ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Benimben
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
20 Haziran 2021 20:50
Son Ziyaret:
21 Haziran 2021 15:24
Toplam Mesaj:
5 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Sana Ne
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Izmir
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Bana Ne

SON 4 MESAJI

Akvaryumda Sürekli Dış Parazit Oluyor
[QUOTE=ityo39]Tek bir fotoğraf olmadan 2 sayfa yorum yazmak çok doğru değil, hasta balıkların fotoğrafları, akvaryumun genel fotoğrafı vs bunları paylaşın lütfen ki daha doğru tespit ve öneriler alın... Doktor muayenesi olmadan kemoterapi yaptırmak gibi birşey bu...



Oksijen seyiyesini kritik seviyenin altına kadar düşürmek sandığınız kadar kolay değil, CO2 miktarını artırmak demek otomatikman oksijeni azaltmak anlamına gelmiyor. Suyun içinde çözünen o2 de CO2 de belli miktarda su yüzeyinden suya girer, oksijen miktarını çok fazla düşürmek için öncelikle karartma yapmak lazım ki yosunlar ve bazı mikrobiyolojik canlılar gibi CO2 kullanıp O2 üreten süreci durdurmuş olalım. Üzerine su yüzeyinin durağan olması gerek ki havadaki o2 suda daha az çözünsün. Bitki ve balıkları ayrı bir yere alıp akvaryumun ağzını streçle kapatıp, filtreyi vs kapatıp karartma yaparak ancak bunu sağlarsınız ama 3-5 gün karartma yapacağınıza bitki ve balıkları aldıktan sonra suya zaten kimyasal katarak da aynı sonucu daha hızlı elde edersiniz. Yani özetle bana çok anlamlı gelmedi yöntem olarak...[/QUOTE]

Dikkat ettiyseniz, sürekli tekrarlayan dış parazit sorununun, kurtçukların bıraktığı ve ilaçla ölmeleri çok zor olan yumurta içindeki larvalardan kaynaklanıyor olabileceğine dair fikrimi yazdım. Neden fotoğraf koymam gerektiğini ise hiç anlamadım. Dahası, sürekli tekrarlayan kaşıntı problemi için ne gibi bir fotoğraf koyulması gerektiğini de anlayamadım. Sorunu olan ve sorunlarından kurtulmakta güçlük çeken ben değilim, sorun yaşamış arkadaşların kafasında doğru bir fikir oluşmasına katkı yapmak istedim.
Lütfen sırf sataşmak için gelip yorum yazmayınız.[EDIT]Benimben,2021-06-21 11:02:28[/EDIT]
Lepistesler Yem Yemiyo
Değerli arkadaşım, balıkların yem yemeyip tekrar tükürmeleri büyük olasılıkla iç parazit olduğuna işaret eder. Bu sorunu çözmek için genelde, balıklara verilecek yeme sarmısağın suyu damlatılır.
Bu konuda pek bilgili ve tecrübeli biri değilim. Youtube'dan veya buradaki başka arkadaşlardan konuya ilişkin olarak daha açıklayıcı ve faydalı bilgiler alabilirsiniz.
Ben de biraz araştırayım, söylenmesi gereken bir şey bulursam dönüp yazarım.
Yanlış Bir Süngerle Akvaryumu Temizledim
Yalnız arkadaşım, Japonlar lepistes gibi balıklar değiller, epeyce büyüyebilen balıklardır. Ona ne derece akvaryum denilebilir bilemiyorum ama, o hacimdeki bir şey içinde sağlıklı yaşayamazlar ve ömürleri oldukça kısa olur.
Zaten, bilinen bir şeydir: Küçük boyutlu akvaryumlarda biyolojik dengeyi sağlamak, su değişikliklerinden balıkların olumsuz etkilenmemesini sağlamak çok zordur.
Bunun dışında, o hacim içinde balık beslemek balıklara işkencedir. Hiç değilse 40 litrelik bir şey olsaydı.
Akvaryumda Sürekli Dış Parazit Oluyor
Maalesef konuya dair mesaj yazan bazı arkadaşların yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmadığı anlaşılıyor. Dış parazitler tek bir çeşit değil. birçok çeşidi var ancak en belalı olan bazıları, tuz ya da ilaçla ölmüyor kolay kolay. Tuz daha çok bulaşmayı önlüyor.
Şimdi akvaryumda dış parazit görüldüğünde ısının arttırılma nedeni, bazı kurtçukların hızla olgunlaşarak üremek için balığı terk etmelerini sağlamak. Erginleşen kurtçuklar, yumurta bırakmak için tankın dibine inerler. Bu sırada balık iyileşti sanırsınız ama, tabandaki ya da kum içindeki kurtçuklar yumurtadan çıkıp tekrar balıklara musallat olurlar. Kuluçka halindeki bu kurtçuklar ilaçlarla filan kolay ölmezler.
Bu nedenle, dış parazite karşı mücadelede, özellikle de solungaç altına yerleşip solungaç sıvısı ile beslenen kurtçuklara karşı mücadelede, akvaryum ısısını arttırmanın ve tuz kullanmanın ardından, yani bu şekilde uygulanan ve metilen mavisi ile desteklenen yaklaşık bir haftalık bir tedavi sürecinin ardından balıkları küçük bir tanka alarak ana tankı baştan başa iyice temizlemeniz, dezenfekte etmeniz gerekmekte. Dezenfekte deyince, çamaşır suyu filan da kullanmayınız. Ama, kumda ve akvaryumda kurtçuk yumurtalarının temizlendiğine veya öldüğüne emin olacak şekilde temizlik yapınız. Tabii, balıklarda hastalık görünce direkt hepsini bir tedavi tankına alıp onları tedavi ederken ana tankı da temizleyip dezenfekte etmek izlenecek en iyi yol alabilir. Böylece balıklar iyileştiklerinde temiz bir tanka dönmüş olurlar. Bu arada balıklar için etilen mavisi de kullanmanız gerekebilir, ana tedavi sürecinin yanında iyi bir destek tedavisi olabilir. Tabii böyle inatçı bir kurtçuk ile karşı karşıya iseniz, bakteri kültürünüz de yok olacaktır. Yapacak bir şey yok. Yeniden bakteri kültürü oluşturmanız gerekecektir. Ama bu mecburu bir durumdur.
Bu arada şunu da söyleyeyim: Formalin balıklarınız ve sizin için tehlikeli olabilecek bir maddedir ama, suya kattığınız dozu iyi ayarlayabilirseniz ve balıklarınızı öldürmeyecek, iyileştirecek bir oranda kullanabilirseniz, her tür dış parazite karşı balıklarınıza formalin banyosu yaptırabilir ve bu şekilde bazı balıklarınızı ölümden bile kurtarabilirsiniz. Ama bu ilacı iyi araştırıp öğrenmeden bilinçsizce kullanmayınız.

[EDIT]Benimben,2021-06-20 22:51:50[/EDIT]

Bu arada aklımda iken bir şey daha yazayım.
Bu daha dün düşündüğüm bir şeydi. Bir akvaryumu ve bitkileri dezenfekte etmekte ne kadar yararlı olabileceğini bilmiyorum ama, yıllar sonra yeniden akvaryum kurduğumda başıma gelen ve bir Neon Tetra'nın ölümü ile sonuçlanan olaydan sonra aklıma geldi.
Önce olayı, sonra dezenfeksiyon yöntemini anlatayım.
Akvaryumu kurmuş ve içine epeyce bitki koymuştum. Henüz balık almamıştım. Bu yüzden akvaryum içinde bitkiler ve bir de mayalı sistemle verdiğim karbondioksit vardı. Hava motorunu çalıştırmıyordum. Bir süre sonra balık almayı planlıyordum ama büyük bir akvaryumcunun yakınına gidince balık almaya karar verdim. Geldim balıkları poşetle akvaryumun suyuna bıraktım ve bir hava taşını da akvaryum içine koyup çalıştırmaya başladım. Yaklaşık 50 dakika sonra balıkları akvaryum içine bıraktığımda, resmen hepsi yerlere serilip can çekişmeye başladı, bazıları da yüzeye çıkıp nefes almaya çalışıyorlardı.
"Silikon zehirlenmesi mi, yoksa karbondioksit yoğunluğundan dolayı oksijen eksikliği mi?" diye düşündüm ve acı içinde çok üzüldüm ve güçlü hava motorumu tam kapasite çalıştırıp, bir tane daha hava taşı koyup balıkların can çekişmesini görmemek için uzaklaştım.
Bir saat kadar sonra geldiğimde bir tane Neon gözükmüyordu ama diğer hepsi normal şekilde yüzüyordu. Demek ki sorun karbondioksit yoğunluğundan ve oksijen azlığından dolayı nefessiz kalmaktı. Maalesef bir Neon taşların arasına girmiş ve tanka yoğun şekilde giren oksijeni teneffüs edebilmesi mümkün olmamıştı ve ölmüştü. Onun dışında bir sorun yoktu ama ertesi günü bir balıkta dış parazit olduğunu kaşınmasından anladım.
Biliyorsunuz yararlı ya da zararlı bakteriler de yaşamlarını sürdürecek etkinlikleri gerçekleştirmek için oksijene ihtiyaç duymaktadırlar.
İşte bu olay aklıma bir fikir getirdi ve bitkileri ayrı bir akvaryuma koyup mayalı karbondioksit vermeye başladım ve akşamları da bitkiler oksijen üretip akvaryuma vermesinler diye uzun saatler ışığı da kapattım.
Böylece akvaryuma verdiğim karbondioksit sebebiyle oksijen tükenecek ve parazit yumurtaları da yaşayamayıp ölecekti. Ben eminim hatta bu şekilde bitkileri dezenfekte edebileceğimden.
Sonra aklıma geldi ki aynı yöntemle boş bir akvaryumu ve içindeki materyalleri ve kumu da dezenfekte edebilirdim. Yani içerisine su koyup karanlıkta tutup sürekli karbondioksit verirsem içinde oksijen kalmayan tankta her türlü parazit, parazit yumurtası ve bakteri en fazla iki gün içinde ölecek ve akvaryum hiçbir kimyasal kullanmadan dezenfekte edilmiş olacaktı.
Ne dersiniz arkadaşlar, mümkün mü? Doğru mu düşünüyorum?

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.