Japon Balığına tuz


burak5454Çevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2015
İl: Sakarya
Mesaj: 156
burak5454Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2015 21:59
Arkadşalr şimdi bn japonlar hakkında baya bi bilgi bilyorum baya  bi ilgim war :D sizin yazdılarınızı görünce aklım karıştı benim bildihim  her balıha ( akwaryuma ) KAYA TUZU ATILIR ben su deyştrirken  1 çay kaşıhı kaya tuzunu çay bardahında suda eritip akwaryuma koyuyorum 

Akvaryum formlarında rastladığım en sık sorulardan bir tanesi tatlı su akvaryumuna tuz koyulup koyulmaması gerekliliğidir. Ben de dahil pek cok akvaryumcu tatlı su akvaryumlarına az miktarda tuz koymaktadır. Bu konu tartışmalı olmasına rağmen, tuz konulmasının faydalı olduğu durumlar vardır.

Birincisi, balıkların biyolojik fonksiyonu için tuz gereklidir. Her musluk suyunda tuz miktarı aynı değildir. Eğer balığınız yeterince tuz alamıyorsa, çok saglıklı ve mutlu olamayacaktır. Sudaki tuz ve minerallerin gerekliliğinden dolayı akvaryumda saf su kullanılmasını tavsiye etmem. Eğer saf su kullanıyorsanız akvaryuma gerekli tuz ve mineralleri eklemeniz gerekir. Bu minarelleri ve tuzları akvaryumcunuzdan satın alarak akvaryumunuza ekleyebilirsiniz.

Ikincisi, balıklarda hastalık yapan bazı parazitler tuzlu suda yaşayamazlar. Ben parazitlere önlem olarak 3 tane Japon balığımı % 0.1 oranında deniz tuzu içeren akvaryumda tutuyorum. Tuz olarak iyotlu tuz kullanmayınız, kaya ya da deniz tuzu kullanabilirsiniz. Hatta beyaz benek (İngilizce'de "Ich" olarak bilinir) hastalığının tedavisi için iki ay boyunca % 0.3 oranında tuz kullandım. Beyaz benek hastalıgının etmeni "Ichthyophthirius multifiliis" diye bilinen tek hucreli bir parazittir. Bu parazitin ara formlarından bir tanesi tuza duyarlı olduğu için tuz olan akvaryumda yaşayamaz. % 0.3 oranında tuz kullanarak ben 3 tane Japon balığımı bir iki ay içerisinde tamamıyla tedavi etmeyi başardım. Hastalık belirtileri ortadan kalkınca akvaryumdaki tuz miktarını % 0.1 oranına düşürdüm ve sürekli bu oranda tutmaktayım. Yaklaşık bir yıldır balıklarım hiç bir sorun olmadan bu tuzlu suda yaşamaktadırlar.

Üçüncüsü, tuz balıkların taşınması sırasında suyun çalkalanmasıyla meydana gelen osmotik basınç değişiklişini düzenler ve balıkların üzerindeki koruyucu mukus salgısını artırır. Bu mukus normalde balıkları mikroplara ve strese karşı korur. Ama taşınma sırasında koruyucu mukus tabakası zarar görebilir. Bu yüzden, balıkarı bir yerden başka bir yere taşırken tuzlu su içinde taşımanızı tavsiye ederim. Tuz kullanımına karşı görüş, tuzun balıkları strese soktuğu ve balıkların bu yüzden mukus salgıladıklarıdır. Ama akvaryumda ki tuz miktarı iyi ayarlanırsa, bu bir sorun olmamalıdır. Ayrıca sudaki tuz, nitrit alınımını azalttığı için nitrit zehirlenmesine karşı balığı daha dirençli kılar (nitrit zehirlenmesi için azot çevrimi konusunda yazdığım makaleyi okuyun lütfen).

Kısacası, akvaryumunuzda hiçbir sorun yoksa, ve balıklarınız mutlu görünüyorsa, tuz eklemeniz bir zorunluluk değildir. Fakat, japon balıkları azıcık tuzlu suda yaşamayı severler. Akvaryumunuzda % 0.01 ile % 0.1 arasında sürekli tuz bulundurmayı tavsiye ederim. Ama parazitlerden kaynaklanan hastalıklar ve nitrit zehirlenmesi gibi durumlarda akvaryumdaki tuz oranını artırabilirsiniz. Bu durumlarda fazla tuz kullanmanın yararı tartışılmaz.

Tabii şunu unutmamak gerek; her balığın tuza hassaslığı farklıdır. Bazı balıklar tuzlu suda yaşayabilirken, diğerleri yaşayamaz. Akvaryumunuza tuz koymadan önce balıklarınızın tuza dayanıklı olup olmadığını ögrenmenizi tavsiye ederim. Ya da tuz oranını çok yavaş bir şekilde artırarak kendiniz deneyerekte öğrenebilirsiniz. Ama benim Japon balıklarım % 0.3 tuz oranında hiç bir sorun olmadan 1-2 ay boyunca yaşadılar. Fikir vermek için söyleyeyim, normal deniz suyunun tuzluluk oranı yaklaşık % 3' tür.

% 0.1' lik akvaryum suyu yapmak için: her 1 litre akvaryum suyu için 1 gram tuz ekleyin.
% 0.3' lik akvaryum suyu yapmak için: her 1 litre akvaryum suyu için 3 gram tuz ekleyin.

TEŞEKKÜRÜ hak ettim herhalde :D

Teşekkür Edenler: [T]204731,erenimrek[/T][T]209114,tuncays44[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir