Astronotlar için Büyük Rehber


QuErorZÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 1483
QuErorZÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2008 15:14
 

GENEL ÖZELLİKLERİ

Oscarlar(Astronotus Ocellatus) Güney Amerika(Amazon Nehri) çiklitlerinden olup Dünya çapında popülaritesi en fazla olan çiklitlerindendir.Türkiye'de "Astronot" diye bilinirler fakat diğer ülke insanları bu balıktan "Oscar" diye bahsederler.Etçil olarak beslenirler.

Popüler olmalarını haklı kılan pek çok sebep vardır.

Bunlardan bir tanesi çok cana yakın hayvanlar olmalarıdır ve öğrenme kapasiteleri diğer akvaryum balıklarınınkinin çok üstündedir.Oscar beslemiş olan pek çok kişi Oscarların bir süre sonra sahiplerini tanıdıklarına şahit olduklarını söylemişlerdir.

Oscarlar su dışından yem kapmaları ile ünlülerdir.Yemi elinize alıp suya bir kaç cm kadar yaklaştırdığınızda sabırsız,obur Oscarlar pek zorlanmadan elinizdeki yemi kapacaklardır.Hatta biraz eğitirseniz 10-12 cm kadar sıçrayabilirler suyun dışına.

Ben Oscarlarımın yeşil renkli bir cisim gördüklerinde hemen taşların arkasına gizlendiklerine pek çok kez şahit olmuşumdur.Bunun sebebi kendilerini yakalamak için kullandığım kepçenin yeşil renkte olmasıdır diye düşünüyorum(Boylarını ölçmek için haftada 1 kere yakalardım Oscarları ve artık korkuyorlardı kepçeden ve dolayısıyla yeşil renkten).Bu da ogrenme yetilerininin kapasitesini kanıtlıyor.

İnternetteki bir videoda bir kişinin bir Oscarı çemberin içinden geçmesi için eğitmesini görmüş bir kişi olarak Oscarların öğrenme kapasitelerine söylenecek pek birşey kalmıyor diye düşünüyorum.

Oscarlar küçüklüklerinde aktif olsalar da büyüdükçe durgunlaşırlar.Fakat büyüyen ve durgunlaşan Oscarlar bile oldukça oyuncu hayvanlardır ve onların suda süzülüşlerini görmek çok keyiflidir.Astronotları seyretmenin keyfi bir başkadır...

Oscarlar en hızlı büyüyen akvaryum balıklarından birisidir.Bu pek nadir görülse de 35 cm kadar büyüyebilirler(Genelde 25-27 cm civarında kalırlar).10 cm lik bir balığın 27-28 cm boya ulaşması tank boyutu yeterli ise ve yemleme doğru yapılırsa 11-12 ay gibi çok kısa bir sürede gerçekleşir.Hatta bazı akvaristler yoğun canlı yem beslemesi ile bunu 6-8 ayda yaptıklarını iddia etmektedirler.

 

GEREKLİ AKVARYUM ÖZELLİKLERİ


Akvaryum-Hacmi

Oscarlar çok pasaklı yem yiyicilerdir.Özellikle büyük lokmalı yemleri yutarken yemin bir kısmını kafalarının iki yanındaki solungaç kapakçıklarından dışarı verirler.Yani verdiğiniz yem daha mideye gitmeden çöp olarak dışarı verilir.

Oscarlar ağızlarına aldıkları yemin toplamda 70% sini dışkı olarak çıkarırlar.Bundan dolayı Oscar bulunan bir akvaryum çabuk kirlenir.Oscarların çok hızlı büyüdüklerini de hesaba katarsak Oscar beslemek için büyük bir akvaryuma ihtiyaç vardır.

Bununla ilgili farklı görüşler vardır fakat bu konuda en esnek davranan hobbyciler bile 1 Oscar için en az 200 litre akvaryum kapasitesi olması gerektiğini söylemişlerdir.Fakat unutulmamalıdır ki 200 litre olabileceklerin en düşüğüdür.Bu kapasitede bir akvaryumda hastalık riski fazla olacaktır ve yetişkin bir Oscar mutlu olamayacaktır.Bir Oscarın ergin boya gelmesinin pek uzun sürmediğini hesaba katarak davranılması gerekmektedir.Uygun olarak 1 Oscar için 250-300 litre,2 Oscar için 300-400 litre önerilmektedir.Oscarların yanık kalmaması için en önemli farktörlerdendir akvaryum hacmi.

Filtre-Temizlik

Oscarların pasaklı yem yiyiciler olması sebebiyle akvaryumlarındaki filtre sistemi de oldukça önemlidir.Benim deneyimlerime göre her 250 litrelik hacim için saatte 1000 litre su devri gerekli olacaktır

Filtreniz güçlü bile olsa haftada 20-30% su değişimi gereklidir.Bu aslında her türlü akvaryum için gerekli bir alet fakat ben özellikle Oscar akvaryumları için dip süpürgesini tavsiye ediyorum.Kumun içinde nekadar balık dışkısı birikmiş olduğunu(Özellikle Oscar akvaryumlarında) hayal bile edemezsiniz.Bunları dip süpürgesi ile alabilirsiniz(Not:Dip süpürgesi 5-10 ytl lik bir alet).Unutmayın ki temiz ve ferah olmayan bir akvaryumda Oscarlarınız hiçbir zaman istediğiniz boylara ulaşamayacaklardır ve muhtemelen pek çok hastalık kapacaklardır(Hastalık bölümünde tekrar döneceğim buraya).

Sıcaklık

Oscarlar için akvaryum suyu sıcaklığı 26-30 derece arasında olmalıdır fakat ideal sıcaklık 26 derecedir.

Su PH'ı

Oscarlar yumuşak-orta sertlikteki suları severler(PH:7).Bu sebeple Oscarlar için suyu sertleştiren midye kırığı kumu pek tavsiye edilmez.Quartz kum Oscar sahiplerinin en çok tercih ettiği kumdur.Su sertleştiren kum türlerinden bir tanesi kullanılırsa mangroove kökler kullanılarak su PH'ı dengelenebilir(Akvaryum Dekoru başlığında tekrar bahsedilecek).Fakat eğer böyle Bir şey yapacaksanız PH'ı ölçün mutlaka.

Akvaryum Dekoru

Oscarlar saklanacak alanlara ihtiyaç duymazlar.Oscar akvaryumlarında dekor minimum seviyede tutulmalıdır.Ancak doğallık ve göz zevki açısından ortaya konulan birkaç tane taş veya kütük ideal olacaktır.Oscarlar için bitkili akvaryumlar tavsiye edilmez.Bitkileri taciz etme huyları vardır Oscarların.Fakat sahte bitkilerle bir sorun yaşamıyorlar.

 Kum olarak daha önce belirtildiği gibi suyu sertleştirmediği için quartz kum tavsiye edilmektedir fakat suyu sertleştirici olan kumlardan kullanıldığı taktirde(midye kırığı,lav kırığı,mercan kırığı) birkaç parça mangroove kök ile dengeleme yapılabilir.

 Oscarlar akvaryumda bulunan malzemelere,dekorlara,özellikle de ısıtıcılara saldırmalarıyla bilinirler.Bu sebepten dolayı ısıtıcınız ile Oscarlar arasına bir engel koymanızda büyük fayda var.Isıtıcıyı dekorun hemen arkasına sabitleyebilir veya ısıtıcının camı için bir koruyucu kullanabilirsiniz.

 
 Oscarlar oyun oynamayı severler.Akvaryumunuzun içine pinpon topu cinsinden bir oyuncak koyarsanız oyuncu karakterlerini ve akvaryum dekorlarından çıkardıkları agresifliklerini pinpon topuna vurarak tatmin edeceklerdir zaman zaman.Ama yine de ısıtıcıya saldırma huylarını baskılayamazsınız.  
 
OSCARLARIN DİĞER BALIKLARLA İLİŞKİLERİ

Oscarların diğer balıklara(kendi türüne veya başka türlere) karşı agresif olduğuna dair genel bir görüş olsa da ben öyle düşünmediğimi söylemeliyim.Oscarlar ağızlarına sığabilecek balıkları hiç düşünmeden mideye indirirler fakat ağızlarına alamayacakları balıklarla çok uğraşmazlar.Ara sıra diğer balıklara vurdukları olur fakat henüz bir balığı ciddi anlamda incittiklerine rastlamadım ben.Tabi bunlar benim deneyimlerimdir ve hayvanların sağı sollu belli olmaz.Bazı akvaristlerin nadiren de olsa Oscarları çok agresif oluyor ve diğer balıklara kan kusturuyorlar.

Oscarlardan çok daha agresif olan bir hayvan Oscarlara zarar verebileceği gibi çok pasif balıklar da Oscarlardan zarar görebilirler.Bu standartlara uyan ve Oscarınız arasında çok fazla boy farkı olmayan Amerikan Çiklitleri ile Oscarlar bir arada beslenebilirler.Bir diğer alternatif de Paculardır.Pacular Oscarlara kesinlikle bir zarar vermezler ve aynı zamanda çok aktif hayvanlar oldukları için Oscarların uğraşmak istemeyeceği türden canlılardır.

Fakat şunu söylemeliyim ki Oscarları tek tür beslemek diğer türlerle beslemekten daha keyiflidir.Nitekim daha önce karma akvaryumlarda Oscar beslemiş kişilerin daha sonra tek tür olarak Oscar beslemeyi tercih ettiklerine pek çok kez rastladım.Bunun sebebinin içinde sadece Oscarlar bulunan bir akvaryumun daha ihtişamlı görünüyor olması diye düşünüyorum.Oscar krallığı...

Tek tür beslemenin bir diğer güzel yanı ise akvaryumdaki kavgaların ve akvariste verdiği stresin karma akvaryumdakilerden çok daha az olmasıdır.

OSCARLARIN ÜRETİLMESİ

NOT:Hiç Oscar üretmedim,tamamen makalelerden faydalanıyorum bu başlıkta.Fakat bir makalede gördüğüm bilgiyi diğer makalelerle karşılaştırıyorum ve yanlış olabileceğini düşündüğüm birşeyi yazmıyorum.

Oscarların üretilmesi için önce eş tutmuş çiftin bulunması gerekir.Büyümüş haldeki Oscarların eş tutmaları zordur.Oscar üretmek isteyen kişinin 2-8 cm boylarında,6-10 veya daha fazla Oscarı zamanla,birlikte,aynı tankta büyüyerek eş tutmalarını beklemesi en etkili yöntemdir.Zor kısım balıkların eş tutmalarıdır.Balıklar eş tutsalar bile uzun süre yumurtlamayabilirler çünkü cinsel olgunluğa erişebilmeleri 2 yıldan fazla bile sürebilir(Genelde 1-1,5 yaşında cinsel olgunluğa erişirler).

 
NOT:Faydalandıgım makalede "Oscar,üretilmesi kolay balıklardan birisidir" diye bir ibare var.Sanıyorum Oscar üretiminin zor olduğu şeklindeki yargının sebebi es tutma kısmı.Kimse 6-10 yavru Oscar alıp eş tutmalarını beklemek istemiyor.Uzun bir süreç çünkü.
 
NOT:Balıkların eş tutabilmelerini kolaylaştırmak istiyorsanız balıkları biraz yalnız bırakıp akvaryum sakinlerini çok rahatsız etmemeniz gerekir.
 
Eş tutan balıkların ayrı bir akvaryuma alınması gerekmektedir.Çiftin bulunduğu akvaryumda vatoz bulunmasının bir zararının olmayacağına dair görüşler vardır(yabancı forumlarda) fakat benim bir tecrübem yok.Yalnız eğer vatoz beslenirse çift Oscarlarla birlikte ışığın kapatılmaması gereklidir.Yoksa Oscarlar savunmasız kalacaklar ve vatozun yumurtaları yeme ihtimali ortaya çıkacaktır.

Eş tutmuş Oscar çift kendi aralarında kur oyunları yaparlar ve bu oyunlar bazen kavga şeklinde olabilir.Örneğin ağızlarını birbirlerine kenetleme veya kuyruklarıyla birbirlerine vurma gibi.

Bu nadiren olur fakat eğer balıklardan birisi çok agresifse ve bu kur kavgalarında çok sert davranıyorsa,karşı cins artık formdan düşmeye başlamış ve hatta köşeye sinip bekliyorsa balıkları ayırmanız gerekir.

Dişinin yumurtaları bırakması için akvaryumda birkaç tane düz kaya veya mermer bulundurulması gerekmektedir.Yumurtlama sürecinden önce Oscar çifti yumurtaları bırakacakları kayanın üstünü temizlerler ve daha sonra dişi tüpçük çıkarır.Tüpçüğün görünmesinden sonra 8 saat içinde dişi yumurtaları temizledikleri yüzeye bırakmaya başlar.Dişi yüzeyin üzerinden her geçişinde 20 kadar yapışkan yumurta bırakır ve erkek dişinin arkasından kibarca takip edip yumurtaları döller.Bu işlem uzun süre devam eder.Bu işlem sonunda toplam 1000-2000 arası yumurta bırakmış olurlar.Yumurtalar başta saydam olmasalar da 24 saat içinde saydam bir forma kavuşurlar.Eğer bu çiftin şuana kadarki ilk yumurtaları ise yumurtaları yeme ihtimalleri vardır.Fakat yeseler bile üzülmenize gerek yok.Bu pek çok çiftin geçirdiği bir süreçtir ve bunun üstünden fazla geçmeden tekrar yumurtlayacaklardır muhtemelen.

Dişi ve erkek yumurtalara beraber bakar,göz kulak olurlar.Yumurtaların gerektiğinde yerlerini değiştirirler ve yüzgeçleri ile yumurtaları diğer balıklardan korurlar.

Yumurtlama sürecinde yapılması gereken bir diğer önemli şey ise su sıcaklığının sabit tutulmasıdır.Sıcaklık sabit tutulabilinirse döllenmeden 3-4 gün sonra yumurta kabukları çatlayacaktır.Başlarda yavrular yüzemezler ve kabuklarına yapışık bir şekilde 5-6 gün kadar bulundukları kaya üstünde kıpırdanma hareketi yaparlar.Bu süreçte yumurtalarının içindeki yumurta sarısından beslenirler.Dışarıdan besin alamazlar.Yavrular yüzmeye başladıklarında bol miktarda besine ihtiyaç duyarlar.Yavruların artemia ile beslenmesi ideal olacaktır fakat çok iyi öğütülmüş kuru yemle de besleme yapılabilir.”Bol miktarda” ibaresinden yola çıkarak bol yem atmayın sakın.Tırnağınızın ucu kadar bir yem bile o balıklara fazla gelecektir.İyice gözlemleyin,dikkatli davranın yemleme konusunda.Günde 3 kere yemlemeniz yeterli olacaktır.Oscar yavruları Discus yavrularında olduğu gibi ebeveynlerinin vücudundan salgılanan mukusla da beslenirler.

Ebeveyn Oscarlar başlarda yavrularına çok iyi bir şekilde göz kulak olurlar fakat bir süre sonra bazı Oscarlar yavrularını yemeye yeltenebilirler.Balıkların karakteri ile alakalı bu(bazı balıklar yapar,bazıları yapmazlar).Fakat ilk birkaç batım yavruyu ebeveynlerden ayırmayın.Hatta yavruları yeseler bile...Eğer ısrarla yavruları yiyorlarsa ozaman sonraki batım yavruları ayırabilirsiniz.

Oscar yavrularının beslenmesi diğer yavru balıklara göre daha kolaydır çünkü Oscar yavruları doğduklarında diğer balıkların yavrularına göre daha büyük olurlar.

Yaklaşık 2-2.5 santim olduklarında ebeveynler yeniden yumurtlama sürecine girerler.Oyüzden ayrılması gerekir yavruların.

NOT:Yabancı forumlarda Amerikan Çikliti akvaryumlarına tuz eklendiği zaman yumurtaların daha verimli olacağı,daha çok yavru çıkacağı ile ilgili bir teori var.Teori diyorum çünkü tatmin edici bir kaynak bulamadım bununla ilgili.Yalnız tuz balıklar için de faydalıdır.Denemekten bir zarar gelmez diye düşünüyorum.


OSCARLARDA HASTALIK

Oscarlar küçükken beyaz benek hastalığına karşı savunmasız oluyorlar.Buna önem gösterin.Fakat benim makalelerde ortak olarak gördüğüm bir hastalık var:Kafada Delik hastalığı.Benim de başıma gelmişti bir kere.Oscarlar özel olarak bu hastalığa karşı savunmasızlar.

Hatta bir hastalık rehberinde kafada delik hastalığı ile ilgili bilgi verilirken aşağı ayrıca not düşülmüş “Oscarınız varsa” diye.Burdan da anlıyorum ki bu hastalık en çok Oscarlarda görülüyor.

Oscarların kafada delik hastalığının önlenmesi için en önemli şart suyun kalitesinin yüksek tutulması...

 Akvaryumda bulunan kuvvetli bir filtreleme sistemi,düzenli dip çekimi,filtrenin aşırı kirlenmesinin önlenmesi,yeterli oksijen sağlanması,sıcaklığın sabit tutulması,hayvanların çesitli bir diyetle ve bol C vitamini içeren yemlerle(hayvansal yemlerin hepsinde C vitamini bulunur fakat kaliteli yemler tercih edilirse daha tatmin edici olur) balıkların beslenmesi Oscarlarda kafa delik hastalığını önlemede yeterli olacaktır.

 

 Oscarların sıkca yakalandığı hastalıklardan bir tanesi de iç parazittir.Çünkü Oscar besleyicileri kuru yem dışındaki yemlerle(etlerle) fazlaca beslerler Oscarları ve bu etlerin tazeliğini çoğu zaman önemsemezler.Oscarlara verilecek et taze olmadığı zaman da iç parazite yakalanmaları kaçınılmaz olur ve Oscarlar çok dayanıklı değillerdir iç parazite karşı(Yemleme bölümünde tekrar değineceğim bu kısma).Oscarlar iç parazit kaptıkları zaman iri yapılı oldukları için karınlarında pek bir çekilme göze çarpmaz.İlk belirti dışkının beyaz renkte gelmesi olur ve karında çekilmeyi insan göremediği için hastalık ilerledikten sonra farkedilir ve bu da ölümcül olur.En iyisi balıklarınızı hiç riske etmemektir.



 OSCARLARIN YEMLENMESİ

Oscarlar en özenle beslenen balıklar arasındadır.Çünkü Oscar sahipleri balıklarının bir an önce büyümesini isterler.

Oscarları genel olarak etçil balıklara yönelik olan kuru yemlerle besleyebilirsiniz.Eğer renklerinin canlı kalmasını istiyorsanız kaliteli kuru yemler kullanmanızda fayda var.

Oscarları yağsız tavuk göğsü,tavuk yüreği,hindi yüreği,hamsi,mezgit ve çok yağlı olmayan diğer balıklarla(tatlı sudan çıkan balıklarla beslenmeleri tavsiye olunur.Deniz balıklarıyla beslenseler de bir zararı olmaz fakat iyisi budur) besleyebilirsiniz.Fakat belirttiğim gibi bu yemlerin taze tutulması çok önemli.Buzluktan çıkartıp çözdürdüğünüz eti tekrar dondurmayın.Çözdürdüğünüz zaman bütün eti hemen kullanın.Buyüzden balıklara vereceğiniz kadar miktar eti çözdürün.Eğer buna yeteri kadar önem göstermezseniz balıklarınız kolayca iç parazit kapabilirler.

Bunun dışında diğer balıklara verilen canlı yemler Oscarlar için de uygundur.Oscarınızın yeterince ve hızlı bir şekilde büyümesini istiyorsanız haftada birkaç kere et veya canlı yem ile besleme yapmanız gerekir.Oscarlar etçil hayvanların yiyebilecekleri ve ağızlarına alabildikleri herşeyi yiyebilirler.Fakat suyun kirlenmesini istemiyorsanız zorlanmadan yutabilecekleri lokmalar atınız balıklarınıza.

 
NOT:Oscarların tek çeşit bir yeme takılma gibi bir huyları vardır.Eger ara  sıra farklı çeşit yemlerle beslemezseniz bir sure sonra sizin verdiginiz o tek çeşit yemden baska bir yem kabul etmeyebilirler.
 
Et ve canlı yemler kuru yemlere göre daha fazla yağ içerdikleri için sürekli olarak bu yemlerle beslemeyin balıklarını.Bana göre ideali her 3 öğünden birinde canlı yem veya etle besleme yapılmasıdır.

Ayrıca haftada 1-2 kere bitkisel yem verilmesi Oscar'ın metabolizması için faydalıdır.


Oscarlarınıza vereceğiniz yem karınlarını fazla şişirmeyecek(hafif bir şişlik olabilir) kadar olmalıdır.Bunun ayarlamasını ancak siz yapabilirsiniz.


OSCAR SEÇİMİ

 Akvaryumcular birbirinden farklı desenlere sahip Oscarlar getirtiyorlar mağazalarına.Bazı Oscarların üzerindeki turuncu şeritler belirgin olmuyor ve akvaryumcular “Kaliteli yemle beslerseniz rengi yerine gelir” diyorlar fakat öyle bir şey yok.Nasıl alırsanız öyle kalıyor balığın rengi.Tam olarak istediğiniz renkte Oscar bulmadan satın almayın.Renk konusu insanın kafasını çok yoruyor.Renksiz veya rengi soluk Oscarlar insana “Acaba yemim mi kalitesiz?Acaba su sıcaklığı mı uygun değil?” şeklinde düşündürüyor oysa sebep balığın genetiğiyle ilgili oluyor çoğu zaman.

 Bunların yanısıra Oscar satın almak istediğinizde "At şurdan poşete 5 tane iyisinden" şeklinde davranmayın.Oscar satın almadan önce akvaryumdaki balıkları en az 5 dakika takip edin.Bazen Oscarlar hasta olsalar bile belli etmiyorlar.Hasta olsalar bile ara sıra hareketleniyor ve daha sonra tekrar durgunlaşıyorlar.Oyüzden Oscarın sağlığının kötü durumda olduğunu insan bazen anlayamıyor.
 Satın alacağınız Oscarları seçerken mükemmelliyetçi davranın ve taviz vermeyin.



Yazan:Fatih Belli


Faydalandığım Kaynaklar:

http://www.aquariumlife.net/articles/new-world-cichlid/13.asp


http://www.aquariumlife.net/articles/fish-breeding/5.asp


http://www.aquarticles.com/articles/breeding/Taylor_Oscars.html


Teşekkürler;

Bana Oscarlar konusunda bol miktarda yardımcı olmuş,değerli bilgilerini benimle paylaşmış olan Doğukan Kurtkaya
 

 

Bu makaleyi(rehberi) yazarken daha çok kendi bilgilerimi kullandım fakat yabancı makalelerden de faydalandım.Astronotlar ile ilgili her türlü bilgili içeren bir rehber olsun istedim.Umarım birilerinin işine yarar bu bilgiler.Eğer yanıldığım bir nokta varsa lütfen belirtiniz ki düzelteyim.Bu benim ilk makalem.Lütfen yorumlarınızı ve eleştirilerinizi esirgemeyiniz.







QuErorZ2008-11-13 15:38:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RadinantÇevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 3812
RadinantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2008 15:19
Fatih Bey tebrik ederim , mükemmel bir makale hazırlamışsınız.Gayet düzgün , anlaşılır ve titiz bir çalışma olmuş.Yepyeni makaleler ile görüşmek üzere...
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2008 16:21
Elinize sağlık çok güzel bir makale olmuş. Tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2008 18:54
Harika bir makale olmuş. Elinize sağlık. Gerçekten oscarlar hakkında geniş açıdan bilgiye ihtiyacı olanlar için çok yararlı olacak bir makele.
 
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HikoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2007
İl: Ankara
Mesaj: 3562
HikoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2008 19:52
Makalede yemleme kısmında dana yüreğinden bahsedilmiş. Bu yem tatlı su balıkları için çok çok tehlikelidir. Dana yüreği balığın yağlanmasına, yumurta sayısının düşmesine ve ömrünün kısalmasına neden olur. Dana yüreğini hiçbir tatlı su canlılarına vermeyiniz. Bunun yerine hindi yüreği kullanın.
 
Oscar'lar gerçekten muhteşem canlılar, bende tek tür Oscar diyenlerdenim. Paylaşım için teşekküler Fatih Bey.
 
Sağlıklı Oscar'lar, saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

QuErorZÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 1483
QuErorZÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2008 21:46
[QUOTE=Hiko]Makalede yemleme kısmında dana yüreğinden bahsedilmiş. Bu yem tatlı su balıkları için çok çok tehlikelidir. Dana yüreği balığın yağlanmasına, yumurta sayısının düşmesine ve ömrünün kısalmasına neden olur. Dana yüreğini hiçbir tatlı su canlılarına vermeyiniz. Bunun yerine hindi yüreği kullanın.
 
Oscar'lar gerçekten muhteşem canlılar, bende tek tür Oscar diyenlerdenim. Paylaşım için teşekküler Fatih Bey.
 
Sağlıklı Oscar'lar, saygılar...
[/QUOTE] Teşekkür ederim herkese.Umarım faydam dokunur.
 
 Daha önce bir zararını duymamıştım dana yüreğinin.Kaldırıyorum hemen...Teşekkürler uyardığınız için.Başka yanıldığım biryer varsa lütfen belirtin ki insanlara zarar vermeyeyim yardım etmek isterken.
 
 2 gün kadar makaleye bilgiler ekleyeceğim ve düzeltmeler yapacağım.Bu düzeltmeler sonrasında anasayfadaki makaleler kısmına eklenecek(belki).
QuErorZ2008-11-08 21:59:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cihat ArslanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1675
Cihat ArslanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2008 01:40
 
Emeğinize sağlık,güzel bir makale olmuş. Oscarlar büyüdükçe akvaryum içindeki malzemelere saldırabiliyor. Bendeki 2 defa derece kırdı. Isıtıcı gibi ekipmanların mümkün olduğunca ortada durmamasına özen gösterin. Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fisher53Çevrim Dışı

Kayıt: 20/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 528
Fisher53Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2008 04:07

Eline Sağlık Fatih'ciğim. Benim yapmış olduğum birşey yok sadece belki yol göstermişimdir,gerisi senin içinde saklıymış.

Kaldığın yerden başka konular hakkındaki yorumlarını devam ettirmeni rica ediyorum,sahip olduğun deneyimleri,şu andaki eğitimini tamamlamakta olduğun ülkedeki göllerdeki balıklar ve canlılar hakkındaki deneyimlerini izlenimlerini en güzel şekilde bu sitede diğer akvaristlerle paylaşmanı isterim.
Sevgilerimle...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AKIN BAYERÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1004
AKIN BAYERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2008 03:14
Selamlar,

Fatih Bey,güzel çalışma için sizi tebrik ederim.

Hikmet,hiç kızma ama dana yüreği africa cichlidlerinde zararlıdır TebessümOscar,Jagur,Challenger ve örnekleri çoğaltılabilecek balıklar için bir problem teşkil etmez.Yararı olur kanısındayım Tebessüm


Saygı ve sevgilerimle...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarknumiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/08/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1881
DarknumiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2008 07:56
Ellerinize sağlık gerçekten güzel bir makale olmuş. Darknumi2008-11-10 08:11:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

QuErorZÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/01/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 1483
QuErorZÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2008 15:54
 Tesekkur ederim yorum yapan arkadaslara.Dana yuregi konusunun asli nedir bilemiyorum Akin Bey ama supheli olan seyleri koymamakda fayda var makaleye.Dogrulugundan emin oldugum seyleri yazmayi tercih ediyorum. 
 
 [QUOTE=D.Kurtkaya]

Eline Sağlık Fatih'ciğim. Benim yapmış olduğum birşey yok sadece belki yol göstermişimdir,gerisi senin içinde saklıymış.

Kaldığın yerden başka konular hakkındaki yorumlarını devam ettirmeni rica ediyorum,sahip olduğun deneyimleri,şu andaki eğitimini tamamlamakta olduğun ülkedeki göllerdeki balıklar ve canlılar hakkındaki deneyimlerini izlenimlerini en güzel şekilde bu sitede diğer akvaristlerle paylaşmanı isterim.
Sevgilerimle...
 
 
[/QUOTE]
 Olur mu Dogukan Agabey?Senin hakkini yiyemem.Az basini agritmadim senin baliklar konusunda.
 Bu benim ilk makalemdi ve oldukca da hosuma gitti.Elimden geldigince devam etmeye calisacagim Insallah.
 
 Tesekkurler.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2008 20:38
[QUOTE=AKIN BAYER]Selamlar,

Fatih Bey,güzel çalışma için sizi tebrik ederim.

Hikmet,hiç kızma ama dana yüreği africa cichlidlerinde zararlıdır TebessümOscar,Jagur,Challenger ve örnekleri çoğaltılabilecek balıklar için bir problem teşkil etmez.Yararı olur kanısındayım Tebessüm


Saygı ve sevgilerimle...
[/QUOTE]
 
Evet kırmızı et konusu ve yine ben.Big%20smileBilgi bombardımanına hazır ol Akın Abi.
 
Bu durumun zararı tamamen yağ asitlerinin yapısına dayanmaktadır.Yağ asitleri doymuş ve doymamış olarak ikiye ayrılır.Balıkların yapısında ise büyük oranla doymamış yağ asitleri bulunur,doymuş yağ asitleri bulunsa dahi bunların erime noktası düşüktür ve balıklar tarafından kolay bir şekilde enerjiye dönüştürülebilir.Gel gelelim doymuş yağ asitlerinde karbon sayısı arttıkça erime noktası git gide yükselir ve bir noktadan sonra o yağ asitlerini ancak sıcakkanlı hayvanlar enerjiye dönüştürebilir.Bunun altında yatan en büyük etken o yağ asidini enerjiye dönüştürmek için balıkların vücut ısılarının yeterli olmayışından ötürü gerekli ısıyı sağlayamamasıdır.
 
Ve harcanamayan bu yağ asitleri yağ dokusunda trigliseridlere dönüştürülerek ya kasta enerji dönüşümünde kullanılır ya da karaciğere gönderilir.Kullanılmayan bu yağların birikmesi sonucu balığın kilo alımı nedeniyle zamanla obeziteye bağlı olarak hiperinsülinemi(Kandaki insülin miktarının aşırı yükselmesi) dediğimiz durumu oluşturur.Hiperinsülineminin bu bağlamda neden olduğu 3 tane olumsuzluk vardır.
1-)Vücuttaki yağ asidi miktarı artar ve bu artışa bağlı olarak karaciğerde yağ asidi alımı artar.

2-)Karaciğerde yağ asitlerinin mitokondriyal oksidasyonunu engelleyerek ve glikolizi uyararak yağ sentezini artırır.

3-)Karaciğerden yağ bileşiklerinin salınımını azaltır.
 
Bu da sürekli olarak karaciğerde yağ birikmesi ve akabinde siroza neden olur.Bu da haliyle balığımızın olması gerekenden daha kısa sürede ölmesine neden olur.
 
Yani balığın tipinin ne olduğu belki şunda etkili olabilir.Mesela deniz balıkları doymuş yağ birikimi açısından daha şansızdırlar.Çünkü onlar bu süreçten daha kolay etkilenmektedirler.Tatlı su balıkları ise deniz balıklarından daha uzun bir süre bu şekilde beslenmeyle idare edebilmektedir.Bunlar içinde de nispeten daha sıcak sularda yaşayan amerikan cichlidleri etobur Afrika cichlidlerine nazaran daha uzun bir süre dayanabilmektedir.
 
Şunu da söylemeliyim.Dana yüreğiyle beslemek asla bir zorunluluk değildir.Sonuçta biz yenecek balık büyütmüyoruz.Yenecek balık büyütecek olsak ömrü bizim için çok bir şey ifade etmezdi.Karaciğerinin yağlanmasının ise çok bir önemi yoktur.Sonuçta iç organları temizlenip öyle yeniyor.Beslediğimiz balıklarda ise bence ömür uzunluğunun önemi var.Daha uzun yaşayacakken niye daha erken ölsün ki?Tebessüm
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m.tavasliÇevrim Dışı

Kayıt: 28/04/2008
İl: Mugla
Mesaj: 46
m.tavasliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2008 21:22
Tebrik ederim fatih bey mükemmel bir çalışma oscar'a yeni başlayan iş arkadaşıma linki yolladım emeğinize sağlık. Sizin gibi kişiler sayesinde bilinçsiz akvarist yetişmez. Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SANTOÇevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2008
İl: Izmir
Mesaj: 106
SANTOÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Kasım 2008 22:39
Emeğinize sağlık, faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben de yaklaşık 2 ay kadar önce  arkadaşımın 1 tonluk akvaryumundan rastgele 2 Oscar aldım ve salonumda bakıyorum. Boyları 25 cm civarı, 4 yaşındalar ve bu güne kadar yumurta alınamadı. Geçen hafta ortaya koyduğum mermerin yerini değiştirdiler, temizlediler ve ik defa iç filtreyi temizlerken elimi ısırdılar. Bu davranışları yumurtlama hazırlığı olarak algıladığım için hemen akvaryumun dibini çekerek uzaklaştım.
Yine de onları rahatsız etmiş olmalıyım ki ertesi gün normale döndüler ve yumurtlama hazırlığını sonlandırdılar.
Türkiye'de ki akvaristleri, makaleleri, forumları takip etmeme rağmen ben yavru aldım diyenine ne yazık ki rastlamadım. Aynı zaman da 4 yıldır benim balıklarımı ve diğer 7 kardeşini büyüten arkadaşım da 2 kez yavrulatmasına rağmen yavruları çıkartmayı başaramadı.
Bu konu da başarılı olmuş akvarist dostların deneyimlerine ihtiyacımız var ve bu köşede yardımlarını bekliyoruz.

Balıklarımın fotoları;











SANTO2008-11-10 22:41:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir