9.akvaryum canlısı yarışması


onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2007 15:53
Rica ederim Rıdvan Bey. Aldığınız ve hoşunuza gitmeyen bazı cevaplar da vardır bahsettiğiniz gibi yalnız şunu da bir göz önüne alınız:

Jüri her yarışmadan sonra haksız suçlamalara uğruyor. Özellikle önceki yarışmalardan birinde jürimizden biri yeter deyip jüriliği bıraktığını söylemişti.

Bu yarışmada eleştiri getirenlerden birinin çift üyeliği vardı. Çift üyelik almak hem sahtekarlıktır hem de art niyeli olduğu kesindir. Bunu çift üyelik almanın sebeplerini düşünerek anlayabilirsiniz. Bu kişilerden gelecek yorumların da ne kadar iyi niyetli olacağı düşünülebilir.

Her yarışmadan sonra jüri haketmeyeceği laflarla karşılaşıyor, sizin benimle önceden de sorununuz vardı diyenler bile çıkıyor.

Şimdi bu kadar gergin ve savunmaya çekilmek zorunda bırakılmış kişiler doğal olarak her mesaja acaba bana ne diyecek göüyle bakıyor, kendini savunmak için her mesajda "Acaba ne cevap vermem gerekecek" diyor. Çünkü jüri olan kişiler çoktan saldırı altında kalacağının farkında, bu arada iyi niyetle mesaj yazanlar da tabii bir süre sonra haksızlık yapacakmış gibi hissediliyor.

Jüri'ye ve bu konu altında mesaj yazanlara bir de bu yönden bakarsanız sanırım o bahsettiğiniz mesajın da o kadar büyük bir hata olmadığını, esas hatanın olmadık ithamlarla jüriyi ve jüriyi savunmak zorunda kalanları töhmet altında bırakmaya çalışanlarda olduğunu anlayabilirsiniz. Lütfen hemen kırılmayın, karşınızdaki insanın nasıl bir psikoloji altında bulunduğunu da düşünün. Gerçekten de para almadan vaktini ayırıp, karşılığını olmadık ithamlar şeklinde alan bir kişinin nasıl bir haksızlık altında olduğunu bir düşünün. (mesela biz yönetim olarak benzer bir durumu her gün yaşıyoruzBig%20smile)

Saygılarımla...


encort2007-11-22 15:55:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theking1907Çevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 473
theking1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2007 15:56
Öncelikle 100 üzerinden puan verilecekse direkt 100 üzerindne verilir sonra bonus yada ek olarak bir puan verilecekse belirtilerek o puan verilir ama açıklanır. Mesela uygulanması düşünülen FÖÜ oylarından bonus gibi. Esneklik illaki ayarlanıyordur ama puan bir matematiksel şablona dökülmezse zaten yoruma açık olan değerlendirmeler sağlıklı sonuç vermez herkesin kafansına göre uygulanıyor izlenimi doğar. Doğal olmayan saksılar kumlar sağlıklı olamayan bitkilere kim neye göre puan verecek mesela. Bir puanlayıcı fon içinde düzgün durmuş deyip puan veriyor ama diğer taraftan sağlık açısında sakıncalı bu dengeyle illaki puan kaybeden bir foto olmaktan kurtulamaz ve dereceye giremez. Şurdan bu alındı burdan bu aldı toplamda şu kadar aldı denirse ,neden aldım, neden almadım sorusu ortadan kalkar. Jurinin yorumununda artık tartışılması gereksiz olur. Şahsi görüşlerdir. Tartışılmaz.   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2007 16:13
Rıdvan Bey; dediğiniz gibi neyin neresinden ne kadar puan kırıldığının açıklanması hoş olur. Tabii jürilerin de bu konuda yorumunu almadan kesin bir şey söyleyemeyiz, belki açıklanmamasının belli bir sebebi vardır. Yalnız dediğiniz gibi açıklamaların olmasının fayda sağlayacağı fikrindeyim. (işe dışarıdan bakan biri olarak söylüyorum)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgao2000Çevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 2284
tolgao2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2007 17:05
Topluca cevap vereyim aslında vermeyecektim ama olsun,

Calico resim karesi Refetin de aslında birkaç sayfa önce bahsettiği aslında NG de 1. olacak resim ile tüm yarışmadaki en iyi resim arasında mutlak fark vardır.

Bir üyemiz Calico kırmadır, kırma olduğu için puanı kırılmalıdır demiş, puan eğer kırma bir yunus olsaydı kırılırdı, Calico tabiatta olmayan bir tür evet bir tür olarak karşımıza çıkarken örneğin electra kırması yunus diye bir tür yoktur ve karşımıza çıkarsa puanı kırılacaktır.

Amazon konusuna gelince, amazon yaprağı yenik olabilir, erişmiş olabilir kopmuş olabilir, Amerikalların güzel bir sözü vardır, Hatice değil netice önemlidir, amazon o resme koyu arka fonda hafif koyu yeşil renk ile katkıda bulunmuştur o kadar.

Alt yüzgeç konusunda fotoğraf çok dikkatli incelenirse aslında alt yüzgeçin yırtık olmadığı kamera ve balığın açısıdan ve makro çekim modundan  kaynaklanan bir göz yanılsaması olduğu görülebilir. ( aradaki perdeler görünmüyor olabilir )




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

2good4UÇevrim Dışı

[B]1773,1[/B]
Kayıt: 11/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 540
2good4UÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2007 17:45
Malawi kategorisi jürilerine herhangi bir şekilde ulaşmamız mümkün mü acaba? Forumda üyelerden bulamadım, jüriler kısmında da mail ile ilgili bir bilgi yoktu.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgao2000Çevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 2284
tolgao2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2007 17:53
Ben  ve Uğur Tunç Üyemiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2007 18:43
[QUOTE=theking1907][QUOTE=bjkalley]

NG'de yayınlanacak bir foto çekersiniz, yanına da genel bir görüntüsünü kaliteyle çekersiniz, 1. olursunuz. Ya da rakipleriniz çok iyi değildir, genel foto olmamasına rağmen yine 1. olursunuz. Rahmetli Uğur Mumcu bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz demişti. Bakın bir önceki sayfada ne yazmışım. Herkes fikrini yazabilir yargı belirtebilir ama önce bir nedenini soralım, hatta zaten yazıyor okuyalım...

[/QUOTE]
 
GÜzel kardeşim okuyoruz merak etme... Ama mantarlı bir balığın genel fotosuyla katılırsam kazanamayacağımı söylüyorum bende. O yakaladığım güzel poz güme gidiyor genel foto yüzünden onu demek istiyorum. Lütfen olayı savunma mantığıyla bu şekilde okuyalım edelim gibi iğneleyici yazılar yazmayalım.
Ben genel olarak yarışmayı eleştiriyorum ve başka dikkat ettiğim durumlarıda söyledim. Bu durumlarda bilgilendirme yapmadan sadece format hakındaki bir saptamamı  belirtiğim için bu tarz konuşmaya maruz kalmam hoş değil...
 
Benim daha öncede dediğim gibi yarışma canlı sağlığını teşvik edici bir yarışmadır. Bu konuda beğendim. Diğer konularda yani aynı zamanda oylama ve puanlama konusunda pek açık değil ayrıca yine belirtiyorum en fazla oylanan yarışmacının bile sayısına bakarsak FÖÜ lerin katılımı çok düşük. Bence bunlara bir çözüm bulunmalı...
Size iyi günler...
[/QUOTE]
Okuyalım edelim gibi iğneleyici yazılar yazmayın dmeişsiniz ancak ben iğnelemedim, böyle bir amacım da yoktu zaten. Zira öyle olsa okuyalım, bakalım gibi yapıcı yaklaşmam, yazdığınız konuyu görmüyor musunuz okuyun derim, ortam gererim. Konuşmam yanlış anlaşıldıysa özür dilerim hiçbir art niyetim yoktur.
[quote]
puanlama açıklamaları
Fotoğraflama (20-40 puan)
Canlının Sağlığı (15 Puan)
Canlının Formu (20 puan)
Etkileyicilik (20-50 puan)
Canlının Türünü Yansıtması (20 puan)
toplandığı zaman 125 yada 75 ediyor.
ilk yazdığım mesaj puanlamada burdaki esnekliğe anlam veremedim.
[/quote]

Bu sorunuz cevabını görmek için örneğin 1. olan kalikoya bakalım. Bence 1. olmayı hak eden bir fotoğraf, çok kaliteli fotoğraflama var, balık güzel düzgün. Zira balık saf bir tür değil. Saf olmayan bir türün kendi türünü yansıtması diye bir durum nasıl değerlendirilebilir? Bu gibi durumlarda jürinin elinde koz olsun diye bu esneklik vardır. Jüri türünü yansıtmasından veremediği, kafasında soru işareti olan puanı fotoğrafın kalitesinden doğan etkileyicilikten verir ve balığı hak ettiği yere taşır.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2007 18:44
[QUOTE=2good4U]Malawi kategorisi jürilerine herhangi bir şekilde ulaşmamız mümkün mü acaba? Forumda üyelerden bulamadım, jüriler kısmında da mail ile ilgili bir bilgi yoktu.

Saygılar,
[/QUOTE]
 
Buyrun Meriç bey.Ben malum rahatsızlığım sebebiyle bu tartışmaların içine girmek istemiyorum.Bu sebeple buraya yazılanları sadece okuyorum.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2007 18:59
Bilindiği gibi özel üyelikleri yapıtkları oylamalar yüzünden alınan özel üyeler olmuştu. Bunlardan bir üye görürürsünüz yarışma açııklanınca yazacam kesin fotoğrafı güzel diye karnı göçük balıkları seçeceksiniz diye tehtitlerde bulunmuştu. Neyse ki bu denli bir şey görmedik ancak daha önce değerli jürilerimiz yapıcı olmayan eleştriler yüzünden soğumuştu ve jüriliği bırakmıştı bu yüzden yeni yarışmamıza eleştri konusunda kural koyduk, sonuçta bu gibi soyut bir durum yıpratılmaya en açık yer. Bu yüzden jürilerimizden ricam özellikle yarışma formatı ile ilgili konulara cevap vermemeleridir, yıpranmaları bizim hiç istemeyeceğimiz bir şeydir, Emrah Bey ve ben yarışma kuralları ile ilgili açıklamaları yapacağız.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2007 19:46
Akvaryum.com hassasiyetleri olan bir site. Bu hassasiyetlerini anladığım kadarıyla yarışmada da gösteriyor. Birkaç üyenin dediğine göre örneğin balıkların sağlık durumuna bakılarak katılımcıların balık sağlığına dikkat etmleri özendirilmeye çalışılıyor. Buraya kadar tamam. Ancak ben kırma türler konusunda da hassasiyet gösterilmesini beklerim. Akvaryum içi melezlenme ve bunların satılması madem saf türler için ve hobinin geleceği için bir tehdit oluşturuyor(bunu hepinizin kabul ettiğini varsayıyorum) akvaryum.com yarışmada nasıl sağlıksız balık beslemeye karşı tavır gösterdiyse, bu tehlikeye karşı tavrını da göstermelidir. Ben mantıken bunu beklerim.

İkinci olarak daha önce de dile getirmiştim ama ilgilenen olmamıştı. Eğer FÖÜ oylaması devam edecekse, oylama sırasında verilen ortalama oy görünmemelidir. Eğer görünürse üyeler bu ortalama oydan etkilenebilir, veya ona çok ters geliyorsa anormal puanlar vererek ortalamayı kendi istediği değere getirmeye çalışabilir. Diğer arkadaşların önerdiği tüm FÖÜ lerinin en azından bir kategoride puanlama yapıyorlarsa o kategorideki tüm katılımları puanlamaları gerektiğine katılıyorum. Fakat dikkat ediniz tüm kategorileri puanlamalarına gerek yok, ancak herhangi birinde veya birkaçında puanlama yapmak istiyorlarsa o kategori(ler)deki tüm katılımları puanlamalılar. Bu sayede adil bir puanlama sağlanabilir.
Really2007-11-22 19:48:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

XEZAXÇevrim Dışı

[B]1987,1[/B]
Kayıt: 09/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1674
XEZAXÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2007 23:47
[QUOTE=Really] Akvaryum.com hassasiyetleri olan bir site. Bu hassasiyetlerini anladığım kadarıyla yarışmada da gösteriyor. Birkaç üyenin dediğine göre örneğin balıkların sağlık durumuna bakılarak katılımcıların balık sağlığına dikkat etmleri özendirilmeye çalışılıyor. Buraya kadar tamam. Ancak ben kırma türler konusunda da hassasiyet gösterilmesini beklerim. Akvaryum içi melezlenme ve bunların satılması madem saf türler için ve hobinin geleceği için bir tehdit oluşturuyor(bunu hepinizin kabul ettiğini varsayıyorum) akvaryum.com yarışmada nasıl sağlıksız balık beslemeye karşı tavır gösterdiyse, bu tehlikeye karşı tavrını da göstermelidir. Ben mantıken bunu beklerim.

İkinci olarak daha önce de dile getirmiştim ama ilgilenen olmamıştı. Eğer FÖÜ oylaması devam edecekse, oylama sırasında verilen ortalama oy görünmemelidir. Eğer görünürse üyeler bu ortalama oydan etkilenebilir, veya ona çok ters geliyorsa anormal puanlar vererek ortalamayı kendi istediği değere getirmeye çalışabilir. Diğer arkadaşların önerdiği tüm FÖÜ lerinin en azından bir kategoride puanlama yapıyorlarsa o kategorideki tüm katılımları puanlamaları gerektiğine katılıyorum. Fakat dikkat ediniz tüm kategorileri puanlamalarına gerek yok, ancak herhangi birinde veya birkaçında puanlama yapmak istiyorlarsa o kategori(ler)deki tüm katılımları puanlamalılar. Bu sayede adil bir puanlama sağlanabilir.
[/QUOTE]
 
Umut Bey bakın iki sayfa önce ikinci paragrafınızda bahsettiğiniz konu ile ilgili ne yazılmış
 
[QUOTE=XEZAX]Onur Bey merak etmeyin atlanan hiçbirşey yok sizim bahsetmiş olduğunuz konuyla yakından ilgili bir tartışma http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=130015&PN=4 konuda tartışıldı.Zaten Refet Bey'den de alıntı yaptığınız üzere kendiside bir açıklamada yapmış.
 
Adil olması bakımında FÖÜ lerinin tüm balıklara oy vermesi gerektiği fikrini bende bildirdim.Bununla ilgili görüş ve önerilerimide yönetime bildirmeye devam edeceğim.
[/QUOTE]
XEZAX2007-11-22 23:48:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2007 23:58
[QUOTE=XEZAX]
 
Umut Bey bakın iki sayfa önce ikinci paragrafınızda bahsettiğiniz konu ile ilgili ne yazılmış
 
[QUOTE=XEZAX]Onur Bey merak etmeyin atlanan hiçbirşey yok sizim bahsetmiş olduğunuz konuyla yakından ilgili bir tartışma http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=130015&PN=4 konuda tartışıldı.Zaten Refet Bey'den de alıntı yaptığınız üzere kendiside bir açıklamada yapmış.
 
Adil olması bakımında FÖÜ lerinin tüm balıklara oy vermesi gerektiği fikrini bende bildirdim.Bununla ilgili görüş ve önerilerimide yönetime bildirmeye devam edeceğim.
[/QUOTE]
[/QUOTE]

Evet yalnız benim buna ek olarak yazdığım şeyler de var. Onlara da dikkat edilirse sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

XEZAXÇevrim Dışı

[B]1987,1[/B]
Kayıt: 09/05/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1674
XEZAXÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2007 00:03
[QUOTE=2good4U]Malawi kategorisi jürilerine herhangi bir şekilde ulaşmamız mümkün mü acaba? Forumda üyelerden bulamadım, jüriler kısmında da mail ile ilgili bir bilgi yoktu.

Saygılar,
[/QUOTE]
 
Yarışma ile ilgili soracağınız herhangi bir soru, veya danışacağınız bir durum var ise tarafıma ÖM attığınız takdirde gereken yapılacaktır.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir