ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
adastore
Kullanıcı Grubu:
Kurumsal Üye
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
46
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
04 Eylül 2017 17:26
Son Ziyaret:
22 Kasım 2019 14:38
Toplam Mesaj:
13 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Efe Kulpedin
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Izmir
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/221020171631031.jpg[/IMG] Türkiye'nin en büyük ADA bayisi. [URL]www.adastore.com.tr[/URL]

SON 9 MESAJI

Bitki Demetlerinin Güzelliğinde Uzmanlaşın
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/180620192016251.jpg[/IMG]

Gövdeli bitkilerin kullanım alanları ve bakımını anlatan yeni kataloğumuz.

SADECE BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR.

KESİNLİKLE ÜRÜN REKLAMI İÇERMEZ!

[url]http://www.adastore.com.tr/bitki-demetlerinin-guzelliginde-uzmanlasin[/url]
Doğa Akvaryumu Soru-cevap
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/151120180928591.jpg[/IMG]

Doğa Akvaryumu ve diğer tasarım tarzları arasındaki farklar nelerdir?

Akvaryum ekosistemi nedir?

Doğayı yansıtmak için Doğa Akvaryumu'nda hangi tasarım türleri uygulanabilir?

Tasarım yapmak için hangi akvaryum boyutu uygun olur?
---------------------------------------------------------------------------------

Bitkili akvaryumlara dair bu gibi sorularınız varsa, cevaplarını bu katalogda bulabilirsiniz.

[URL]http://www.adastore.com.tr/doga-akvaryumu-soru-cevap[/URL]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/151120180928101.jpg[/IMG][EDIT]adastore,2018-11-15 09:32:57[/EDIT]
Takashi Amano Makaleleri
[IMG]http://www.adastore.com.tr/Data/Blog/8.jpg?1508744945001[/IMG]

[B]Doğa Akvaryumu’nda Su Kalitesini Korumak[/B]


Fotoğraf: Takashi Amano

Yazar: Takashi Amano


Dünyaca tanınmış sucul bitkilerin üstadı, Doğa Akvaryumu’ndaki su kalitesini ele alacak ve değerlerinizi standartta nasıl tutacağınızı önerecek.


Bir kere Doğa Akvaryumu tasarımı yaratıldığında, ve su bitkileri düzgün şekilde büyürlerken, hala daha bu tasarımın çekiciliğini daimi tutmak için yapılacak işler vardır. Bir Doğa Akvaryumu su bitkileri ve balıklar gibi yaşayan şeyler için tasarlanmıştır, ve yaşayan canlıları sağlıklı tutmak güzel bir tasarım yaratmak ile yakın alakalıdır. Akvaryumda, ilk olarak yaşayan organizmaların sağlıklı olması için iyi bir ortam geliştirmeliyiz. Biz insanlar için hava ne ise akvaryumu dolduran su da aynıdır; akvaryumun en temel parçasıdır. Bu yazıda, su değişimleri ile alakalı meseleleri ve sualtı bitki tasarımındaki su kalitesini konuşacağız.


[B]Musluk Suyu[/B]

Bir çoğumuz akvaryum için musluk suyu kullanırız, ve bu musluk suyunun kalitesi ülkeye ve bölgeye göre çeşitlilik gösterir. Benim yaşadığım yer olan Japonya’daki musluk suyu ısısı ve artık klor haricinde bir probleme sebep olmaksızın akvaryum için kullanılacak kalitededir. Hem sıcak hem soğuk su aynı musluktan geldiği için, suyun ısısını yaklaşık 25ºC (77ºF)a basitçe ayarlayabiliyor, akvaryumu dolduruyor ve bir araçla artık kloru temizleyebiliyorum.

Suyu değiştirirken suyun ısısını takip etmelisiniz. Eğer çok soğuk bir su kullanırsanız, yaz vaktinde bile filtrede bulunan mikroorganizmalara zarar verir ve bazen suyun aniden bulutlanmasına sebep olursunuz. Diğer bir yandan, su ısısı kışın çok düşük olduğunda ve su ısıtıcısı ile ısıtıldığında, böyle bir su ile büyük miktarda su değişimini tek seferde yapmamalıyız. Yaz vaktinde, musluk suyu ısısı daha yüksek olduğu zaman tankın yarısındaki suyu bir seferde değiştirmek sorun olmayacaktır. Lakin, kış zamanı güvenli olması için tanktaki suyun dörtte birini tek seferde değiştirmeyi öneriyorum. Diğer mevsimlerde ortalama olarak suyun yaklaşık üçte birini haftalık olarak değiştiriyorum.



[B]Su Değişimleri[/B]

Doğa Akvaryumu’nda sabit su kalitesini korumak için su değişimleri düzenli olarak gerçekleştirilir. Uzun süredir değiştirilmemiş, eski suda, bulaşıcı etkenler ve patojenik mikroplar çoğalmaya meyillidir ve balık ile sualtı bitkileri kolaylıkla hastalanmaya meyillidir. Su değişimi tanktaki suyu yeniler ve balıklar ile sualtı sağlığını korumaya yardımcı olur.

Uzun soluklu su değişimi yapılmamış bir süreç sonrasında büyük miktarda su değişimi yapılmasındansa; düzenli biçimde az miktarda su değişimi yapılması, su kalitesindeki değişimin de az olmasına neden olur. “pH”da ki ve su sertliğindeki büyük dalgalanma, balıkları ve sualtı bitkilerini kötü yönde etkiler. Balıkların vücut yüzeyini rahatsız edebilir ve Cryptocoryne’in yapraklarının erimesine sebep olabilir.

Su değişiminin bir diğer amacı da fazla Nitrojeni (N), Fosforu (P) ve bu fazlalığın kaynağı olan organik maddeyi temizleyip alglerin üremesini engellemektir. Yeni kurulmuş bir akvaryumda, dış filtrede bulunan mikroorganizma sayısı düşüktür ve su kalitesi istikrarsızdır, dolayısıyla sık su değişimi yapılması gerekir. Filtre malzemesi yeni ise, su kalitesinin sabitlenmesi üç ya da dört haftayı alır. Bu süreç boyunca, ben suyu iki - üç günde bir değiştiririm. Yine de, zaman içerisinde su kalitesi sabitlenir ve su bitkileri akvaryumda iyi yetişir. Sonrasında böyle büyük miktarda sık su değişimlerine gerek olmayacaktır.

Bu elbette ki, benim temel su değişim metodumu örnek gösterdiğim genel fikir verecek bir rehberdir. Eğer sizin yerel musluk suyunuzla bir problem varsa, ya da su kalitesinin değişimine karşı hassas olan balık ve su bitkisi yetiştiriyorsanız, su değişimleri için farklı teknikler kullanmalısınız.

Su kalitesiyle ilgili olası sorunları düşününce ilk aklıma gelen suyun sertliğinin yüksek olmasıdır. Bu problem ters ozmos (RO) filtresi aracılığıyla filtrelenmiş suyu kullanarak çözülebilir. Yine de, bu su sıvı gübre ile desteklenmelidir çünkü çoğu su bitkileri, RO suyunun içermediği, yeterli miktarda minerale ihtiyaç duyar.

Ayrıca, artık klora ek olarak, musluk suyu solungaç zarını ya da vücut yüzeyini kötü yönde etkileyebilecek metal iyonlar içerir. Yeni gelmiş ya da su kalitesindeki değişikliğe hassas olan balıklar içeren akvaryumdaki suyu değiştirirken, metal iyonların zehirli etkisini gideren ve suyu balıklar için daha yumuşak yapan bir su düzenleyicisi koyuyorum.


[B]Değişime Karşı Hassas Bitkiler[/B]

Doğa Akvaryumu’nda ki su değişikliği esnasında en çok dikkat gerektiren tank, çoğunlukla Cryptocoryne ile bitkilendirilmiş akvaryumdur. Doğa Akvaryumu tasarımlarında kullanılmış çoğu sualtı bitkilerinin arasında Cryptocoryne su kalitesindeki değişime en hassas bitkidir. Büyük miktarda su değişimi ile su kalitesi de yüksek oranda değişiyorsa, bitkinin yapraklarında küçük delikler açılacaktır ya da bir gecede aniden yaprakları eriyecektir. Birkere su kalitesi sabitlendiği zaman, bu bitki su altında yeni yapraklarını çıkaracaktır. Lakin, Cryptocoryne genellikle yavaş büyür, ve dolayısıyla çekici su altı yapraklarını çıkarması uzun zaman alır.

Bu durumdan kaçınmak için, ADA merkezindeki Doğa Akvaryumu Galerisinde onlar için özel bir su değişim metodu kullanıyorum. Çok fazla gövdeli bitkinin ve diğer su bitkilerinin yoğun şekilde büyüdüğü (180cm ya da daha büyük) bir akvaryumdaki suyu kullanıyorum. Bu büyük akvaryumun bakımı, musluk suyu kullanılarak düzenli su değişimleri ile rutin şekilde yapılıyor. Suyun hacmi ne kadar büyükse, su kalitesi o kadar sabittir ve su, temiz olmaya daha yatkındır. Ek olarak, su bitkilerinin yoğun şekilde yetiştirildiği ve balıkların büyütüldüğü bir akvaryumda, doğal organik elementler suda yeterli derecede çözünür ve hassas Cryptocoryne bitkisine, suyu yumuşak ve daha az rahatsız edici kılar.

Her evde bu metodu uygulamak kolay olmadığı için, Cryptoncoryne ile bitkilendirilmiş tanklar için size önerim; hem klor temizleyicisi hem de metal-iyon zehri temizleyicisi içeren, yukarıda bahsi geçen su düzenleyicileri ile düzenlenmiş bir kova suyla küçük su değişimleri yapmanızdır. Özellikle Cryptocoryne akvaryumu konusunda, düzenli az miktar su değişimleri önerilir, çünkü hiç su değişimi yapılmamış uzun bir süreçten sonra ani su değişimi, su kalitesini sert bir biçimde değiştirir ve narin yaprakların erimesine neden olur.


Takashi Amano, Maintaining Water Quality in the Nature Aquarium, Tropical Fish Hobbyist Magazine, Mart 2007[EDIT]adastore,2017-10-31 13:25:41[/EDIT]
Aqua Design Amano - Adastore
Akvaryum severlerin dikkatine,

Tüm para birimleri TL olarak değişmiş ve sabitlenmiştir.

ADASTORE
Doğa Akvaryumu Notları
[B]Doğa Akvaryumu Notları #2 Power Sand'in Etkili Kullanımı[/B]

Doğa Akvaryumu’nda, Power Sand Aqua Soil katmanın altına eklenir. Bitkiler için besin kaynağı olmanın yanı sıra belirli görevleri vardır. Sucul bitkiler sadece Amazonia’dan oluşmuş substratta büyüyebilirler; fakat Power Sand kullanımı ile akvaryumun uzun süre bakılmasına daha uygun substrat ortamı yaratılmış olur. Doğru uygulama ile Power Sand etkilerini en üst düzeye çıkarırsınız.

[B]Substrat için PowerSand’in Görevleri[/B]

Powersand, hem bakteriler tarafından ayrıştırılarak sucul bitkilerin emebildiği forma getirilen, yavaş salınan organik maddeler; hem de sucul bitkiler tarafından doğrudan emilen, hızlı salınan besinleri içerir. Bu içerik, sucul bitkilere etkili şekilde besin sağlar. Akvaryum kurulduktan sonra hızlı salınan inorganik besinler etkilerini çabucak gösterirken; yavaş salınan organik besinler, bakteriler substratta yeteri kadar ürediğinde etkisini göstermeye başlar ve bu da biraz zaman alır. Bu farklı tipte besinler elde edildiğinde; Power Sand akvaryuma uzun süre boyunca besin takviye eder. Bir nedenden dolayı Power Sand’de, eşit olmayan yüzeye sahip gözenekli volkanik taşlar kullanılmıştır. Organik besinler, bu volkanik taşların üzerindeki çöküntülere girerler ve bakteriler bu besinler ile beslenirler. Bu durum, bakterileri taşların üzerinde hızla geliştirir; bu da bitkilerin köklerine besin maddelerinin rahatça tedarik edilmesine ve sualtı bitkilerinin sağlıklı büyümesine katkıda bulunur. Power Sand’in içerdiği organik besinler, bitkiler için gübre görevi görürken; bakteriler için de besin görevi görür. Substrat katmanında bakteriler ürediğinde; balık atıkları ve yenmeyen yemler bu bakteriler tarafından ayrıştırılır ve substrat ortamının sağlamlığı uzun süre korunur. Bu, doğal ekosistemdeki ayrıştırıcılarla aynı işlevi görür. Power Sand, doğal bir ekosistem yaratmak için elzemdir.

[B]Boyut seçimi – Power Sand S, M ya da L[/B]

Power Sand taneleri üç farklı boydadır; S,M ve L… Bu, Power Sand’in diğer görevi ile ilişkilidir; substratın sertleşmesini önlemek… Substrat, her zaman aşağıya doğru hidrolik basınca maruz kalır. Akvaryum uzun süre bakıldığında; toprağın malzemeleri sıkışır ve tanecikler arası boşluk iyice azalır. Bu etki; özellikle substratın alt tarafında belirginleşir ve sertleşme kademeli olarak gerçekleşir. Sertleşmiş substrat; sucul bitkilerin köklerinin sağlıksız gelişimi ve su geçirgenliğinin azalmasından kaynaklanan, zayıf substrat ortamı gibi problemlere yol açar. Power Sand’in temel malzemesi olan gözenekli volkanik taşlar, düzensiz ve çarpık yüzeye sahip olduğundan tanecikler arası boşluklar güvenceye alınır; bu da bitkilerin köklerinin içerisine girmesine ve orada büyümesine olanak sağlar. Bu şekli ile; su geçirgenliğini iyi şekilde muhafaza etmeye ve substratı iyi durumda tutmaya yardımcı olur. Power Sand’in kullanımı; uzun süre bakılacak bitkili akvaryumları yaratmak için faydalıdır. Substrata uygulanan gerçek hidrolik basınç, akvaryum derinliğine bağlıdır. Bu yüzden Power Sand’in üç farklı ölçüsü vardır. S: 40cm. derinliğe kadar, M: 40-60cm. derinlik arası, L: 60cm.’den fazla derinlikteki akvaryumlar içindir.

[B]Power Sand’in Etkili Kullanımı[/B]

Sualtı bitkileri, Doğa Akvaryumu substratı için sadece Aqua Soil Amazonia kullanılması ile kısa süre içerisinde büyüyebilirler. Buna rağmen; Power Sand ve Amazonia’nın birlikte kullanımı uzun vadede daha iyi sonuç verir, daha iyi substrat koşulları yaratır, sualtı bitkilerinin sağlıklı büyümeleri için fayda sağlar. Substratın kurulumu sırasında; ilk önce Power Sand’i yayın, daha sonra Amazonia’yı üzerine ekleyin. Taban katkıları bu aşamada eklenirse; Power Sand’in daha iyi etkileri beklenebilir. Bacter 100; substratın içerisindeki bakterilerin büyümesini destekleyen, uyku halindeki faydalı bakteriler bakımından zengindir. Clear Super, yararlı bakterilerin büyümesini destekleyen organik asit ile karıştırılmış aktif karbon tozudur. Tourmaline BC, bambu kömürü tozu ile turmalin(mineral) tozunun karışımıdır. Bu; substrata mineral sağlarken, yararlı bakterilerin de daha aktif olmasını sağlar. Bu katkılar akvaryum tabanının en altına serpiştirilmelidir ki; Power Sand ile temas etsinler…

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/271020171120051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/271020171120071.jpg[/IMG]

Çeşitli taban katkılarını eşit olarak tabana serpiştirin. Sonra, Power Sand'i üzerin ekleyin.

[B]SORU 1[/B]

Sualtı bitkilerinin hangileri için Power Sand kullanılmalıdır?

[B]CEVAP 1[/B]

Power Sand; kökleri substratın derinlerine kadar büyüyen sualtı bitkileri ya da uzun süre bakılacak bitkiler için uygundur. Özellikle Power Sand kullanılması; Cryptocoryne ya da Echinodorus yetiştirmek için önerilir. Bilhassa, gerçek yaprak rengini ve şeklini göstermek için; Cryptocoryne’nin köklerini bakteri bakımından zengin substrata yayması lazımdır. Bu bitkilerin dışında; köklerinden aktif olarak besin emen ön plan bitkileri, örneğin Lilaeopsis, Glossostigma Elatinoides ve Eleochalis Acicularis, Power Sand kullanımı ile daha hızlı büyüyebilir ve daha iyi yaprak renk ve boyutuna sahip olabilir.

Bunlar göz önüne alındığında, Doğa Akvaryumu; substratın çoğunlukla kozmetik kumdan oluştuğu veya küçük boyutlu bir tank kullanılan durumlar haricinde, Power Sand veya Power Sand Special'ı kullanır.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/271020171117491.jpg[/IMG]

Bilhassa Cryptocoryne, Power Sand İle uyumludur.

[B]SORU 2[/B]

Power Sand ve Power Sand Special arasında tercihimi nasıl yapmalıyım?

[B]CEVAP 2[/B]

Power Sand Special, Power Sand’e göre daha fazla besin içerir. Ayrıca Bacter 100 ve Clear Super de bulundurur. Besinlerin artan miktarı ile bitkilerin gelişimi daha fazla desteklenir ve besinler daha uzun süre salınır. Diğer yandan; daha fazla besinin nüfuz etmesi, akvaryumun bakımını daha da zorlaştırabilir. Power Sand Special, yeni kurulumlarda tam işleyen biyolojik filtre ile kullanılabilir. Eğer filtre, yetersiz biyolojik filtre içeren yeni malzemelerden oluşuyorsa; Power Sand Special yerine Power Sand kullanılmalıdır.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/271020171117511.jpg[/IMG]

Power Sand M

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/271020171123121.jpg[/IMG]

Powe Sand Special M

[B]SORU 3[/B]

Power Sand artık etkili değilse ne yapmam gerekir?

[B]CEVAP 3[/B]

Power Sand'de bulunan besin maddeleri arasından, organik besinler nispeten daha uzun süre dayanır; çünkü bakteriler tarafından ayrıştırmaları zaman alır. Ek olarak, organik besinler; substrata gelen balık ve karideslerin artıklarından oluşan organik bileşenler tarafından yenilenir. Bu nedenle; organik besinler açısından endişe etmeye gerek yoktur. Diğer yandan; sucul bitkiler tarafından tüketilen inorganik besinler, birkaç ay ile altı ay arasında etkilerini kaybederler. Sucul bitkilerin sağlıklı büyümeleri için, düzenli olarak inorganik besinlerin tedarik edilmesi tavsiye edilir. Substrata inorganik besinleri eklemek için; Multi Bottom ve Iron Bottom kullanılır. Multi Bottom, her tür sualtı bitkisi için uygunken; Iron Bottom, Cryptocoryne ve Echinodorus gibi daha fazla demir ihtiyacı olan bitkiler için uygundur.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/271020171117521.jpg[/IMG]

Bottom Release yardımı ile Multi Bottom, substratın derinliklerine yerleştirilir.

NATURE AQUARIUM NOTES #2 Effective Use of Power Sand
02/05/2016
[EDIT]adastore,2017-10-27 11:41:17[/EDIT]
Doğa Akvaryumu Notları
Merhabalar,

Buraya da ADA'nın resmi sitesinde yer alan, hem ürünler hem de bitkili akvaryumlar ile ilgili bilgiler içeren notları yayınlayacağım.

Çeviri hataları için şimdiden özür dilerim.

Keyifli okumalar dilerim.

[URL]www.adastore.com.tr[/URL]

[B]DOĞA AKVARYUMU NOTLARI #1[/B]

Amazonia’nın karakteristiği hakkında bilmeniz gerekenler,

Doğa Akvaryumunun esası olan Aqua Soil Serisi Toprakların içerisinde, Amazonia sualtı bitkilerinin yetişmesi ve büyümesini destekleyen en etkili olanıdır. Bu toprak ile birçok bitki sağlıklı ve çok güzel gelişirler. Diğer bir taraftan Amazonia kendine özgü bir karakteri ve kullanılması gereken belli teknikleri olan bir toprak türüdür. Amazonia hakkında, daha kaliteli ve güzel bitkli akvaryum tasarımları yapmak için gerekli bilgileri öğrenelim;

Amazonia besin bakımından zengindir,

Amazonianın eh büyük özelliği, sualtı bitkilerinin büyümesine olan etkisidir. Bu etkinin sırrı, temel malzemesi olan doğal siyah toprağın, nitrojen ve organik bileşenler bakımından zenginliğidir. Ama her siyah toprağın akvaryumda olacağı anlamına gelmez. Amazonia’da kullanılan taban toprağı nadir bulunur, göreceli olarak yapışkan siyah toprak, bitki türevleri bakımından zengin olup, diğer sıradan volkanik topraklardan büyük ölçüde farklıdır. Nitrojen içeriği, su altı bitkilerinin büyümesinde etkisi olan en önemli unsurdur. Amazonia, yüksek derecede nitrojen barındırır ve akvaryuma koyulmasından itibaren yüksek miktarda amonyum (NH4) salınımı gerçekleşir. Amonyum balık ve karidesler için zararlı değildir; ancak pH derecesinin nötr seviyeden( 7.0) yüksek olduğu ortamlarda amonyum, zararlı olan amonyağa (NH3) veya Nitrite(NO2) dönüşür. Nitratlama işlemi sırasında, nitratlamayı sağlayan bakteriler tarafından çokça zehirli olan nitratlara(NO3) dönüşür. Bu sebeple amonyum değerinin halen yükesk olduğu ilk aşamada olan akvaryumlara balık veya karides konmaması tavsiye edilir. Bir kere bitkiler tabanı kapladığında ve filtrede bulunan, nitratlama sağlayan bakteriler tam olarak işlevlerini yerine getirmeye başlamasıyla, amonyum ve nitrat akvaryumda fark edilmeyecek seviyeye iner. Balık ve karideslerin akvaryuma eklenmesi, bitkilerin ekiminden iki-üç hafta sonra yapılması tavsiye edilir.

Amazonia ve pH,

Amazonia aslen 5.0 - 6.0 pH seviyesinde bir asiditeye sahiptir ve suyu daha asidik kılar. Su değişimi yapılırken nötr pH seviyesine sahip su kullanılması akvaryumun pH derecesini gitgide nötr seviyeye yükseltir. Diğer yandan yüksek pH derecesi olan alkali su kullanmak, Amazonia’nın pH dengeleme özelliğini azaltır ve ters sonuçlar doğurabilir. Su altı bitkileri genelde pH seviyesi ve karbonat sertliği (KH) düşük sularda aktif olarak fotosentez yaparlar ve sağlıklı büyürler, bu sebeple Amanozia kullanımı ile oluşanhafif asidik su, bitki gelişimi için en uygunudur. Buna karşı pH seviyesi nötr den yüksek hafif alkali su kullanımda bitkilerin fotosentez gerçekleştirmesi yavaşlar, dolayısıyla büyüme oranları da yavaşlamaktadır. Hafif alkali su Amazonia’nın bileşeninde var olan hümik asit salınımı arttıracağından akvaryum suyu sarı veya kahverengine döşebilir. Su değiştirme işlemi sırasında, pH seviyesi 8.0 civarlarında veya karbonat sertliği yüksek olan çeşme suyu kullanılacaksa; pH ve carbonat sertliğinin düşürülmesine yardımcı olan, suyun kalitesini arttıran katkı maddesi “be Soft” kullanılması tavsiye edilir. (Adastore notu: 2017’de çıkan Soft Water)

Amazonia kullanılan akvaryumun suyunun bulanıklaşması halinde?

Amazonia hafifçe fırınlanmış toprağın, granül haline dönüştürülmüş şekli ile sunulur. Ambalajı açık bırakılmışsa ve granüller fazla kurumuş veya taşıma esnasında granülleri parçalanıp toz haline gelmişse akvaryuma su konduğunda bulanıklaşma olabilir. Bitkili bir akvaryumun suyu ilk kez su eklendiğinde bulanıklaşıyor ise, bulanık suyu tamamen boşaltınız ve temiz suyu yavaşça ekleyiniz. Eğer bulanıklaşma tam su değişiminde bitmez ise, su değişimi tekrar ediniz veya bulanık suyu boşaltırken aynı anda temiz su ekleyerek deneyiniz (bkz. soru- cevap kısmı). Filtreyi,su temizlendikten sonra çalıştırdığınıza emin olunuz. Bulanık su ile filtrenin çalışması durumunda topraktaki ince parçacıklar su da asılı kalacaktır ve bu durum toprakta bulunan organik maddeler ile beslenen bakterilerin çoğalması sebebiyle bulanıklaşma veya bu parçacıklarda bulunan fosfor salınımı sebebiyle artan yosun sayesinde suyun yeşile dönmesine sebep olacaktır. Bahsi geçen parçacıklar filtreden gelen su akışı ile topraktan ayrılır yada filtre emişinin toprağa yakın oluşu ile filtre tarafından emilir. Bu bulanıklaşma bitkilerin yeterince büyümesiyle gitgide azalacaktır. İçerisinde bitki olmayan akvaryumlarda Amazonia kullanılması bu parçacıkların suda devamlı kalmasına ve dolayısıyla bulanıklaşmasına sebep olur. Amazonia’nın tabana serilmesinden hemen sonra bitki ekimi yapılması ve bitkisiz halde filtrenin çalıştırılması tavsiye edilmez.

Besin değeri yüksek Aqua Soil Amazonia su altı bitkilerinin sağlıklı büyümesine yardımcı olur.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/221020171610371.jpg[/IMG]
Ekimden hemen sonra, Glossostigma’nın büyüme oranı.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/221020171610501.jpg[/IMG]
Ekimden 3 hafta sonra, Glossostigma’nın büyüme oranı

Soru 1:

Kova kullanarak suyunu doldurduğum akvaryumum bulanıklaştı. Bulanıklaşmayı önlemek için doldurma işlemini nasıl yapmalıyım?

Cevap :

Musluğa hortum bağlayabilirseniz, doldurma işlemini hortum yardımıyla yapmanız tavsiye edilir. Susuz akvaryuma; su dolumu yapacaksanız, hortum vasıtasıyla tasarım malzemelerinin (taş, kök vb.) üzerinden yavaşça su veriniz. Belirtilen şekilde su dolumu yapılması halinde bile Amazonia granüllerinden ayrılmış parçacıklar sebebiyle hafif bir bulanıklaşma olabilir. Bu gibi bir durumda bir yandan başka bir hortum ile tahliye ederken bir yandan aynı oranda su dolumu gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem sırasında, musluktan gelen suya sıcak su ekleyerek, suyun sıcaklığını 25*C de tutmaya özen gösteriniz. Ayrıca klor nötrleyici kullanınız (bkz. Chlor-off).
(x) Su dolum debisini tahliye ile aynı oranda tutmaya özen gösteriniz.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/221020171611021.jpg[/IMG]

1-Musluktan tanka
2-Dolum
3-Tahliye
4-Gidere

Soru 2:

İçerisinde Arı Karideslerimi beslediğim akvaryumuma Amazonia serdim ama su devamlı bulanık. Bu sorunu nasıl giderebilirim?

Cevap:

Arı Karidesleri ve Caridina Japonica gibi bazı karidesler amazonia granüllerini tırtıklayarak parçacıkların suya karışmasına sebep olur, bu davranış ile toprak parçacıkları herzaman ortaya çıkar ve su her zaman bulanık olur. Amazonia bitkili akvaryumlar için geliştirilmiş bir topraktır. Tabana, yatay gelişim sağlayan bitkilerin ekilmesi halinde eninde sonunda sorun ortadan kalkacaktır. Fakat tankınız sadece Arı Karidesi beslemek için kullanılıyorsa, biraz bulanık su için hazırlıklı olmanız gerekir.

Soru 2:

İçerisinde Arı Karideslerimi beslediğim akvaryumuma Amazonia serdim ama su devamlı bulanık. Bu sorunu nasıl giderebilirim?

Cevap:

Arı Karidesleri ve Caridina Japonica gibi bazı karidesler amazonia granüllerini tırtıklayarak parçacıkların suya karışmasına sebep olur, bu davranış ile toprak parçacıkları herzaman ortaya çıkar ve su her zaman bulanık olur. Amazonia bitkili akvaryumlar için geliştirilmiş bir topraktır. Tabana, yatay gelişim sağlayan bitkilerin ekilmesi halinde eninde sonunda sorun ortadan kalkacaktır. Fakat tankınız sadece Arı Karidesi beslemek için kullanılıyorsa, biraz bulanık su için hazırlıklı olmanız gerekir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/221020171609571.jpg[/IMG]
Akvaryumun suyu karideslerin amazonia granüllerini tırtıklaması sebebiyle bulanıklaşır. Bu sorun taban bitkilerinin tabanı tamamen kaplamasıyla ortadan kalkar.

Soru 3 :

Amazonia ile kurulmuş substrat ne kadar dayanır?

Cevap:

Amazonia taban toprağını iki veya 2 veya 3 sene kullanabilirsiniz, ancak zamanla içerisindeki besin değeri düşeceğinden,Multi Bottom ile toprağı desteklemeniz veya substrat yüzeyini kullanılmamış Amazonia ile değiştirmeniz tavsiye edilir. Eski bitkilerin yenileri ile değişiminde, yeni bitkilerin büyümesinde etkili olan besin değerini sağlayabilmek amacıyla, bitkiler söküldükten sonra eski Amazonia katmanını elden geldiğince boşaltmanız ve yerine yeni Amazonia katmanını sermeniz önerilir. Granüllerin ufalanması ve substratın geçirgenliğinin azalması durumunda mavi-yeşil alg oluşumu gerçekleşebilir. Bu durumda tabanı yeniden yapmanız gerekmektedir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/221020171609561.jpg[/IMG]

Ufalanmış granüllü yaşlı taban kaplamasında görülen mavi-yeşil yosun toprak değişiminin habercisidir.

01/08/2016

[URL]http://www.adana.co.jp/en/aquajournal/archives/371[/URL][EDIT]adastore,2017-10-22 16:34:21[/EDIT]
Takashi Amano Makaleleri
Merhabalar,

Bu konuya Takashi Amano'nun Doğa Akvaryumu ile ilgili yazdığı makaleleri ekleyeceğim.

Çeviri hataları için şimdiden özür dilerim.

Keyifli okumalar dilerim.

[URL]www.adastore.com.tr[/URL]



[B]DOĞA AKVARYMU'NDA FİLTRELEME[/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/221020171600251.jpg[/IMG]

[B]Fotoğraf: Takashi Amano
Yazar: Takashi Amano[/B]

Bitkili akvaryumların gurusu Takashi Amano; Doğa Akvaryumu‘nda, filtre hacmi, filtre malzemesi ve su akışı ile ilgili bazı düşüncelerini aşağıdaki makalede aktarmıştır.

‘‘Akvaryumda balık besleyebilmek için gereken zorunlu donanım filtredir. Kısa süreliğine filtresiz idare edilebilmesine rağmen; uzun süre makul sayıda balığa sağlıklı bakılabilmesi için suyu bir çeşit filtre ile temizlenmesi gerekir. Bitkili akvaryum tasarımlarında büyük sorun, alg oluşumudur; bu durum ancak filtre çalıştırılması ile önlenebilir. Filtrenin kapasitesi yeterli ise ve sağlıklı filtre bakterileri yerleşmiş ise algler çok ortaya çıkmaz. Bu makalede Doğa Akvaryumu‘nda filtre seçimini ve bakımını irdeleyeceğim.

Birçok çeşit filtre vardır; ama Doğa Akvaryumu‘nda genellikle dış filtre kullanılır. Dış filtrenin faydası; akvaryum içerisinde emiş ve basış borusundan başka teçhizata gerek duyulmamasıdır. Böylelikle sualtı bitkilerinin, kaya ve köklerin yerleşiminde kısıtlamalar olmaz. Tepe filtrelerinin aksine dış filtre, ışığı engellemez.

Su, filtre malzemelerinin içinden etkili olarak geçer ve kapalı sistem olduğundan pek fazla CO2 kaybı yaşanmaz; bu nedenle filtreleme kapasitesi yüksektir. Sualtı bitkilerinin fotosentez yapabilmesi için akvaryum tasarımına çoğunlukla CO2 eklenir; ama CO2 suda kolayca çözündüğü gibi, kolayca sudan da havaya karışır. CO2’nin doğal yollarla su yüzeyinden uçmasına engel olamamamıza rağmen; başka yerlerden CO2 sızmasını en aza indirgeyebiliriz.

[B]Filtre Hacmi ve Su Akışı[/B]

Dış filtre seçiminde; filtre kutusunun hacmi ve filtre pompasının su akışı göz önünde bulundurulmalıdır. Daha büyük kutu, daha fazla filtre malzemesi tutacağından; filtreleme kapasitesi de daha fazla olacaktır. Pompanın akış hızı; suyun, filtre kutusunun içerisinde 1birim zamanda ne kadar dolaşacağını gösterir. Suyun daha sık dolaşması, daha temiz suyun olmasını sağlayacaktır. Ama suyun daha sık dolaşırken; daha hızlı akacağını da aklımızda bulundurmamız gerekir. Doğa Akvaryumu tertibatında kullandığım kılavuzu burada bulabilirsiniz: Akış hızı 6 (1/2 gallon)lt/dk 60-180 (15-45 gallon)litre akvaryumlar, 20(5 gallon) lt/dk 180-300litre (45-75 gallon) akvaryumlar ve 30 lt/dk (8 gallon) 300-600 litre (75-150 gallon) akvaryumlar… (İngiliz ölçüleri yaklaşık olarak hesaplanmıştır).

Akış hızı çok güçlüyse; sualtı bitkilerinin köklerinden çıkmasına veya sallanmalarına neden olur. Bu da aklımızdaki tasarımın oluşmasını zorlaştırır. Diğer taraftan; uygun su akışı sualtı bitkilerinin sağlıklı büyümesini teşvik eder. Uygun su akışı; sualtı bitkilerin yapraklarının etrafına CO2 ve besinleri getirip, etkili şekilde alınmasını sağlar. CO2 ve besin molekülleri şaşırtıcı derecede yavaşlıkta suya yayılır. Eğer suda akıntı yoksa; bu maddeler yaprakların etrafında sınırlı olarak bulunma eğilimi gösterirler.

Ayrıca akıntı, yaprakların yüzeyinde toplanan organik atıkları da temizler. Yaprakların yüzeyinde toplanan kir alg oluşumunu teşvik eder veya hastalıkları tetikler. Suda sürüklenen kirler, eninde sonunda filtrenin emiş borusundan çekilir ve filtre tarafından ortadan kaldırılır. Filtre malzemesi böyle bir kiri ortadan kaldırır ve filtre bakterisi yardımı ile ayrıştırır.

[B]Filtre Malzemesi[/B]

Benim Doğa Akvaryumları‘nda tercih ettiğim ana filtre malzemeleri; gözenekli, pürüzlü yüzeyi olan süngertaşı ve aktif karbondur. Filtreye emilen kirler, filtre malzemesinin pürüzlü yüzeyi tarafından hapsedilir ve sudan temizlenir. Sudaki çözünmüş kirler, aktif karbon tarafından emilir ve yok edilir. Hapsolmuş kirler; filtre içerisindeki bakteri ve Protozoa gibi mikropları çoğalmaları için besler ve destekler, böylece biriken kirlerin parçalanması sağlanır.

Buna rağmen; eğer çürüyen bitki maddelerinden çok fazla çözünmüş kir, organik madde ve selüloz filtre içinde birikirse, akış azalır ve filtreleme kapasitesinde de düşüş olur. Bu da, halk arasında da bilinen kirli filtre durumunu yaratır. Bu olduğunda, algler hızlı şekilde büyümeye başlar ve suyun berraklığında da azalma olur.

Bunu önlemek için; filtre malzemesinin temizlenmesi gerekir. Filtre bakterilerine vereceğiniz zararı en aza indirgemek için; bir kovayı akvaryum suyu ile doldurun ve filtre malzemesinin üzerindeki kiri temizlemek için, kovanın içine batırın. Aktif karbonu da aynı zamanda değiştirmelisiniz. Her ne kadar akvaryumun durumuna göre değişse de; filtre malzemesinin bakımının üç ile altı ay arasında bir yapılması genel kuraldır. Eğer çok fazla balık bakılıyorsa, çok fazla yem veriliyorsa veya bir Cryptocoryne’nin yaprakları akvaryumun içinde aniden erirse; filtre malzemesi çabucak kirlenir. Böyle bir akvaryumun filtre malzemesi sıkça kontrol edilmelidir.

Her ne kadar aktif karbonun emilim kabiliyeti iki hafta civarı sürse de; bu noktadan sonra da onu yararlı şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz, bu süreden sonra filtre bakterisi gözenekli yüzeyde yaşamaya başlar. Buna rağmen; eğer filtre malzemesi temizlenirse, filtreleme kapasitesi de geçici olarak düşer. Oluşan bu kaybı telafi etmek için, aktif karbonu malzeme temizliğinden sonra değiştiririz.

[B]Emiş ve Basış[/B]

Son olarak; akvaryum bitki yerleşiminde emiş ve basış borularının yerleşiminin üzerinde biraz düşünülmesi gerekir. Eğer; çok görünen yerlere veya su akış yönü göz önünde bulundurulmadan yerleştirilirlerse, çok değerli bir tasarımı bozabilirler. Ben Doğa Akvaryumu‘nda dış filtreler için şeffaf camdan emiş ve basış boruları kullanıyorum. Bunlar; uygun su akımını sağlarken, sualtı bitki yerleşiminde de dikkat çekmezler.

Basış borusu, ön alanda kısa boylu bitkilerin civarına yerleştirilir ki; böylelikle basış borusundan çıkan güçlü su akımı bütün akvaryumda dolaşabilir. Sonra su; arkada bitki yetiştirmeyi kolaylaştıracak şekilde, karşı taraftaki cam yüzeye çarpar ve zayıflamış su akımı arka alana doğru döner. Eğer su akımı kesintiye uğrarsa; kir toplanma eğilimi gösterir ve bunun yaşandığı alanlarda can sıkıcı algler barınmaya başlar, su akımını gözünüzde canlandırmaya çalışmalısınız ve su akımının kesintiye uğramaması için boruların yerleşimine dikkatlice karar vermelisiniz.‘‘

Takashi Amano, "Filtration in the Nature Aquarium", Tropical Fish Hobbyist Magazine, Ocak 2007

[B]DOĞA AKVARYUMU'NDA IŞIK VE CO2'Yİ DENGELEMEK[/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/231020171334131.jpg[/IMG]
Fotoğraf: Takashi Amano

Yazar: Takashi Amano


Sualtı bitkilerini sağlıklı yetiştirmek ve güzel sualtı bitki tasarımı oluşturmak için doğru ışıklandırma ve Co2 takviyesi elzemdir. Doğa Akvaryumu’nda başarıldığı üzere; bu unsurları dengede tutmak, çeşitli su altı bitkilerini bol miktarda yetiştirirken, her bir bitkinin düzgün yetiştirilmesi için de önemlidir. Sualtı bitkilerini bisiklete benzetecek olursak; ışık ve CO2 bisikletteki tekerlerdir; birinin eksikliğinde, işler düzgün gitmez. Her ne kadar alg oluşumundan kaçınmak için bazıları ışığı kasten sınırlandırsa da; bu sınırlandırma sualtı bitkileri için istenilen bir durum değildir. Sualtı bitkileri; yeterli miktarda ışık sağlanması ve orantılı CO2 takviyesi ile sağlıklı büyürler. Bununa karşılık alg oluşumu da bastırılır.

[B]Fotosentez[/B]

Sualtı bitkileri, yeterli miktarda fotosentez yaptıklarında sağlıklı büyürler. Bazı sualtı bitkileri arsızca fotosentez yaparken; bazıları yapmaz, hepsinin fotosentez yapma düzeyi farklıdır.

Gövdeli bitkiler, Riccia,, Glossostigma., Parvula, ve çeşitli Echinodorus türleri güçlü bir ışık altında arsızca fotosentez yaparlar; bu işlemde bolca oksijen balonları çıkarırlar. Bu durumun aksine; Cryptocoryne ve Anubias türleri gölge seven bitkilerdir, nispeten daha az ışıkta daha iyi büyürler ve arsızca fotosentez yapmazlar. Bolbitis gibi eğreltiler(Fern) ve Willow Moss gibi yosunlar da gölgeye dayanıklıdır; nispeten daha az ışıkta daha iyi büyürler.

Bu gölge seven bitkiler de fotosentez yaparlar; ama yavaşça yapar ve suya daha az oksijen salarlar. Güzel bir Doğa Akvaryumu yaratabilmek için; çeşitli sualtı bitkilerinin, farklı ışık ihtiyaçlarını anlayabilmek önemlidir.

[B]Işık Yoğunluğu[/B]

Bir tasarımda ana unsur olarak hem ışık seven, hem de gölge seven bitkileri birlikte kullandığımızı düşünelim. Işık ihtiyacı farklı olan bitkiler karıştırıldığında; ışık yoğunluğu; ışık seven bitkilerin iyi büyüyebileceği seviyede olmalıdır.

Örnek olarak; G90xD45xY45cm tank yaklaşık olarak 180 litredir, tipik bir Doğa Akvaryumu donanımında tek bir 150w metal halide lamba ya da 150w metal halide lamba ve 2 adet 36w floresan lamba kullanılır. Bu yoğunlukta bütün ışık seven sucul bitkiler iyi büyür; ama gölge seven bitkiler için bu ışık çok da kuvvetli değildir.

Daha küçük ebatlı akvaryumlar için; örneğin, bir G60xD30xY36 tank yaklaşık olarak 60 litredir, iki adet 36w floresan lamba kullanılır. Tam tersi durumda; büyük G180xD60xY60 tank yaklaşık olarak 680 litredir, ben üç adet 150w metal halide lamba kullanırım.

Birçok Doğa Akvaryumu tasarımı yaratmışımdır; deneyimlerime göre sualtı bitkilerinin sağlıklı büyümelerine ışık durumları olanak sağlar. Yeterli ışık sağlanamadığında; gövdeli, kırmızı bitkiler iyi büyümezler, bu yüzden onları kullanırken parlaklık seviyelerini ölçüt olarak değerlendirdim. Eğer; normalde kırmızı olan bitkilerin, sualtındaki yaprakları kırmızıya dönmezse; yetersiz ışıklandırmadan dolayı olabilir. Eğer ışıklandırma yeterli değilse; gövdeli bitkilerin budakları uzar ve Glossostigma yukarı doğru büyür. Eğer yetersiz ışıklandırmadan oluşan belirtiler görürseniz; daha güçlü bir ışık kaynağı veya daha fazla lamba temin edebilirsiniz. Akvaryuma ışık eklemeye alternatif olarak, eğer ışık seven bitkiler yetersiz ışıktan dolayı büyümeyi beceremezlerse; akvaryum düzeninizi başlıca gölge seven bitkiler ile değiştirebilirsiniz.

[B]CO2 Enjekte Etmek[/B]

Işık yoğunluğu halledildikten sonra; sıra verilecek CO2’nin hacmine geldi. Günümüzde CO2 verilmesi yaygın olmakla birlikte; her zaman için zorunluluk olarak görülmemiştir. Su yüzeyinden suya karışan CO2’ nin yeterli olduğu düşünülmüştür. Bununla birlikte; sınırlı alanda büyük miktarda sualtı bitkileri aynı anda fotosentez yaptığında, su yüzeyinden az miktarda suya karışan CO2 hızlıca tüketilir. Bu durum, sualtı bitkilerinin hacmi veya ışık yoğunluğu arttığında daha belirgin hale gelir.

Doğa Akvaryumu’nda; bitkilerin fotosentez yapmasını teşvik etmek için, CO2 gazı içeren tüp, CO2 regülatörü ve CO2 difüzörü kullanılır. Sudaki CO2 miktarını ölçmenin en basit ve amaca uygun olan yolu; suyun pH’ını ölçmektir. Suda çözünen CO2’ nin suyu asidik yapma, suyun pH’ ını düşürme özelliği vardır. Diğer taraftan; sualtı bitkileri fotosentez yapıp sudaki CO2 miktarını azaltmaya başlayınca, pH yükselir ve suyu alkali yaparlar. Bu nedenle; suyun pH değerini ölçerek, CO2 konsantrasyonunu ölçebilirsiniz.

Gece yeteri kadar hava verdikten sonra; standart pH değerini ışıklar açılmadan hemen önceki değer olarak belirleriz (CO2 vermeye başlamadan önce). Işıklar açıldıktan 4-5 saat sonra, pH değeri standart değerden fazla ise; yetersiz CO2 verilmiştir. Eğer ölçülen değer, standart değerden azıcık düşükse; CO2 miktarı yeterlidir. Eğer ölçülen değer, standart değerden çok daha düşükse; verilen CO2 aşırı verilmiştir.

Her ne kadar büyük bir akvaryumda, pH’ı sürekli ölçmek için pH ölçer kullansam da; küçük bir akvaryum için ya da pH ölçeri olmayanlar için, Ph ölçme sıvısı ile günde 2-3 defa ölçüm yaparak verilen CO2 miktarını gözlemeyi tavsiye ederim. Balık ve karideslerinizi; CO2 vermeye başladığınız ilk gün, dikkatlice gözlemlemelisiniz. Eğer CO2 aşırı verilirse; balık ve karidesler oksijen eksikliğinden zarar görürler.

Yeterli ışıklandırma ve CO2 enjeksiyonu ile bolca bitkiye yaşam alanı oluşan Doğa Akvaryumu’nda, sucul bitkiler arsızca fotosentez yapar.

Takashi Amano, Balancing Light and CO2 in the Nature Aquarium, Tropical Fish Hobbyist Magazine, Şubat 2007[EDIT]adastore,2017-10-23 13:35:42[/EDIT]
Aqua Design Amano - Adastore
Yorumlarınız teşekkür ederim.

Aquascaping ile ilgili, Takashi Amano’nun 70 e yakın, çok detaylı makaleleri var. Hepsini burada da yayınlamaya başlayacağım.

İngilizce makaleleri burada bulabilirsiniz;

[URL]http://www.tfhmagazine.com/aquatic-plants/feature-articles/[/URL]

Aqua Design Amano - Adastore
Merhaba akvaryum severler,

Takashi Amano önderliğinde başlayan Doğa Akvaryumu tarzı akvaryum tasarım sanatını yaymaya kendini adamış, sadece ADA ürünlerini ithal eden ve sizlere en uygun fiyatlara sunan şirketimiz açılmıştır.

[URL]http://www.adastore.com.tr[/URL]

ADASTORE; ADA Akvaryum ve Malzemeleri İç ve Dış Tic.Ltd Şirketi'nin, ADA ürünlerini satışa çıkardığı online mağazadır.

ADASTORE ile ilgili genel bilgileri buradan bulabilirsiniz.

[URL]http://www.adastore.com.tr/adastore-hakkinda[/URL]

Fiyatlarımız EURO üzerindendir ve nedenleri hakkındaki açıklamayı buradan bulabilirsiniz;

[URL]http://www.adastore.com.tr/adastore-fiyatlandirma[/URL]

Sitemizde Doğa Akvaryumu ve ADA ürünleri ile ilgili birçok makale yayınlanmaya başlamıştır.
Her pazartesi ve cuma yeni makaleler, blog sayfamızda yayınlanacaktır.

[URL]http://www.adastore.com.tr/blog[/URL]

Ürünler, şirketimiz ve Doğa Akvaryumu hakkında daha fazla bilgi almak için;

Yetkili: Efe Kulpedin

Tel: 0533 200 23 35

e-mail: bilgi@adastore.com.tr

Sosyal medya hesaplarımız;

[URL]http://www.facebook.com/adastoretr/[/URL]

[URL]http://www.instagram.com/adastoretr/[/URL]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/201020171608451.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199686/201020171608581.jpg[/IMG][EDIT]adastore,2017-10-20 16:24:12[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.