Beta Akvaryumu İçin Zorunluluklar


lefter asafÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2021
Mesaj: 2
lefter asafÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2021 18:40
Merhaba, benim elimde 2 akvaryum var biri 10 L biri 15 L ikisinden birine akvaryum kuracağım. Bir kısım betalar az su sever diyerek 10 L önerirken bir kısım ne kadar su o kadar iyi diyor, emin olamıyorum.
Onun dışında da gittiğim pet shoplardan biri bu kadar küçük akvaryum için filtre önemli değil, dip çekimi ve su ekleme ile kolayca halledilir önemli olan ısıtıcı dedi. Bir diğeri ise ısıtıcı gerekli değil ama şelale filtre zorunlu dedi (90 liraydı)
O yüzden buraya sormak istedim.
Ev şartlarım evim İzmirde, her zaman sıcak doğalgazla sabit sıcaklıkta.

Bir de ısıtıcı almalısınız diyen kişi 50W almalısınız bu sayede geceleri açarsınız 25W alırsanız sürekli açık olmalı dedi.

+1: [T]228883,idagduran[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UmuttÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2020
İl: Izmir
Mesaj: 185
UmuttÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2021 20:06
12 litrede beta bakmış birisi olarak söylüyorum ki 12 litre bile azdı. Bence betta akvaryumu [B]en az[/B] 15 - 18 L olmalı. Akvaryum hacminin üst noktası yok, yani sonsuza kadar büyüyebilir ancak yüksekliği 25-30 cm yi geçmezse balık için daha iyi olur. 15 litrelik olan akvaryumunuzu kullanmanız taraftarıyım.

Filtre kesinlikle olması lazım. Birkaç filtre çeşidi var. Çok küçük bir şelale filtre bence iyi olur. Pipo filtre balığın az olan alanını daha da azaltacaktır.

Isıtıcı almak istememenizi anlıyorum ancak beta balığı için optimum sıcaklık 24-25 derecedir. Akvaryum sıcaklığının 24-25 derece olması için odanın sıcaklığının 26-27 derece (belki de daha fazla) olması gerekiyor. Ben kimsenin evinin kışın 27 derece sabit olacağını düşünmüyorum [:)].

Teşekkür Edenler: [T]229218,lefter asaf[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8578
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2021 20:28
Merhaba,

Beta balıkları az su sevmez. Bunu söyleyenler özellikle halfmoon gibi uzun kuyruklu varyetelerin formu için der. Olduğu akvaryum ne kadar büyük olursa balık o kadar çok yüzer. Küçük akvaryumda olan betalar bir o kadar da hareketsiz olur. Bu nedenle eğer balığı görseli için beslemek istiyorsanız küçük bir akvaryum kurup oraya koyun. Kuyruklarını o zaman daha dik tutabilir vede az hareket ettiği için görseli güzel olur. Ama eğer ki balığa güzel bir ortam sunmak için ve ne kadar mutlu olursa o kadar iyi olur diyerek besleyecekseniz büyük akvaryum tercih edin. Zaten, mantıken büyük bir akvaryum balık için daha iyi bir ortam olur. Betalar da büyük akvaryumda çok daha hareketli ve meraklı oluyorlar. Sadece küçük bir akvaryumda oldukları kadar gösterişli olmazlar. Bazı hobici veya üreticiler büyük akvaryumda balığın formunun düştüğü ve sağlıksız olduğunu söylüyor. Ama durum tam olarak öyle değil, yalnız görsel olarak yüzgeçleri ve duruşu değişiyor.
Yani kısaca, balığı yalnız görsel için besleniyorsanız hacim konusunda en yüksek ne sağlayabiliyorsanız onu sağlamanız iyi olacaktır. Zaten siz de zamanla tecrübe edersiniz, küçük bir yerde mi halinden memnun gözüküyor büyük bir yerde mi.

Filtre konusunda ise, filtrenin yapacağı temizliği siz su değişimi veya dip çekimi ile sağlayamazsınız. Filtre asıl biyolojik açıdan önemli bir ekipmandır ve bu nedenle her akvaryumda şart. Neden bahsettiğimi tam olarak anlamanız için akvaryumda azot döngüsü, biyolojik filtasyon, amonyak vb. konulara hakim olmanız lazım. Bu nedenle de birkaç link bıraktım. Onları okursanız neyin ne olduğuna siz de karar verebilirsiniz.
[URL=https://akvaryumadairhersey.blogspot.com/2020/10/azot-dongusu.html]Azot Döngüsü[/URL]
[URL=https://akvaryumadairhersey.blogspot.com/2020/07/azot-nedir-azot-n-proteinin-temel.html]Amonyak[/URL]
[URL=https://akvaryumadairhersey.blogspot.com/2020/10/nitrit-nedir-nitrit-no2-bir-toksit-atktr.html]Nitrit[/URL]
Siz bu makaleleri yine okuyun benim tavsiyem. Ama kısaca söyleyecek olursam, balığın suya bıraktığı amonyak yalnız çok sık su değişimi ile giderilebilir. Ama doğal bir döngü kurmak ve onu devam ettirmek bundan daha faydalı ve kolay olacağı için filtre kullanın. Betalar sudaki oksijen oranı düşük olduğunda su yüzeyinden oksijen alır. Ama bu çoğu zaman yanlış anlaşılıyor, su yüzeyinden oksijeni yalnız ihtiyaç duyduğu zamma alır. Filtre ile sudaki oksijen miktarını arttırırsanız su yüzeyine çıkıp hava alma ihtiyacı da azalır.

Isıtıcı ise ister 25w alın ister 200w, 7/24 çalışması lazım. Isıtıcının genel işleyişi suyu ayarladığınız dereceye kadar ısıtıp, o dereceye gelince durmasıdır. Su soğuyunca tekrar çalışmaya başlar ve suyu tekrar ısıtır. Bir süre gözlemlerseniz kendi ışığının da 15-20 dakikada bir yandığını görürsünüz. Bu 15-20 dakikada bir çalıştığı anlamına geliyor. Yani gündüz ısıtıcı kapalı kalırsa su da istenilen sıcaklıkta olamaz. Eviniz genel olarak sürekli sabit sıcaklıkta bile olsa, bu sıcaklık suyu 26 derecede tutacak kadar yüksek olmadığı zaman gün içinde yine su soğuyacak ve gece ısınan sabah soğuyan su da balığı oldukça kötü etkileyecektir. Bu yüzden ısıtıcı alıp o ısıtıcıyı hem sabah hem de akşam sürekli çalıştırın. Isıtıcının watt değeri yalnız ısıtabileceği litrenin arttığını gösterir. Yani 25w lık ısıtıcı da 50w lık ısıtıcı da birbirinden çok farklı değil.

Beğenenler: [T]220834,UmuttBEY[/T]
Teşekkür Edenler: [T]229218,lefter asaf[/T]
+1: [T]220834,UmuttBEY[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OuuzÇevrim Dışı

Kayıt: 22/01/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 400
OuuzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2021 20:29
Bettalar az su sever demenin mantığıyla bir insanın sağlıklı yaşaması için 1 m²lik oda yeterlidir demek aynı şeydir, akvaryum ne kadar büyükse o kadar iyidir her zaman.
Her akvaryumda ısıtıcı ve filtre zorunludur mutlaka olmalı.
Isıtıcılar su sıcaklığını sabit tutacak şekilde çalışırlar yani ne zaman gerekirse. 25W 15ltye yeterli olacaktır.

Teşekkür Edenler: [T]229218,lefter asaf[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MilkammÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/11/2018
İl: Izmir
Mesaj: 546
MilkammÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2021 20:46
Bende yeni bir akvaryum kuruyorum su an.30 litrelik akvaryumlar uygun fiyatta satiliyor.Isıtıcı sart tabiki,Bende izmirdeyim size yardimci olabilirimnisterseniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir