Muhteşem Jack Dempsey


hannibalbarcaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6
hannibalbarcaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2015 14:33

Son güncelleme tarihi: 10/11/2015

Rocio octofasciatum (Jack Dempsey):

Forumda Jack Dempsey’e ait az bilgi olması ve internette bulunan bilgi kirliliğinden kurtulmak için bu başlık altında Jack Dempsey besleyenler ve beslemek isteyenler için tecrübelerimi ve araştırmalarımı paylaşmak istedim. Elimden geldiğince güncel tutup, deneyimlerimi sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
Not: Bu başlık altında electric blue Jack Dempsey’e ait bilgi bulunmamaktadır.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178213/1.png[/IMG]

Görüntü:
Renklerinin stres altında daha soluk ve mat olduğu tecrübeyle sabittir. Ben 4 balık almıştım ve sadece bir tanesinin renkleri canlıydı diğerlerine soluk yeşille gri arası bir renk hakimdi. Daha sonrasında kendi akvaryumuma koyduğum günden sonra renkleri düzelmeye başladı. Çiftleşme döneminde canlı bir siyah ton hakim oluyor ve fosforlu olan mavi ve yeşil beneklerini daha çok meydana çıkarıyor. En güzel halini fotoğraflamak istiyorsanız eğer, ışıklandırmayı loş hale getirip sadece balığa ışık tutarsanız fosforlu renkleri ortaya çıkacaktır. Çok az sayıda akvaryum dostumuzda rastlayabileceğimiz bir özellik.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178213/2.png[/IMG]

Diğer türlere davranışı:
Jack Dempsey’lerin çok sert olduğuna dair her yerde bilgi bulabilirsiniz. Hatta ismini çok sert bir Amerikan boksöründen almıştır. Ben de araştırmadan önce bu balıkları korku filmlerindeki piranha balıkları gibi düşünmüştüm. Biraz daha araştırdıktan sonra aslında bölgeci bir balık olduğunu ama gerektiğinde çok sert olduğunu düşünmüştüm. Balıkları almadan önce bulundukları akvaryumda en küçük balık kendilerinin iki katıydı ve hiçbirine zarar vermemişlerdi. Yani aslında saldırgan yapıya sahip değillerdi. Kendilerinden büyük olan balıklara saldırma gerekliliği duymuyorlar. 5 – 8 cm civarı agresif tür olan ve içinde baskın bölgeci erkeklerin olduğu 10 kadar balığı akvaryum içine attığımda da onlar hiç yokmuş gibi davrandılar ve onlar yanlarına sokulduğunda veya saldırmaya çalıştıklarında hiçbir agresif tavır sergilemediler. Yaklaşık 10 gün kadar akvaryumdaki en güzel saklanma yerini bir kedi balığı ile paylaştılar, hatta bir süre onun yanına sokuldular. Daha sonra yuva yapacakları zaman kedi balığını oradan ittirerek çıkarmaya çalıştı ama hiç vurmadı, kedi balığı vurmaya çalıştığında bile.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178213/3.png[/IMG]

Kendi türlerine davranış:
Jack Dempsey balıkları arasında hierarşi hakimdir. En büyük balık kendi büyüklüğünde olan balıkları kendine rakip görür ve kendi hierarşik kademesini etkileyecek balık istemez. Çok saklanma yeri olan bir akvaryumda 2 çift balık çok rahatlıkla yaşayabildiğine dair bir çok bulguya rastlanmıştır. Küçükten alınıp yetiştirilen Jack Dempsey balıklarının aynı ortamda barış içinde yaşadığını belirten örnekler de vardır. Bu da öğrenme mekanizmasının birçok balığa oranla daha kalıcı olduğunu gösterir.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178213/4.png[/IMG]

Akvaryumda davranış:
Bu konu başlığı altında belirteceklerim gerçekten ezber bozan nitelikte. Jack Dempsey’ler yeri geldiğinde gerekli güven ilişkisi kurulduğunda, çok cana yakın balıklardır. Saçma gelecek biliyorum ama ani hareketler yapmazsanız sırtını okşayabilir, karnına ufak dokunuşlar yapabilirsiniz. Avcunuzun içine almanıza bile izin verir gibi olur. Görünürde, ismini eski bir boksörden alan bir balığa göre çok tutarsız hareketler. Rahmetli boksör Jack Dempsey’e bu hareketleri yapıyor olsaydınız dişlerinizi yerden toplardınız muhtemelen. Gelelim neden bir boksör ismini aldığına; çok sinirlendirilirse kendini, yuvasını veya eşini tehdit altında isterse sert vuruş yapıp bir sonraki vuruşuna hazırlanır. Çok agresif olarak nitelendirilen balıklar gibi kovalamadan çok, zeminini korumaya çalışır. Bir diğer konu ise, esneme benzeri hareketleri diğer ciklet türlerine göre daha sık yapıyorlar. Saklanmayı seviyorlar ancak eğer yakınlarında hareket eden birşey yok ise akvaryumun içinde salınmayı da seviyorlar. Eşelemek, çukur açmak ve taşların yerini değiştirmek tam olarak bu balıkların karakter özelliklerinden. İyi sabitlenmemiş bitkileri, yer hazırlarken veya kum kazarken yerinden oynatabiliyorlar ama bitkilerin arasında durmayı da çok severler; özellikle yavru büyütürken kamuflaj olarak kullanıyorlar.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178213/5.png[/IMG]

Üreme:
Flört aşamasında beraber geziniyorlar. Sanki beraber gezintiye çıkmışlar gibi bir izlenim veriyorlar. Daha sonra eş tuttuklarında bu gezinmeler azalıp yerini yer kazmaya bırakıyor. Yumurtaların koyulacağı düz zeminin dışında bir de bebeklerin büyütüleceği küçük çukur da hazırlanmış oluyor. Bunun haricinde başka yerler de hazırlıyorlar ancak bunları erkek geziyor ve orada dinleniyor genelde. Diğer çukurların yavruları taşıma için kullanabileceğini düşünmüştüm ben, ama herhangi bir tehlike olmadığı için böyle bir şey yaptıklarını görmedim şu ana kadar. Yumurtaları döktükten 3 gün sonra – daha önce belirttiğim üzere - , canlı bir siyah ton hakim oluyor ve fosforlu olan mavi ve yeşil beneklerini daha çok meydana çıkarıyor.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178213/6.jpg[/IMG]

Yavrular:

Yavrular 1 haftada yüzüşe geçerler. İlk başlarda anne ve baba dağılan yavruları sürekli olarak güvenli bölgeye alırlar. Sonrasında anne baba sürekli olarak etraflarında gezmeye başlar ve etraftan topladıkları yemleri, bitkileri ufalayıp sürüye dağıtırlar. Doğla olarak anne baba ile büyüdüklerini varsayarsak, ortalama olarak 400 yavrudan 50 tane yavru alınması gayet başarılı bir rakamdır.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178213/Photo%2020-03-15%2021%2016%2036.jpg[/IMG]

Yem:
Çok aç olmadıkları müddetçe yeme saldırmayan bir yapıları var; genelde yere çökmesini bekliyorlar. Etçil ağırlıklı yemler tavsiye ediliyor. Tabiki bu sadece et yerler demek de değil; bitkisel besinler de gelişimleri ve renklerinin oturması için gereklidir. Bu balıklar için en uygun diet piyasada “etçil türler için” etiketiyle satılan ürünlerdir. Ancak elinizde mevcut yemleri kullanmak isterseniz. Proteini %40’ın üzerinde olan yemler tercih edilmelidir. Arada hobicilerin vazgeçilmezi “artemia” ve benzeri veya muadili ürünleri de tüketmelerinde fayda var. İnternette yaptığım araştırmalarda doğal ortamlarında pusuya yatıp avlandıklarına dair bilgiler sunulmuştur. Bu da hareketli yemler doğalarına uygun anlamına gelmektedir.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178213/8.png[/IMG]

Dayanıklılık:
Yaralanan bir Jack Dempsey’in karnındaki şişliklere ve yarıklara rağmen 2 gün gayet normal yaşadığını gördüm. Yaralanmasalar bile sudaki değişimler ve yemle ilgili sorunlardan çok ortam değişkenleri onları daha çok etkiliyor gibi gözüküyor. Sonuç olarak dayanıklı balıklar listesinde üst sıralarda olmalıdır.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178213/9.jpg[/IMG]

Cinsiyet ayrımı:
Forumumuzda ve internette “Dişilerin solungaç kapaklarının kenarlarında kesintisiz mavi/beyaz/yeşil şeritler bulunur. Erkeklerde ise bunlar benek halindedir. Dişiler daha az büyür.” gibi vb ibareler vardır. Bunların dışında belirtildiği gibi erkekler daha büyüktür, renkleri daha belirgin olur. Dişiler ise daha az belirgin noktalara sahiptirler. Vent yönteminin de belirleyici olduğu görülmüştür.

[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/178213/7.jpg[/IMG]
[EDIT]hannibalbarca,2015-12-16 16:44:26[/EDIT]

Beğenenler: [T]174140,AsLan[/T][T]1,bjkalley[/T][T]177766,Exedra[/T][T]174750,Batuhan.05[/T][T]60198,isik[/T][T]119532,erhanyeni[/T][T]24999,Boss[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]
Teşekkür Edenler: [T]1,bjkalley[/T][T]60198,isik[/T][T]24999,Boss[/T][T]224123,valarmorghulis12[/T][T]195540,Gökdeniz0660[/T]
+1: [T]195540,Gökdeniz0660[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

isikÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 263
isikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2015 20:53
Güzel çalışma olmuş.Elinize sağlık. EBJD ye de değinirseniz çok daha güzel olacak.İnternette Ebjd tutkunları var fakat yeterli bilgi yok.

Teşekkür Edenler: [T]178213,hannibalbarca[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hannibalbarcaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6
hannibalbarcaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2015 10:42
[QUOTE=isik]Güzel çalışma olmuş.Elinize sağlık. EBJD ye de değinirseniz çok daha güzel olacak.İnternette Ebjd tutkunları var fakat yeterli bilgi yok.[/QUOTE]

İnternette ve forumumuzda electric blue için nadir ve zor bulunan bir tür olduğu söylenmektedir. Ancak, forumumuza ve sahibinden ve benzeri siteler bakıldığında electric blue'ların çok rahat bulunabildiğini ve Jack Dempsey'lerin bulunamadığını görebilirsiniz. Ben bunu rengine ve Jack Dempsey'nin özel varyetesi olduğunun düşünülmesine bağlıyorum. Tabiki zevkler ve renkler tartışılmaz, herkesin kendi fikridir. Ancak, bana göre electric blue'nun Jack Dempsey ile uzaktan yakında alakası yoktur. Maalesef tecrübelerim Jack Dempsey'e dair ve electric blue'ya dair sadece araştırma bilgilerim var.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UlucanÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 118
UlucanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2015 14:43
Bende bir dönem zevkle beslemiştim çok kaliteli bir bgjd çiftim vardı videolarını paylaşıp katkıda bulunuyum☺️
[VID]https://youtu.be/ss8u91XPfCs[/VID]
[VID]https://youtu.be/NAlmCLMielk[/VID]
Burada jd dişisinin kim güçlü ise onu belirleyip yanında yer almasınıda görebilirsiniz.
Harika bir Ebjd de vardı fakat videosunu bulamadım bulunca ekleyeceğim onuda.

Beğenenler: [T]178213,hannibalbarca[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178213,hannibalbarca[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hannibalbarcaÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 6
hannibalbarcaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2015 15:45
[QUOTE=Ulucan]Bende bir dönem zevkle beslemiştim çok kaliteli bir bgjd çiftim vardı videolarını paylaşıp katkıda bulunuyum☺️

Burada jd dişisinin kim güçlü ise onu belirleyip yanında yer almasınıda görebilirsiniz.
Harika bir Ebjd de vardı fakat videosunu bulamadım bulunca ekleyeceğim onuda.[/QUOTE]

Gerçekten çok güzel balıklarmış ancak ben ilk kavgalarında ayırmış olurdum. Aslında birbirlerine diş geçirmeye çalıştıklarını da gözlemlemiş olduk. Jack Dempsey gerçekten merhametli bir balık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UlucanÇevrim Dışı

Kayıt: 26/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 118
UlucanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2015 14:39
Geçen gün aradığım ama bulamadığım Ebjd erkeğimin videosunu buldum onuda paylaşıyım,

[VID]http://youtu.be/g7kDG_dzoKg[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alaiyesÇevrim Dışı

Kayıt: 04/08/2014
İl: Izmir
Mesaj: 60
alaiyesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2020 18:54
Jack Dempsey i 2013 ile 2017 arasında 4 yıl beslediğim ve çok sevdiğim bir türdür.Ancak hakkında çok yanlış bilgiler forumda da dolaşmakta.Ben 14 adet aynı annenin yavrularını 4-5 cmken aldım.Söylendiğinin aksine 120 litrelik 85 cm akvaryumda 14 Jack Dempsey i 15-20 cm e kadar büyütüp hiçbir sorun olmadan büyüttüm.Esas daha ilginci 85 cm akvaryumda biri sağda biri solda iki çift olarak eş tutup yüzlerce defa yavru aldım.Bu iki ayrı çiftten yavru alırken diğer 10 Jack Dempsey hiçbir sorun olmadan yaşamaya devam etti.Ancak daha sonra yavru sayısı 200 leri de geçmeye başlayınca onları koyacak yer sorun olmaya başlayınca abime verdim sağlıklı bir şekilde balıklarımı.
Bunca yıllık tecrübeme göre bir balığın bir bitkinin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için tank hacmi filandan daha çok bulunduğu ortamı sevmesi gelmektedir.Eskiden bilenler hatırlayacaktır.100 wattlık akkor ampul ile akvaryumunu ormana dönüştürenler pek çoktu.Önemli olan balığın veya bitkinin bulunduğu ortamı sevmesi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir