Otocincluslar

  • Yazan: Lynn McMullen
    London Aquaria Society, Ontario, Canada. May 2001
    Aquarticles

    Otocinclus cinsi, vantuzlu kedibalıkları olan Loricariidaelerden sayılmaktalar. Bu cinsin bireyleri oldukça küçük boyutludurlar, erişkin halleri genellikle 5cm'i geçmez. Renkleri genel olarak krem rengi ve kahverenginden oluşur. Bazı bölümlerde koyu, hatta siyah desenlerde olabilir. Bu desenli türler ya benekli ya da çizgili olurlar. Otocinclusların kuyruğa doğru gittikçe inceleşen oval bir vücut şekilleri vardır. Dişiler boy ve şekil olarak genellikle ayırt edilemezler.

    Bu balıklar Güney Amerika'nın balıklarıdır. Brezilya, Paraguay, Peru ve Bolivya gibi pek çok yerde bulunabilirler. Yaşadıkları habitat çok temizdir. Bol bitkili, akıntılı, bol oksijenli, sığ yarıklarda yaşarlar. Bu sığlık 5 cm'i bile bulabilir. (Bu balıklar nitrata aşırı duyarlı olduklarından yeni kurulan tanklara koyulmamalıdır.) Otocincluslar çoğu zaman düz bir bitkinin üzerinde alg ve alg içinde yaşayan mikroorganizmaları yerler. Akvaryumda her zaman yeteri kadar yosun olmayabilir. Bu durumda batan bitkisel yemler, ıspanak, brokoli, kabuğu soyulmuş bezelye ve ara sıra dondurulmuş artemia verilebilir.

    Otocincluslar küçük ve barışçıl balıklardır. Sürü balıkları olmasalar da gruplar halinde beslenilirse daha iyi olur. Diğer küçük utangaç balıklarla akvaryumda mükemmel bir uyum gösterir. Otocincluslar genellikle geceleri aktiftir. Yemlenme yapılacaksa buna göre davranılmalı, ışıklar kapatıldıktan sonra yem verilmelidir. Akvaryum bol bitkili olmalı, kütük de bulunmalıdır. Kuvvetli ışık onları rahatsız etmez, böylece alg oluşmasında sorun da olmaz. Eğer yeterince yosun olmazsa nadir olmakla beraber çok narin bitkilerin yeni yapraklarına zarar verebilirler.

    Akvaryumun pH'ı 6 - 7.5 arası olmalı, sertliği ise yüksek olmadığı sürece sorun yaratmamaktadır. Sıcaklık 20 ila 25 C derece arası olmalıdır. Su açısından en önemli konu amonyak, nitrit ve nitrat. Amonyak ve nitrit bulunmamalı, nitrat ise çok az olmalıdır. Oturmuş bir tank onlar için çok önemli. Suyun yüzeyi bol oksijen ve havalandırma için hareketli olmalıdır. 60cm'lik akvaryumlar alt sınır olarak önerilsede altındaki akvaryumlarda da su şartları sorun olmadığı sürece sorun çıkmamaktadır.

    Bu balıkları üretmek mümkündür. Yumurtalar cama veya bitkiye yapıştırılır. Yavrular suyun sıcaklığına göre 2-3 gün içinde çıkarlar. Çok küçük yemlerle beslenmelidirler. İnfuseria, alg ve yeni çıkmış artemia verilebilir

    Otocincluslar küçük tanklar için mükemmel balıklardır, guruplar halinde bakılırsa büyük tanklar için de oldukça iyidirler. Alg yoksa bile yemlemesi kolaydır, çok uyumlu bir karma akvaryum balığıdır. Yosunlarınızı yapraklara zarar vermeden zarifçe temizler. Güzel şeyler küçük kutularda gelir lafının en iyi örneklerindendir.

    Kaynak: http://www.aquarticles.com/articles/breeding/McMullen_Teeny_Weeny.html
    Çeviren: Refet Ali Yalçın

Üye Yorumları