Neden deniz akvaryumuna geçen sayısı çoğalmıyor.Yeni yok?Fikri olan?


Emre ÖzkurtÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2009
İl: Mugla
Mesaj: 239
Emre ÖzkurtÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2012 18:00
[QUOTE=heraklia] [QUOTE=Emre Özkurt]Ben kendimce sebebim yardım olacak kişiler cok az bilinçlendirme yok.
Örneğin ben bir bilgi almak için konu acım bana sadece ünal bey ve aydın bey cevap verdi.Onlarada teşekkürler.Başka cevap  veren kimsede yok.

[/QUOTE]

En büyük eksiklik burada ortaya çıkıyor, küçük bir elektronik cihaz alırken dahi neredeyse tüm teknik özelliklerini araştırırken belkide senelerce izleyeceğimiz bir sistemi kurmaya kalktığımızda her şeyin araştırılmadan, okunmadan hazır gelmesini bekliyoruz. Tuzlu su sisteminin temel konuları en küçük bir araştırma yapılmadan defalarca yeni başlıklar açılarak soruluyor, her defasında aynı sorulara cevap vermeyi kendi adıma bende istemem ve bu konuda hem fikir olmayan yoktur. Bu bilgiler kolay elde edilmiyor, bir çok bilinçli arkadaşımız bizden çok daha iyi olduklarını tartışmaya bile gerek olmayan yurt dışı forumlarını takip ediyor, buradan elde ettiklerini kendi tecrübeleriyle, gözlemleriyle birleştirip kullanıma hazır bilgi olarak sunuyor ve geriye sadece oturup okumak kalıyor ama bunu bir türlü yapmıyoruz. Bu süreçte harcanan emeğin, maddi ve canlı kayıplarına daha hiç girmiyorum. Bu kadar emek verdikten sonra halâ armut piş ağzıma düş şeklinde bilgi istendiğinde cevap yazmamalarını hoş görüyle karşılamak gerekir.

Hobinin sağlıkla sürdürülebilmesi ve geliştirilebilmesi için araştırmak hepimizin görevi.

[/QUOTE]
Elbette size katılıyorum fakat bir makelede yazanı yapmaya kalkarsak cok maliyetli olur.Örneğin kuluçka makinasi önceden parayla alıyordu herkez 20 lira 30 liraya.Bir abimiz burda bir öneri bulum krema pompasından yaptı maliyet yarıya indi.Bu bilgileri paylasarak geliştirildi.Suan kadeh den yapılıyor maliyet 0.Fikir ortak maldır bence saklamamliyiz herkez paylamalı ki sadece sen değil herkez geliştirsin büyüsün.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

chumarroÇevrim Dışı

Kayıt: 31/12/2008
İl: Konya
Mesaj: 46
chumarroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2012 00:00
Arkadaşlar cidden güzel yazılmış çizilmiş ama işin başlangıç aşamasındaysanız ve gözünüz kara olup ben bu işi kıvırırım akşamlara kadar forumlarda fink atarım ve açıklarımı çok kısa sürede kapatırım desenizde (tecrübeyi saymıyorum.) işin maliyeti adamı yoruyor.tek kelimeyle kendim için "maliyet sarsar abiii" söylüyorum.maddi durumum şuan iyi olsaydı korkmadan, maliyetten çekinmeden girerdim.ama maddiyat el vermediği için yanlış hesaplar yaparak işin içine girip stratejik hatalar yapmak istemiyorum.eee bende tatlı su akvaryumu yaptım.başlayalım ufaktan diyorsun ama düşün düşün bitmiyor.tatlısu akvaryumunda beğenmediğin kayaya tuzlu su akvaryumunda bi dünya para veriyorsun.kum desen öyle,ps var,cart var curt var....

Ha birde tatlısu akvaryumu yapmış senelerini vermiş ve bırakmış arkadaşlarımdan tuzlusu için fikir almak istediğimdede onlardanda farklı cevaplar almadım yani.... maliyet, maliyet....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yasinmakÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1078
yasinmakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2012 07:45
Taşıma su ile değirmen döndürmek tuzlu su akvaryumu kurmak gibi bir şey herhalde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2012 09:57
Bizdeki tek eksik DİSİPLİN!!!...  Tuzlusu hobisi dünyadaki en pahalı hobiler arasında yanlış hatırlamıyor isem ilk üçte.  Evet, pahalı bir uğraşı tatlısu ile karşılaştırdığınızda. Kendim açısından söylemiş olursam eğer 3000 Tl ye 720 litrelik sumplı bir akvaryum ve 25 adet tropheus kolonisini bu paraya hallederim. Hatta üretebilir isem yavru satışı ile kendisini kar gözetmeksizin döndürebilirmde. Ancak şu an 350 litrelik tuzlusu akvaryumuna hatalımda dahil harcadığım para bundan hayli fazla. Bazen tecrübeli insanları dinlemediğimizde cezasını ağır ödeyebiliyoruz. Ve tuzlusuda kendi çarkını bundan bir gelir elde ederek çevirmek kolay değil. Hem zaman gerektiyor hemde diğer sahip olunması güç mekan ve bilgi. Bir mercanı koloni halinde alıp fraglama durumuna kadar yetiştirmek 1 seneden fazla zamanınızı alabilir. Balıkları üretebilmek zaten bir kaç tür hariç ev veya bodrum katında mümkün değil.

Gelelim disiplin konusuna. Bunu örnek ile açıklayayım. Bir son zamanlarda tanıştığım arkadaş ile tuzlusu akvaryumunun geçmişini konuştuk. 250 litrelik bir akvaryumu mevcut ve güzellik olarak ahım şahım bir resif akvaryumu değil. Henüz!. Şunu kaça aldın şunu nereden buldun gibi sorularım karşısında verdiği cevap şaşırtmış ve hayranlık uyandırmıştı bende. Yaşı 32 ve çok tatlı bir eş ve çoçuğu var.  Bu akvaryumu kurması 4 yılını almış. Neden mi? Çünkü bir DİSİPLİN e sahip birey. Önceliklerinin farkında olarak tüm ihtiyaç listesini 4 yıla yakın sürede tamamlamış. Böylece bütçesini zorlamadan şimdiki akvaryumuna ulaşmış. Eksikleri halen var. Ama acelesi yok. Kafasına bir tuzlusu akvaryum sahibi olmayı koymuş ve bu ideal için planlı programlı ve disiplinli olarak çalışıyor. En son akvaryumunu almış çünkü akvaryumun boş durması inan ki insan sabrını zorlayabilir ve hata yapmaya aşırı harcamaya iterek birden başlatabilir.  Skimmerında tutun dalga motoru aydınlatma hep teker teker zamanla alınıp beklenmiş.  Soracaksınız ki ama yeni modeller çıkıyor filan. İşte burada bu işi sabırla yparken beklerken ne kadar çok okuyup ne kadar çok teorik bilgi toplarsanız aklınızdaki akvaryum için gerekli alet edavat değişmez. Beklemenin fiyatlara veya ikinci el kaliteli cihazlara ulaşma imkanı sunduguda bir gerçek.

Tuzlusu imkansız aşırı bütçe gerektiren bir iş değil. Sadece acele edip gelirimiz az iken zorlarsak hem hata yaparız hem sıkılıp hevesimizi kaybederiz.

Durmayın aklınızda interneti forumları gezip bir tuzlusu akvaryumu hayal edin. Bu akvaryum için ideal ihtiyaç listesi hazırlayın ve araştırmaya başlayın. Kullanıcılarına sorup sizi tatmin edeceğini düşündüğünüz cihazı uygun fiyatla bulmaya çalışın , olmadı zamana bırakıp listenin diğer parçalarına geçin. Göreceksiniz ki sizinde güzel bir tuzlusuyunuz olacak. Canınız mı sıkılıyor bu tür bekleyişlerde? İnanın ki internet inanılmaz güzel video ve resim ve bilgilerle dolu. Vaktin nasıl geçtiğini okurken izlerken bakarken farketmeyeceksiniz.
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ercologÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 30
ercologÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2012 12:01
Çok güzel yazmışsınız, kesinlikle katılıyorum, kaliteli malzeme ve sağlıklı kurulum adına beklenmesi gerekiyorsa beklenmelidir, kendimden örnek vereyim acemilik dönemim olan 100X50X60 akvaryumumu taşınma dolayısıyla Ağustos ayında boşaltmak zorunda kaldım, şu anda canlılarım bir arkadaşımda.
 
Yeni taşındığım evde bu işi hakkıyla yapmak, mevcut yanlışlıklarda kurtulmak ve güzel bir tank ortaya çıkarmak amacıyla başladım çalışmaya 2012 Ocak ayındayız 5 aylık süre içinde ancak bir aşamaya geldim hala aydınlatma ve dalga motorlarım eksik, akvaryumum boş ve hazır şekilde bekliyor, gerekirse 3-4 ay daha beklerim, yanlış yapmaktan iyidir.
 
Bu hobi herşeyden önce bana sabır etmeyi ve araştırmayı öğretmiştir, hergün yeni şeyler öğrenmeye devam ediyorum ama Türkiye' de deniz akvaryumculuğu 10 sene öncesine göre oldukça ilerlemiş durumda, eskiden talep yetersizliğinden dolayı getirilmeyen ürünler şu anda birçok firma tarafından dünya piyasası fiyatlarına getiriliyor.
 
Bu forumdaki durum için şunu söyleyebilirim burası tatlı su ağırlıklı, deniz forumları adı altında bulunan başlıklar çok yeterli gelmeyebilir bu sebeple insanlar sadece tuzlu su konularının tartışıldığı forumlara yöneliyor olabilirler ama ben diğer forumlarda yazan birçok arkadaşımızın buraya destek olmak ve bilgi aktarmak amacıyla birşeyler paylaşmaya çalıştığını görüyorum, açıkça söylemek gerekirse bende bu kişiler arasındayım, sonuçta burası ilk üye olduğum akvaryum forumu herkes gibi bende tatlı suyla başladım, buradan çok şeyler öğrendim bu sebeple birilerine yardımcı olabilmeyi istiyorum, bir katkım olursa ne mutlu bana..
 
Kalın sağlıcakla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HAKKINENÇevrim Dışı

Kayıt: 30/11/2011
İl: Ankara
Mesaj: 54
HAKKINENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2012 16:00
Sanırım ilki maddiyat ikincisi tuzlu su olayının daha zor olduğunun düşünülmesi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

avacaÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 31
avacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2012 20:41
Maliyet ciddi bir engel. Bunun yanı sıra deniz akvaryumuna iliskin bilgilerin dağınık olmasıda yeni katılımları azaltıyor gorusundeyim. Forum genelinde çok ve ayrıntılı bilgiler olabilir ama temel alınacak bir kılavuz yok veya ben bulamadım. Bilgi ağacında ayrıntılı bilgiler var ama başlangıç klavuzu değil. Nasıl bir klavuz derseniz Tunç beyin bitkili akvaryum için hazırladığı çalısmanın benzeri.

Evet deniz akvaryumları daha karmaşık olabilir. Ama başlangıç aşamasında olanlar için önerilen tanklar, ekipmanlar, ışık ve canlıların tanıtıldığı; temel bakım ve testlerin anlatıldığı derli toplu bir calışma yararlı olacaktır.

Ornegin, son bes senedir bilinçli bir akvaryum sever olarak bitkili akvaryumlar ilgileniyorum. Son donemde oylesine bir merakla deniz hakkında yazılanları okuyorum belki de kurmayı düşüneceğim boyutlardaki akvaryumu tanıtımlarını takip ediyorum. Fakat verilen bilgiler çok dağınık ve toparlaması zor. Kimi konularda meler bahsedildiğini bile anlamıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizYILDIZÇevrim Dışı

Kayıt: 11/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 721
DenizYILDIZÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2012 20:55
Bir bakıma haklısınız ancak tuzlusu dünyası çok geniş. Standart bir bilgi mesajı yazmak kolay değil. Teknolojide hızlı gelişiyor. Bitkili talı su tanklarında Tunç bey güzel şeyler yazıyor ancak tuzlusuda neredeyse binlerce tür mercan için klasik bir beslenme yazamazsınız. Bu nedenlede ışık önemli Protein skimmer önemli vb şeyler kısa ve öz yazılıyor. Ancak Acropora sp. hakkında veya Montipora sp. hakkında genel bilgiler yazılabilir neden olmasın . Ama inanın bir çok yazı başlığı sadece anemone ve palyaço bakacağım minimum ne lazım diye başlık açılıyor. Oysa Anemone kimi tecrübeliler için bile zor bir canlı iken basit algılanması sanırım içinde palyaço yüzünden. Oysa en yüksek ışık yoğunluğu isteyen oldukça sistemi oturmuş bir tank istiyor. Siz 6 ay kadar sadece kaya ve bir kaç balıkla bekleyebilir misiniz? Bu ülkemizde cevabı hep evet ama sonu hep hayır olan sorudur :) 

Pahalı bir hobi denebilir. ama en büyük masraf kalemini sabırsızlık açıyor. Sabır gösterilmeyip acele davranıldığında ekstra masraflar bel büküyor. Dah önce belirtiğim gibide üretim çok zor olduğundan çoğu kimse yanaşmıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

avacaÇevrim Dışı

Kayıt: 18/12/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 31
avacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2012 22:37
Çok güzel bir noktaya temas ettiniz. Palyaço ve anemine ikilisi ve acropora. Mesela sadece aceopora sp. ( sanırım bir mercan türü) hakkında yazİlan bir yazı benim su aşamada ilgimi çekemez. Çünkü bu canlının ne olduğunu bile bilmiyorum. Ama deniz akvaryumuna başlangıç veya benzer bir başlık altında geçerse bu canlı hakkındaki bilgiler, o zaman tamam ben bununla başlamalıyım der, canlı hakkında daha detaylı araştırma yapabilirim. Fakat su anda, benim gibi yeni merak sarmış kisiler ordan oraya bu nedir, su nedir, işin a b c sini ogrenemeden gözümüz gözümüz korkup kaçıyoruz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SEZERÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1122
SEZERÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2012 22:58
Olay tamamen duygusal,her yönüyle hemde...Tuzlu su kurulumu gerçekten sabır,emek ve maddiyat istiyor,genel olarak bizler akvaryuma suyu koyduğumuz gün canlılarıda beraber görmek isteriz yani tam kurulu olarak,tatlı suda bi nebze kurulum da su şartlarının düzene girmesi tuzlu suya bakarak daha kısa,ayrıca yine genelleme yaparak diyorum,bizler bir hobiye başlarken hemen giderleri tam bitirmeden -sözde-getirilerini hesaplarız,tuzlu suda getiri tatlı suya bakarak neredeyse imkansıza yakındır,olsa bile uzun bir süreci var,şimdi iyi ırk bi Trop kolonisi tam damızlık boyda ise kısa vadede yavru vererek getirisi olabiliyor misalen....

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yigittiÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 26
yigittiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2012 12:26
Slm

 
   Takip ettiğim favori sitemdir.

   Bu site ingilizce fakat herkes anlayabilir.Süper bi ingilizceye sahip olmak gereksiz. Başlangıç da bakılması gereken coral ve balıkları beginner seviye olarak da ayırmışlar. Coral ların üzerine tıklayınca açılan sayfadan beg coral lara tıklayın.En azından bakım seviyesi kolay olanları bulursunuz.
yigitti2012-01-28 12:31:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hakanesmerÇevrim Dışı

[B]6145,2[/B] [B]14928,3[/B]
Kayıt: 03/08/2010
İl: Sakarya
Mesaj: 416
hakanesmerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2012 14:07
Bu konu herkesin içinde bir yaraymış meğer:)Güzel bir konuya değinmişiz umarım bu birçok arkadaşımızın deniz akvaryumuna başlama konusundaki kafadaki soru işaretlerini zorluklarını kaldırmıştır.Ben uzun süredir foruma giremiyorum tuzlu suda birde şöyle sorun var her şehirde tuzlusuda çeşit bulmak zor ve bazen beklemek sabırlı olmak gerekiyor foruma girmediğim süreçte balıklarımla ilgilendim büyüdükleri gözle görülür şekilde gerçekten.Neyse şuan beklemedeyim çünkü akvaryumcum henüz sorunlarını çözemediği için balık getirmekte mercan almakta sıkıntı olduğu için onu bekliyorum ama hedefim engüzeline ulaşmak deniz beyin dediği gibi bu sureçte sermaye ediniyorum geldiğinde canlılar birsuru mercan ve balık ekleyeceğim öncelikli balık tabi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fuygurÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 47
fuygurÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2012 14:22
Bende çok isterdim ama okadar parayı bir anda hobime harcamak bilemiyorum biraz lüx kaçmazmı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir