Megapixelin cok olmasi zararlimi?


Halil Y.Çevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 430
Halil Y.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2008 22:59
Merhaba
 
Üreticiler her sene bir öncekine nazaren "daha iyi" camaralar piyasaya sürüyorlar.
Tüketicide alisik oldugu prosedüre göre marifetlerini kiyasliyor veya sadece kac megapixeli var diye arastiriyor.
 
Belki 12MP Compact camara, 6MP Compact camaradan daha iyi fotograflar ceker diye düsünebilirsiniz.
Bir testlaboru (Image Engineering) bunun tersini idda ediyor.
 
 
Cogu compakt kamaralarin sensor büyüklügü (2/3" 8,8 x 6,6mm) standartdir ve bir yeni modelinde degismiyor.
Degisen ayni boyuta olan sensorün üstündeki Pixel sayisi.
Asil sorun simdi basliyor, pixel sayisi cogaldikca pixeller ufalmak zorunda (yoksa sigmaz).
Bir pixelin dogru calismasi icin (yeterince isik almasi), 3um den daha ufak olmamasi gerekiyormus.
Bu da bir Compact kamarada 6MP demektir veya bir DSLR (APS-C) camarada 37MP anlamina geliyor.
 
Bazen azi garer oluyor Saygilar
Halil Y.2008-11-20 23:00:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReallyÇevrim Dışı

[C]4,1,10135[/C] [B]3329,2[/B] [B]2829,3[/B]
Kayıt: 10/04/2006
İl: Ankara
Mesaj: 3890
ReallyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2008 09:55
Böyle güzel teknik bir konuyu paylaştığınız için teşekkürler. Yazıda bahsedilen şey aslında bilinen bir konu. Ama sanırım bu uzmanlar bu konuda optimum değerlere ulaşmışlar. Bu optimum değerlere nasıl ulaştıklarını anlatmıyorlar, teknik bir detay yok ama doğru olduğunu varsayıyorum.

Sitede bahsedilen konu terimsel adıyla "pixel density"nin (piksel yoğunluğu) resim kalitesine etkisi. Piksel yoğunluğu (piksel sayısı/sensör alanı)nı ifade ediyor. Piksel yoğunluğu arttıkça resim kalitesinin düşmesi bilinen bir şey, nedenlerinden ikisi piksel boyutunun küçülmesi dolayısıyla ışığa duyarlığının azalması ve veri iletiminde daha çok hata çıkarması. Özellikle kompakt makinalarda etkili olduğu söyleniyor. Bu aslında teorik bir sav. Ben henüz bu savı doğrulayan sonuçlarla karşılaşmadım. Yazıyı yazanlar açık ki karşılaşmışlar ve böyle bir yazı kaleme almışlar. Yalnız bunu "IQ per pixel" (piksel başına düşen resim kalitesi) ile karıştırmamak lazım. Biliriz ki aynı boyutta sensöre sahip farklı MP lerde iki makinada max. MP lerinde foto çektiğimiz zaman %100 izlemede düşük MP makinanın çektiği düşük MP foto daha keskin ve kaliteli görünür. Buna karşılık yüksek MP makina daha yumuşak ve noise lu bir sonuç çıkarmasına rağmen düşük MP fotoya göre ek detaylar gösterir. Zaten yüksek MP'in getirdiği tek şey bu ekstra detaydır. Yazıda nalatılanla karıştırılmaması gereken şey bu %100 fotolar arasındaki resim kalitesi farkıdır. Çünkü bu iki fotoyu daha küçük eşit bir boyuta küçülttüğümüz zaman resim kalitesi neredeyse eşitlenir. Yazıda anlatılan şey ise aynı boyutta sensöre sahip iki makina arasındaki MP farkı arttıkça fotolar aynı boyuta indirildiğinde aradaki çok küçük kalite farkının gittikçe artmasıdır. Yani aynı sensör boyutunda, aynı donanıma sahip fakat biri 6MP diğeri 12MP iki kompakt makina olsun. 12 MP ile çekilen foto 6MP e küçültüldüğünde 6MP deki resim kalitesini yakalayamaz.

Aslında bu 6MP değeri aşağıdaki tabloda da belirtildiği gibi 2/3" sensör için önerilen çözünürlük. Tabloya göre her sensör boyutunun farklı bir optimum çözünürlük değeri var. Kompakt makina sahiplerinin ilgilendirmesi gereken boyutlar 1/2.5" ve 1/1.8". Çünkü kompakt makinaların yaklaşık %90 ında bu boyutlarda sensörler var. Dolayısıyla çoğu kompakt makinanın optimum çözünürlüğü 2.7MP ile 4MP arasında. Bu veriler ışığında en iyisi düşük piksel yoğunluğu olan bir kompakt seçmek. Çünkü yazıda anlatıldığı gibi yüksek çözünürlük kompakt makinalara yaramıyor.

Sensor size

Number of pixels

[Megapixels]

Sensor size

Number of pixels

[Megapixels]

35 mm

96 MP

2/3″

6 MP

APS-C

37 MP

1/1,8″”

4 MP

4/3″

27 MP

1/2,5″”

2,7 MP

Number of pixels calculated for a 3µm pixel size


Really2008-11-21 10:00:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

su_nihaventÇevrim Dışı

Kayıt: 17/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 14
su_nihaventÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Kasım 2008 12:46
Güzel bir konu ve bilgi veren arkadaşlar yüreğinize sağlık. küçük bir dip not söylemek gerekirse fotoğrafları çok büyük bastırmayacaksak mp farkları fotoğraf küçükse göze batmaz hatta gözle görmek oldukça zor bir hal alır. Çekim yaparken büyük formatta çekmeyip kullacağımız büyüklükte çekersek küçültürken karşılacağımız kayıplarıda engellemiş oluruz içinde balık olan karelerde görüşmek üzere.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir