Hava Motoru


kasimpatiiÇevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2021
İl: Izmir
Mesaj: 4
kasimpatiiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2021 10:23
Merhabalar, burada bir başlık açmıştım ve fanusta balık beslenmez uyarılarına karşı tek balığım için bir tane küçük akvaryum aldım. Akvaryumum 15x20 boyutlarında olması lazım.
Öncelikle bu akvaryum için hava motoru almak istiyorum bu tek balık için şart mı, almam şart ise bunu ne kadar aralıkla çalıştırmalıyım beni bilgilendirirseniz sevinirim🙏
Bir de ben akvaryum küçük diye kum ve bir kaç kabuk koydum. Yapay bir bitki koymak balığın alanını daraltıl mı yoksa iyi mi olur? Teşekkürler 🌸

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8578
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2021 10:45
Fanusta neden balık beslenmemesi gerektiğini biliyor musunuz? Yoksa herkes öyle söyledi, inanayım mantığı ile mi hareket ettiniz?

Hava motoru şart değil. Hava motoru suya ekstradan oksijen sağlamak için, su yüzeyini dalgalandıran bir alettir. Balık besliyorsanız şart olan şey ise filtre. İster yavru bir tane balık besleyin, ister yetişkin bir balık besleyin isterseniz de onlarca balığınız olsun filtre kullanmanız lazım. Sonuç olarak hepsi birer canlı ve hepsi suyun kirliliğine, amonyak seviyesine duyarlı canlılar.
Filtre kullanılmaya başlandığı zaman 7/24 kapatılmamalı, çalıştırılmalıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kasimpatiiÇevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2021
İl: Izmir
Mesaj: 4
kasimpatiiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2021 11:31
Youtube üzerinden de çeşitli yerlerden okuduğum kadarıyla balığın şaşı olmasına sebep oluyormuş ve kör olmasına bile neden olabilirmiş. Bunları gördükten sonra hemen akvaryuma geçtim, temizliğini de aksatmıyorum ama bazen su yüzeyine çıktığını ya da dipte oturduğunu görüyorum. Oksijen azlığından diye yazılmış olduğu için sormak istedim.
O zaman filtre bakmaya başlayayım teşekkür ederim🙏

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8578
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2021 12:17
Bilginizde doğruluk var tabi, genel kanı o yöndedir.
Ama şöyle söyleyebilirim, eğer 20-30 litre alan bir fanus kurarsanız orada sağlıklı bir şekilde balık beslenebilir. Hatta örnek bir fotoğraf da verdim.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/208569/101020211207521.jpg[/IMG]

Sizin bir önceki konunuza bir link bırakmıştım. Demek ki okumamışsınız. Orada da behsediliyordu çünkü.
Fanusun asıl problemi yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi yuvarlak olması değil. Boyutunun ufacık ve yetersiz olması. Fanusta balık beslenmemesinin nedenlerine bakarsanız hepsinin altında bu sebep yattığını görebilirsiniz.
Şu anda ise akvaryumunuz yalnızca 4 litre alıyor. Klasik fanus hacmi. Kısaca, maalesef aldığınız akvaryumun fanustan farkı olduğu söylenemez. Şaşı yapma, gözünü bozma meselesi dışında fanusun zararları ne ise 4 litrelik bir akvaryumun ki de aynıdır.

Niyetiniz iyi, ama sonuç eksik olmuş. Şu anda filtreden önce daha büyük bir akvaryum almaya odaklanın. Filtrenin görevi, balığın atık olarak vücudundan attığı amonyağı sudan uzaklaştırmaktır. Bunu da, filtrenin malzemeleri arasında üreyen yararlı bakteriler yapar. Bakteriler amonyak (zehirli) ile beslenip nitrite dönüştürür. Nitrit ile beslenen bakteriler de vardır. Onlar da nitriti (zehirli) nitrata (zehirsiz sayılır) dönüştürür. Bu sayede balıkların zehirlenip ölmesini engeller.
Ama şu anda balık başına düşen hacim oldukça az. Bu durumda biyolojik yük çok fazla olur. Ve bu döngüyü oluşamaz. Bakteriler hacme göre yüksek miktarda olan amonyağı dönüştürmek için yeterli gelemez. İşte asıl problem budur. Oksijen suda öyle yada böyle olur. Üstünü kapatıp, suyun hava ile temasını kesmediğiniz sürece de olur. Ama bu bahsettiğim azot döngüsü yalnızca yeterince büyük bir akvaryum ile filtre sayesinde olur.
Siz şu anda filtre alırsanız yüksek miktarda amonyak nedeni ile çok işe yaramaz. Ama akvaryumu büyürseniz hem balık stres altında olmaz, hem yanık kalmaz hem de litre başına düşen amonyak miktarı azalır. Bu sayede filtre alıncaya kadar sık su değişimleri ile balık sağlıklı tutulabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir