Canlı Doğuranların İşine yarayabilir Bir Bakın İterseniz


TOYOTAÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2011
İl: Bursa
Mesaj: 159
TOYOTAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2011 16:03
Canlı doğuranlar,günümüzde ciklet gibi balıkların ün kazanması ile bir kenara atılmış türlerdir.Bir çok akvarist bu balıkların üretiminin ve beslenmesinin basit ve kolay olduğunu sanır.Ancak bu balıklar sanıldığı kadar basit canlılar değildir.Örneğin bir kılıçkuyruğu veya platiyi üretmek,yetiştirmek meşakkatli bir iştir.
Özetle,canlı doğuranlar gerek üretimi gerekse beslenmesi ciddi bir bakım ve özen isteyen türlerdir.
Canlı doğuranlara sahip olduğum tecrübeyle yeni başlamış arkadaşlar için,hepimizin bildiği ancak es geçtiği bazı bilgileri paylaşmakta fayda görüyorum.
1-)Canlı doğuranların üretiminde ve beslenmesinde en büyük hata,aynı akvaryuma alabildiğince farklı türde veya aynı türde balık sığdırmaktır.Aslında bu yanlış bir tutumdur.
Profesyonel anlamda canlı doğuran beslemek ve üretmenin kilit noktası sadece aynı türü akvaryumda barındırmaktır.Çünkü,aynı türden balıkları beslediğinizde akvaryumda kısa sürede bir habitat oluşacaktır.
Örneğin birçok arkadaşımız Kılıçkuyruk,Lepistes gibi birbirine farklı iki balığı aynı akvaryuma koymaktadır.Ancak bu durum gerek balıkların strese girmesine,gerekse üretimin yavaşlamasına neden olmaktadır.
Eğer ki,aynı akvaryuma farklı iki tür canlı doğuran koyacaksanız bence ;
Lepistes - Moli
Kılıçkuyruk - Plati
Velifera - Moli
Lepistes - Gambusya (Gambusyalar saldırgandır.Dikkatli olunuz)

koymanız daha yararlı olur.Böylece hem balıklarınız fazla strese girmez, hem de çeşitli melezlemeler oluşturabilirsiniz.

2-)Canlı doğuranların üretiminde ve beslenmesinde diğer bir en büyük hata çöpçü ve vatoz balıklarının beslenmesidir.
Vatoz balığı, beyaz benek gibi hastalıklar nedeniyle veya kavga esnasında kuyruğu büyük oranda parçalanmış, yüzmekte zorluk çeken ufak yetişkinleri zaman zaman yiyen bir türdürr.
Çöpçü balığının ise,bazen canlı doğuranların bazı yumurtalarının erken oluşması nedeniyle ani doğan ve dipte saklanan yavruları yediği bilinmektedir.

3-)Canlı doğuranların üretiminde ve beslenmesindeki diğer bir en büyük hata ise,beslemenin ve özellikle üretimin dışa bağımlı yapılmasıdır.Yani,doğum yapacak balıkların devamlı olarak akvaryumculardan teminidir.Ancak bu durum,gerek hastalık tehlikesi gerekse istenmiyen varyantlar bakımından yanlış bir harekettir.
Bunun yerine en iyi yöntem ise,kendi ürettiğiniz yavrulardan damızlık elde etmenizdir.Bu yolla hem istediğiniz varyantları daha kolay elde edebilir,hem de hastalık tehlikesinden kurtulabilirsiniz.

4-)Canlı doğuran üretiminde hastalıklara karşı diğer bir etkili yöntem ise,ürettiğiniz yavruları en sert koşullarda yetiştirmektir.Örneğin,yavrularınızı devamlı olarak 23-24 derece bir suda yetiştirirseniz,28 derece yetişmiş bir başka canlı doğurana göre ani ısı değişmesinden daha az etkilenecek ve böylece daha az hastalanma riski taşıyacaktır.
Ancak şunu da belirtmem gerekir ki,soğuk sularda yetiştirilen yavrular sıcak sularda yetiştirilenlere nazaran yetişkin olunca daha ufak kalmaktadır.

5-)Canlı doğuran yavrularının beslenmesinde etkili bir yöntem olan yumurta sarısı vermeyi,yavru tankınızda hava motoru kullanmıyorsanız tavsiye etmemekteyim.Çünkü,suya atılan yumurtanın zamanla çürümesi sonucunda suda kükürt gazı oluşmakta,ayrıca alglenme hızlanmaktadır.
Bu yöntem yerine,karides kurusu vermeniz hem protein hem de suyun berraklığı açısından daha etkili olacaktır.

6-)Canlı doğuran üretiminde diğer etkili bir yöntem ise,yavru vermiş dişileri,erkeklerden korumak için,içinde sadece dişiler bulunan ayrı bir tanka koymak ve asgari 20 gün bekletmektir.
Bu yöntemle hem doğum yapan balıklarınız kısa sürede toparlanacak,hem de bu süre içinde dişiler kızışarak 1 sonraki hamilelik daha kolay gerçekleşecektir.

7-)Canlı doğuranların beslenmesinde etkili olan diğer yöntem ise,balıklarınızın yapraklarını yiyebileceği akvaryum bitkilerini barındırmanızdır.Örneğin Tilki kuyruğu veyahut Java yosunu gibi bitkiler balıklar tarafından kolayca yenmekte ve bünyeleri için gerekli bitkisel besinler sağlanmaktadır.

8-)Canlı doğuranların beslenmesi ve üremesinde diğer etkili bir husus ise,vitaminlerden faydalamaktır.Örneğin 60-70 litrelik akvaryumunuza ayda 1 kere,bir tane Bemiks ampul boşaltırsanız gerek balıklarınızın büyümesine gerekse üremelerine yardımcı olursunuz.(Vereceğiniz miktarı kendiniz de ayarlayabilirsiniz.Eğer 60 litreden az akvaryumunuz varsa,yarım ampul Bemiks yeterli olacaktır)

9-)Canlı doğuranlarınızı beslerken Sera veya Tetra gibi pahalı yemleri alamıyorsanız,havanda ezerek toz haline getirdiğiniz dip yemi ve karışık pond yem,balıklarınızın beslenmesine önemli etkisi olur.(Besleme konusunda kesinlikle kendi bulduğum karışım yemi hazırlamanızı tavsiye ederim)

10-)Canlı doğuran üretiminde ve beslenmesinde diğer bir etkili husus ise su sıcaklığıdır.Ana tanktaki balıklarınıza 26-28 derece arası ısı sağlarsanız,gerek büyümelerini gerekse üremelerini hızlandırırsınız.Ayrıca,akvaryumunuzda salyangoz kullanmanızı gerek parazit riski gerekse suyun kirliliği açısından tavsiye etmemekteyim



EMEGE SAYGI!!!!


ASLA ALINTI DEĞİLDİR KENDİMİN YAZMIŞ OLDUĞU BİR YAZIDIR!!!!

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan_cetinkolÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
Kayıt: 14/06/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 3895
serkan_cetinkolÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2011 17:19
http://www.lepisteskulubu.org/index.php?topic=986.0;imode

Aynı makale burada var.Bunu da siz mi yazdınız ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

JosephwkÇevrim Dışı

Kayıt: 20/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 119
JosephwkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2011 17:20
Yazdığınız yazı canlı doğuranların üretimine yeni başlayan arkadaşlarımıza ve de 3 yıldır canlı doğurgan baktığı halde bu bilgilerin bir çoğunu bilmeyen ben ve benim gibilere çok yararlı olmuştur. Kendim ve bu yazıdan yararlanan diğerleri adına teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TOYOTAÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2011
İl: Bursa
Mesaj: 159
TOYOTAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2011 17:27
Serkan çok teşekkür ederim yazıyı alıntı yapan kişi sayenizde buldum siz olmasaydınız daha çok alıntı yapabilirdi teşekkürler

Yusuf bey bir şey değil yine olsa yine yaparım sağolun

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cintwizÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 577
cintwizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2011 17:37
[QUOTE=serkan_cetinkol]http://www.lepisteskulubu.org/index.php?topic=986.0;imode

Aynı makale burada var.Bunu da siz mi yazdınız ?
[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tnemücrEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 758
tnemücrEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2011 18:56
Yazınızdan alıntı yapan arkadaşın üyeliğini engellemişler zaten rahat olun.
http://www.lepisteskulubu.org/index.php?topic=986.0

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Barış ERÇevrim Dışı

[B]5387,3[/B]
Kayıt: 26/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 2835
Barış ERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2011 01:51
Yazıda bir çok hata var. Alıntılanacak değerde de değil zaten.


Gambusya ile lepistesi aynı akvaryumda tavsiye eden hangi mantığa göre tavsiye eder, bunu alıntılayan bu kadar hatalı bilgi içeren bu saçma yazıyı neden alır oldukça düşündürücü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GuppymanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2010
Mesaj: 78
GuppymanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2011 14:15
[QUOTE=TOYOTA]
6-)Canlı doğuran üretiminde diğer etkili bir yöntem ise,yavru vermiş dişileri,erkeklerden korumak için,içinde sadece dişiler bulunan ayrı bir tanka koymak ve asgari 20 gün bekletmektir.
Bu yöntemle hem doğum yapan balıklarınız kısa sürede toparlanacak,hem de bu süre içinde dişiler kızışarak 1 sonraki hamilelik daha kolay gerçekleşecektir.

[/QUOTE]
 
Hocam baya uğraşmışsınız emek vermişsiniz. Yeni başlıyanlar için bazı güzel noktalar var. Bunun için teşekkürler ama sanki biraz değişiklikler yapılabilir. Forum yardımıyla bir takım ekler yaparak güzel bir yazı çıkartabiliriz. 
Kızışmanın doğumun kolay gerçekleşmesi ile bağlantısı olduğunu hiç duymadım. 20 gün beklenirse  kızışırlarmı onu bilemiyorum. İyi bir doğum için, balık yumurta üretme süreci içinde yani doğumdan sonra proteinli besinler, canlı besinler verilmeliki olabildiğince çok yumurta üretsinler. Hamileliğin ileriki dönemlerinde ise bitkisel ağırlıklı ve düşük proteinli besinler verilmeli ki kolay doğum yapsınlar. Aşırı protein aldıkları zaman doğum zor oluyor yada doğurmuyorlar bunada dikkat edilmeli. Yani doğum sonrası yüksek protein ile başlayıp daha sonra düşürüp, bitkisel ağırlıklı ve protein yönünden düşük besinlere yöneliyorsunuz. Bol sayıda yavru ve kolay bir doğum için.
 
İyi bir doğum için, herkesin bildiği gibi lepistesler döl saklama yeteneklerine sahip. Erkek olmadığı zaman bu dölleri kullanırlar. Dişiler doğumdan 1-2 gün önce erkekleri cezbedicek bir sıvı salgılarlar. Erkekler dişilerin peşinden ayrılmaz. Doğumdan sonrada ayrılmazlar döllemek için yarışırlar. Doğumdan sonra taze döller dişiler tarafından kullanılmak üzere hazırdır. Sağlıklı ve canlı bir nesil yetiştirmek üzere. İşte....
Doğanın Dengesi
 
Dişilerin erkeklerden ayrılması konusuna pek olumlu bakmam. Yavruluğu veya dişi ayırmayı kullanmayın. Yavruların yenmemesi içinde rafya yerine canlı bitki kullanın. Canlı bitkiyi hiç dikmenize bile gerek kalmadan suyun üzerine atın. Özellikle yavruların kolayca saklanacağı çam türü bitkileri. Yaprak sayısı az olan bitkiler bu iş için uygun değil. Bazı türler yeterli ışıklandırma ile dikilmeden bile yüzeyde büyüyüp tüm akvaryumun üstünü kaplıyabiliyorlar. Benimkiler öyle olmuştu. Dikmemiştim bile.  Doğumu yaklaşan dişi bitkilerin arasında doğuruyor. Doğan canlılar ışığa dogru yönelip yüzeydeki bitkilerin arasında kalıyorlar. Hemen hemen hiç kayıp vermiyorsunuz. Bu şekilde 1 ayda aynı akvaryumda ki 10-15 civarı Fullred dişisinden Albino olmalarına rağmen 500 civarı yavru aldım. Doğan yavrulardan ölen hiç olmadı. Her gün yüzeyden 20-30 tane yavru topluyordum. Çeveremde dağıtmadığım kişi kalmadı. Hem hiç uğraşmıyorsunuz hemde bırakın doğa kendi işini kendisi yapsın. Doğaya güvenin.
 
Şunuda belirtiyim. Lepistesler bir çok balık gibi grup halinde mutlu olan türlerdir. Özel türlerde bu iş biraz sıkıntılı olabiliyor. Çünkü Lepisteslerde döl seçme yetenekleri var. Kendi hallerine bıraktığınız zaman türler vahşi doğal ırklarına dönüş gösteriyorlar. Bu onların genlerinde var. Çünkü genetik yapıları öyle.
 
 
 
Guppyman2011-06-26 14:41:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pierrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2144
pierrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2011 14:55

Büyük emek harcayarak hazılamışsınız ancak biraz daha tecrübe kazanmanız ve araştırma yapmanız lazım.Şu maddeleri düzeltmek istedim.

2.MAdde=Çöpçü ve vatozlar akvaryumların vaz geçilmezidir.Çöpçüler bilinenin aksine yavru balıkları yemezler.İsteyen araştırabilir.Çöpçüler dipteki kumu karıştırırlar ve artıl yemleri yerler.Bu arada dxa kumu karıştırdıkları için kum yüzeyindeki dışkıları kumun içine gömerek bitkilere besin değeri yüksek bir gübre bırakırlar.Vatozun olmadığı bir akvaryumda yosunla asla başaçıkamassınız.Vatozlar akvaryumcamındaki yosunları yer ve oluşumlarını önler.Vatozlar kolay kolay beyaz benek veya başka bir hastalığa yakalanmazlar.Vatozların bünyeleri çok sağlamdım.
 
5.MAdde=Yumurta sarısının hava motoruyla bir alakası yok.Yumurta sarısı zaten bir cay bardağının içine su konularak ezilir ve dibinde kalan büyük tortular değilde yüzey ve ortadaki çok ince tortular alınıp verilir.Tüketilmeyenler de 15 20 dk sonra dip çekimi ile akvaryumda uzaklaştırılır veya filitre çalıştırılarak çekilir.Karides kurusuna gelince besin değeri güzeldir ancak hergün karides kurusu verilmez.Hafatada 1 veya en fazla iki kere verilir ancak artemia, su piresi, kankurdu, tubifex gibi canlı yemlerin besin değeri bu yemden kat kat yüksektir.KArides kurusu fazla verildiği zaman balıkların sindirim sistemleri ile ilgili sorun yaşanır.Balıklar kabız olur şişlikler oluşur hatta ölümlere bile yol açar.
 
6.Madde=Hüsnü bey gerekli açıklamayı fazlasıyla yapmış.
 
9.MAdde=Canlı doğuran beslenirken kalitesiz yem kullanılmamalıdır.Bu yemlerin besin değerleri çok düşüktür.Balıklarınız gerekli olan besini alamaz.Buda renklerinin solgun olmasına, omurga sorunlarına, yanık kalma gibi sorunlara yol açar.Dip yemi denilen yem kaz ciğeridir.Bu yem protein ağırlıklı olduğu için hergün kullanımında balıklarınızı kabız yapar ve balıklarınız malesef şişer.Sizde bu şişliği yavru sanarsınız fakat gerçek biraz zaman geçtikten sonra anlaşılır balığınız ölür.
 
10.Madde=Akvaryumda salyangoz aslında yazılanın tersine çok gereklidir.Özellikle yavru akvaryumlarında.Örneğin yavru akvaryumuna 2-3 aded ramshorn cinsi salyangoz attığınız zaman o salyangozlar hem dipte filitrenin çekemediği yem artıklarını tüketerek onların çürüyüp balıklara zarar vermesini önler hemde camlardaki yosunları yiyip sizi köşe bucak temizlikten kurtarırlar.Ana tanka da 5-10 adet ramshorn attığımız zaman yavru akvaryumunda yaptıklarına ilaveden kumu bir nepze havalandırırlar ve çok kolayca üreyerek akvaryumunuza güzel renkleri sayesinde hoş bir hava katarlar.Bu canlıları çeşitli akvaryum forumlarında ücretsiz olarak bulabilirsiniz.
 
Diğer maddelerdede tek tük yanlışlıklar var ancak en önemlileri bunlardı.Örneğin 8. maddedeki ölçü biraz fazla.Bence iyice araştırıp ya bu yablışlarınızı düzeltip yeni başlayanla yannış bilgi vermeyin yada yönetimdem konunun silinmesini talep edin.Ben 4 senedir canlı doğuran bakıyorum ancak hala bilmediğim birçok şey var.Böyle bir yazı yazmak çok tecrübe ve sorumluluk isteyen bir iş.
 
 
Saygılar... 

   [QUOTE=TOYOTA]Serkan çok teşekkür ederim yazıyı alıntı yapan kişi sayenizde buldum siz olmasaydınız daha çok alıntı yapabilirdi teşekkürler

Yusuf bey bir şey değil yine olsa yine yaparım sağolun
[/QUOTE]

[QUOTE=tnemücrE]Yazınızdan alıntı yapan arkadaşın üyeliğini engellemişler zaten rahat olun.
http://www.lepisteskulubu.org/index.php?topic=986.0[/QUOTE]

http://www.lepisteskulubu.org/index.php?topic=986.0  Bu yazının yazılış tarihi 2008.O sizden değil bence siz ondan alıntı yapmışsınız.Yalanınız çabuk su yüzüne vurdu Arda Bey.pierr2011-06-26 16:07:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GuppymanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2010
Mesaj: 78
GuppymanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2011 17:30
[QUOTE=TOYOTA]
10-)Canlı doğuran üretiminde ve beslenmesinde diğer bir etkili husus ise su sıcaklığıdır.Ana tanktaki balıklarınıza 26-28 derece arası ısı sağlarsanız,gerek büyümelerini gerekse üremelerini hızlandırırsınız.Ayrıca,akvaryumunuzda salyangoz kullanmanızı gerek parazit riski gerekse suyun kirliliği açısından tavsiye etmemekteyim

[/QUOTE]
 
Bir küçük ekleme daha yapalım. Sıcaklığı yükselttiğiniz zaman balıklarınızın büyümesi hızlanır. Bu doğru fakat aynı oranda da ömürleri de kısalır. O yüzden sıcaklığı mümkün olduğunca yükeltmemeye bakın. Genelde bu işin ticareti ile uğraşanlar balıklarına yavruyken yüksek ısı verirler ki hızlı gelişsinler çabuk büyüsünler diye. Bizim böyle hızlı büyütmek gibi bir kaygımız olmadığı için akvaryumun ısılarını yükseltmiyelim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pasha iboÇevrim Dışı

Kayıt: 08/05/2011
İl: Izmir
Mesaj: 57
pasha iboÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2011 20:30
Paylaşım için teşekkürler, çok güzel bilgiler. pasha ibo2011-06-26 20:30:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2011
İl: Diyarbakir
Mesaj: 280
AtasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2011 20:58
[QUOTE=Guppyman]
Şunuda belirtiyim. Lepistesler bir çok balık gibi grup halinde mutlu olan türlerdir. Özel türlerde bu iş biraz sıkıntılı olabiliyor. Çünkü Lepisteslerde döl seçme yetenekleri var. Kendi hallerine bıraktığınız zaman türler vahşi doğal ırklarına dönüş gösteriyorlar. Bu onların genlerinde var. Çünkü genetik yapıları öyle.
 
[/QUOTE]

Bu tam olarak ne demek açıklayabilrimsiniz bende tek tür özel ırk bi lepistes alıp beslemeyi düşünüyorumda.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GuppymanÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2010
Mesaj: 78
GuppymanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2011 22:53
[QUOTE=Ataş]
Bu tam olarak ne demek açıklayabilrimsiniz bende tek tür özel ırk bi lepistes alıp beslemeyi düşünüyorumda.
[/QUOTE]
Özel türlerde doğan balıklar %100 tür özelliğini göstermiyor. Hatta bazı türlerde bu oran çok düşüktür. Tür özelliğini göstermiyen balıkları elemeniz gerekir. Tanktan uzaklaştırmanız gerekir. Yoksa hemen tür bozuluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtasÇevrim Dışı

Kayıt: 04/06/2011
İl: Diyarbakir
Mesaj: 280
AtasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2011 23:39
[QUOTE=Guppyman]
Özel türlerde doğan balıklar %100 tür özelliğini göstermiyor. Hatta bazı türlerde bu oran çok düşüktür. Tür özelliğini göstermiyen balıkları elemeniz gerekir. Tanktan uzaklaştırmanız gerekir. Yoksa hemen tür bozuluyor.
[/QUOTE]

Hmm anladım peki bozuk tür çıkma ihtimali en az hangi özel türde var ? 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir