyorum. Ayrıca sol yüzgeci erimişti. Ölüm şekli, dipte cansız bir şekilde buldum. Sol gözüne hafif beyaz bir perde inmişti.

3-      Son olarak başka bir dişi lepistesim öldü. Kuyruğu liflif ayrılmıştı, saçaklı saçaklı olmuştu kuyruğu. Su içerisinde serbest bir şekilde bedeni dolaşıyordu. Kendi fikrim, suyun içerisindeki akıntı fazla gelmiş olabilir.

Daha fazla balığımı kaybetmek istemiyorum. Mantar ilacımı tavsiye ederseniz, yoksa başka bir ilaç mı bilemiyorum. Düşüncelerinizle beni zenginleştirebilirseniz çok memnun olurum. Önceliğim balıklarımın ölmesini engellemek sonrasında beslenme ve üremeye dair başka sorularım var, onları da şöyle sıralayabilirim;

1-      Akvaryumunda beslediğim balıklar lepistes, moli, japon balığıdır. Bu balıklardan, siteden aldığım bilgiye göre, moli belirli aralıklarla tuza ihtiyaç duymaktadır, paraziti önlemeye istinaden. Şu an 2 tane (bir dişi, bir erkek) molim var, 56 litre hacimli akvaryumuma hangi aralıklarla ne kadar tuz koymalıyım ? Bunu direk çay kaşığı ile suya mı koymalıyım, yoksa belirli aralıklarla eklediğim yeni suya yedirerek mi koymalıyım ?

2-      Ispanak suyu, yumurta sarısı, fındık tozu tavsiye eden arkadaşlarımız var. Bunları hangi aralıklarla ne kadar gram halinde vermeliyim ? Yumurta sarısı sıvı yani çiğ olarak mı verilmeli yoksa haşlanmış halde mi ?

3-      Balıklarımı hastalıklara karşı korumak ve daha sağlıklı olmalarını sağlamak adına neler yapmamı tavsiye edersiniz ?

Daha önceki tecrübelerime istinaden kılıçkuyruk almak istemiyorum. Çünkü bundan yaklaşık 20 sene önce beslediğim balıklarımın arasında erkek kılıçlar özellikle erkek lepisteslerimin kuyruklarını yemişlerdi. Lepistes ve Moli’lerim ile barış içinde yaşayabilecek hangi canlı doğuranları tavsiye edersiniz ? Velifera aldım ancak dişisi çok hırçın çıktı, özellikle dişi lepisteslerimi çok rahatsız etti. Velifea düşünmüyorum. Kılıç kuyruk yukarda bahsettiğim gibi düşünmüyorum.

Akvaryumuma hangi bitkileri almam benim açımdan daha mantıklı olur ? Boyu 57 cm, Eni 30 cm, Yüksekliği 33 cm olan bir akvaryumum var. Gün içerisinde direk güneş görmüyor. Akvaryumla beraber aldığım bir lambası var, beyaz ışık yayıyor. Akvaryumu aldığım yerdeki kişi bana akvaryumlar için özel bir ışık olduğunu söylemişti. Balıklarım hangi tip ortamları daha çok seviyorlar, ışıklı mı ışıksız mı ? Kendi gözlemim ışıksız ortamları seviyorlar ancak bitkiler içinde ışıklı ortamlar lazım, tavsiyeleriniz nelerdir ?

Bir arkadaşımın ofisinde “harici motor” diye bir şey gördüm. Kendisi bana “bu alet ile çok steril bir akvaryum ortamı sağladım ve kayıp yaşamıyorum uzun zamandır. Kesinlikle tavsiye ederim, sadece su ekliyorum, akvaryumu boşaltma, balıkları aktarma, tekrar dezenfekte etme gibi bir derdim kalmadı kesinlikle tavsiye ederim” dedi. Ürünün adı Tetra Tek. Sizce gerçekten bu ürün belirgin bir avantaj sağlıyor mu ? Ben de yeşil, hem hava veren, hem de suyu temizleyen bir sistem var ve açıkçası suyun berraklığı konusunda endişelerim var. Bu dış motoru almayı düşünüyorum ancak tek çekincem, bazı akvaryumcularda bazı balıkların bu dış motorun iki hortumundan birine kuyruklarının sıkıştığını görüyorum ve açıkçası çok üzülüyorum, ilerde benimde balıklarım kuyruklarını böyle kaptırıp ölürler mi diye. Düşüncelerinizi bekliyorum.  

Benim amacım, balıklarımın sağlıklı bir şekilde yetiştiklerini görmek. Küçüklüğümden beri çok severim balık yetiştiriciliğini, ticari bir kaygım yok, günün stresinden uzaklaşmak için aldım ve çok özen gösteriyorum. Akvaryumu aldığım yerden memnun değilim, bana son olarak, balık yetiştiriciliğini bizim gibi seven, bilgili bir akvaryumcu önerebilirseniz çok sevinirim. Kadıköy’de oturuyorum ancak bu konu için her yere gidebilirim, yeterli bilgili bir yer olsun.   

Çok uzun bir yazı oldu, kusura bakmayın, bu konu benim için hobilikten çıktığından ötürü çok hassas davranıyorum.

Şimdiden teşekkürler,

Ceng Kahyaoglu


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uozgulÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2010
İl: Afyon
Mesaj: 274
uozgulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2011 23:42

Anlatımınıza göre balıklarınız mantar ve beyaz benekten ölmüşler, dişi lepistesleriniz de iri ise ömrünü tamamladıkları için.

Amazônia2011-02-07 20:10:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AlperAskanÇevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 677
AlperAskanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2011 16:44
Eğer suyunuz yumuşak değilse,doğal ortamlarını hissettiremiyorsanız yani balıklar strestelerse ve türleriniz uyumsuzsa ki japon balığı o türlerle olmaz!,su sıcaklığı yetersiz ve değişkense,su dinlendirilmemişse,su dengesi oturmamışsa,dip çekimi yapılmıyorsa özellikle hamile balıklarda böyle ölümler çok normaldir ve hastalık yayılmasıda muhtemeldir,ayrıca bu hastalık iişini kimyasal yöntemle değilde az biraz araştırma yaparak doğal yöntemlerle halledebilirsiniz.
saygılar ve sağlıklı balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NarutoÇevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2010
İl: Sivas
Mesaj: 436
NarutoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2011 12:00
Göze perde inmesi mantar benzeri enfeksiyona işarettir. Yoğun metilen mavisi banyosu ile kurtulanlar olduğunu okudum ama ben kurtaramadım hiç.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert82Çevrim Dışı

Kayıt: 05/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 12
Mert82Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2011 23:35
Çözüm olarak metilen mavisi yada tuz önerebilirim(metilen mavisi tercihimdir) 56 litre ayrıca o kadar balık için biraz az.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murathanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2007
İl: Erzincan
Mesaj: 301
murathanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2011 02:29
 Merhabalar.
1.Öncelikle japon balıkları ile canlı doğuranları beraber beslememeniz gerekir. Mümkünse ayrı tanklarda besleyiniz. Bu ölçülerdeki akvaryum için fazla canlı koymuşsunuz.
2. Canlı doğuranlar yumuşak sulardan hoşlanır, zeminde kullandığınız kum ph'ı arttırmayan kuarts türü yada ph'ı düşüren lav kırığı tarzı kum olmalıdır. Akvaryuma koyacagınız mango kökü de ph'ı düşürmeye yardımcı olur.

Tuz kullanımı hakkındaki sorunuz ise; akvaryuma koyacağınız tuz iyotlu olan tuz olmamalıdır. Kaya tuzu, turşu tuzu gibi ) iyotsuz tuzlardan koymalısınız. Akvaryumdan aldığınız  suyu temiz bir kaba koyunuz, tuzu eritiniz. Direk tuzu akvaryuma atmayınız. Eritilmeden direk atılan tuzu balıklarınız yiyebilir ve iç organlarını zarar görebilir. Tuz oranı ise ; 25 lt.ye 1 yemek kaşığı kadardır. Sizin akvaryumu 50 lt sayarsak  2  kaşık yeterli olacaktır.
Fakat bu yönten akvaryumunuzun Ph' ını yükseltecegi için canlı doğuranlarınıza zarar verebilir.
 O yüzden size metilen mavisi tedavisi uygulamanızı tavsiye edeceğim.

Metilen Mavisi: Özellikle mantar ve parazitlere karşı etkili olan kimyasal bir maddedir. Tedavi için %5'lik eriyiğinden 5 litre suya 3 damla hesabı ile kullanılabilir.

Aşagıdaki link te bu hastalık hakkında faydalı bilgiler mevcuttur.
Umarım yardımcı olmuşuzdur. Saygılar.

http://www.akvaryum.com/mantar_hastalikr_1740.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SebatayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 440
SebatayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2011 00:01
Sorularımın bir kısmına da olsa cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

Yukarıdaki tavsiye ettiğiniz hususları bu sitedeki çeşitli makalelerden okudum ve tatbik ettim.
Yaptıklarımı sayacak olursam;

1- Japonları ayırdım. Ancak niye Japonlar ile canlı doğuranlar bir arada beslenmemeli onu anlayamadım.

2- Dişi molimde perde sıkıntısı yaşıyorum. Ve çok entresan bir günde bu hastalığın bu kadar ilerleyebilmesi çok şaşırttı beni. Tuz, metilen mavisi ve çay tedavilerini yoğun olarak uyguluyorum. Sonradan aldığım bir lepistesimde aşırı iştahsızlık ve bir diğerlerinin sırtında mantar sıkıntısı yaşıyorum. Karantina tankındalar şu an.

3- Tuz canlı bitkilerime zarar verdiği için kullanmaktan vazgeçtim. Karantina tankımda kullanıyorum sadece.

4- Murat Bey, verdiğiniz linkteki konuyu inceledim ve ilacı almaya karar verdim ancak anca haftasonu alabilirim. Evde doğal yollar ile hazırlayabileceğim bir mantar önceliyici karışım söz konusu mu ?

Tekrar teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muhendis76Çevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 13
muhendis76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2011 19:13
Platiler olabilir, ben de sizin tankınıza yakın bir akvaryumum var, lepistes ve moli ler ile birlikte çok mesut yaşıyorlar

Bir de yazınız içinde dezenfektasyon gibi bir kelime okudum, akvaryumu tamamen temizleme gibi bir işe girişmiyorsunuzdur umarım, nitratı azaltmak için bakteri kültürü kullanabilirsiniz, dip çekimi ile%20 oranında haftalık değişim öneririm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reekartÇevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2010
İl: Balikesir
Mesaj: 410
reekartÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2011 23:12
Anlattığınız belirtiler mantara benziyor , metilen mavisi kullanmanızda fayda var, ayrıca bir çay kaşığı kaya tuzu bir kaç gün arayla iyi gelir diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir