CALVUS HAKKINDA HERŞEY


dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 18:17
 Calvus besleyenler bilirler ki karakter ve yapı bakımından bütün balıklar bir tarafa Calvus bir tarafa diye ayırabiliriz. Calvus hobiciler tarafınfan oldukça ilgi görüp beslenen bir türdür fakat herzaman gizemini korumuştur. Her ne olursa olsun bu tür hakkında yeterince bilgiye sahip değiliz. İnternette ''Genel Bilgi'' adı altında bir takım bilgiler veriliyor fakat bu bilgiler çok yüzeysel kalıyor. Bana göre bu hobide asıl bilgi, tecrübe ve gözlemin sonucudur. Bu yüzden bilgi paylaşımında bulunarak calvus hakkında bilgi sahibi olmayan hobiciler çok şey öğrenebilirler ve tecrübeli hobiciler daha da çok aydınlanabilirler diye düşünerek bu başlığı açmayı faydalı gördüm. Lütfen Calvus hakkında tecrübelerimizi, görüşlerimizi ve merak edilen soruları bu başlık altında işleyelim. Ben de 6 yaşımdan beri bu hobiyle uğraşan birisi olarak edindiğim bir takım bilgi ve tecrübemi paylaşmaya çalışacağım.

''Calvus'' Adı Nereden gelir ? ; Al-tow-lamp-row-lo-gus olarak telaffuz edilen Altolamprologus ''Calvus'' adı Latinceden gelmiş olup ''kel'' anlamına gelmektedir. Altolamprologus ismi bu balıkların başında pul olmaması sebebiyle verilmiştir. Siyah, beyaz, sarı, vs. gibi bir cok renklerde görülür.

TEMEL BİLGİ:

Altolamprologus calvus (Siyah Calvus)



Latince Adı: Altolamprologus calvus

Habitatı ve Anavatanı: Tanganika Gölü'nün Sığ Kayalıkları

Beslenme Biçimi: Etçil

Davranış Biçimi: Kendi bölgesinde agresif.

Kendi Türlerine Davranışı: Orta Derecede Agresif

Yüzme Seviyesi: Taban

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha iri ve yüzgeçleri daha uzun olur.

Üreme: 25 – 150 Yumurtayı Kovuklara Bırakır

Sıcaklık: 26 ° -
28°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre

Su Sertliği: Çok Sert

pH: 8,6 – 9,1

Zorluk Seviyesi: 3


DETAYLI BİLGİ: İdeal akvaryum şartlarını oluşturabilmek için Calvus'un habitadı hakkında sahibi olmak gereklidir. Tanganyika gölünün genel özelliğinden, calvusun habitadına doğru inerek açıklamaya çalışacağım.

Tanganyika Gölü Hakkında: Tanganyika Gölü Zaire ve Tanzanya arasında kalır ve gölün batısında Zaire, dogusunda ise Tanzanya bulunur. Gölün Kuzey kısmında Burundi vardır, Zambia ise Güney sınırını oluşturur. Yüzeydeki su sıcaklığı ile dipteki su sıcaklığı arasında sadece 2.5-3 derece fark vardır. Gölün dibindeki volkanik faaliyetler bu az farkı yaratır ve aynı zamanda mineral çıkışını sağlar. Sıcaklık farkının az olması bir yandan dikey akıntının olmamasına da sebep olur. Yüzeydeki su ile dipteki suyun karışamaması sebebiyle ise oksijen akışı sağlanamaz ve oksijen ancak 90 metreye kadar ulaşır, dipteki sular hidrojen sülfit yoğunlukludur veya bir yaşam biçiminin oluşması için yeterli oksijen bulunamaz.
Sabit çevresel dengesi, yaşı ve izolasyonu şimdi olduğu gibi Tanganyika gölü’nün tek ve özel canlılarının gelişmesini sağlamıştır. Tanganyika gölü’nün biyolojik oluşumları okyanus ile çok fazla benzerlik gösterir. Devasa büyüklüğü ve neredeyse homojen (eşit dağılmış) sıcaklığı bu gölün denizler gibi sabit olmasını sağlamıştır. Tanganyika gölü Ph seviyesi yüksek ve mineral bakımından zengin sert suya sahiptir. Mineral tuzları suda çok bulunduğundan ph değeri de yükselir. GH (genel sertlik) ve KH (geçici sertlik) PH birbirine bağlı 3 kardeş gibidir. Gh - Kh oranları yükselirse Ph seviyesi ile doğru orantılı olduğundan ph seviyesi de yükselir. Gh - Kh oranları düşerse Ph seviyeside düşecektir. Bu yüzden akvaryum suyu için mineral sağlayan etkenler kullanılmalıdır.


Derin su sıcaklığı 21.11 derece,   Su yüzey sıcaklığı 24,4 - 29.5 derece arası değişiyor.


Tanganyika Gölünde Calvus'un Yaşam Alanı ve Koşulları: Hemen hemen bütün calvus türleri tanganyika gölünün güney batısında, kongo ve zambia sınırları içerinde yer alan bölgede yaşarlar. Acaba neden calvuslar gölün sadece bu bölgesinde yoğun olarak görülürler ? Bu bölgenin bir özelliği olmalı...

Kırmızıyla işaretlenmiş alan

Anlayabilmek için öncelikle iklim ve coğrafi yapıyı incelemek gerekir. Gölün güney batısında yer alan bu bölgede iki farklı iklim yaşanır. kongo'da ekvatoral (tropikal) iklim, Zambia'da subtropikal ve tropickal iklim görülür.

Tropikal iklim:

*
Ekvator'un iki tarafında 10 ° enlemleri arasında, okyanus adaları'nda, amazon havzası'nda ve kongo havzası'nda görülür

* Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır.
* Yıllık sıcaklık farkı çok azdır.
* Yıllık ortalama yağış 8.000 - 9.250 km'dir.
* Güneş ışınları, yıl boyunca dik ve dike yakın açılarla geldiğinden yıllık sıcaklık farkı azdır...

* Bitki örtüsü yuvarlak yapraklı bakır ormanıdır.


Suptropikal iklim:

* Yazları yağışlı tropikal iklimdir.
* Ekvatoral iklimin iki tarafında yaklaşık 10 - 20 ° enlemleri arasında görülür.
* Yıllık sıcaklık ortalaması 22 - 23 °C civarındadır.
* Yıllık sıcaklık farkı 4 C° - 5 °C'dir.
* Yıllık ortalama yağış 1.000 - 1.500 mm'dir.
* Bitki örtüsü otsu bitkidir.


Özellikleri:

a) Bu iklim bölgesinde güneş ışınları yılda iki kez dik açıyla düşer.

b) Güneş ışınlarının dik geldiği yaz dönemi yağışlı, kışlar kuraktır. Nedeni; Kış aylarında DYB etki alanında kaldığı için yağışlar çok azdır. Yaz aylarında ise bu basınç merkezi etkisini yitirir. Yağışlar genellikle konveksiyonel yağışlardır.

c) sıcaklık ortalaması bütün yıl 20 C nin üzerindedir. Sıcaklık farkı ekvatoral iklime göre fazladır.

d) Yıllık yağış miktarı 1.000 - 1.500mm arasındadır.

e) Bitki örtüsü savanlardır. Savanlar uzun süre yeşil kalabilen gür ve uzun boylu yüksek ot topluluklarıdır. Savan bitki örtüsü içinde yeraltı sularının yüzeye çıktığı yerlerde ve akarsu boylarında görülür.

Görüldüğü yerler: Ekvatoral iklim ile çöl iklimi arasında görülür. ( 10 – 20 kuzey enlemleri arasında görülür ) Afrika kıtasında Sudan ve Zambiya Güney Amerika'da Kolombiya, Venezüella ve Brezilya, ayrıca Ekvatoral kuşağın yüksek kesimlerinde görülür.


Kongo sıcaklık: Sıcaklık yüksek, yağış fazladır. Yılın her mevsimi yağışlı geçer. Yıllık yağış ortalaması, 2000-2500 mm arasında değişir. Yıllık sıcaklık ortalaması ise 21 ile 27°C arasındadır.

Zambia sıcaklık: Sıcaklıklar soğuk mevsimde 16°C ila 27°C, sıcak mevsimde 27°C ila 32°C arasındadır. Sadece kasım ayında, vadilerde aşırı sıcaklık görülür.

İklimi inceleyince iki dikkat çekici maddeyi görmüş olduk. 1-) Yıl boyu yüksek sıcaklık, 2-)Yıl boyu düzenli bol yağış.

Kıyaslama olsun diye gölün en kuzey ucu olan brundi bölgesine bir göz atalım;

Brundi İklim:
Ekvator’un yakınında yer alan Burundi’nin biri yağışlı biri de kurak olmak üzere iki tür mevsimi vardır. Uzun süren kuraklıklar mahsülün ziyânına sebeb olmaktadır. Sıcaklık Tonganyika Gölü kenarında ortalama 23 °C Kongo-Nil’in ayırma noktasında ortalama 17 °C’dir.

Sanırım şimdi bu ayrıcalıklı bölgenin iklim özelliğini daha iyi anladınız. Coğrafi özelliği ise sığ ve kayalık bölge olmasıdır.

Beslenme: Calvuslar kıyıya yakın kesimlerde ortalama 1 m, 1,5 m derinlikte bulunur. Kıyıya yakın yaşayan balıkların hepsi, besin bolluğu nedeniyle uzun süreli aç kalmayan gün içerisinde fazla besin tüketen obur balıklardır. Fakat calvus maymun iştahlı herşeyi yiyen bir balık değildir. Garip bir şekilde yiyecek alışkanlığı edinip alışık olduğu besinleri yerler. Doğal ortamında yumuşakçalar, böcekler, larvalar, balık yavruları gibi yüksek proteinli canlıları avlayarak beslenir. Son derece sinsi ve dikkatli avcılardır avlanırken kurbanlarının kendilerine yaklaşmasını beklerler veya sezdirmeden kurbanlarına yaklaşıp yeterli menzile girdiklerinde adeta bir ok gibi avlarının üzerine atılırlar.

Davranış biçimi: Egoist, kıskanç, kararlı, cesur ve sabırlı balıklardır. Kendi türlerine karşı agresif, diğer türlere karşı barışçıl tavır sergilerler. İstediklerinde son derece hızlı olabilirler ancak zeki yapıya sahip olduklarından dolayı etrafını gözlemlerek ağır hareket ederler. Tehlike esnasında kolay sığınabilecekleri kayalık ortamlarda kendierini güvende hissederler. Bu yüzden sürekli bir kayanın etrafında sanki onun uydusuymuş gibi yörüngesinin dışına çıkmayı pek tercih etmez.

Cinsiyet Ayrımı:
En basit ve kesin yöntemi anüs bölgesine bakmaktır.
Dişi Erkek
Fotoğrafta görüldüğü gibi dişilerde dışarı doğru uzanan tüpçük bulunur ve belirgindir. Erkeklerde ise bu tüptük
belirgin değildir.

Diğer basit yöntem Alt yüzgeçlere bakmaktır. Erkeklerin yüzgeçleri üçgene benzer ince ve uzun yapıya sahiptir. Dişilerde kareye benzer daha geniş ve kısadır. Herzaman bu şekilde olmuyor fakat Calvusların %95'i Bu şekildedir ve yavru calvuslarda bile anlaşılabilir. İnternetten alıntı yaptığım alttaki fotoğrafta;

soldaki erkek ince ve uzun. Sağdaki dişi daha geniş köşeli ve kısa.

Diğer özellikler, erkeklerde kafa uzundur gözlerin bittiği yerden sırt yüzgecinin başladığı mesafede kamburlaşma görülür göz ile dudaklar arasında mesafe vardır dişide gözler dudaklara daha yakındır ve kafa kısadır. Erkeklerde sırt yüzgeci uzun ve yüksektir kuyruğa yakın uç kısım uzayarak sivrileşir. Dişilerde sırt yüzgeci daha kısa ve genellikle uç kısım küt yaıpya sahiptir.


Üreme: Yağışların başlamasıyla üreme mevsimine girmiş olurlar. Erkekler üreme bölgelerini (salyangoz kabuğu, oyuklar, V.b.) sahiplenip tabiri caizse çifleşme karşılığında dişiye kiralarlar. Calvuslar çok eşli balıklardır ancak koloni lideri olan baskın erkek, koloni içinden bir dişiyi seçip onu diğer dişilerden daha üstün tutar. Erkekler kur yönünden herzaman aktif değildir çünkü üreme mevsiminde çifleştikleri için yalnızca bu dönemlerde kurlaşıp çifleşirler. Akvaryumda bir erkek calvus dişiye kur yapıyorsa bu dişinin yumurtlayacağı anlamına gelir. Dişiler yumurtlamak için sadece kendilerinin rahatça girip çıkabilecekleri dar yerleri seçerler. En çok tercih ettikleri yuva salyongoz kabuklarıdır. Yumurtlama gerçekleştikten 20 gün içinde yavrular oluşumlarını tamamlarlar. Calvus yavruları hareketli yani canlı yemlere duyarlıdır ve avlarını görseler bile diğer balık yavruları gibi yeme saldırmazlar. İçgüdüsel olarak olduğu yerde kıpırdamadan bekleyip sadece yanından geçmekte olan mikro canlıları avlarlar. Bu sebeple calvusu yeni yeni tanımaya başlayan hobiciler yavruların bu durumundan ötürü telaşa kapılabilirler.

Calvus Akvaryumu için:

* Debisi fazla olan akıntılı suyu sevmezler. Bu yüzden iç filtre veya kafa motoru kullanmak yerine, suyu yukardan boşaltıp yumuşak akıntı sağlayabilecek şelale filtre, dış filtre, sump gibi gereçler kullanmak daha uygun olacaktır.


* Calvus akvaryumunda nitrat seviyesi olabildiğince düşük tutulmalıdır. Eski fakat kaliteli suyu severler, küçük miktarlarda sık sık su değişimi yapmak hem nitratı azaltacaktır hemde bir takım işlemlerle beraber suyun kaliteli olmasını sağlayacaktır. Biyolojik filtreleme çok önemlidir.

* Dekor koyu renkli ve aydınlatma iyi olmalıdır.


*
Sıcak suyu severler 27-28 derece calvuslar için idealdir.

* Akvaryum değerlerinin fazla oynamaması için su herzaman kararlı yapıda olmalıdır.
(Kh)

* Enerji sağlayan yüksek proteinli yemlerle beslenmelidir. Canlı yem ihmal edilmemeli.

* Verim almak istiyorsanız tek tür beslenmelidir.

Özetle akvaryum suyu ne çok yeni, ne de çok eski olmamalı. Calvus besliyorsanız suyu kaliteli tutmak zorundasınız.

Dikkat: Su değerlerinde yaşanan ani değişimlere karşı çok hassaslardır ölebilirler. 

İzlemek isteyenler için Tanganyika Gölü Belgeseli: http://www.akvaryum.com/Forum/tanganyika_golu_belgeseli%5E%5E_k295772.asp
 
Calvus yavru videosu:
unotim1232010-02-03 18:34:29

Beğenenler: [T]85832,TheKinqDom[/T][T]95761,asy37[/T][T]97122,darbe38[/T][T]67891,tymsah[/T][T]99977,fred[/T][T]69424,şansal[/T][T]27735,realonebrs[/T][T]56304,huzur[/T][T]101889,hipotalamus[/T][T]122684,FatihAKSOY[/T][T]124001,DrBD[/T][T]31198,kafkaf82[/T][T]116630,DaSKaPiTaL[/T][T]114209,gizercoskun[/T][T]79570,furkanxxgüner[/T][T]40081,Tropheus_tanget [/T][T]37906,gx2delete[/T][T]124699,presto_016[/T][T]62707,Serkan Hacıoğlu[/T][T]124083,Serkan Odabaşı[/T][T]139370,waterproof[/T][T]113918,fatihbolat[/T][T]140916,barissen[/T][T]90919,mhızal[/T][T]12825,inatci37[/T][T]78869,kaan.b.[/T][T]114525,doruk29[/T][T]104992,Can_4496[/T][T]150859,Akvarist Görkem[/T][T]39699,dınay[/T][T]179361,erdemoguz[/T][T]180135,Gorgon[/T][T]154358,aljehin[/T][T]7262,tolgasüren[/T][T]198344,Cryson[/T][T]199590,Tekeli[/T][T]121610,ekcinar[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T][T]9253,pilatin[/T][T]189258,XOCOH38[/T][T]202984,erdi alhan[/T][T]113928,ysn1678[/T][T]199052,sonkomutan[/T][T]202876,AmazonDream[/T][T]203352,ThanatoZek[/T][T]209284,Eser Rüzgar[/T][T]94479,Mustafa Uzlu[/T][T]212957,Kadir5834[/T][T]60243,Fahrenheit[/T]
Teşekkür Edenler: [T]114525,doruk29[/T][T]154358,aljehin[/T][T]191370,Merttdinc55[/T][T]9253,pilatin[/T][T]199052,sonkomutan[/T][T]94479,Mustafa Uzlu[/T][T]212957,Kadir5834[/T][T]60243,Fahrenheit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fasterÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 136
fasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 18:32
Benim gibi calvus sevdalısı olup çok fazla tecrübesi olmayanlar için çok iyi düşünülmüş bir başlık. Forum kirliliği olmaması açısındanda önemli. Her ne kadar bu sıralar tropheus lar revaçta isede calvus bence daha asil ve farklı bir tür. Her ne kadar bazen bıktırma noktasına gelsede yavru beklerken :) yinede çok faklı diğer türlerden. Benim tek sıkıntım yavruları 1 aydan sonra teker teker kaybetmem. İlk yavru aldığımdada aynı sorun oldu, şimdi yine aynı sorun var. İlk 1 ay hiç bir şekilde yavru kaybı yaşamıyorum fakat daha sonra nerdeyse hergün 1 yada bazen 2-3 adet yavru ölmüş olarak buluyorum akvaryumda. Burdaki arkadaşlardan aldığım bilgileride uygulamam rağmen sonuç değişmedi maalesef :( Hergün artemia veriyorum ilk 1 ay. Daha sonra ufak ufak larviva start vermeye başlıyorum 1.aydan sonra. İlk 15-20 günden sonra yarım maşrapa su değişmi yapıyorum. Dinlenmiş ve ısısı ayarlanmış su ilave ediyorum 2 günde bir. Yavru akvaryumum 20Lt. Ama haala sorunu anlamış değilim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 19:21
Merhaba, yavruları 1. aydan sonra kaybetmenizin nedeni belli gibi. Anlattığınıza göre ilk bir ay belirli bir düzende bakım yapıyorsunuz birinci ay tamamlandıktan sonra hem yem hemde su düzenini değiştiriyorsunuz. Öncelikle şunu söylemeliyim su kalitesi temel noktadır. Su ısını ve değerini mümkün olduğunca sabit tutmaya çalışınız. Örneğin kötü su şartlarına alışmış bir balık, ideal şu şartlarına geçtiğinde hastalanıp ölebiliyor. Neden ? Tabiki düzeni değiştiği için. Bugün yabancı sitede bir yazı okudum Frontoza Blue Zaire moba'lardan bahsediyordu. Olay Özetle; Blue Zaire'lerin Tanganyika gölünden yakalanıp evcilleştirilmesiydi. Dalgıçlar 45 - 60 metre de Blue Zaire'leri yakalıp gölün içinde yine aynı derinlikte bir kafese koyuyorlar. Hergün karides ve taze balıkla besliyorlar. Sonra bu kafesi 45 metreden 3 metreye kadar çıkarıyorlar. Fakat kafesin 45 metre ile 3 metre arasındaki mesafeye çıkması, tam 6 ay içinde gerçekleşiyor. Bunun sebebi balıkları alçak basınca alıştırmak için, kafesi yüzeye doğru kademe kademe çıkarmalarıydı. Ve yazının sonunda aynen şöyle yazıyordu. ''Blue zaire'ler ya üç metredeki basınca alışıp yavru verecekler yada nefesleri buna yetmeyecek'' Umarım açıklayıcı olmuştur. Benim kendi tavsiyem su düzeni hep aynı düzeyde gitmeli fakat besleme yaparken verdiğiniz yemler değişmeli. Yemleri renklerle sembolleyecek olursak örneğin; Yeşil,mavi, sarı ve kırmızı yemler olsun. Bugün; sarı ve mavi, yarın; kırmızı ve yeşil, ertesi gün; sarı ve kırmızı, sonraki gün; yeşil ve mavi... şeklinde değiştirilerek verilmesi en fardalı yöntemdir. Eğer düzende değişiklik yapacaksanız bu süreci sabır ve dikkatlice zamana yaymalısınız.
dr.aqua2010-02-03 18:22:09

Beğenenler: [T]154358,aljehin[/T][T]148030,tanganikantalya[/T][T]199052,sonkomutan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]199052,sonkomutan[/T]
+1: [T]199042,Soyki[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mhmt157Çevrim Dışı

Kayıt: 23/03/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 110
mhmt157Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 21:59
Bu başlık süper olmuş hazırlayan arkadaşa teşekkürler..

Ben tür değişikliği yaparak calvus türüne geçtim 1 erkek 2 dişiden oluşan bir kolonim var ama hala koloni diyemiyorum daha yavru alamadım. Erkek dişilere göre daha büyük nerdeyse 2 katı bunun sorun olup olmayacağını merak ediyorum.

Birde yavru aldığım da yavruları ayırmak şart mı başka hiç bir tür yok sadece calvus var bende

Başka nelere dikkat etmem gerektiğini yazarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fasterÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 136
fasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 22:44
Umit bey su degisimini nasıl yapmamı önerirsiniz ve tavsiye edeceğiniz farklı yemler varmi acaba.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustu24Çevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2009
İl: Erzurum
Mesaj: 76
mustu24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 23:15
 Arkadaşlar herkese iyi akşamlar bende calvusta yeniyim suyunun sert olması gerekiyormuş,suyu sertleştirmek için doğal yollar nelerdir sizce ? Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2010 15:46
[QUOTE=mhmt157]Bu başlık süper olmuş hazırlayan arkadaşa teşekkürler..

Ben tür değişikliği yaparak calvus türüne geçtim 1 erkek 2 dişiden oluşan bir kolonim var ama hala koloni diyemiyorum daha yavru alamadım. Erkek dişilere göre daha büyük nerdeyse 2 katı bunun sorun olup olmayacağını merak ediyorum.

Birde yavru aldığım da yavruları ayırmak şart mı başka hiç bir tür yok sadece calvus var bende

Başka nelere dikkat etmem gerektiğini yazarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler...[/QUOTE]

Mehmet bey öncelikle teşekkür ederim. Sorunuza gelince, emin olun bu size özel bir durum değil. Hemen hemen herkesin calvusu sizde olduğu gibi erkekler dişilerden iki kat büyüktür bu çok normal hiçbir sorun oluşturmaz.

Yavru aldığınızda eğer büyütmek istiyorsanız ayırmanız şart. Anne calvus yavrularını koruyacaktır fakat diğer calvuslar hiç acımadan yavruları yerler.

Benim tavsiyem;
Eğer yavru almak istiyorsanız balıkları kaliteli besinlerle (canlı yem gibi) besleyip nitratı en düşük düzeyde tutmaya çalışmalısınız.

[QUOTE=faster]Umit bey su degisimini nasıl yapmamı önerirsiniz ve tavsiye edeceğiniz farklı yemler varmi acaba. [/QUOTE]

Ömer bey aslında calvustan yavru alabiliyorsanız bişeyleri iyi yapıyorsunuz demektir. Yada calvuslarınız çok dayanıklı. Yavruları da aynı başarıda büyütebilmek için sadece dikkatli olmanız yeterli. Bikere sizin probleminiz kesin olarak belli ''yavru tankında su değerlerinin bir süre sonra değişmesi.'' o halde sabit tutmaya bakmalısınız.

(Lütfen üslubumdan dolayı kusura bakmayınız. Elbette ki bilginiz vardır ancak forumda kalıcı bir yazı olduğundan dolayı herkesin faydalanabilmesi için en basit ve açıklayıcı şekilde anlatmaya çalışacağım. )

ALTIN KURAL; EĞER SU KALİTESİ DÜZGÜNSE BALIĞA HİÇBİR ŞEY OLMAZ. AMAÇ SUYU OLABİLDİĞİNCE KALİTELİ VE SABİT TUTMAK OLMALI.

* Çok basit gibi görünse de aslında en kritik nokta besleme biçimidir. Gerçekten suyun kaliteli olmasında yemleme biçimi püf noktadır. Herkesin bildiği gibi kuru yem suya karıştığında çabuk bozuyor. Artemia için de suyun kalitesini bozmaz derler fakat işin aslı öyle değildir çünkü her ne kadar süzerek versekte artemianın içinde tuzlu su bulunur. Bu durumu hiçte küçümsememek gerekir ee malum ''damlaya damlaya göl olur''. Her yemlemede suya biraz daha tuz karışacaktır.
Ve balıkların sebep olduğu kirliği de düşünecek olursak su değişimi şart oluyor.

* Yavrular su değerlerindeki dalgalanmalara dayanamazlar bu yüzden su değişimi yaparken çok küçük miktarlarda yapmalısınız. Komik gelebilir ama benim önerim ilk haftakarda başlangıç olarak çorba kepçesiyle su alıp aynı miktarda su ekleyebilirsiniz.

Daha önce yazmıştım tekrar yazmak istiyorum.
Su değişimi yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar

* Eklenecek suyun akvaryumdaki su ısısıyla aynı olması. ( özellikle yavrular için çok önemli )

* Eklenecek suyun akvaryum değerlerini değiştireceği göz önünde bulundurularak buna göre su değişimi yapılmalıdır. Bu yüzden en mantıklısı küçük oranlarda su değişimi yapmaktır.

* Suyu eklerken bodoslama değil yavaş yavaş eklemek gerekir. Ve herzaman başlangıç olarak çok çok küçük miktarda su ekleyip bir süre beklenmelidir. ( yavaş derken zamanı kast ediyorum. Örn; 10 litrelik akvaryuma 2 litre su, 10 dakika gibi bir zaman dilimi içinde eklenmelidir. Acele edip 1 dakida bitirmek hatasına düşülmemelidir. )



[QUOTE=mustu24] Arkadaşlar herkese iyi akşamlar bende calvusta yeniyim suyunun sert olması gerekiyormuş,suyu sertleştirmek için doğal yollar nelerdir sizce ? Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim..[/QUOTE]

Bende hep doğal yöntemlerden yana olduğum için bu konuyu bir aralar çok irdelemiştim. Zahmetli gelebilir ama ben yapabileceğiniz şeyleri sırasıyla yazmaya çalışacağım.


Bikere suyun sert olabilmesi için suya mineral eklemek gerekiyor. Doğal yöntemler;

*Karbonat (sodyum bikarbonat Kh değerine etki eder)

*Maden suyu (sodyum,potasyum,kalsiyum,magnezyum,fosfor, v.s.) içindeki mineraller.
*Muhabbet kuşları için satılan kalsiyum kemik (kalsiyum gh değerine etki eder) Dış filtre veya sump içine koyarak kullanabilirsiniz.


Ve daha fazlası için düşündüm ve benim bildiğim topraktan daha fazla minerale sahip bir madde yok.

Toprağın Bileşimi;http://www.volkanderinbay.net/tarimnet/tkimya.asp?konuno=2
Bilindiği gibi toğrağın bir çok çeşiti var. içinde organik ve inorganik maddeler barındırıyor. Organik maddeleri (bitki kökleri,nişasta,glikoz v.s) içinde fazlaca bulunduran humuslu topraklar akvaryum için uygun değildir. Asıl işimize yarayan kumlu yapıya sahip topraklar. Kendim denedim ve çok faydalı oldu bu yüzden anlatıyorum.
Toprağı su dinlendirdiğim büyükçe bir kabın içine koyup ve suyla iyice karıştırıyorum. Böylece topraktaki minerallerin su içinde çözünmesini sağlamış oluyorum. Toprak dibe çöküp su berraklaştığında berrak olan suyu eklemek istediğim kadar akvaryuma ekliyorum. Suyu dinlenip berraklaştıktan sonra kullandığım için akvaryumda bulanıklık olmuyor. Ve gerçekten balıkların renkleri daha da canlı görünmeye başladı bu olaydan sonra. Ben söyleyeyimde siz dilerseniz yaparsınız.

Canlı yem olarak; midye muazzam etki ediyor. Haşlanmış suyun içine midyeyi atıp 1-2 dakika bekledikten sonra küçük parçalar halinde balıklarınıza verebilirsiniz. Gerçekten renklerini güzelleştiriyor ve üremeyi kolaylaştırıyor. Kendi gözlemimdir.



dr.aqua2010-01-21 16:46:04

Beğenenler: [T]7262,tolgasüren[/T][T]99715,ahmet.yildiz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fasterÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 136
fasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2010 14:56
Ümit bey yavru kaybını engelliyemiyorum. Hergün en az 1-2 tane ölmüş oluyor. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Nasıl bir önlem almalıyım sizce. Sizinde dediğiniz gibi su değerlerinde bozulma oluyor sanırım 1 ay sonra. Çünkü ilk 1 ay kesinlikle kayıp olmuyor. Daha öncekilerdede aynı sorun oldu. Hep 1 ay sonra başlıyor. Pipo filtreyi ne zamanda bir temizlemeliyim acaba. Kendi akvaryum suyu ile 1-2 defa yıkadım pipo filtreyi. Su ısısını hergün takip ediyorum 27-28 derece. Bu olayı nasıl durdurabilirim. Çok az ve yavaş yavaş su değişimi yapıyorum 2 günde bir. 20lt akvaryumdalar. Yapabileceğim birşey varsa önerilerinizi bekliyorum. Saygılarımla...

Teşekkür Edenler: [T]27919,heihache[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2010 16:01
Kirli görünse de bence pipo filtreyi hiç yıkamayın çünkü kum olmadığı zaman yararlı bakteriler tamamen filtre süngerine yerleşiyor ve faliyetlerini orada sürdürüyorlar. Bakterilerin kaybı su değerini etkiler. Özellikle küçük akvaryumlarda su değerleri çok çabuk değişebilir.

*Benim önerim 1 gün için yemlemeyi kesiniz.

*Karbonat; Normali 2,5 lireye 1 çay kaşığıdır ama siz alıştırana kadar 20 litre için 4 çay kaşığı karbonat ekleyiniz (2 kaşık ekleyin, yarım saat sonra tekrar 2 kaşık ekleyin). Karbonatı her hafta düzenli olarak kullanmanız faydalı olacaktır. (Karbonat çok önemli, suda kararlılık sağlar. Yani bunun anlamı Ph seviyesindeki dalgalanmaları önler su değişimi yaparken bile Ph değeri sabit kalır. Ayrıca Ph'ı yükseltme özelliği vardır)

*1 hafta boyunca su değişimi yapmayınız. (Ölümler durduktan sonra her 3 günde 1 su bardağı değişim yapmayı deneyiniz.
1 ay sonra su değişim miktarını artırabilirsiniz. Eklenilen suya göre, karbonat ve tuz miktarını ayarlayıp karıştırıp sonra ekleyiniz. Mesela 5 litrelik bidonlarda 2 çay kaşığı karbonat 1 çay kaşığı tuz ekleyip dinlendirebilirsiniz ve her seferinde bu suyu kullanabilirsiniz. Ve genel olarak besleme yaparken suyun kalitesini bozmamaya çok önem gösteriniz.

Not; su oturana kadar ölümler devam edebilir sabrediniz. Su oturduktan sonra değerleri mümkün olduğunca sabit tutmaya bakınız. İnşallah herşey düzelir.
dr.aqua2010-01-22 16:25:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fasterÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 136
fasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2010 16:29
Çok teşekkürederim verdiğiniz bilgiler için. Karbonat marketlerde satılan bildiğimiz karbonat değilmi. Farklı birşey değil yani. Yanlış birşey yapmak istemiyorum kusura bakmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2010 16:40
[QUOTE=faster]Çok teşekkürederim verdiğiniz bilgiler için. Karbonat marketlerde satılan bildiğimiz karbonat değilmi. Farklı birşey değil yani. Yanlış birşey yapmak istemiyorum kusura bakmayın. [/QUOTE]

Estafurullaf ömer bey kusur olurmu çok haklısınız özen ve dikkat ister bu işler. Evet marketlerde satılan karbonattan bahsediyorum. Ph seviyesini yükselttiği ve sabit tuttuğu için tanganyika türlerini üretmek için çok etkilidir. Balık stres içindeyse hareketleri bile sakinleşiyor. Mesela karbonat kullanmayan arkaşlarıma önerdim kullanmaya başladıktan sonra yavru yapmayan balıklar yavrulamıştı. Bir çok kişide ve kendi balıklarımda gözlemledim bu olayı...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fasterÇevrim Dışı

Kayıt: 13/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 136
fasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2010 17:27
Tanganyika buffer ve aquatan kullanıyorum ana tankta. Yavru akvaryumu içinde kullansam bir sıkıntı olurmu sizce.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dr.aquaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 901
dr.aquaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2010 17:47
Dozunda kullanırsanız sorun olmaz ama tanganyika bufferin içinde de karbonat var. Benim önerdiğim yöntem hem doğal ,basit ve etkili hem ucuz. Tercih sizin. dr.aqua2010-01-22 17:47:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sancosÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1449
sancosÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2010 19:57
Öncelikle herkese merhaba.
Yaklaşık 2 yıl kadar calvus besledim. Yavru aldım büyüttüm ve bir kısmını kaybettim...
Öncelikle bu balığı bir cümle ile anlatmam gerekirse: "Tanganyika gölünün asi delikanlısı" olarak anlatabilirim...

Son derece ilgi isteyen bir balıktır kendisi. Suyu hep kaliteli yemleri hep iyi olmalıdır. Tank arkadaşları uygun seçilirse bir sorun yaşamadan büyütebilirsiniz....

Öncelikle su şartlarından bahsedeyim... Sert sulardan hoşlanırlar fakat yavrularıyken nasıl alıştırırsanız öyle gider. Kendi akvaryumumda kum olarak dere çakılı vardı. Biraz dereden dopladığım kayalarla beraber 200 Lt. lik bir akvaryuma büyüttüm balıkları. Yeri geldi malawilerle  (Sarı prenses,iceman,yunus), yeri geldi tanganyikalarla (dafffodil,bricardi,leptosoma,brevis,leleupi, frotosa ) yeri geldi cüce vatozlarla aynı tankı paylaştı... 2 Sene içindeki gözlemlerim...

1) Su şartları sabit tutulup çok değiştirilmezse balıklar sıkıntı yaşamıyor. Balık yüküm hep az olmuştur. Yeri geldi 1 hafta yeri geldi 1 ay dip çekimi yapmadan balıkları büyüttüm.

2)Tank arkadaşları olarak yeme calvuslardan daha hızlı çıkan balıklarla beslerseniz yem konusunda sıkıntı çekmezsiniz. Bildiğiniz gibi artemia bile verseniz akvaryumun bir ucundan bir ucuna yüzüp yeme çıkmazlar. Yanına gelen artemiaları bile yüzünde bir asabilikle yerler. Fakat leptosoma gibi balıkla beslerseniz onlar ok gibi fırladığında calvuslar da arkalarından koşarak yeme geliyorlar.

3) Kaliteli yemler ama canlı yem ihmal edilmemeli: Hergün artemia çıkarmaya özen gösteriyorum. En azından haftada 5 gün kesinlikle artemia veriyorum balıklara. Bu çok önemli. Artemi yanında larviva start, sera granumed veriyorum. Hemen batan yemleri kullanmanızı tavsiye etmem (NLS Ciklid Formula gibi). Balıklar yiyemiyor.

4) Akvaryumda baskın tür calvus olmalı... Evet arkadaşlar kendinden daha baskın türler olduğunda calvustan beklediğiniz verimi alamazsınız. Bricardiler ile beslerken hep kıyıda köşede kaldı balıklar... En son leleupi,brevis,leptosoma ve calvus besledim. Leleupileri tanktan çıkarınca tankın hakimiyetini calvuslar aldı. Arkasından baskın brevis çiftinide ayırınca calvuslar tüm güzelliğini sergilerdi...

5) Yavrular hakkında. İlk 1 ay su değerlerinde bir oynama olmamalı. Ben her sabah artemia akşamları ise larviva start veriyordum. Larviva verdikten yarım saat sonra dip çekimi ile tabandaki piliği topluyor, suyu elyafta süzdükten sonra akvaryuma geri veriyordum. Amacım kaba pislik ve artan yemler suda çözünmeden sudan ayırıp suyu geri akvaryuma vermek. Bu sayede su değerlerini hep sabit tuttum. Bu iki yemle 3 ayda balıklar 2.5-3 cm kadar büyüdüler (50'lik akvaryumda)

6) Akvaryuma sonradan balık eklemek: Arkadaşlar yavruyken beraber büyüyen balıklar dışında sonradan balık eklemek çok zor malesef. Ben 2 defa denedim ama eklediğim erkeği kendi erkeğim, dişiyide kendi dişim hiç rahat bırakmadı.... O kadar kavga ettiler ki ayırmak zorunda kaldım balıkları....

Şuan elimde calvus yok ama güzel bir calvus beslemeyi hala istiyorum :)



+1: [T]199042,Soyki[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir