Akvaryumda Ekmek mayası kullanımı – Ev yapımı yemler -


SercettinÇevrim Dışı

Kayıt: 24/04/2012
İl: Düzce
Mesaj: 525
SercettinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2012 02:53

Mayalar mantar gildir ve yapıca bakterilerden büyük canlılardır.
Bu canlılar gıda endüstrisinde oldukça kullanılırlar mesela  ekmek, bira , peynir, şarap ,turşu,pekmez vs  gibi mayalı dediğimiz yiyecek ve içeceklerin yapımında kullanılırlar.

Mayalar kendi başlarına serbest yaşayamayan asalak olarak yaşayan bir türdür,bazı maya cinsleri sıvının içinde ürerken bazıları sıvının yüzeyinde ürerler.

Bakterilerden farklı olsalarda onlarında hem oksijenli hemde oksijensiz ortamda yaşayabilenleri vardır, genelde gıda için kullanılanları oksijensiz ortam mayalarıdır.

Maya tabiatta olduğu gibi insan vücudunda da vardır, bağırsaklarımızda yaşarlar.

Maya yapı itibari ile hücresi zarla çevrilidir , sitoplazması ve bir çekirdeği vardır,sitoplazması lipoprotein yapısındaki bir zarla çevrilidir,mayalarında DNA sı vardır, renk pigmentleri içerenler birkaç renk tonunda olabilirler.

Maya bünyesinde Protoplazma su,protein, karbonhidratlar, yağ, vitamin ve mineral maddeleri ihtiva eder, bu yüzden akvaryumlarımızda kullanabiliriz,ayrıca bilmediğimiz güzel bir özelliği daha var.

Mayalar tomurcuklanma yada bölünme şeklinde çoğalırlar,(aseksual)  bulundukları ortama göre sayılarının artması sağlanır, asidik ortamda ve uygun sıcaklıkta çoğalırlar 20-30 °C de üredikleri gibi bazı cinsleri 0-50 °C arasında gelişenleri-üreyenleri vardır.

Maya, çok faydalı bir yaşam formu, mesela örnek vermem gereken ekmek yapımı olsun, aynı zamanda bu akvaryumda ne işe yaradığınında başlangıcı olacak.

Maya , beslenmek için şeker tüketir , uygun nemde maya nın içerisine şeker eklediğimizde , maya bu şekeri yer ve karbondioksit ile etil aklol üretir-açığa çıkar.( işte işin sihri burası )

Ekmek yapımında unun içerisine koyduğumuz maya ve şeker, mayanın aktif hale gelmesine ve şekeri kullanmasına sebep verir, maya şekeri kullandıkça çoğalır ve karbondioksit salgılar, bu karbondioksit kabarcıkları hamurun hacminin şişmesini sağlar, karbondioksit oluştukça hamur büyür , şişer .( bu sırada etil alkolde üretiyoruz  )

Bu kabaran ekmek hamuru, mayalandı demektir , saha sonra biz fırında bu ekmeği pişirerek içerisindeki karbondioksitten ve alkolden kurtuluyoruz , ısınan gazların hacmi genişler 

Eh peki bu akvaryumda nasıl kullanılıyor, gayet kolay, resimlerle anlatacağım.

Önce malzemelerimizi ayarlıyoruz , Dr.oetker ekmek mayası ( amma reklamlarını yaptım ) şeker , ufak bir kap ve şırınga


Mayadan az bir parça bu ufak kaba koyuyoruz, üzerine az bir parçada şeker ekliyoruz.


Az Miktar Maya ekliyoruz


Az Miktar Şeker ekliyoruz


Maya ve şekerin üzerine ılık yani çeşmeden değil su ekliyoruz ve çalkalıyoruz , maya şekerle iyice karışıyor.
Şekeri ve suyu alan maya aktif hale gelip canlanıyor , canlandıkça kabın içerisinde kabarmasını ve köpürmesini görebilirsiniz.

yaklaşık 5-10 dk sonra maya hazır, mayayı çok koyduysanız kabından taşar, çünü hem ürüyor hemde karbondioksit üretip kabarcık yaptığı için hacmi genişliyor.


Mayanın hazır olduğunu iyice şiştiğinden ve kokladığınızda ekşi ekşi koktuğundan anlıyorsunuz , etik alkol biliyorsunuz votka uygulamasındaki malzeme, şimdi devam edelim.

Hazırlanan maya yı şırınga ile alalım ve akvaryumda bunu yiyecek canlılara verelim, balıklar, karidesler,mantarlar, leatherlar, su süzücüler , polipler vs vs vs severek yerler.

Bu maya kendisinden ufak bakterileride tüketebilir mesela cyano bacter, şırıngaya koyduğunuz bu mayayı cyanonun üzerine sıkın ve izleyin 

Şimdi maya ile canlıları besledik, bayram ettirdik akvaryum  bembeyaz oldu, süt rengi, korkmaya başladınız, yok yok korkmayın, bu süt rengi yaklaşık eklemenize bağlı olarak 30-60dk sonra yok olacak.

Peki bu sırada neler oldu, maya şekeri aldı ve üredi, karbondioksit ile suyun içerisinde etil alkol oluştu, biz mayayı suya eklediğimizde halen karbondioksit salınımı devam etti,birtek zararlı kısım burası, yani karbondioksit artması redox etkisi yapabilir ve PH aniden düşebilir, karbondioksit bileşkesini tamamlamış bir moleküldür ama başka molekül bileşiklerinin ayrıştırabilir.

Hatırladınızmı reaktörlerimize karbondioksit gazı vererek mercan kırıklarından yararlanıyoruz.

Karbondioksit suyun yüzeyine çıkar ve havaya karışır, suda kalmaz, birtek buna dikkat edin,endişe duyan yapmasın.

Gelelim etil alkole, işte bu madde anaerobik bakterilerimiz vardı ya, bunlar döngüde nitratı alıp kullanıyorlar ama etil alkol ve şekerle daha çabuk üreyip yapıyorlardı, işte biz doğal yöntemle aynı zamanda bu bakterilerede besin veriyoruz, bu yüzden hem besin olarak kullanıyoruz hemde başka canlılara besin ürettiriyoruz.

Maya yaş ve kuru olmak üzere kullanılabiliyor, ben bu mayayı evde şarap yapımından biliyorum, ozamanlar daha akvaryum ortada yoktu .

Bir zamanda bu votka işi hortlamıştı ve baya popülerdi, nasıl yapılır, ne olur filan, izlemeye devam ettim ,ben etil alkol üretebildiğimi biliyordum, bu mayayı genele herkeze yaymadım ama bir çok arkadaşıma ve akvaryumcuya söyledim, şaşırdılar ama hal böyle, bu bilgileride bu günlere sakladım ama artık sır yok, ne biliyosam paylaşacağım.

Maya tarfımdan bulunmuş bir buluş değildir, bunu luis pasteur seneler önce bulmuştur  , ondanda önce bir tas içerisindeki şekerli kapta maya üretimi varmış.

Tatlı su akvaryumu ile uğraşanlar bilirler , tatlı su midyeleri vardır onlarada maya verilir.

Genelde piyasada yaş maya kullanıyorlar oysa kurusuda iyi, ben mayayı hazırlayıp yada direk toz halinde poşetten suya döküyorum, açılmamış bakteri kapsüllerine balıklar çıldırıyorlar, çok seviyorlar.

Maya sadece burda değil, artemia, rotifer gibi canlılarıda besliyor, ben bazen zenginleştirmek için özel karışımlar hazırlıyorum , çok çok çok alternatif  var , tamamen zevke kalmış, bunlarıda anlatacağım.
Mayayı kullanın ve görün, çok faydalı olduğunu biliyorum.Evde şarap bile yapabilirsiniz , çok basit 

Karbondioksit reaktörüdür, o yüzden karbondioksit tüpü olarak kullanabilirsiniz, yada tatlı su akvaryumlarında bitkiler için karbondioksit desteği yapabilirsiniz.

Ver suyu ver şekeri reaktör çalışsın 

Bu yazıda diğer yazdıklarım gibi alıntı değildir, öğrendim,uyguladım,denedim,paylaştım mantığıdır ,kendime ait anlatımdır – makaledir, izinsiz kullanamaz ve alıntı yapamazsınız, izin alarak kaynak belirterek kullanabilirsiniz.

Alıntıdır- Hayrettin DAĞCI


Sercettin2012-05-28 02:54:31

Beğenenler: [T]130108,huseyn75[/T][T]73626,ahoy58[/T][T]228976,SSadrazam[/T][T]96764,iwagumi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]96764,iwagumi[/T][T]227513,Byman_only [/T]
+1: [T]130108,huseyn75[/T][T]96764,iwagumi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasan_canÇevrim Dışı

Kayıt: 21/06/2010
İl: Konya
Mesaj: 84
hasan_canÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2012 09:15
Resimler gözükmüyor ayrıca bu sisteme hiç gerekte yok bence sonuçta etçil beslenen bir balığa ekmek veremeyiz demi 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yagiz55Çevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 100
Yagiz55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2019 14:58
[QUOTE]Maya sadece burda değil, artemia, rotifer gibi canlılarıda besliyor, ben bazen zenginleştirmek için özel karışımlar hazırlıyorum , çok çok çok alternatif var , tamamen zevke kalmış, bunlarıda anlatacağım.[/QUOTE]

Mayayı nasıl zenginleştiriyorsunuz (besin olarak) Sercettin Bey ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

L.repensÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2008
İl: Nigde
Mesaj: 416
L.repensÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2019 20:19
Bu konuyu ilk defa duydum neden konuya rağbet edilmemiş anlamadım. Paylaşım için teşekkürler. Yosun için deneyen varsa görüşlerini bekliyorum.

+1: [T]96764,iwagumi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir