Lepistesleri Doğaya Salmak


erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1084
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2020 22:03
Lepistes'lerin akrabası Gambusya'ların bir diğer adı Sivrisinek balığıdır. Çünkü bu balık, sulak alanlara salınarak sivrisinek larvalarını tüketmeleri sağlanır. Sivrisinek ile mücadelede uygulanan bir yöntemdir. Türkiye'de birçok suda Gambusya bulunabilir, sebebi budur.

Aynı şekilde, vahşi form Lepistes'lere de birçok suda rastlanabilmektedir. Muhtemelen Gambusya ile aynı amaçla vahşi Lepistes'ler de bazı sulara salınmış durumdadır. Vahşi form Lepistes'lerin erkeklerinin kuyruğu renksiz olur, sadece bedenlerinde renkler ve noktalar vardır. Bazı sularda bulunan renkli balıkların Endlers'ten ziyade vahşi form Lepistes olma ihtimali yüksektir. Vahşi form Lepistes'ler birkaç batın üretilmiş balık kolonisinde bir süre sonra çıkmaya başlıyor. Bazı bireyler varyete özelliklerini kaybedip, vahşi formda dünyaya geliyor. Doğaya salındıklarında, bu vahşi form bireylerin hayatta kalıp bir koloni oluşturma ihtimali vardır. Türkiye'nin Güney Batı bölgelerinde Lepistes'lerin, doğal sularda hayatta kalması oldukça mümkün görünüyor. Marmara ve Karadeniz'in bazı bölümlerinde daha ufak bir ihtimalle de olsa, kışı geçirip bir koloni oluşturma ihtimallerini mümkün görüyorum.

Yine de, yabancı türlerin doğaya salınması yanlış bir iştir. Ve sanırım bu bir suçtur. Hukuki boyutunu tam bilmediğim için kesin konuşamıyorum ama, yabancı bir türü doğaya saldığınızda, yakalanırsanız büyük ihtimalle ceza yersiniz.

+1: [T]125030,lemur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4259
GhostKoiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ekim 2020 22:25
Salınır-salınmaz, etiktir-değildir, istilacıdır-ekosisteme zararlıdır tartışması ayrı bir konu. Her ülkede bu tür girişimleri kısıtlayan yasalar olduğu gibi, etkinliği sınırlı olsa da ülkemizde de var. Muhtemelen kabahatler kanununa göre bir para cezası olması gerek. Salarken ihbar üzerine yakalanıp kolluk kuvvetleri tarafından yaptırıma uğrayabilirsiniz.

Bazıları bu balıkları daha acımasız yollarla imha ediyorlar. Gambusia'ların etçil akvaryum balıkları için açıktan açığa canlı yem olarak satışı mevcut. Lepistesleri, hatta japonları da bu amaçla kullananlar mevcut. Ben o yüzden tanımadığım kimselere çok miktarda ücretsiz ya da ucuz lepistes vermedim vermiyorum.

Zaten gambusia'lar 1950' lerden beri devlet eliyle her yere salındığından ve hala bir çok yere yayılmaya devam ettiğinden istila riskinden söz etmek için çok geç ve anlamsız. Lepisteslerin handikapı Türkiye şartlarında kış aylarını dışarıda geçirmekte zorlanmalarıdır. Antalya'da 110 cm'lik havuzumda 8-10 derece altında dayanamıyorlar. Dereler ve sığ su birikintileri hayatta kalmaları için uygun değildir. Sıcak su kaynağına yakın ya da kapalı sera tipi havuzlarda ya da derin göl ve göletlerde kışın yaşayabileceklerini düşünüyorum. Kış sonunda çevredeki derin baraj göllerinden birinde binlerce gambusia gördüm.

Beğenenler: [T]214205,Aqua Discovery[/T][T]23624,erkanmazici[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sharkemreÇevrim Dışı

Kayıt: 30/04/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 129
sharkemreÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2020 13:34
[QUOTE=Yorum yapmaz]

Hiç bir yorumda agresiflik yok. Gayet mantıklı cevaplar gelmiş.
Bir de +1 vermiş biri şu yoruma.

Ortada olmayan bir şeyi asıl yaratacaksınız asıl.
[/QUOTE]

birinci yaratmak Allah a mahsustur benim ne haddime ikincisi cevapları okuyun şimdi tek tek alıntılamak istemiyorum ama oldukça ters ve sert mesajlar.Konuyu açan arkadaş zaten iyi niyetli olarak sormuş yok bunu bilmiyormusun yok doğayı bozarsın ayrıca koskoca doğa sizin salacağınız birkaç lepisteslle bozulmaz bu işi bizde biliyoruz çok şükür.Ha şu var zaten salınacak hayvanlar özellikle güz döneminde dayanamazlar hepsi birkaç dakika içinde ölür o ayrı bir mesele.Ama sadece bu konu için değil forumda genel olarak bir ukalalık var.Geçen adam sormuş yeni başlayacağım fanusla betta olayı.Resmen hobiye başlamadan soğuttular arkadaşı.Halbuki uygun bir dille betta ların bilinenin aksine fanus ve benzeri yerlerde sağlıklı yaşamayacağı , ısıtıcının gerekli olduğu bilgisi verilebilirdi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Süper akvaristÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2020
Mesaj: 85
Süper akvaristÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2020 15:09
Burada 600 balıktan bahsediyorsunuz bu balıkları petshop a verip yeni bir akvaryum kurarsınız bence gayet mantıklı bir durum

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir