Doğal Form İle Endüstri Formu Balıklar


shark26Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2009
İl: Samsun
Mesaj: 730
shark26Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2019 20:40
[QUOTE=Esnaf]


Atılım Bey selam

Alıntıladığınız yazı mükemmel bir akademik tez doluluğunda nokta atışı bir çalışma, haberdar olup burada paylaştığınız için teşekkür ediyorum, bu aynı zamanda sizin farkındalığınızın ve engin genel kültürünüzünde bir yansımadır tebrikler.[:iyi:]

Benim köyüm yukarıda bahsedilen abd şirketi cargill in çok yakınında tarihi iznik in fethiyle neredeyse denk bir zeytinci köyüdür geçimi zeytindir (henüz 20 - 30 sene öncesine kadar köyümüzün daha fabrikaya dönüşmemiş olan arazilerinde zeytinle birlikte yöreye has endemik bir pirinç tarımı, diğer tahıl ve hububat tarımı, üzüm, tütün ve sebze tarımı da yapılmakta idi )

Maalesef istikrarlı bir tarım politikamız olmadığından verimli münbit tarım toprakları sürekli fabrika imarına açılınca bölgenin tarım toprakları sanayi bölgelerine dönüştü, gerekçe olarak civar köylerdeki köylülere istihdam sağlamak olarak gösterildi bu arada meralar da fabrika yapıldığı için hayvancılık bitti fabrikalardan çıkan yanık kokulu kara dumanlar bağların bahçelerin üstüne kabus gibi çökünce kestaneliklerde zeytinliklerde ve insanlarda da kanser vakaları arttı !

İşin akvaryum hobisi ayağına gelince, 70 li yıllarda uzakdoğuda başlayan bu hobi 80 lerde avrupa ve amerikada ilgi çekici bir hobi olarak dünyaya yayılmasının hemen ardından özellikle almanya gibi mühendisliği elinde bulunduran ülkeler tarafından keşfedilmiş ve bu hobiye ekipman sağlayan firmalar kurulmuş (hagen ve eheim gibi) ve ardından bugünki muaazam çeşitliliğe ulaşmış bulunuyoruz, evet bu artık dev bir sektör ve aynı cep telefonu pazarında olduğu gibi sürekli hobicinin ilgisini çekebilecek yeni laboratuvar üretimi albenili türler yeni ve kolaylaştırıcı ekipmanlar vs. aldı başını gidiyor.

Geçen yıl bursada büyük bir akvaryumcuya gittim, içeri girer girmez balıklarla ilgilendiğimi söylediğimde işyeri sahibi bana adını bile zor telaffuz edebildiği ve bir çifti 5000 lirayı bulan güney amerika türlerinden ve discus lardan bahsetmeye başladı, ben canlı doğuranlarla ilgilendiğimi söyleyince yüzünü ekşitip bırakın artık şu eski balıkları artık yeniliklere bakın deyince hayırlı işler dedim çıktım canım sıkıldı

Yani artık herşey bir trend ile ölüçülüyor herşey para, ve bu hobide para tuzakları çok fazla, ben eski bir hobici olarak kendimi korumaya çalışıyorum hatta her çıkan kolaylaştırıcı kimyasalı almayın dediğimde tepkilerle karşılaşıyorum eski kafalı olmakla yeniliklere ayak uyduramamakla suçlanıyorum.

Halbuki akvaryum hobisi emek verdikçe güzelleşir, şebeke suyunu anında kullanılır hale getiren, bitkilere tüplerle azot veren sistemler bu işi mekanikleştirir robotize eder, deneme ve yanılmayla ve sonuç olarak emekle gelen başarıyı perdeler hobinin ruhunu öldürür.

Umarım bu yazdıklarımız doğru muhakeme edilir.

Saygılarımla

[/QUOTE]

Düşünceniz ve yazınız için çok teşekkür ederim. Tunç Ali bey bu işin duayenidir. Kendisinin ''kendi kedine yetebilen akvaryumlar'' ile ilgili çalışmaları mevcuttur. Bilyap Aquaristic sitesinden yapmış olduğu çalışmalara bakabilirsiniz. Ama ne yazık ki şu anda site atıl durumda sadece eski konulara bakabiliyorsunuz. Ayrıca düşüncelerinize de katılıyorum. İyi hobiler dilerim. Saygı ve sevgiyle...[EDIT]shark26,2019-07-27 20:42:02[/EDIT]

Beğenenler: [T]214516,Esnaf[/T]
Teşekkür Edenler: [T]214516,Esnaf[/T]
+1: [T]214516,Esnaf[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SorrowÇevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2015
İl: Gaziantep
Mesaj: 39
SorrowÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ağustos 2019 03:41
Bence bunun sorumlusu biziz. Nedeni ise bu balıkları doğadan biz talep ediyoruz bu işin ticaretinde olan insanlar ise talebi karşılarken daha çok satış,rant,talep için karşımıza böyle doğal şekilsiz ve acı çeken hayvanları piyasaya sürüyorlar. Tabi insanlarda ne kadar sevimli bu özel tür vs diyerek alıyorlar. Bu kedi ve köpeklerde aşırı derece artmış durumda. Mesela scottish fold hayvan hayatı boyunca balon ramirezi gibi sakat ve beyni kafatasına basınç uygulayarak acı çektiriyor hayvana ama insan görünce çok tatlı diye düşünüp sokaktaki yerine binlerce lira ödüyor.Böyle binlerce kedi,köpek,balık,büyük küçük baş hayvan hatta evimize giren her besin böyle rant üzerine varlar. Kimse balon ramirezi almasa,scottish almasa bunlar ortaya çıkmaz ama buda imkansız gibi.


Biz derken tüketicileri kastediyorum.

Beğenenler: [T]79481,shark26[/T]
Teşekkür Edenler: [T]79481,shark26[/T]
+1: [T]79481,shark26[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir