Fanusta neden balık beslenmez!


mrlion83Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 495
mrlion83Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2013 14:39
[QUOTE=shark22][QUOTE=kayiboyu]shin_akuma kardeşim hayvanlar insanlara hizmet etmek için yaratılmıştır. dünyadaki en üstün canlı insandır ve Allah (c.c) diğer varlıkları insanların faydalanması için yaratmıştır. dediğiniz gibi köpeği doğada sevsek köpeğin görevini kim yapacak, kediyi doğada sevsek fareyi kim yakalayacak, ineği doğada sevsek sütünü kim sağacak yada nasıl faydalanacağız bunun gibi örnekler uzar gider. gelelim balık meselesine balıklarda evcil hayvanlar katagorisine alınabilecek varlıklardır. Amerika ordusunda rehabilitasyon amaçlı akvaryumlar kurulduğunu ve askerlere muntazaman belirli saatlerde akvaryum izlettirildiğini düşünürsek akvaryumunda bu faydası olduğunu kabul edebiliriz. yoksa siz malawi cichlidlerini seytretmek için malawi gölünemi gidiyorsunuz, yada melekleri seyretmek için amazonamı gidiyorsunuz. Haklı olduğunuz taraf ise bilinçsizce bu işin yapılması ve hayvanlara eziyet edilmesidir. "Allah, merhametli olanlara rahmetle muamele eder. Öyleyse, sizler yeryüzündekilere karşı merhametli olun ki, semâda bulunanlar da size rahmet etsinler. Hadis-i Şerifi gözardı edilmeden fayda sağlayan her türlü hayvan beslenmeli ancak merhametsizlik edilmemelidir. dediklerinizde doğruluk payı var elbet, özellikle bu işin ticaretini yapan kimi insanlarda (duyarlı arkadaşlarımızı tenzih ederim) biraz merhamet eksikliği var. canlı değil mal sattığını düşünerek ne satarsam kardır hesabı yapanlarda yok değil.
lafın kısası ben akvaryumculuğu hele hele bu zamanda çok faydalı görüyorum (bana gerçekten faydalı oluyor çünkü çok stresli bir işim var), dolayısıyla uygun akvaryumda ve uygun şartlarda balık beslemekte beis görmüyorum. Saygılar
[/QUOTE]peki madem hayvanlar insanlara hizmet için yaratılmış fanustaki balık bize hizmetmi ediyor kafesteki kuş bize çaymı getiriyor  bahçedeki köpek bize yemekmi yapıyor  hiçbir canlı insanlara hizmet için yaratılmamıştır  insanlar onları  hizmet  etmeye zorlamıştır ve en üstün canlı  insandır demişsiniz  ama bu her insan için geçerli değildir 10 insanın 3 ü bir lepistes kadar akıllı değildir


[QUOTE=asukacs] Bir balık attığınız yemi afiyetle yiyosa sorun yok demektir.İster fanusta ister akvaryum hacminde olsun.Hocam öyle bir yazmışki hayatında balık görmemiş biri okusa der bu balık denen yaratık bizler gibi insan o zaman.Hayvan sevgizini anlıyorum ama bir balığı insan olarak düşünüp besleme zihniyetini anlamıyorum.Canlıdır bu hak ediyor rahatlığı,fanusa veya küçük hacimki akvaryuma atmak işkence diyebilirsiniz.Bu açıdan bakarsak bir canlıya işkence yapıldığında göstermesi gereken davranışı göstermiyor fanustaki balıklar.Son cümlemi de yazdığım ilk cümleden yola çıkarak yazdım.Saygılar[/QUOTE] tamam ozaman sizde  4 metrekarelik bi odaya koysak yemeğinizi ölmemek için yersiniz ama bu mutlu olduğunuz anlama gelmez sadece hayatta kalmak istediğiniz anlama gelir
[/QUOTE]

Evet, hayvanlar insanlara hizmet için yaratılmıştır ve dünyanın en üstün varlığı insandır.. Bunu ben değil Yüce Rab'bim söylüyor.

"Soru;

Kur'an'da her şeyin insan için yaratıldığı ve onun hizmetine sunulduğu şeklinde bir ifade var mıdır?

Cevap;

Her şey insan için, insan da Allah için yaratılmıştır. 

"O (Allah) ki; yeryüzündeki şeylerin hepsini sizin için yarattı, sonra (kudret ve iradesiyle) göğe yönelip, onları da yedi (kat) gök olarak düzenledi. O, (her şeyi bilen) Alim'dir." (Bakara, 2/29)

Allah Teâlâ insanı kâinatin en üstün varlığı olarak yaratmıştır.

"O'dur ki, O yüce Allah'tır ki bütün göklerde ve bütün arzlarda (hayat olan âlemlerde yarattığı) her şeyi katından sizlerin (insanların) emrine musahhar kıldı. Muhakkak ki bunda düşünen bir kavim için âyetler vardır." (Casiye, 45/13)

Madem ki insandan başka her şey insan için yaratılmıştır, öyleyse insan Allah katında en çok sevilen mahlûktur. Yüce Rabbimiz en çok insanı sevdiği için onu yeryüzünün hükümdarı olarak yaratmıştır.

 "(Hani) o zaman Rabbin meleklere: "Ben muhakkak ki yeryüzünde bir halife yaratacağım." demişti. (Melekler de): "Orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birisini mi yaratacaksın? Oysa biz Seni hamdinle tesbih ve takdis ediyoruz." demişlerdi. (Rabbin de) "Ben sizin bilmediklerinizi bilirim." buyurdu." (Bakara, 2/30)

Allah Teâlâ her şeyi insan için yarattığını, fakat insanı da kendisi için yarattığını aşağıdaki âyet-i kerimede ifade etmektedir:

"Onlar ki; kendilerine bir musibet isabet ettiği zaman; "Biz muhakkak ki Allah içiniz (Allah için yaratıldık) ve muhakkak O'na döneceğiz (ulaşacağız)" dediler." (Bakara, 2/156)


Kaynak;

http://www.sorularlaislamiyet.com/article/14521/kur-an-da-her-seyin-insan-icin-yaratildigi-ve-onun-hizmetine-sunuldugu-seklinde-bir-ifade-var-midir-uzaylilara-inanabilir-miyiz.html




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

osdoctorÇevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 246
osdoctorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2013 17:23
Gereksiz gerginlikler çıkmış konuda. Biraz daha sakin olarak konuya bakmanızı rica ediyorum. Her canlı için mutlaka mutlu olabileceği bir yaşam alanı olmalı tabiki. Bu şartlara göre kısıtlı olabilir ama bizim menfaatimiz için (bu ticari kaygı olabilir, imkansızlılardan dolayı olabilir) bir canlıyı yaşam alanı kuramayacağı bir alana hapsetmek bence yanlış. Geçtiğimiz pazar günü trt kanalında bir belgesel vardı akvaryum balıkları ile ilgili. Bu programda akvaryum balıkları yetiştirmeyi üniversite düzeyinde araştıran bir kurumun (hangi üniversite olduğunu şu anda hatırlayamadım) görevlisi zannedersem hocası üniversite bünyesinde kurdukları bir ortamda yetiştirdikleri balıkları gösteriyor. Orada hobiye başlamak isteyenler için bir cümle kullandı. Dedi ki : Hobiye yeni başlayacak arkadaşlar bakılması zor olan türler ile başlamak yerine bir fanus içinde japon balığı ile başlayabilirler. Demek ki bu eğitimle alakalı bir konu değil biraz vicdanla alakalı bir konu. Tamam bilimsel açıdan bir japon balığı ya da bir betta balığı bir fanus içinde veya bir bardak içinde yaşamını sürdürebilir ama benim vicdanıma göre bu o canlıya bir eziyettir. Tamam benim inancıma göre de yeryüzündeki canlılar insana hizmet etmek için yaratılmıştır ama her canlı illaki insanın kölesi olacak değildir bu. Kimi canlı dünyanın düzenini sağlar bknz: arılar Arılar olmazsa dünyadaki yaşamın yok olacağını söylüyor bilim adamları. Bunun gibi örnekleri çoğlatabiliriz. Canlıların hepsi dolaylı yoldan da olsa insanlara hizmet etmekte. Bizlerse onlara devamlı zulmetmekteyiz onların yaşam alanlarını tahrip ederek. Doğanın dengesini bozarak. Akvaryum hobisine başlamadan önce kuş hobim vardı ama o canlıları bir kafese koyarak özgürlüklerini kısıtladığımı düşünerek bıraktım. Oltayla balık tutmayı severdım mesela oltanın balıga işkence yaptığını okudum bir yerde onuda bıraktım. Özetlemek gerekirse hobidaşlarım evcil olsun olmasın isterse evinizde yakaladığınız bir hamam böceği olsun o canlıya uygulayacağınız her şeyde önce vicdanınıza danışın emin olun o hiç yanılmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Volkan ULUĞÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2008
İl: Izmir
Mesaj: 2234
Volkan ULUĞÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2013 18:35
Konuda tartışma yaratan mesajlar tarafımca silinmiştir. Konu daha da uzayacak olursa konuyu kilitleyeceğim.

Saygılar,
Volkan ULUĞ2013-10-17 18:35:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZONGULDAKLI152Çevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2015
İl: Zonguldak
Mesaj: 35
ZONGULDAKLI152Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2016 21:25
Bazı insanlar var başka bir forumda gördüm fanusta japon besliyo balığım oldü diyo sonra cevap yazıyo birisi boşver yenisini alırsın diyo.bu nasıl iş .bence akvaryumcular fanusta balık besleyenlere balık vermemeli yada onlara akvaryum önermeli yada fanus yasaklansın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HasanCÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/05/2016
İl: Izmir
Mesaj: 398
HasanCÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2016 23:13
[QUOTE=umudovski]






Çünkü;

Öncelikle fanusun üretim amacı içine çiçek koymaktır. Fanus kutularının üzerinde çiçek resimleri vardır balık resmi konulmaz. Çünkü hiçbir fanus içine balık konulması için üretilmez. Fazla su alabilen bu cam, içine konulan bitkiyi uzun süre yaşatabilir.

Fanuslar süs içindir. Balıklar süs değildir. bBalıklar bir canlıdır/b. Fanusta balık besleme ile poşette balık besleme arasındaki tek fark birinin cam kapta öbürünün bir plastik içinde olmasıdır. Fanus canlıların yaşam alanı değildir. Japon balıkları havuz balığı olan Sazansıgiller grubuna dahildir. Fanus sizce bir havuz mudur?

Fanus bir akvaryum değildir. Akvaryum içerisinde havalandırma, ışıklandırma, ısıtma vb faaliyetlerle biyolojik ortamı sağlamaya yönelik bir işlemdir. Fanus'ta bu işlemler yapılamaz yapılsa da zaten küçük olan alanı daha da küçültürsünüz. Bir iç filtreyi fanusa koyarak ne kadar çok yer sağlayabilirsiniz ki?

Fanusta balık strese girer. Çünkü balığın hayatı gezebilmesine bağlıdır. Dibe oturan balığın bir süre sonra hastalandığı ve öldüğü bilinen bir gerçektir. Fanusa atılan bir balığın cezaevinde hücreye atılmış bir insandan hiçbir farkı yoktur.

Fanusa atılan japon balığı bfanusun dışbükey camının arkasından dünyayı şaşı
görmek durumunda kalıyor, bu da hayat boyu işkence anlamına geliyor./b Fanus ışığı çok farklı bir biçimde kırmaktadır ayrıca. Bu ubilimsel/u olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Yani bilimin ispatladığı bir durumu bile bile hayvana acı çektirmenin neresi doğrudur? Bu insanlığın inandığı tüm güzel değerlere aykırı değil midir?

Fanusta balığın kendi pisliği içinde yüzmesine neden olursunuz. Örneğin japon balığı çok yiyen ve çok pisleten bir türdür. Bu nedenle fanus bir süre sonra balığınız için foseptik çukuru olacaktır. Bu da balığa bir işkencedir.

Fanusta balık büyütülmez, büyüyen balıktan hayır gelmez. Balığın ölmesine bile bile davetiye çıkarmak niye süregelen bir davranış biçimidir anlayabilmiş değilim.

Fanusta sürekli su değişimi yapmak zorundasınız. Balığın yaşaması için en önemli şey biyolojik dengesi oturmuş bir su ortamıdır. Siz her su değiştirdiğinizde balığın yaşaması için gerekli tüm yararlı bakterileri de yok ediyorsunuz. Sizce bu adil mi?

Bu yazılara rağmen halen fanusta balık mı bakıyorsunuz? Bence o balığı çıkarıp ötanazi ile yaşamına son vermeniz onun için daha iyi olacaktır. Emin olun!


font size="4"bÖnemli not : İş bu yazı yazı sahibinden izin alınmadan kopyalanamaz. Tüm hakları saklıdır. Lütfen sitenizde yayınlamadan önce yazı sahibinden izin alınız.

Av. Umut Şeker/b/font

editededitIDumudovski/editIDeditDate2009-11-26 20:26:58/editDate/edited[/QUOTE]

Yazmasam dayanamayacaktım, böyle bir yazıyı yazıp altına özellikle büyük harflerle önemli not diye başlık atıp, bu yazı kopyalanamaz demek nedir ya? Böyle düşünen birinin tam tersine "önemli not: bu yazıyı olabildiğince kopyalayıp her yerde yayalım bi bitsin bu eziyet" demesi beklenmez mi? Zannedersin 80 yıldır çözülemeyen bir problemi çözmüş de, çözüme dair bilimsel makale yazmış, hey allahım ya.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscarusÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/07/2011
İl: Sivas
Mesaj: 3331
oscarusÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2020 14:32
Güzel makale.Elinize sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir