Arıtma Su Ve Osmoz Su Farkı


UEKÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2022
İl: Ankara
Mesaj: 167
UEKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2023 11:24
Merhabalar bulunduğum yerde çeşme suları 400ppm ve 500ppm arası akmakta ve sabit kalmıyor bir hafta su değerlerim 400ppm iken bir sonraki hafta 600ppm olabilmekte. Hem yakın zamanda bir cardinia karides akvaryumu kurmak istediğim için hemde elimdeki düşük tds isteyen neon tetra ve red nose tetralara daha sağlıklı şekilde bakabilmek için ozmos su ve Gh+/Kh+ mineral ile tds kendim ayarlamak istiyorum aklımda evde mutfakta da içme suyu için kullandığımız arıtıcıdan gelen suyu kullanmak var fakat bazı kişiler bu filtrenin kullanılamayacağını ya da tatlandırıcı kısmına gelmeden önce t boru ile su çıkışı almamı söylediler fakat ailem buna pek sıcak bakmadı yani. Bu şekilde arıtmanın kullanılamamasının sebebi nedir? Ozmosdan ne farkı vardır? Ölçtüğümde arıtmadan gelen suyun tdsi 20-25ppm arası çıkmakta yani yüksek değil kendim ayarlayamaz mıyım?

+1: [T]155878,cankut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emirkaganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/10/2015
İl: Izmir
Mesaj: 727
emirkaganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2023 00:44
[QUOTE=UEK]Merhabalar bulunduğum yerde çeşme suları 400ppm ve 500ppm arası akmakta ve sabit kalmıyor bir hafta su değerlerim 400ppm iken bir sonraki hafta 600ppm olabilmekte. Hem yakın zamanda bir cardinia karides akvaryumu kurmak istediğim için hemde elimdeki düşük tds isteyen neon tetra ve red nose tetralara daha sağlıklı şekilde bakabilmek için ozmos su ve Gh+/Kh+ mineral ile tds kendim ayarlamak istiyorum aklımda evde mutfakta da içme suyu için kullandığımız arıtıcıdan gelen suyu kullanmak var fakat bazı kişiler bu filtrenin kullanılamayacağını ya da tatlandırıcı kısmına gelmeden önce t boru ile su çıkışı almamı söylediler fakat ailem buna pek sıcak bakmadı yani. Bu şekilde arıtmanın kullanılamamasının sebebi nedir? Ozmosdan ne farkı vardır? Ölçtüğümde arıtmadan gelen suyun tdsi 20-25ppm arası çıkmakta yani yüksek değil kendim ayarlayamaz mıyım?[/QUOTE]

Merhaba, içme suyunuzda kullandığınız suyu akvaryumda kullanabilirsiniz tabiki mineral filtreden geçtikten sonra kullanmada bir sakınca yok, mevcut iletkenlik değeri sizin beslediğiniz tür için uygun değilse veyahut arıtmada eklenecek mineralleri siz suya el ile girecekseniz membran çıkışından direk su almanız gerekmekte. Hatta membran çıkışından aldığınız suyu bir de reçineden geçirerek saf su elde etmelisiniz. Ters osmoz su elde etmek için ön tortu filtresi dediğimiz filtrelerden yani karbon, sediment, blok karbon gibi filtrelerden geçirdikten sonra membran ve reçine ikilisinden de geçirmeniz gerekir. Böylece saf suya çok yakın bir su elde etmiş oluruz(bizim için saf su ama laboratuvar koşulları için yetersiz saflıkta). Daha sonra siz bu suya gerekli katkıları girerek canlılarınız için optimum ortamı oluşturursunuz. Gerekli mineralleri yani. Membranınızı çok kaliteli seçmeniz gerek çeşme suyunuz pek kaliteli değil.

"bazı kişiler bu filtrenin kullanılamayacağını ya da tatlandırıcı kısmına gelmeden önce t boru ile su çıkışı almamı söylediler" Bunun söylenmesinin sebebi tatlandırıcı yada mineral yada alkalin filtre ne olursa tabi alkalin filtrenin görevi biraz daha farklı ama membran sonrası bu filtrelere giren saf su tekrar mineraller kazanır. Siz daha sonradan katkı girdiğinizde suda istemediğiniz yoğunlukta mineral ile karşılaşabilirsiniz. Bu TDS' yi de artırır aynı zamanda. Burada asıl amaç Osmoz su kullanımında tamamen safa yakın bir su elde ederek istenen minerallerin suya eklenmesi ile beslenecek canlı için kontrollü hassas bir ortam oluşturulması. Hassas bir tür besleyecek iseniz bu adımları takip etmeniz gerekmekte. Neonlarınız için arıtmadan alıp içtiğiniz suyu kullanabilirsiniz. Yalnız filtre değişim zamanınız yaklaşmış sizin yada membranınız mevcut çeşme suyuna pek uygun değil. Mineral filtrenin çok salınım yapıyor olması da bir ihtimal tabi. TDS arıtmaya göre biraz yüksek geldi de bu sebeple söyledim.

Beğenenler: [T]235091,UEK[/T]
+1: [T]155878,cankut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UEKÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2022
İl: Ankara
Mesaj: 167
UEKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2023 14:36
Öncelikle verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkürler hocam. Evde içme suyu için kullandığımız arıtmada 2x sediment, 2x carbon, 1x membran ve 1 tatlandırıcı filtre mevcut peki ben suyu direkt membrandan almak yerine tatlandırıcı filtre çıkışından alsam ve gelen suyu 0tds'ten 200 tds civarlarına çıkarmak yerine 25tds'ten 200 civarlarına çıkarsam değişen bir durum söz konusu olur mu? Sonuç olarak hazırladığım su içerisindeki çözünmüş mineral miktarı en sonunda her 2 durumda da 200ppm civarı olmayacak mı?

+1: [T]155878,cankut[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emirkaganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/10/2015
İl: Izmir
Mesaj: 727
emirkaganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2023 15:50
[QUOTE=UEK]Öncelikle verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkürler hocam. Evde içme suyu için kullandığımız arıtmada 2x sediment, 2x carbon, 1x membran ve 1 tatlandırıcı filtre mevcut peki ben suyu direkt membrandan almak yerine tatlandırıcı filtre çıkışından alsam ve gelen suyu 0tds'ten 200 tds civarlarına çıkarmak yerine 25tds'ten 200 civarlarına çıkarsam değişen bir durum söz konusu olur mu? Sonuç olarak hazırladığım su içerisindeki çözünmüş mineral miktarı en sonunda her 2 durumda da 200ppm civarı olmayacak mı?[/QUOTE]


200 ppm bir su mu istiyorsunuz siz? Membran öncesi sediment ve karbon filtrelerin çıkışından su alarak ölçmeyi dener misiniz ? Burada istediğiniz değeri yakalayabiliyor musunuz bir bakın. Tatlandırıcı filtrenin ömrü çok uzun değil sürekli tatlandırıcıdan geçirirsek ömrünü baya kısaltmış oluruz. Her hafta su değişimi olacak sonuçta. Kaliteli bir tatlandırıcı filtre 200 TL civarında 100 tl olanlar ya türk üretimi yada çin. Ben kendi arıtmamda şuan 5 micron sediment, 1 micron sediment , blok karbon, gac karbon kullanıyorum. Bunların çıkışına bir T aparat bağladım içme suyu ihtiyacım olursa membran ve tatlandırıcıya gidiyor su, akvaryumda su değiştirmek istersem membrana girmeden kolayca klorsuz su ile değişim yapıyorum. Musluk suyum 300-400 ppm civarı. Akvaryum suyum ise 170 200 ppm civarında. Hiçbir katkı eklemiyorum. Membrana giden hortumu kesip aritmacilardan alacağınız bir T yada Y bağlantı parçası ve vana ile işinizi halledebilirsiniz bence. Zaten bu parçalar geçmeli olduğu için su sızdırma derdi de yok bayağı kuvvetli tutuyor.

Sizin membran öncesi çıkış almanız problemdi sanırım. Tatlandırıcı çıkışından su alıp kullanmanızda hiçbir sakınca yok ancak hem su debisi bir hayli düşük olacaktır hemde maaliyet fayda olarak baktığımızda hem membran ömrünü yemiş olacağız hem tatlandırıcı ki ikisi de aritmanin en pahalli parçaları. Tercih sizin iki türlü de olur tatlandırıcı çıkışından su almakta bir sıkıntı yok. Yalnız dediğim gibi sizin içme suyu iletkenliğiniz de biraz yüksek sanki. Ben içme suyu iletkenliğimde 2 3 ppm alıyorum. Bilmiyorum belki benimki çok düşüktür arıtma ile ilgili daha bilgili birisi cevaplayacaktır bunu ama ben düşüğü makbuldür diye biliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BilalYavuzÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2022
İl: Bursa
Mesaj: 26
BilalYavuzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2023 14:15
80 litre bitkili akvaryumum var su değişimi yaparken 25 litre arıtma suyu (15 ppm) ve 5 litre de dinlenmiş çeşme suyu (500 ppm) kullanıyorum. Bunlar akvaryum suyu ile bir araya geldiği zaman iletkenliği 120 - 150 ppm değerlerinde alıyorum. Sizde buna benzer bir denklem ve uygulama ile deneme yapılma yaparak istenilen sonucu alabilirsiniz..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UEKÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2022
İl: Ankara
Mesaj: 167
UEKÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2023 23:30
[QUOTE=BilalYavuz]80 litre bitkili akvaryumum var su değişimi yaparken 25 litre arıtma suyu (15 ppm) ve 5 litre de dinlenmiş çeşme suyu (500 ppm) kullanıyorum. Bunlar akvaryum suyu ile bir araya geldiği zaman iletkenliği 120 - 150 ppm değerlerinde alıyorum. Sizde buna benzer bir denklem ve uygulama ile deneme yapılma yaparak istenilen sonucu alabilirsiniz..[/QUOTE][QUOTE=BilalYavuz]80 litre bitkili akvaryumum var su değişimi yaparken 25 litre arıtma suyu (15 ppm) ve 5 litre de dinlenmiş çeşme suyu (500 ppm) kullanıyorum. Bunlar akvaryum suyu ile bir araya geldiği zaman iletkenliği 120 - 150 ppm değerlerinde alıyorum. Sizde buna benzer bir denklem ve uygulama ile deneme yapılma yaparak istenilen sonucu alabilirsiniz..[/QUOTE]

Teşekkürler hocam. Benim elimde zaten tds değerini ayarlamak için Gh+/Kh+ mineral mevcut. Benim asıl sorum tatlandırıcı filtreden geçen suyun kimi hobici tarafından neden önerilmediği idi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir