Fluval 306 Mı, Jbl Cristal Profi E1501 Mi?


kanmetÇevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 68
kanmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Mayıs 2019 17:01
200 litre tankım var. Quik 1200 ün 240 lt saat debisini görünce su temiz görünse de değiştirmeye karar verdim.Sıfırlar el yakıyor malum bende 2.ellere yöneldim.

Önce tetra 1200 plus a baktım ama(350-450 TL arası) JBL ve Fluval varken buna bakılmaza getirmişler hep lafı. Bende almışken az daha para vereyim sıkıntı yaşamayayım dedim.

400 tl.ye fluval 306 mı(2 yıllık), yoksa 500 tl.ye JBL cristal profi e1501(1 yıllık) mi daha uygun olur?

Değerli forum üyelerinin yorumlarını bekliyorum. Ben kararsız kaldım:)[EDIT]kanmet,2019-05-17 17:29:57[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kanmetÇevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 68
kanmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2019 15:07
Cevap gelmemiş, ya konu açarken birşeyi atladık ya da insanlar artık bu tarz konulardan sıkıldı ama benim gibi acemi hobiciler için önemli konular. Öncelikle debi olayı çok konuşuluyor. debi düşmesinden bahsediyor herkes. Bu 2 durumda oluşuyor.

İlki, verilen debiler hortum ve sepetler yokken kafa motoru değerleri. Dolayısıyla siz sepetleri doldurup, hortumları takınca, e bir de yerçekimine karşı su basınca debi aşağı iniyor.

Mesela Fluval 306 1150 lt/s maksimum debiye sahipken, kurulu sistem için bu değer ortalama 780 litre saat.(aslında bu değer bile fazla olabilir çünkü fluval sepetleri full doldurmuyor.) JBl cristal profi e1501 ise 1450 litre saat gibi bir canavarken, sistem içinde kullanımda 800-900 litre saat debi veriyor ki bu filtrenin medyası da sünger ve micromec ten oluşuyor ve süngerleri en üstteki hariç, kalın gözenekli(10-20 ppi) süngerler. Micromec i en altta kullanmasına jbl in şaşırmıştım çünkü biyolojik filtre malzmeeleri gözenekleri tıkanmasın diye genelde üst sepetlerde kullanılmasına rağmen, jbl bu durumda ürünün yuvarlak yapısı sayesinde su akışı ile kendi kendine yıkanarak temizleneceğini belirtmiş. Ama ürünü ayrı alırsanız, kutusunda sondan bir önceki medya olsun yazıyor:) Almak istediğiniz filtrelerin kullanma kılavuzlarında kafa motoru olarak ve dolu filtre debi performanslarını görebilirsiniz. Benim verdiğim değerler de kullanma kılavuzlarından aldığım değerler. Dolu debi yarıya düştüğünde de temizlik öneriliyor. Fluvalin çok geniş ön filtreleme sistemi sayesinde en uzun temizlik süresine sahip filtre olacağını değerlendiriyorum. Nitekim jbl de yeni çıkardığı "02" serilerinde bu ön filtre alanını %100 arttırmıştır. Artık tüm üst düzey markalar, ön filtrelemeyi kullanıyor.

Her 2 filtreyi de satın alıp denedim. JBL kesinlikle medya hacmi olsun, debi olsun daha iyi ve daha sessiz! Yalnız 100 cm tankta çok akıntı yapıyor. He mekanik hem biyolojik temizlik için daha uygun bulsam da, tankta akıntı sevmeyen balıkları yoracaktır diye düşünüyorum.

Fluval sepetleri çok ufak, öndeki sünger ön filtrenin tutacağı bakteriye mi güveniyorlar bilmiyorum. Mekanik temizlikte zayıf, eheim lar gibi aslında debileri daha düşük. Ben pipo filtre ile birlikte kullanıyorum ve suda bir sıkıntı yaşamadım. Pipo filtre de ciddi destek oluyordur diye düşünüyorum. Ayrıca sepetlere siporax takviyesi, nitrat emici ve su yumuşatıcı reçine takviyesi yaptım. JBL 2 sepette micromec vardı. fluval sepetleri resmen boş geliyor. Sıfır filtre olduğu ve debisi 100 cm tanka daha uygun geldiğini düşündüğüm için yoluma fluval ile devam ettim. Ama aklım hala JBL de dersem yalan olmaz. Kumun üstünde 1 tane pislik kalmamıştı JBl ile, fluval daha bir durgun göl suyu gibi çok tatlı bir akıntısı var içinde.

Elektrik sarfiyatlarını da ölçmüştüm. fluval 12 watt, jbl 16 watt gibi bir sarfiyatla öalışıyordu. Tabii bu tankla motor arasındaki yükseklik farkına ve medyaların kirlenmesine göre değişecektir.

Beğenenler: [T]214029,Csumer[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir