Betta Hakkında Herşey


AltispinozaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2017
İl: Bursa
Mesaj: 886
AltispinozaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2019 20:36
Betta uzmanı ombudsmanlar yine konuyu basmış :) biz bunları hep yazdık :)

Yeni başlayan, soru soran birisine de git balığını hediye et demek de ne bileyim çok akıllıca gerçekten. Yavaş yavaş nefret toplamaya başladınız farkında mısınız bilmiyorum arkadaşlar?

Loş bir ışıkla,küçük iki adet akvaryum işinizi görecektir Su üstü bitkisi
Kullanırsanız baliginiz kendini daha güvende hissedecektir. Sabah akşam besleme yapmanıza gerek yok,bettalar çok hareketli balıklar değildir yalnızca kaliteli markalı yemler ile besleyin. Yemleriniz yere düşerse diye salyangoz tavsiye ederim artık ürünleri tuketecektir.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/hacmin_kucukculer_k944656_sn1.asp[/URL]

[EDIT]Altispinoza,2019-08-28 20:39:32[/EDIT]

+1: [T]197989,ceyh[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2019 20:48
Arkadaşlar pek çok konuda detaylı bilgi vermiş, arada kaçırmış olabilirim, belki söylenmiştir, bettalar sudan atlama eğiliminde olabilir, akvaryumun üzeri hava almasını da engellemeyecek şekilde (yüzeyden de O2 alan bir labirentli tür) kapalı olsun. Akvaryumun kendi kapağı olursa yeterlidir ama hava girişi olmalı, yoksa da farklı düzeneklerle kapatılabilir, forumda farklı yöntemler kullanan arkadaşlar var.

Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T][T]54149,erdalakçay[/T]
+1: [T]213398,ternapi[/T][T]217253,BalikCipsi[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T][T]215074,Bssan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ternapiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/02/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 5516
ternapiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2019 20:58
[QUOTE=Altispinoza]...Sabah akşam besleme yapmanıza gerek yok,bettalar çok hareketli balıklar değildir...[/QUOTE]

Diğer söylediklerinize katılıyorum ama alıntıdaki kısmı düzeltmek isterim.

Bettalar gayet hareketli, meraklı, ilgili ve bir balıktan beklenmeyecek derecede zeki hayvanlardır.

Ancak yıllarca 'hayvanın sadece hayatta kalmasına yetecek, uygunsuz şartlarda yaşamaya' mecbur edildikleri için olsa gerek 'bettalar hareketli değildir' şeklinde yaygın ama çok yanlış bir kanı oluşmuştur.

Oysa bol bitkilendirilmiş, yeterli yüzme alanı mevcut tanklarda kıpır kıpır bettaları seyredebilirsiniz.

Hareketsizse, hiç şüpheniz olmasın ki onu rahatsız eden bir şeyler vardır.

Mesela önerdiğiniz gibi 'günde bir kez' beslenen bettanın hareketli olması beklenemez, bu şekilde sadece 'ölmeyecek kadar' yemiş olur.

4-9 aylık bettaların günde iki kez yeterli miktarda (midelerini doldurabilecek kadar) beslenmeleri uygundur. 9 aydan büyük bettalara ise günde 3-4 öğün verilmelidir.

Yem miktarını azaltıp, öğün sayısını arttırmak mümkündür ama tek öğün beslenme kesinlikle uygun değildir.


Beğenenler: [T]54149,erdalakçay[/T][T]209475,brownorum[/T]
Teşekkür Edenler: [T]217632,minixir[/T]
+1: [T]208569,Beta_balik[/T][T]217253,BalikCipsi[/T][T]209475,brownorum[/T][T]214205,Aqua Discovery[/T][T]215074,Bssan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BalikCipsiÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2019
İl: Izmir
Mesaj: 9
BalikCipsiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2019 21:07
[QUOTE=brownorum]

Kafanıza göre 10-15 litre de yıllarca bir hayvana eziyet etmesini savunuyorsunuz bizi de takmasın diyorsunuz çok mu biliyorsun ismi bile olmayan sözde forum üyesi? Forumun anlamını araştırdın mı hiç? 10-15m2 bir odanın içinde ölene kadar nasıl yaşarsın? Hep soru işaretleri çünkü kendi egonuzu yanıtlamaktan soruya cevap vermemişsiniz bile, boş bir yazı...

Hayvanları Facebook grubu ya da forum ilanlarından ücretsiz olarak sahiplendirmeniz en sağlıklısı, ileride yeterli bilgi ve ekipmanla geri dönersiniz isterseniz bu hobiye ama şu an sadece deneme-yanılma yöntemiyle canlılarda ve kendinizde hasar oluşturacaksınız. Sağlıklı hobiler.

İçme suyu olmaz çünkü genel olarak safa en yakındır. Betta bu gh'da yaşayamaz, ortalama 300ppm diyebilirim. Dinlendirilmiş şebeke suyu kullanın fakat 1 gün az, uçucu özellikteki çözeltiler kullanın örneğin Reeflowers Su Düzenleyicisi adındaki ürün klorun hızlıca uçmasını sağlıyor, 2 yıldır kullanıyorum gayette memnunum. Klor hayvana zarar verecektir, 3 gün bekletilmesinde fayda var [B]kapağı açık [/B]olarak.[/QUOTE]

Teşekkürler. Bir kaç saat önce akvaryumcuya gittim ve 15 litrelik akvaryumun fazla küçük olduğunu gördüm. İki balığım için de ayrı ayrı 30 litrelik akvaryum, Pipo filtresi, saz ve boyasız beyaz kum aldım. siyah kumu tercih ederdim ancak akvaryumcunun elinde kalmamıştı. Boş su bidonuna dün akşam su koydum ve yarın akşama kadar bekleyip toplamda 2 gün dinlenmiş olacak. Yorumunuz için çok teşekkürler. Ben bi şekilde bu hobide ilerlemek ve bir şeyleri başarmak istiyorum. Balıklara çok değer veriyorum bi kaç gün sonra da ek yem alacağım. [:)]

[QUOTE=Altispinoza]Betta uzmanı ombudsmanlar yine konuyu basmış :) biz bunları hep yazdık :)

Yeni başlayan, soru soran birisine de git balığını hediye et demek de ne bileyim çok akıllıca gerçekten. Yavaş yavaş nefret toplamaya başladınız farkında mısınız bilmiyorum arkadaşlar?

Loş bir ışıkla,küçük iki adet akvaryum işinizi görecektir Su üstü bitkisi
Kullanırsanız baliginiz kendini daha güvende hissedecektir. Sabah akşam besleme yapmanıza gerek yok,bettalar çok hareketli balıklar değildir yalnızca kaliteli markalı yemler ile besleyin. Yemleriniz yere düşerse diye salyangoz tavsiye ederim artık ürünleri tuketecektir.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/hacmin_kucukculer_k944656_sn1.asp[/URL]

[/QUOTE]

Teşekkürler. 2 Balığım için de 30 lt akvaryum, Saz ve pipo filtresi aldım. Şuanlık akvaryumcunun verdiği minik kuru yemi yiyorlar ancak en kısa zamanda daha kalitelisini alacağım. Kimse bu işi annesinin karnından öğrenmedi. Bizde zamanla tecrübe kazanacağız işte :)

[QUOTE=Beta_balik]1)En az 15 litrelik (yeriniz varsa 20-25 litrelik) bir akvaryumunuz olmalı. Bitkili, loş ve durgun suları severler.

2)En az üç çeşit yem ile beslemelisiniz. Etçildirler. Ben ilgilenebileceğinizi düşünmüyorum ama canlı yem verirseniz (su piresi gibi) daha iyi olur. Eğer canlı yeme imkanınız yoksa iki tür kuru yem, bir tane de kurutulmuş yem almalısınız en az. Kuru yem derken markası olan, beta için üretilmiş yemlerden almalısınız. Granül yada toz yem ağız yapısına daha uygundur. Kurutulmuş yem olacakta en kolay bulabileceğiniz kan kurdu olabilir.
Günde iki öğün vermelisiniz. Sabah kuru yemlerden birisini, akşam diğerini vermek suretiyle verin. Gözü kadar vermek gerektiği söylenir. Kurutulmuş yada canlı yemi ise haftada iki-üç kere, iki öğünün arasında, birkaç saniyede bitirebileceği kadar vermelisiniz. Ekstradan kabızı önlemek için haftada bir haşlanmış ve kabuğu soyulmuş bezelye verebilirsiniz.

3)Bitki olarak saz, tilki kuyruğu, anubias, java fern, moss, pistia, su mercimeği, kripto gibi ilk başlayanlar için bakımı kolay bitkiler tercih edeilirsiniz. Ben kum olarak dere kumu diye geçen kumlardan tavsiye ederim. Akvaryumunuza uygun büyüklükte magrow köküne yada taşa bağlanmışım anubias, java fern, moss güzel durabilir.
Filtre olarak (15 litrelik bir akvaryum alacağınızı varsayıyorum) minik bir pipo filtre yeterli olur. Fazla akıntı yapmayacak küçük birşey tercih edebilirsiniz.

4)Betalar için ısı önemli olduğu için almalısınız. Yaz vakti, havalar sıcak olduğunda gerek olmasada kışın ısıtıcı gerekli. (Yine akvaryumunuzun 15 litre olduğunu varsayıyorum :) ) 25w lık bir ısıtıcı almalısınız.

5)Ben size iki tane ayrı akvaryum almanızı tavsiye ederim. Görüntü açısından daha iyi olur. İkinci el ilanlarına bakabilirsiniz, daha ucuza bulursunuz. Bir tane büyük akvaryum, iki tane küçük akvaryumun hemen hemen iki katı fiyatındadır.

6)Bu konuda pek bilgim olmasa da, en kolayayından gün ışığı şerit led alabilirsiniz. Fazla parlak olması beta için iyi olmaz, fazla loş olması ise bitkiler için.

Suyu 24 saat, ağzı açık bir kapta dinlendirmaniz yeterli olur. Yeni akvaryuma balık eklemeden önce filtre açık bir şekilde en az bir hafta bekletmelisiniz. Bakteri kültürünün oturması için önemlidir bu. Balıkları fanustaki su ile beraber ekleyin.
Haftada bir %30 luk su değişimi ve dip çekimi yapmayı unutmayın. Özellikle su değişimini aksatmayın.[/QUOTE]


Çok teşekkür ederim. Hepsini dikkate alacağım. İki ayrı balığım için de ayrı ayrı 30lt. akvaryum, saz , pipo filtresi aldım. Şimdilik ısıtıcı yok izmirde yaşıyorum hava çok sıcak. Kışın mutlaka alacağım. Tekrardan teşekkürler :)

[QUOTE=MOONLİGHT]Merhaba gereksiz ve kendinize olan güveninizi kıran mesajları dikkate almayın . Böyle hazırda bekleyen en ufak şeye hemen ataktan arkadaşlar her yerde var[:)]. Ancak bu fanus işini uzatmamanız hem baliklar hem sizin için (vicdanınız açısından diyorum) iyi olur. Araştırma için bizim forumumuzu kullanabilirsiniz icin de yok yok tüm sorularınızın cevabı daha önce açılmış konularda var.[:)]

1. Nasıl akvaryum olmalı bence balıkların karakteri önemli . Size ikisini aynı kaba koyup biraz biraz gizlemlemenizi oneririm ikisi de birbirinden kaçıyorsa ya da umursamıyorsa tek akvaryum 30/40 Kalabilirsiniz( çok düşük bir olasılık) . Eğer kabarıp birbirlerine vurmaya başlardılarsa hemen ayırın ve bir seçim yapın daha güzel olanı seçin diğerini akvaryumcuya satabilir ya da siz de hediye edebilirsiniz . Yok illa bakacağım derseniz iki akvaryum en az 20L almalısınız.

2. Biraz araştırın daha önce açılmış konuları okuyun bir yem gördüğünüzde internette yorumlara bakın sonuçta bunu ilk kullanan siz değilsiniz.

3.kum olayı çok karışık bir durum burda size kum (reklam yapmak istemem)ya da bitki önermem ( bir şeyler ters gider ya da eksik yapılan bir şey yüzünden bitkiler ölürse sorumlu olmal istemem. Ayrıca bu kayıplar sizi üzecek ve korkutacaktır).Bakımı kolay bitkiler diye bir çok başlık var zaten. Burada youtube den ya da internetten örnek kurulumlara bakabilirsiniz . Çok sade ve güzel akvaryumlar ya da bitki yoğunluğu fazla yine güzel akvaryumlar var. Örneklere bakın ne istediğinize karar verin . Ayrıca karar verdiğiniz bitkileri de araştırın . Püf noktalarını daha önce yetiştirmiş hobicilerden öğrenebilirsiniz (oturun ve internetten biraz arasritin) Ayrıca bitkileri güvenilir bir yerden temin etmenizi öneririm.

4. Isıtıcı gerekli. Akvaryum,dekor,balık,aydınlatma vb. Derken ısıtıcı sıra en son geliyor yine kaç litreye kaç watt ısıtıcı alacağınızı araştırabilirsiniz.

5. Cevapladım

6. Aydınlatma biraz karışık bir mevzu zaten yeni başladım diyorsunuz bir de bunu anlamak için uğraşmayın. 30 _40 L ye florasan olmaz zaten çok kaba durur burda sizi power led e yönlendireceğim. Tanıdığınız elektrikçi faln varsa ona yaptırabilir ya da hiç uğraşmayıp 60/70 tl ye sipariş verebilirsiniz.

# tavsiyem bakteri kültürü almanız . Aquaforest bio s ya da jbl denitrol benim begendiklerim.
#su değişimini SICAKLIĞI AKVARYUM ILE AYNI OLAN DİNLENMİŞ çeşme suyu ile yapabilirsiniz.
#filtre ye gelirsek betta için fazla alıntı olmamalı burda da sizi EN KÜÇÜĞÜNDEN pipo filtre ye yönlendireceğim.
# dekora göre (mesela sade bir dekor oldu ) hindistan cevizi ile ya da küpler ile vb. Saklanma alanı olsun. Zaten örnek akvaryumlara bakarsanız bir fikir edinirsiniz.
# SON VE EN ÖNEMLİ TAVSİYEM : Bir şeyler almadan önce fiyat hesaplamasini iyi yapin ve bir ürünü görünce hemen işte bu demek yerine yorumlara bakın. Daha önce de dediğim gibi bunu ilk kullanan siz olmayacaksınız.
Iyi günler[:iyi:][/QUOTE]


Her şeyi en küçük ayrıntısına kadar araştırıyorum :) Yazılan tüm doğru bilgileri harfi harfine yapmaya çalışıyorum. Yorumunuz için de çok teşekkürler

Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T][T]54149,erdalakçay[/T][T]197989,ceyh[/T][T]196907,Altispinoza[/T][T]217006,Silostalay[/T][T]208569,Beta_balik[/T][T]216503,CgnEmree[/T]
+1: [T]197989,ceyh[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8629
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2019 22:45
Kumunuz bitki kumu olduğuna emin olun. Beyaz ve ince ise silis kumdur. Silis kum ince olduğundan köklü bitkiler için (saz gibi) uygun değildir.
Fotoğrafını atıp yardım alabilirsiniz.

Beğenenler: [T]162390,ismailtel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BalikCipsiÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2019
İl: Izmir
Mesaj: 9
BalikCipsiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2019 12:03
[QUOTE=Beta_balik]Kumunuz bitki kumu olduğuna emin olun. Beyaz ve ince ise silis kumdur. Silis kum ince olduğundan köklü bitkiler için (saz gibi) uygun değildir.
Fotoğrafını atıp yardım alabilirsiniz. [/QUOTE]

Kum elime bu akşam ulaşacak. Belki siyah hagen kum da alabilirim. Hemen resmini atarım ^^

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BssanÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2019
İl: Denizli
Mesaj: 119
BssanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2019 17:31
Ayrı ayrı 30 litrelik akvaryumlar almanız başlangıç için gerçekten güzel olmuş. Akvaryumları yanyana koyacaksanız mutlaka yukarıda arkadaşında bahsettiği gibi araya karton yada farklı bir nesne koyun ki birbirlerini görmesinler. Ancak her gün düzenli aradaki nesneyi çekip birbirlerini görmelerini ve böylece doğal yapıları gereği birbirlerine dikleşmelerini kısa süreli (15 dk) de olsa sağlayın.

Eğer akvaryumları farklı yerlere koyacaksanız da mutlaka yine günde 1 defa bir ayna vasıtasıyla balığın kendisini görmesini ve buna karşı tepki vermesini bekleyin yine süreyi çok uzatmayın.

Arkadaşların dediği gibi akvaryumdan zıplayabiliyorlar o yüzden üstte kapak yada cam ile kapatabilirsiniz.

İyi hobiler.

Beğenenler: [T]162390,ismailtel[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BalikCipsiÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2019
İl: Izmir
Mesaj: 9
BalikCipsiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2019 21:59
[QUOTE=Bssan]Ayrı ayrı 30 litrelik akvaryumlar almanız başlangıç için gerçekten güzel olmuş. Akvaryumları yanyana koyacaksanız mutlaka yukarıda arkadaşında bahsettiği gibi araya karton yada farklı bir nesne koyun ki birbirlerini görmesinler. Ancak her gün düzenli aradaki nesneyi çekip birbirlerini görmelerini ve böylece doğal yapıları gereği birbirlerine dikleşmelerini kısa süreli (15 dk) de olsa sağlayın.

Eğer akvaryumları farklı yerlere koyacaksanız da mutlaka yine günde 1 defa bir ayna vasıtasıyla balığın kendisini görmesini ve buna karşı tepki vermesini bekleyin yine süreyi çok uzatmayın.

Arkadaşların dediği gibi akvaryumdan zıplayabiliyorlar o yüzden üstte kapak yada cam ile kapatabilirsiniz.

İyi hobiler.[/QUOTE]

Kitaplıkda üst üsteler. birbirlerini görmüyorlar. Kırmızı balığım biraz daha çekingen, zaten biraz küçük olduğunu başta söylemiştim. mavi bettam tam anlamıyla canavar. akvaryuma parmağımı göstermem bile yetiyor dikleşmesi için. Korkmuyor değilim [:)][;)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8629
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Eylül 2019 09:42
Balıklara uygun ortam yapmanıza sevindim. Rica etsem iki akvaryumun ve balıkların fotoğrafını gönderir misiniz? [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir