Hayaller Yarışma Akvaryumu Gerçekler 8 Çeşit Yosun


AltispinozaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/05/2017
İl: Bursa
Mesaj: 886
AltispinozaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2019 17:47
Malesef firefly profesyonel bir ürün alg yapmaz diye bir kaide yok.
Bir miktar ışık süresini kısıp genel temizlik yapmanız gerekir diye düşünüyorum.ayrica w1209 alarak termostatli soğutucu yapabilirsiniz. Algler bu dönemde sıcaklık artışına bağlı curumeden dolayı aziyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gattar5050Çevrim Dışı

Kayıt: 23/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1031
gattar5050Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2019 19:18
Bence tankınızdaki en büyük problem dengesizlik. Su sıcaklığı, CO2 seviyesi, tanka girilen gübre miktarı ve su değişim sıklığı yada oranı gibi tankta yosunlardan kurtulmaya çalışırken sürekli yaptığınız değişiklikler mevcut dengeyi bozarken oluşumunada engel olur. Nokta yosunu düşük fosfat, saç yosunu yüksek demir oranı gibi genelde belirli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu yosun türlerinin hemen hemen hepsinin aynı anda ortaya çıkıyor olması, tanktaki kesinlikle bir düzensizlik olduğunu gösteriyor. Siz mevcut yosunlardan kurtulmaya çalışırken yaptığınız her değişiklikte yosunlar azalmak yerine daha da artmaya başlıyor. Daha önce benimde başıma geldi, bahsetmiş olduğunuz sorunların hepsini bende yaşadım. En güzel çözüm önerimse sabırlı ve dikkatli bir şekilde ilerlemeniz yönünde olur. Bana göre her şey en iyisinden ama yosun var tutumunuz çok yanlış. Nötr bir taban ve su sıcaklığı genel olarak yüksek. Özelliklede 4 saatlik bir aydınlatma süresi bitkiler için oldukça düşük. Siz ışığı açtığınız anda bitkiler besinleri kullanmaya başlayıp fotosentez yapmaya başlamazlar fakat yosunlar ışıklar açıldıktan birkaç saniye sonra fotosenteze başlar. Firefly da kullanıyor olsanız ışıklandırma süresini 5 saatin altına düşürmenizi önermem. Yosun bitkili akvaryumların kaçınılmaz bir gerçeği. Onları tam olarak yok edemesek bile yeterli besin bırakmayarak büyümelerini yavaşlatabilirsiniz. Bu yüzden bitkilerinizin sağlıklı bir şekilde besin emilimi yaptığından ve sağlıklı bir şekilde gelişim gösterdiklerinden emin olmalısınız. Su sertliği ve kh gh değerleri bile bitkilerinizin verdiğiniz gübreyi sağlıklı bir şekilde alamamasına sebep olabilir. Kalitesiz gübre [:cik:] Ben sizin yerinizde olsam en kısa zamanda tabanı güçlendirmeye çalışırım. Bir su arıtma cihazı temin ederim. Böylece tankınızın su değerlerine daha sağlıklı bir şekilde hakim olursunuz. Bir ph metre alıp gün içerisinde sürekli ölçüm yapar değişikliği kontrol altında tutmaya çalışırdım. Birde su sıcaklığını kontrol altında tutmak için 10-15₺ ye bir termostat alabilirsiniz. Hem büyük kolaylık hemde daha sağlıklı olur. Gübre kalitesi bu konuda çok önemlidir. Herhangi bir A elementinin belirli bir oranın üzerine çıkması B elementinin sağlıklı bir şekilde tüketilmesine engel olur. Umarım en kısa sürede kontrol altına almayı başarabilirsiniz.

Beğenenler: [T]205902,Arifhb[/T][T]216175,firat0133[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 3594
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2019 20:39
Eğer imkanınız varsa tropica nın sıvı gübre seti var; premium ve special olanı.. Bu gübreye geçtikten sonra yosun sorunum gözlemlenecek kadar azalmıştı. Katılıyorum, kaliteli gübre gerçekten fark ediyor.

Beğenenler: [T]216175,firat0133[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GreenGlassÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2011
İl: Bursa
Mesaj: 433
GreenGlassÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Temmuz 2019 08:43
Merhaba,

Ben bunca zaman ki tecrübelerime göre bir tankta kaliteli olması gereken nacizane ekipmanın aydınlatma olduğuna inanıyorum. Bence aydınlatma bu işin püf noktası ve başarı için olmazsa olmaz en önemli parametre bence, çünkü ışık olmadan gerisinin hiçbir anlamı yok. Birçok bitkinin sadece çeşme suyu ve ışığın altında gelişmesinden bunu anlayabiliriz. Günde min. 5 saat aydınlatma şart.

Önemli olan ve high tech için olmazsa olmaz bir diğer parametre CO2 ve sirkülasyon. Indicator sıvısının şeffaf açık yeşil ve tankta güzel bir sirkülasyon olduğunu görmemiz şart, bitkilerin CO2 ye ulaşımı için bence en önemli 2. parametre bu. Selenoid kullanılmasında da hiçbir sakınca yok.

3. koşul ise kesinlikle iyi bir filtreleme ve oturmuş berrak bir su. Haftalık su değişimi şart. Filtre içerisindeki malzemelerin kaliteli olması şart değil ancak bence filtre kaliteli olmalı. Berrak bir su elde edilebilmeli.

Bunlar dışındaki diğer parametreler örneğin zemin evet sağlam bir zemin bitki gelişimine ciddi anlamda fayda sağlıyor ama bence başarı için şart değil, olmaz olmaz değil. Sıvı gübreleme bence DIY, markalı ürünlerin içinde de aynı bileşikler var NPK + FE + Trace. DIY sıvı gübreleme ile net sonuç alan akvaristler çok fazla buna bende dahilim (Yöntem EI). Evet kaliteli sıvı gübreler illaki fayda sağlar ama şart değil, net. Fazla gübrelemeden korkmayın, yapılan en büyük hatalardan biri de bu. RO su şart değil, net. Çoğu bitki sert sulara karşı da toleranslı. RO su olmadan, başarılı bir tank kurmak mümkün. Testler mi, kesinlikle şart değil, testlere dünyanın parasını veriyoruz ama EI yöntemi test kullanımını reddeder. Hiç uğraşmamak gerekli aslında da meraktan kullanıyoruz işte.

Bence bu saydığım parametreleri gözden geçirin çünkü en önemli parametre için Firefly kullanıyorsunuz ve bu ışık altında başarıyı yakalamanız bence içten bile değil. Bir defa aydınlatma gibi kafanızı karıştıracak önemli bir parametreyi baştan elemiş oluyorsunuz.

Başarılar diliyorum.
[EDIT]Arkun,2019-07-08 08:46:48[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

farukkaradoganÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2018
İl: Isparta
Mesaj: 7
farukkaradoganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Temmuz 2019 13:03
Bu dönemlerde sıcaklık artışı da yosun sorununu tetikliyor.Fan veya termostat sistemiyle sıcaklığı düşürmelisiniz.Mümkün olduğunca 27 derecenin üstüne çıkarmayın.karbondioksit oranı da çok önemli.Balıklara ve bakteri kültürüne zarar vermeyecek şekilde Karbondioksit bence hep acık olmalı.Umarım bir an önce kurtulursunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir