Bazı Bitkilerdeki Problem


seko1903Çevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2018
İl: Ankara
Mesaj: 22
seko1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2022 15:00
Herkese merhaba, adım Serkan ;

Akvaryum ölçülerim; 100x33x40 şeklindedir.
Filtre olarak ; sadece iç filtre mevcut.
Aydınlatma olarak ; 42 watt power led ( 20 adet 10000 k + 20 adet full spectrum + 2 adet uv ) kullanıyorum. 13:30 ile 22:30 arası yanıyor. Su üzerinden 10 cm yukarıda duruyor. Isınma problemi yok.
Zemin gübreleme olarak ; zemine ara sıra kapsül gübrelerden ve JBL Kugeln misket gübrelerden koyuyorum.
Sıvı gübre olarak ; reeflowers all inclusive , reeflowers nitrat , reeflowers fosfat , diy sıvı karbon , diy potasyum , söll daily
fertiliser kullanıyorum. Her gün sıvı karbon ve söll daily fertiliser veriyorum. İki günde bir potasyum veriyorum. Duruma göre haftada bir iki kere de nitrat ve fosfat ekliyorum.
Tabanda lav kırığı ve JBL Manado kum var.
CO2 sistemi olarak ; 7/24 sitrik asit karbonat sistemi ile saniyede 2 damla co2 veriyorum. İsta indikatör sıvısıyla kontol ediyorum, açık yeşil durumdadır.
Bitkilerim; rotala rotundifolia , micra , pogostemon erectus , pogestomon octobus , ludwigia palustris , cryptocoryne wendtii brown , palustris cuba , anubias , java fern windelov , hydrocotyle tripartita sp. japan
Canlı türü olarak ; 2 adet cüce vatoz , 3 adet çöpçü , 8 adet gül tetra , 3 adet x ışını tetra , 5 adet ember tetra , 6 adet kırmızı burun tetra , 1 adet sae ve katil salyangoz ve kiraz karidesler mevcuttur.
Haftalık %40 su değişimi yapıyorum.

Şimdi sorunuma geçecek olursak, fotoğraflarda da görüldüğü gibi , genel olarak memnunum, rotalalarda, cryptocoryne'larda , pogostemon octobuslarda , güllerde sıkıntı yok gibi. Ya da bana öyle geliyor , fotolardan anladığınız kadarıyla sizin görüşünüz nedir, daha iyi olabilir mi? Biraz pogostemon erectuslar cılız oluyor. (Fotolar biraz eski, java fernler ve anubiaslar şimdi bu şekilde değiller. Fotolarda anubiaslar iyi görünmüşler.)
Asıl problemim , anubias , java fern windelov , hydrocotyle tripartita sp. japan gibi bitkilerimde. Anubiaslar açık yeşil yaprak çıkarıyor , üzerlerinde koyu yeşil noktalar oluyor, yaprak kenarları kahverengi ve kıvrımlı oluyor, yaprak sonra beyazlaşıp çürüyor. Java fern windelovlar kararıyor bir süre sonra komple kahverengi olup çürüyor. Sp japanların yaprakları küçücük kalıyor bir türlü yayılmıyor, sararıp çürüyor. Micra yapraklarının kenarları kahverengi gibi duruyor. Bir ara java moss ekledim, çürüyüp gitti, riccia moss ekledim çürüyüp gitti , su üstü bitkisi olarak pistia aldım, küçücük kaldılar eriyip gittiler. Hygrophila pinnatifida ekledim onlar da önce küçük küçük delik delik oluyor sonra çürüyüp gittiler. Zeytin bitkisi ekledim , onlar da önce cok canlı renkli yaprak açıyorlar sonra üst yapraklar turuncu kahverengi arası bir renk alıyorlar, yaprakların kenarları kahverengi oluyor , en alt yapraklar deliniyor. Lotus ekledim 5 günde eridi. Sessiliflora bitkilerim kahverengi oldu uçları siyah siyah oldu, kurtaramadım bir türlü en sonunda çıkarıp attım. En kolay denilen bitkiler bir türlü olmuyor yani. Bir de sürekli uzun uzun ip gibi saç yosunu oluşuyor. Her hafta su değişimi yapmadan önce diş fırçasıyla 10 dk saç yosunu topluyorum. Bu saç yosunu reeflowers all inclusive eklemeye başladıktan sonra oluştu.
Eskiden 50 cm lik bir akvaryumum vardı , bu akvaryumda dere kumu vardı, iç filtre vardı , tasarruflu ampul kullanıyordum, co2 yoktu , her hafta yer kalmadığı için poşet poşet dev gibi pistiaları çöpe atardım, anubiaslarım çok canlılardı , rizomdan kırıp hep arkadaşlara dağıtırdım.
Bendeki sorun besin eksikliği mi yoksa fazlalığı mı , ışık mı fazla geliyor , filtre mi yetersiz kalıyor anlayamadım gitti. Işık en son seçenek olduğunu düşünüyorum, bundan önce tasarruflu ampullerim vardı 4x75 watt şeklinde, yine aynı sorunum vardı çünkü. Yada ben yanılıyorumdur.
Balık kaybım hiç olmuyor. 2 senedir hepsi yaşıyor.
Gübrelemeyi biraz arttırınca fosfat ve nitrat vermeye başlayınca yaprakların kenarlarında oluşan kahverengilik daha da artıyor. Erectusların gövdeleri kahverengi oluyor. Gübrelemeyi azaltırsam rotalaların ve erectusların yeni çıkan yaprakları küçücük kalıyor, alt taraf geniş üst taraf incecik bir bitki halini alıyorlar.

Görüşü olan arkadaşlar varsa ve yazarlarsa çok sevinirim.
İyi günler.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/209963/150220221450131.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/209963/150220221450391.jpg[/IMG][EDIT]seko1903,2022-02-15 16:56:21[/EDIT]

Beğenenler: [T]205105,çulsuz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

çulsuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/03/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 1877
çulsuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2022 19:47
Öncelikle bitkiliden pek anlamam high-tech tecrübem yok ama birkaç rahatlatıcı şey söyleyebilirim.
Akvaryumunuz çok güzel görünüyor bu şekilde devam etse kötüye gitmese birçok hobicinin hayal ettiği şeyi yapmış olursunuz ama daha güzelini isteyebilirsiniz tabi. Bunun için arkadaşlar ayrıntılı bilgi verir.
Pistialar bataklık bitkisidir. Çok nitrat isterler kötü akvaryumları severler [:D] tertemiz akvaryumlarda yeterli beslenemezler.
Anubiaslar az ışık sever çok ışıkta yaşadığınız durumları yaşarlar. Lowtech de daha mutlu olabilirler.
Bence akvaryumunuzun tadını çıkarın önüne oturup bi güzel çayınızı için.

Teşekkür Edenler: [T]209963,seko1903[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir