Black Water Akvaryum Kurulumu


DEVLETİ ALLİYEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 218
DEVLETİ ALLİYEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2020 06:32
Birçok akvaristin merak ettiği bir deneyimdir Blackwater akvaryumlar. İnternette gezinirken çeşitli forumlarda, YouTube’da veya Instagram üzerindeki akvaryum paylaşımları altında görünen, çay renginde olup doğal bir nehir ya da gölü andıran akvaryumlardır bunlar. Ancak hobiye yeni başlamış bir akvarist Blackwater yapmamak için iki şey düşünebilir:
Nasıl yapılacağını tam bilememek
Ortaya çıkan görüntünün çevredekiler tarafından kirli diye adlandırılması
Bu yazıda bu iki konuya da değinerek sizler için yeni bir Blackwater akvaryum kurduk.
Blackwater Akvaryum Nedir?
Blackwater Türkçe’ye “siyah su” olarak çevirilebilir. Ancak dilimizde de İngilizce ismiyle kullanılmaktadır. Bu sistemi kurmak için gereken malzemeleri temin ettikten sonra akvaryuma eklediğiniz andan itibaren suyun rengi demli bir çay gibi olur. Bunun sebebi ise suya eklenen doğal — bitkisel malzemelerin içinde barındırdığı tanen maddesini suya salgılanmasıdır. Tıpkı çayı demlediğimizde suya salınan tanen’in çaya rengini vermesi gibi düşünunutmaiz. Tanen insan sağlığı için çok yararlı bir maddedir. Günümüzde tonsilit, faranjit, hemoroid ve cilt yaraları gibi çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmekte kullanılırlar. İnsan sağlığında gösterdiği etki, akvaryum içerisinde balıklarda da görülür.

Blackwater Akvaryum nasıl kurulur?
Doğadan gerekli malzemeler toplanır
Burada altını çizdiğimiz konu doğadan toplanması gerektiğidir. Bazı petshoplarda veya internet üzerinden alabileceğiniz badem ağacı yaprağı gibi satılan paketli ürünler olduğu doğrudur. Satın almayı tercih ederseniz siz bilirsiniz, ancak önemli olan suya tanen salgılamaktır. Tanen doğal olarak tüm ağaçlarda ve meyvelerde, köklerde ve dallarda bulunmaktadır. Sisteminize eklediğiniz ağaçtan emin değilseniz ufak bir araştırma yapabilirsiniz. Ancak basitçe söylemek gerekirse, zehirli sarmaşık türleri, çam ağaçları ve kozalaklarından uzak durmanız yeterli olacaktır. Zira zehirli türler suyun içerisine de zehir salgılayabilir, çam ağacı ise reçineli olduğu için suyun kimyasını bozacaktır. Bu nedenle selvi, meşe, ceviz ve badem gibi ağaçları kullanabilirsiniz.

Doğadan topladığınız dal, yaprak, kabuk ve meyve gibi ürünlerin kurumuş olduğuna özen gösterin. Özellikle yere düşmüş ve kurumuş olanları seçerseniz, sisteminiz için daha yararlı olacaktır. Biz meşe palamudu, meşe yaprakları, selvi kozalağı ve kurumuş zeytin dalları topladık.
2. Kaynatma işlemi
Bu işlem hem gönül rahatlığı sağlar, hem de malzemelerin içerisindeki tanenin suya hızlı salgılanmasını sağlar. Kaynatma sırasında topladığınız malzemelerin üzerinde bulunabilecek herhangi bir haşere ve bakteri benzeri istenmeyen canlıları yok edebilirsiniz. Ayrıca kaynatılan ürünler kaynadığı suyun içerisine hızla tanen salgılamaya başlar. Bu kaynayan suyu bir kere tamemen döküp ikinci sefer tekrar su koyarak kaynatmaya devam ederseniz, sonunda ortaya çıkan suyu da akvaryumda kullanmak üzere kaldırabilirsiniz.

Malzemelerin kaynatılması
3. Malzemelerin suya eklenmesi
Kaynatma işlemini istediğiniz kadar sürdürebilirsiniz. Ne kadar çok kaynarsa, o kadar çok tanen suya salgılanır ve açığa çıkan suyun rengi koyulaşır. Kaynama işlemi sonrasında malzemelerin tamamını akvaryumunuzun içerisine atabilirsiniz. Bu esnada malzemelerin büyük çoğunluğu dibe batarken, bazıları suyun üzerinde hala yüzmeye devam edebilir. Bu durum normaldir, rahatsız olmuyorsanız bırakıp batmalarını bekleyebilirsiniz. Dibe çökenleri de göz zevkinize göre akvaryumun içerisinde düzenleyebilirsiniz.
İkinci kere kaynattığınız ve kenara aldığınız suyu lavaboya dökmeyin. Bu suyu soğuttuktan sonra akvaryumunuzun içerisine dökebilirsiniz. Bu sayede akvaryumunuzun renginin değiştiğini gözlemleyeceksiniz.

İlk birkaç gün içerisinde suyun rengi git gide daha da koyulaşacak, tabiri caizse tam bir “siyah su” haline gelecektir. Bu durum tamamiyle normaldir, suya eklediğiniz malzemeler suya tanen salgılamaya devam etmektedir. Koyuluk hoşunuza giden bir seviyedeyse müdahale etmenize gerek yoktur. Ancak biraz açmak isterseniz, %10 — %20 arası su değişimi yaparak rengi açabilirsiniz.
Ayrıca eklediğiniz malzemelerin üzerinde ilk birkaç gün içerisinde ince beyaz bir tabaka oluştuğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu durum da tamamiyle normaldir. Topladığınız malzemelerin içerisinde bulunan şekerin çok yavaş bir şekilde dışarı çıkması ve bulunduğu yere yapışarak kalması sonunda bu bölgeye bakteriler toplanır. Bu oluşan ince tabaka belli bir süre sonra ölür, ancak tabaka kalacağı için görünüm olarak sizi rahatsız edebilir. Ancak balıklarınız için zararlı değildir, hatta bazı çöpçü, vatoz, salyangoz ve karides türleri bunları bayılarak yerler. Aklınızda bulunsun!

Kozalak üzeri oluşan ince beyaz tabaka
Neden Blackwater Akvaryum?
Sudaki tanen suyun pH değerini düşürerek yumuşak ve asidik bir ortam oluşturur. Bu birçok balık türünün yaşamayı isteyeceği bir ortam haline gelir. Özellikle Amerika kıtasından getirilen, nehir ve göllerde yaşayan balıklar bu suları tercih ederler. Ancak bu sularda çiftleşir ve büyürler. Doğal ortamlarında aynı su değerleriyle, aynı su şartlarında yaşarlar. Ayrıca balıklarınız nadiren hastalanırlar.
Çevrenizdekiler Blackwater bir akvaryum gördüklerinde suyun pis olduğunu söyleyerek beğenmeyebilirler. Ancak bu durum tamamen sizinle ilgili bir durumdur. Kendi göz zevkinize hitap ediyor, ve balıklarınız için doğal bir ortam oluşturmayı seçerseniz hiç durmayın.
Yazan: Cofısh Akvaryum

Beğenenler: [T]101060,Orkun Krc[/T][T]63987,KerimE[/T][T]224041,drgeckoo[/T][T]135644,ultiboard[/T][T]154673,ediz28[/T][T]239396,Lulu lulu[/T][T]241280,EfeKizi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]101060,Orkun Krc[/T][T]63987,KerimE[/T][T]224041,drgeckoo[/T][T]241280,EfeKizi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrkosBettaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/11/2010
İl: Aydin
Mesaj: 848
OrkosBettaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2020 11:40
Güzel bir paylaşım olmuş. Sürekli "sular neden bu kadar kirli" sorusuna maruz kalanlardanım. [:lol:]

Beğenenler: [T]205937,DEVLETİ ALLİYE[/T][T]214092,Nursun[/T]
+1: [T]214092,Nursun[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir