Isıklandırma icin oneri


Ahmet AkifÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2014
İl: Kocaeli
Mesaj: 37
Ahmet AkifÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2014 00:29
Co2 desteği ile 2ad tasarruf ampulü kullanarak reineckii mini,glandoluso ve parvula yetiştirdim. Sadece şu sıkıntı oluyor. Fotosentez gözlemlemek daha zor. Sanki grolüx yokken biraz yavaş gidiyor bu iş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.HalitÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 269
M.HalitÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2014 03:08
[QUOTE=bigbrader][QUOTE=M.Halit]Tamam hakan bey söylediğimiz herşeyi unutun. Low tech için akvaryumunuza 4 tane T8 floresan takın 1 metreye uyacak sekilde. sıralamada önden arkaya dogru  Grolux - 865 - grolux - Aquastar yada 865 - grolux - aquastar- 865 yapın. Eger high tech istiyorsanız da bu floresanların t5 lerini takın. 
Watt hesabı yanlış diyenler neyi dogru sayıyorlar bir de bunu sorgulayın bence. Biz farkındaysanız kesin konusmuyoruz kabaca bir hesap sadece bu. Yoksa 2 grolux un yaptıgı aydınlatmayı hatta fazlasını 865 kodlu floresan tek basına yapabiliyor. Ama yeşil bitkiler üzerinde grolux kadar etkili mi bu tartısılır. 
Bu ışık konusunda cok fazla macera aramayın bence cünkü pahalıya mal oluyor. Siz elinde sonunda 1 metrelik bir tanka 4 adet floresanı öyle yada böyle takacaksınız. İsterseniz tecrübe edebilirsiniz sonucta para sizin zaman sizin akvaryum sizin keyif sizin. Sonra kararı siz verirsiniz watt hesabımı dogru lumen hesabımı yoksa specturmları mı yoksa bam baska bir şeyi mi...
[/QUOTE]HALİT Bey neden hemen celalleniyor sunuz ben size birsey sordum. Tabi ki yanlışlarım varsa siz değerli arkadaşlarımdan öğrenip yada sizin tartışmalarınız dan sorgulayıp bir seyler yapacağım ama öncelikle şunu belirtmek istiyorum 10 yılı aşkın süredir balık üretimi yapıyorum bunun 5 yılı profesyonel olarak ve burda benimle birlikte balık üretiminin yanında bitki üretimi yapan arkadaşlar da var ben sizlere sadece bu çelişkiyi sordum bir çok arkadaşın dediği gibi belirli marka floların yanında birçok arkadaşın dediği gibi de t5 865 kodlu floresan ve türevleri kullanan arkadaşlarda var ve her iki grupta yüksek ışık isteyen bitkilerde özellikle belirtiyorum iyi verim aldığını söylüyorlar bende diyorum ki neden ön yargılı yaklaşıyorsunuz öncelikle şunu anlatayım balık üretimi yaptığım zamanlarda bende dediğiniz bir çok marka ürünü sattım bitki akvaryumu için gelen arkadaşlara ve evet fiyatları gerçekten de diğerlerine göre uçuk. Bur da söylemek istediğim formdaki de birçok arkadaşım gönül verdikleri bu işe para tüccarlarına fazla para kaptırmadan devam etmek istiyorlar , ha benim için maddi konusu önemli? bence değil çünki ben şu anda zaten işin pahalı kısmını geçmiş durumdayım Co2 sistemimi hazırladım zemini mi hazırladım ve son aşamadayım ve siz değerli arkadaşlarımdan görüş ve önerilierinizi almak istiyorum çünki bu konu çok muallakta herkes denediğini öneriyor ama ortada iki doğru iki yanlış var bunuda hesaba katın ve önerilerinizi verirken amacımın sizi yargılamak yada yanlışınızı ortaya çıkarmak olmadığını lütfen göz önünde bulundurun.[/QUOTE]

 
Hakan bey yanlış anlamıssınız beni. Öyle celallenme vs yok gayet sakin yazdım. Hatta bu hususta cok fazla para ve zaman kaybettiğim için gayet iyi niyetli sekilde yaklastım. Yazı oldugu için öyle anlasılmıs olabilir k.bakmayın. 
Herneyse konuya dönecek olursak bu hususlarda ki muallaklar aslında ışıgın watt ı lümen değeri yada specturumu değil tamamen bitkilerin ihtiyacları dogrultusundadır. Bizler çok farklı bölgelerin cok farklı bitkilerini aynı akvaryumda yetiştirmeye calısıyoruz. Bu yuzden floresan kombinasyonları yaparak hem yeterli lumen değerinde aydınlık hem de etkin specturum aralıgı elde etmeye calısıyoruz. Bu kombinasyonda da kac tane floresan kullanmamız gerektiğini kabaca watt hesabı ile ortaya cıkarıyoruz. 
Ben tek seferde bu işi halledicem bu kombinasyonlara da inanmıyorum derseniz size önerim eheim yada jbl in floresanlarından alın yanına ne takıp ne takmadıgınızın pek bir önemi olmasın. Pahalılar ama hakkını veriyorlar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bigbraderÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2014
İl: Izmir
Mesaj: 38
bigbraderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2014 00:55
bu arada arkadaşlar bir iki hafta içerisinde ebay dan sipariş ettiğim Co2 sistemim ve gerekli aparatlar gelicek. İzmir den bir arkadaşım sipariş verdi kasım sonunda geldi benimkilerde gelirse inşallah ssizlere güvenli bir şekilde alışveriş yapabileceğiniz bir satıcı bulmuş olacağız ve sistemlerin ne kadar ucuza geldiğini göreceksiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oğuzhan2Çevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2014
İl: Ankara
Mesaj: 4
oğuzhan2Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2014 00:15
Power led kullanın ben oyle yapıyorum gayette memnunum 6 ayda bir floya para vermiyorum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kyaylarÇevrim Dışı

Kayıt: 10/05/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 386
kyaylarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2015 15:28
Bence de en uygun makul olanı power led sizde bi düşünün derim
http://www.ebay.com/itm/120W-Dimmable-LED-Aquarium-Light-Fixture-/201255509258?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2edbc35d0a

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2015 14:01
Bitkili akvaryumda ışık son derece hayati bir konudur .
    Öncelikle benim kullandığım floresanlardan bahsedeyim.T8 ve T5 floresanlardan sylvania markadan başka floresan kullanmadım.Sylvania aquastar ve grolüx kombinasyonu da vazgeçilmezimdir.
     T8 floresanlar hakkında görüşlerim:
      T8 18 w ve 30 w floresanları çok sık kullanıyordum ve 30 w T8 floresanlar yerine T5 39 w floresanlar kullanmaya başlayalı yaklaşık 2 sene oldu.Şuan sadece 1 tankımda T8 18 w floresan kullanmaktayım.
      T8 floresanlar akvaryum derinliği fazla olmadıktan sonra işe yarıyor.Ama derinlik fazlaysa  zor bitkileri yetiştirmede pek işe yaradığını söyleyemem.Kolay türler için T8 floresanları önerebilirim.

      T5 floresanlar hakkındaki görüşlerim:
      T5 floresanlar akvaryum derinliği ister fazla olsun ister az olsun her durumda T8 floresanlara göre daha verimli(Tabi bu benim görüşüm, ve akvaryum derinliği için de kastım en fazla 65 cm.).Özellikle yüksek destekli tanklarda T5 floresanlar çok işe yarıyor.

     Kullandığım tek ve vazgeçilmez kombinasyonum şu şekilde:
     4 floresan için 2 aquastar, 2 grolüx
     5 floresan için 3 grolüx 2  aquastar
     6 floresan için 3 grolüx 3 aquastar( Bunlar benim kullandığım kombinasyonlardır.Bazı bitkici arkadaşlarımız farklı kombinasyonlar kullanmaktadır.Ben bu şekilde kullanıyorum ve gayet memnunum.)

      3 floresan hiç kullanmadım ama kullanacak olsam T5 sylvania marka kullanırdım ve kombinasyonu şöyle yapardım:2 grolüx 1 aquastar şeklinde.
      2 aquastar 3 floresanlı kombinasyonda yosunu tetikleyebilir.(Tabi bu da benim tecrübelerimden çıkardığım görüşümdür.)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

songokuÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10177,3[/B]
Kayıt: 09/11/2006
İl: Izmir
Mesaj: 1065
songokuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2015 15:25

[QUOTE=M.Halit]Öncelikle grolux akvaryum için üretilen bir floresan değil. Yeşil bitkilere iyi geldiği ortada fakat fotosentetik bakterilere de cok cok iyi gelmekte. Yeşil su, saç yosunu vs gibi sorunlar açabilir.
Onun dısında philips Aquastar dediğimiz floresan gercekten cok iyi bir secim. [/QUOTE]


Bu bilgiye nereden ulaştınız?
songoku2015-01-21 15:26:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir