Discus Üretimi



  • Discus beslemeye başladığım ilk yıllarda discus üretimi benim için tam bir gizemdi. Discus üretiminde başarılı olan kişilerin bir sırrı olmalı diye düşünüyordum. 4 yıldan fazla bir süre bu güzel canlıları besledikten sonra discus üretimi ile ilgili sır perdeleri benim için de aralanmıştı: Discus üretimi zor bir iş değil sadece basit bir üstlenmeden ibaretti. Yavrularını koruyan ve hatta besleyen bir balığın üretimini yapmaktan daha kolay ne olabilirdi ki? Bu makaleyi yazmamdaki amaç kullandığım discus üretimi tekniklerini sizlerle paylaşmaktır. Benim üretim tekniğimin işe yarar tek teknik olduğunu veya en iyi teknik olduğunu iddia etmiyorum fakat içinde bulunduğum koşullarda oldukça kullanışlı oldu benim için.




    Eş tutmuş bir çift discusa sahip olmak için 2 tane yöntem var. En çok kullanılan yöntem çok sayıda genç discus satın alıp bunları beraber büyütmek. Genetik çeşitliliğin yakalanabilmesi için farklı kaynaklardan geldikleri umulan, en azından 6 genç discus satın alıp beraber yetiştirdiğiniz taktirde programın ilerleyen bölümlerinde eş tutmuş bir çift discusa sahip olma şansınız bir hayli yüksek olacaktır. Eş tutma gerçekleştiği zaman eş tutmuş akvaryumda terör estireceklerdir diğer balıklara karşı. Çift tutmuş balığın agresifliği gözlendiği zaman bu çifti sadece kendilerinin yaşayayacağı, başka bir akvaryuma geçirmeniz gerekecektir. Diğer yöntem ise tabi ki eş tutmuş bir çifti satın almaktır. Bu yöntem diğerine göre çok daha çabuk sonuç verir fakat size bir kaç yüz dolara malolacaktır.
    Eş tutmuş bir çift balığa sahip olduğunuzda, üretim amacıyla dizayn edilmiş bir tanka ihtiyacınız olacaktır. 75-100 litrelik bir tank olması ideal olacaktır. Tanka kum koymayınız çünkü artık yem, dışkı ve diğer partikülleri temizlemeniz konusunda size büyük zorluk verir. Tankta bulunması gereken tek şey yumurtalarını üstüne bırakabilecekleri bir yüzeydir. Discuslar melek balıklarında olduğu gibi yumurtalarını dik bir yüzeye bırakırlar. Ben düz bir çiçek saksısı kullanıyorum fakat siz istediğiniz başka düz bir cisim kullanabilirsiniz. Tankınıza saksılanmış bir-kaç sap bitki de ekleyebilirsiniz isterseniz fakat bu gerekli değil. Filtrasyonun iyi olması için bir dış filtrenin yanında, biyolojik döngünün sağlanması için bir de sünger filtre kullanmanız gereklidir. Ayrıca ben discusların doğal ortamlarında bulunan su şartlarını sağlamak için 1 paket peat moss ekliyorum dış filtreye.
    Discus üretiminde başarıya giden yoldaki ilk ve en önemli şey şüphesiz su kalitesidir. Discusların habitatı Amazon Nehri'nin sıcak, yumuşak ve asidik sularıdır. Bu koşullar sağlandığında discusların hızlı bir şekilde büyümeleri şaşırtıcı değildir. Discusların hem normal bakımında hem de üretiminde akvaryum suyu sıcaklığı 30 derecede, PH ise 6,5 de tutulmalıdır. Tankta kullanılacak olan sudaki kimyasal işlemler su tanka eklenmeden önce yapılmalıdır. Normalde discus tankındaki su değişimi haftalık olarak yapılabilir. Fakat üretim tankında hergün veya her 2 günde bir az miktar su değişimi yapılması gerekmektedir. Sık su değişimi çiftin cinsel aktiviteye olan şevhetini körükleyecektir. Discusların su değişimlerinden sonra çiftleşme eyleminde bulunması tesadüf değildir.
    Discus üretimindeki diğer önemli husus ise balıkların yemlenmesidir ve bu da su kalitesiyle bağlantılıdır aslında. Uygun su şartları sağlandığı zaman discuslar oldukça iştahlı olup, verdiğiniz her türlü yemi kabul edeceklerdir. Ben balıklarımı sadece donmuş kankurtları ile besliyorum. Çünkü temiz ve kullanmaya uygun olan bir yem. Ayrıca balıklarınızı dana yüreği, tetra bits,donmuş ya da canlı karides veya canlı beyaz solucanlarla besleyebilirsiniz. Yalnız dana yüreği kullanıldıktan sonra suda hiçbir artık parçasının kalmadığından emin olmalısınız çünkü bu suyu çok çabuk bir şekilde kirletecektir. Discuslarınıza canlı kankurtları(tubifex) veya toprak solucanı kesinlikle vermeyiniz çünkü bunlar tankınıza bol miktarda mikrop taşırlar.
    Bu 2 çok önemli husus kavrandıktan sonra discus üretimi artık çocuk oyuncağıdır. Eş tutmuş olan çift senede 2 kere üreme dönemi geçirirler. Bu üreme dönemleri 15 haftaya kadar sürebilir. Ve bu dönemler içinde yaklaşık olarak her hafta yumurtlama işlemi tekrar gerçekleştirilir. Yumurtaların çatlaması 48 saat kadar sürer ve yavrular yumurtalar çatladıktan 72 saat sonra yüzebilecek duruma gelirler. Yüzme becerisine sahip olan yavrular hemen ebeveynlerinin vücutlarına tutunurlar ve ebeveynlerinin vücudundan salgılanan mukoza salgısı ile beslenirler. Yavrular kendilerine müdahale edilmedikleri sürece ebeveynlerinin vücudundan beslenmeye devam edeceklerdir fakat yavrular yüzmeye başladıklarından 5 gün sonra yumurtadan yeni çıkmış deniz karidesleriyle beslenmelidirler(Çevirenin notu:Bu yem,yazarın ideal olarak gördüğü yemdir).
    Ben size yavruların yüzmeye başladıktan 2-3 hafta sonra ebeveynlerinden ayrılmalarını öneriyorum. Çünkü bundan sonra yavrular ebeveynleri için tehlikeli olabiliyorlar. Bu evreden sonra yavrular ebeveynlerinin pullarını ve hatta etten olan daha iç kısmı koparmaya başlayabiliyorlar. Yavrular ebeveynlerden ayrıldıktan kısa bir süre sonra,damızlık çift tekrar üreme faaliyetine gireceklerdir. Ebeveynlerden ayrılmış olan yavruları günde 6 kere veya daha sıklıkla besleyebilirsiniz. Bu yavrulara verilebilecek ideal yemler ise yumurtadan yeni çıkmış deniz karidesleri veya dilimlenmiş kankurtlarıdır. Yavru discusların büyüme hızları gerçekten çok etkileyicidir. İlk birkaç hafta içinde günlük olarak farkedilebilen bir büyüme sergilerler. Yavru tankında, her gece, yapılan son beslemeden sonra suyun bir miktar değiştirilmesi de önemlidir.




    Bundan sonra discus beslenmesi ve üretilmesi ile ilgili ihtiyacınız olan tek şey bu 2 sırrı aklınızdan çıkarmamaktır: Su kalitesi ve yem(yemleme)...


    Yazar:Rick Grange
    Link: http://www.aquarticles.com/articles/breeding/grangediscus/index.html
    Çeviren:Fatih Belli

    Bu makale ilk defa Vancouver Akvaryum Hobbycileri Klübünün Dergisinde yayınlanmıştır.

Üye Yorumları