L SERİSİ VATOZLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER


GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2010 17:26

Hepimiz evimizde hangi tür akvaryum bulundurursak bulunduralım (Malawi,Tanganyika,Bitkili) hep çok beğendiğimiz bir tür vatozu akvaryuma dahil etmişsizdir. Yâda 40*40 küçük bir tankta üretmeye çalışmışızdır. Kısaca vatozlar Özellikler L serisi vatozlar herkesin vazgeçilmezleri.
Bende kendi tecrübelerimle aklıma gelenleri sıralayarak kafanızdaki pek çok soru işaretini kaldırmayı umuyorum.
Zamanla daha fazla ayrıntı ve bilgi buraya eklenecektir.

1-Akvaryumcuya yâda hobiciye yeni gelmiş vatozları hemen almayın. Bırakın adaptasyon sürecini atlatsın. O zaman ölenler ölür kalan sağlar sizindir.
2-Albino ve longfin türleri (biz insanlar tarafından genetikleri ile oynandığı için) en hassas ve toleransı en az balıklar olacaktır. Alırken bunu unutmayın.

3-Su şartları çok önemlidir. İçme sularımız (Özellikle büyükşehirler) su düzenleyiciler olmazsa Vatozlarımız için ölümcül olacaktır. Çoğu kişi sularını klorominden arındırmak için dinlendirme yolunu seçmektedir ama bu sağlıklı su için yeterli değildir. Suda bulunan ağır metalleri (ki en çok silikat bulunur) vatozlarımız tolere edemezler. Bunlar bünyelerinde birikir. Ve bir süre sonrada ölümlerine neden olur. Özellikle yavrular çok dayanıksız olurlar. Çoğu kişi yavruların 1-2 cm olduktan sonra patır patır öldüğünden yakınır bunun sebebi ağır metallerdir.
4-L serisi vatozlar bulundukları habitatları gereği akıntısı yüksek tanklarda rahat ederler. Ama hepsi değil. Bazı türler çok durgun ve bizlerin çamurlu diye tabir edeceği bölgeleri tercih ederler. Bu nedenle Hangi türü alıyorsanız (Özellikle F0 olanlar) mutlaka o türe uygun doğal yaşamı taklit etmeye çalışın.   
5-Yem konusu L serisi vatozlarda en hassas konudur. Pek çok kişi hep aynı belirtilerle kayıp yaşar. Sebebi sağlıksız beslenmeleridir.
6-Sakın tek çeşit yemleme yapmayın. Yem seçenekleri çok olsun. Sera spirulina tablet attım tamam bu onlara yeter demeyin.
7- Kaliteli markaların dip yemlerini tercih edin.
 8-Bu yemleri haricinde ev yapımı yemler, Salata, Kabak, Az haşlanmış havuç, bezelye, Lahana, Ispanak vb. gibi yemleri de haftada bir eksik etmeyin.
9- En önemli madde vatozlarınızı fazla yemlemeyin. Evet, doğru duydunuz karınları şişene kadar yemlemeyin. Ne kadar çok yemlersem o kadar hızlı büyür diye düşünmeyin. Gerçi bu diğer türler içinde geçerlidir.
10-Vatozunuz hangi türe giriyor. Etçil mi? Otculmu? Yoksa Omnivormu? İyi öğrenin. Etçil vatozu sadece etçil beslemeye kalkmayın. Sadece %60 etçil ağırlıklı besleme yapmanız kâfidir.
11-Pek çok kişinin kayıplarında belirtiler aynıdır. Karın şişmesi, Kararması, haraketsizlik, Dışkılamama
genelde kabızlıktan olur. O yüzden tek tip besleme yapmayın. Haftada 1 ya da 2 kere salatalık ve kabağı ihmal etmeyin. İri L serisi vatozlarda günde tek öğün besleme yeterlidir. Hatta duruma göre ara ara  2-3 gün yemleme yapmayın. İlla yemleme düzenli olacak demeyin. Doğal yaşamlarında düzenli besleniyorlar mı? Aynı tür yemlerimi tüketiyorlar diye kendinize sorun.
12-Çoğu L serisi özelliklede F0 olanlar karanlıkta beslenirler. O yüzden bazı türleri yatmadan önce ışıklar kapalı iken beslemeniz gerekebilir. Zamanla ışığa adapte olabilirler ama yavrudan alıp besliyorsanız ışığa çok rahat alışırlar. Ve aydınlık ortamda da korkmadan akvaryumda gezindiklerini görebilirsiniz.
13-Şunu da unutmayın. Balığınız ta nehirden yakalandığından beri iç paraziti ve diğer hastalıkları bünyesinde barındırıyor olabilir. Aylarca çok sağlıklı bir şekilde baktığınız halde bir belirti göremeyebilirsiniz. Bu hastalıklar bağışıklık sistemi zayıfladığı an ortaya çıkabilir. Sonra nerden çıktı bu iç parazit demeyin. Zaten vardı siz uyuyan aslanı uyandırdınız o kadar.
14-Balıklarınız hasta ve teker teker kaybediyorsunuz. Hemen piyasanın en bilinen ilaçlarına sarılmayın. Bu ilaçlar bazı türlerde işe yarar iken bazı türleri öldürür. Mesela L 201 vatozunuz var. Ve dış parazitten şüphelenip sera Bactopur kullanırsanız. Vatozlarınızı kaybedersiniz. (L 201lerin derileri çok hassas olur. Bactopur deriyi soyar. Ve balıklar dış hastalıklara daha açık hale gelir.)

15- Yeni aldığınız vatozu ne kadar güvendiğiniz birinden alırsanız alın hemen diğer vatozların bulunduğu tanka atmayın. Önce karantina tankına atın ve bir iç ve dış parazit ilacı ile dezenfekte edin. Birkaç gün sonra ana tankınıza alabilirsiniz. (Aslında bunu tüm yeni aldığınız balıklar için yapın) Ben özellikle praziquentel etken maddeli ilaçları tercih ediyorum.
16-Farklı beslenme ve yaşam koşullarına sahip L serisi vatozları bir arada beslemeyin. Uyumlu türleri besleyebilirsiniz.
17-Genelde çoğu insan bitkili akvaryumda L serisinin daha rahat besleneceğini düşünür. Aman siz de öyle düşünmeyin bir L 46 vatoz CO2 verilen rengârenk bitkilere sahip güzel bir bitkili akvaryum yerine Sağlıklı bir su sirkülâsyonu olan temiz ve nitratı çok düşük tanganyika (buffer kullanılmamış) akvaryumunda daha rahat eder. Benden söylemesi.
18-Üreme için genelde sirkülâsyonlu tanklarda az sayıda vatozu bir araya getirin. Suyu oturmuş ve kovukla dolu küçük bir tank üreme boyundaki vatozlar için yeterlidir.
19-Neden bilmiyorum ama mangrow köklerini çok seviyorlar ve bunlar yaşamlarında büyük bir etkiye sahipler. Bu nedenle bu kökleri yanlarından eksik etmeyin.
20- Mangrow kökü demişken kısa bir açıklamada fayda var. Uzun süre kullanılmış kök yada ağacı tercih edin. Yeni aldıysanız. 3-4 saat suda kaynatın. Tuzlu su ve metilen mavisinde bekletin. Öyle kullanın. Her ne kadar kaynatmanın içindeki faydalı bileşenleri yok ettiği söylense de hastalık kapmasından iyidir.

21- Mangrow kökü, Catappa yaprağı ve saklanabilecekleri kovuklar tam L serilerimiz için mükemmel bileşenlerdir. Biri eksik olmasın.

22-Catappa yaprağı (Terminalia Catappa) neden önemlidir. Hem yavrular hem de yetişkinler için çok faydalı (humik asit, enzimler, tanenler vb.) bileşikler anti bakteriyel, amonyak ve ağır metal bağlama, yumurtada mantarlaşmayı engelleme, Yumurta verimini arttırma, üreme içgüdüsünü tetikleme gibi daha aklıma gelmeyen pek çok yararı bulunan mucizevî bir bitkidir. Tabi sadece kedibalıklarında değil tüm çiklet balıklarında muhteşem etkisini göstermektedir. Her ne kadar ceviz, meşe vb. yapraklarda aynı işlevi gördüğü söylense de (1 catappa yaprağının eşdeğeri 5 ceviz yaprağı derler) ben birebir aynı özelliklere sahip olduklarını kesinlikle düşünmüyorum.
23- L serisi diğer göl balıkları ile beslenir mi diye sormayın. O anki seçeneklerinizi tartın. Kalıplaşmış düşüncelerden vazgeçin. Mesela elinizde tek tankınız var ve başka tank kuramıyorsunuz. Yırtıcı olmayan bir Tanganyika türüne sahipsiniz. Suyu da sertleştirmek için özel bir şey kullanmıyorsunuz ve L serisi vatoz çok beslemek istiyorsunuz. Neden olmasın?
24-Kendi ülkenizin ve şehrinizin suyunda doğmuş L serisi yavruları kaçırmayın. Sonra çok üzülürsünüz.
25-L serisi vatoz alırken maksimum ulaşacağı boylara dikkat edin. Bir de o boylarda nasıl göründüklerine. Çünkü büyük boylara ulaşabilen pek çok vatoz türü küçük boylarda harika renk ve desenlere sahipken yetişkin olduklarında çok çirkinleşirler. Hatta dokunmaya korkarsınız. Benden söylemesi

Not: Doğrusu Kedi balıklarıdır. Ama herkesin anlaması için vatoz kelimesini kullanmayı tercih ettim.

Şimdi 2 yıl süre içinde beslediğim birkaç vatozun resimleriyle aslında korkulacak canlılar olmadığını doğru tutma yöntemi ile kıpırtamadan durduklarını göstermek istiyorum.

Vatoz tutarken ağzını teninize temas ettirirseniz sakinleşecek ve kımıldamayacaktır. Öyle elinizi ahtapot gibi emmez merak etmeyin.

L075, (L124, L301, LDA002, Peckoltia sabaji)

L 168 (Dekeyseria brachyura)

L 200 Hemiancistrus subviridis

L 201 BİG SPOT

L 260 Hypancistrus sp.

Resimler temsili değil tarafıma aittir. İzinsiz kullanılmaması özenle rica olunur.





rastlantısal2012-03-19 16:12:31

Beğenenler: [T]34475,BTFB[/T][T]181830,bariskaraturk[/T][T]170089,KeremUlaş[/T][T]200941,GünayS[/T][T]7262,tolgasüren[/T][T]191556,kolombo_449[/T]
Teşekkür Edenler: [T]200941,GünayS[/T][T]210098,Orhun35[/T]
+1: [T]178740,erenerkekk[/T][T]34475,BTFB[/T][T]191556,kolombo_449[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mazefeÇevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2009
İl: Izmir
Mesaj: 23
mazefeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2010 18:06
Diyecek bir lafım kalmadı kusursuz süper bir çalışma olmuş .elleriniz dert görmesin .ben sorunumu çözdüm sizin güzel çalışmanız makaleniz sayesinde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2010 19:24
Teşekkürler mazlum bey son mesajınızdan sonra artık yazmamın vakti gelmişti dedim.Tebessüm GÜVEN2010-06-22 19:24:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ashizaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/11/2008
İl: Bursa
Mesaj: 182
ashizaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2010 19:37
[QUOTE=GÜVEN]
20-Neden bilmiyorum ama mangrow köklerini çok seviyorlar ve bunlar yaşamlarında büyük bir etkiye sahipler. Bu nedenle bu kökleri yanlarından eksik etmeyin.
[/QUOTE]


Bazı türler odun lifi de tüketirler Güven Bey. Kökleri sevmeleri bundandır.
ashiza2010-06-22 21:21:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELPRESACANARİOÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3290
ELPRESACANARİOÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2010 19:51
[QUOTE=GÜVEN]
8- Benim en sevmediğim yem sera spirulina tablettir.Höyt Bedava verseniz almam.
[/QUOTE]
 
Öncelikle çok faydalı bir yazı olmuş. Yalnız sera spirulina tableti niye sevmiyorsunuz? Ben de balıklarım için almayı planlıyordum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2010 20:23
[QUOTE=ELPRESACANARİO][QUOTE=GÜVEN]
8- Benim en sevmediğim yem sera spirulina tablettir.Höyt Bedava verseniz almam.
[/QUOTE]
 
Öncelikle çok faydalı bir yazı olmuş. Yalnız sera spirulina tableti niye sevmiyorsunuz? Ben de balıklarım için almayı planlıyordum.
[/QUOTE]

Markası sizi aldatmasın. Spirulina oranı çok düşük. Ayrıca üretim artıklarını kullanıyorlarmış. Suyu kirletmekten fazla bir şey yapmıyor. Balıklarımız özelliklede L serisi vatozlarımız çok daha iyisini hakediyor.
Tropikal Süper Spirutabin B kullanın farkı görünGöz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2010 20:56
Bir de panaqueler gibi wood-eater(kütük yiyen)türler hakkında ufak birkaç not düşülse iyi olur görüşündeyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GerryMami55Çevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 74
GerryMami55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 13:05
 Süper bir makale olmuş. Genelde L serisi vatozları çoğu akvarist bilmez. Sizin katkılarınızla çoğu kişi öğrenmiş oldu. Sizden sump'la ilgili bir makale bekliyoruz.
 
  Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 13:48
[QUOTE=unotim123]Bir de panaqueler gibi wood-eater(kütük yiyen)türler hakkında ufak birkaç not düşülse iyi olur görüşündeyim.[/QUOTE]

Valla onurcum burdaki bilgilerim teoride değil pratikteki bilgilerime dayanıyor. Panaqueler beslediğim türler arasında olmadığı için onlar hakkında teorik bilgiye sahibim.Utangaç Elimden geldiğince bildiklerimi eklerim. Ama sen de bildiklerini esirgemezsen sevinirim.Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquamaniaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1533
aquamaniaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 13:49
Tebrikler Güven Abi çok güzel ve eğitici bir makale olmuş.Önceden de söyledim yine söylüyorum.L serilerini ülkemize yaymakta şuan sen birinci sıradasın.İnşallah sen ve sen gibiler sayesinde böyle güzel ve nadir balıkları da ülkemize layığıyla kazandırırız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 13:51
[QUOTE=ashiza] [QUOTE=GÜVEN]
20-Neden bilmiyorum ama mangrow köklerini çok seviyorlar ve bunlar yaşamlarında büyük bir etkiye sahipler. Bu nedenle bu kökleri yanlarından eksik etmeyin.
[/QUOTE]


Bazı türler odun lifi de tüketirler Güven Bey. Kökleri sevmeleri bundandır.
[/QUOTE]

panaqueler gibi odun yiyen türler haricinde diğer tüm vatoz türleri de bu kökleri seviyor.Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 15:39
Paylaşımın için teşekkürler kardeşim;
Bendede 3 vatoz var 2komondo biri 5cm diğeri 20 cm 1yıla yakındır bende aldığımda 3cm kadardı,    15 cm leopar rengli,cinsiyetlerini nasıl anlarız?
cihangir2010-06-23 15:40:21

Teşekkür Edenler: [T]10293,Hıcın[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alpgeminiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/05/2009
İl: Izmir
Mesaj: 400
alpgeminiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 16:08
Benim gibi yeni yeni vatoz beslemeye başlıyanlar için gerçekten çok harika bir yazı olmuş. Elinize, gözünüze sağlık.

[QUOTE=GÜVEN] [QUOTE=ELPRESACANARİO][QUOTE=GÜVEN]
8- Benim en sevmediğim yem sera spirulina tablettir.Höyt Bedava verseniz almam.
[/QUOTE]
 
Öncelikle çok faydalı bir yazı olmuş. Yalnız sera spirulina tableti niye sevmiyorsunuz? Ben de balıklarım için almayı planlıyordum.
[/QUOTE]

Markası sizi aldatmasın. Spirulina oranı çok düşük. Ayrıca üretim artıklarını kullanıyorlarmış. Suyu kirletmekten fazla bir şey yapmıyor. Balıklarımız özelliklede L serisi vatozlarımız çok daha iyisini hakediyor.
Tropikal Süper Spirutabin B kullanın farkı görünGöz%20Kirpma
[/QUOTE]

Size katılıyorum. Açıkçası ben artık Seranın hiç bir ürününü kullanmıyorum. Sanırım eskiden sadece sera vardı ve o tutuluyordu. Ama artık sera dan çok daha kaliteli ve rekabetçi, bir sürü güzel firma ve ürünler var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nadirgoktanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 966
nadirgoktanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 17:38
Güven abicim teşekkürler bilgilerini bizimle paylaştığın için.Yem konusunda  bende sana katılıyorum.Evde 17 çeşit yem olmasına ve sera spriluna tablette olmasına rağmen verdiğim en az yem odur diyebilirim. çünkü suya yeşil yeşil karıştığı gözle çok açık görülüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir