ODAYA 6 ADET TANK KOYUCAM TOPLAM 2300 LT SORUN OLURMU.


alarslan2004Çevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 84
alarslan2004Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2011 11:33
Öncelikle bu konuda profesyonel bilgiye sahip değilim, ama edindiğim tecrübeleri paylaşmak isterim.
Çağdaş bey koymak istediğiniz akvaryumların ağırlığı masa, dekor, kum, v.s hesaplarsak 2500 kg üzerinde, ayrıca odaya girecek insan eşya gibi etkenleride göz önünde bulundurursak minimum 3000 kg civarında bir ağırlığınız olacaktır.  Normalde sağlam yapılar için bu ağırlık devede kulak görünsede bina statiğini dengesini bozabilecek bir etkendir. kim ne derse desin bütün mühendislerin büyük bir bölümü risk ( özellikle deprem ) faktörünü göz önüne alarak sorun çıkaracaktır.. odanızın  boyutunu yazmamışssınız genelde yeni sağlam yapılarda metre kare başına ortalama 200 kg yük payı vermektedirler buda  15- 20 metre kare olan odalarda toplam ağırlık 3000-4000 kg arasında olduğunu varsayarsak maksimum düzeyde odaya yük bindirmiş bulunmaktasınız tabiki hepsini aynı noktaya yerleştirmediğinizden dolayı çok büyük sıkıntı yaşamazssınız örneğin alttaki eve düşmezssiniz ama allah korusun bir deprem sırasında büyük sıkıntılar yaşatabilir size bu durmu sadece kendi odanız için düşünmeyin 10 katlı bir binada bu şekilde  5 daire ağırlık yüklerse büyük sıkıntılar yaşanabilir ben bir odaya 8 ton yük bindirende gördüm ama  bu riski göze kim alır ben alamam zaten o yüzden evimde büyük sistemler kuramıyorum, ağırlık riskinin yanında odanda muazzam derecede buhar ve rutubet meydana gelecek ayrıca oluşacak kokuyu siz hesap edin ve lütfen böyle bir işe girereken çok düşünün öyle karar verin saygılar kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fairylandÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2011
İl: Gaziantep
Mesaj: 13
fairylandÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2011 13:46
Açıkçası ne yapıcağımı şaşırmış durumdayım akvaryumları yaptırıp eve indirene kadar işin bu kısmını hiç düşünmemiştim. Fakat düşününce durumun ciddiyetinin farkına vardım. Çözüm yoluna gelince bazı arkadaşlar sorun olur bazıları ise olmaz demiş aslında bende büyük olan 1 tane yi salona koyarsam diğer 5 tanesiyle sorun olmayacağına inanıyorum yine çokta kararsız kalırsam 2 tanesinide diğer odaya koyarım artık. T abi bu seferde tek hava motoru pipo filtreler kullanıcağım için uzun bi hortum almam gerekicek  randıman alabilirmiyim bilemem ve anneden evin dekoruyla alakalı bi azar yiyebiliriz . Ben 1 odayı sadece bu iş için kullanıcaktım kendime güzel bi oda yaratmayı hayal ediyodum odada ne mobilya nede akvaryumlar dışında başka bişey olmayacaktı ama bu ağırlık problemi planları bozucak gibi. Hele bide daha ilerde akvaryum sayısını artırma planlarımda vardıki bu işin ev dışına taşınması gerektiğini anladım. Aslında şuanda bi garaj kiralayıp kafamdaki sistemi oraya kurma imkanım var fakat evmin içerisinde sadece akvaryumlarımın olduğu güzel bi oda yaratmak çok güzel olur diye düşünüyodum bakalım nasıl olucak. 
 
Bazı arkadaşlar odadaki eşya ve duvarların nem sorunu yaşıycağından bahsetmişler teşekkürler arkadaşlar ancak odada mobilya ve akvaryumlar dışında bişey olmayacak yani eşya problemi yok , duvarlar ise günde 1- saat camları açıp havalandırırsam sorun olmayacağını düşünüyorum nebilym heralde olmaz ya. mutfakta senelerce tencereden buharlar fışkırıyo ve ocağın en yakınındaki duvarda hiç kabarma yok. Bu bizim duvarlarda böyle bi sorun olmaz sanırım.
 
Yeni gelişmeleri yine burdan bildiricem zaten kuruluma daha 7-8 gün var tüm arkadaşlara yorumlarından dolayı teşekkürler saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalık92Çevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2011
Mesaj: 218
acemibalık92Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2011 23:00
Akvaryumları diğer odalara paylaştırma imkanınız var ise onu kullanın bir de akvaryumu kolonların geçtiği yerlere korsanız diğer yerlere göre daha güvenlikli olabilir.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

korsikaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/02/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 807
korsikaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2011 23:07

Daire kaçıncı katta?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MuhendisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 713
MuhendisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2011 23:10
Daha önce açtığım bir paylaşım. Konunun uzmanı kişilere bunu danıştım. Tek merkezde 2 tonun sorun olabileceğini söylediler. Farklı yerlerde duvara yakın olası durumu riski iyice azaltacaktır. Siz yinede imkan varsa yükü biraz azaltın.
 
Ben yaptıracağım akvaryumdan vazgeçtim.Biraz daha küçük bir akvaryum yaptırıyorum. Yinede toplam ağırlık 1500kg bluyor.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HabitatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Antalya
Mesaj: 246
HabitatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2011 23:19
İnşaat mühendisi değilim ama bina statiği acısından bence sınırda bir proje çok ciddi bir problem yaratacağını düşünmüyorum. Yinede uzun vadede duvarlardaki çatlak vs gözlemlemenizi tavsiye ederim. Su buharı çiddi problem olabilir özelikle de Gaziantep gibi sıcak bir şehirde. O odada cama yada başka bir yere kalıcı havalandırma yapmanızı öneririm. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribensisÇevrim Dışı

[B]7672,2[/B]
Kayıt: 11/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 3530
KribensisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2011 23:25
En doğru bilgiye eve gelmesi gereken uzman kişi sahiptir. ( Mimar-Müteahhit ) Onun haricindeki tüm eylemler bir riskin parçası olarak kalacaktır. Mimar bile olsa evi görmeden, incelemeden risk olmaz veya olmayacağını DÜŞÜNÜYORUM diyende bu vebalin altında kalamaz bu konuya olur olmaz yön verende.
 
Dişimin çekilmesi lazım arkadaşım dişçi değil ama çekse sorun olur mu?
 
Olmaz ya ne olacak...Doktorda çekiyor, arkadaşda...
 
Nacizane düşüncemdir; henüz üniversite çağına bile ermemiş ama yardım etmek isteyen bir kardeşimizin bir sıkıntı olmayacağını DÜŞÜNÜYORUM demek yerine sadece konuyu izlemesini tercih ederdim. Tabi diğer arkadaşların üsluplarında da saygı...
 
Sevgilerimle.
 
 


[QUOTE=hasanyuksek] [QUOTE=knıfefısh]Selam,bencedehiç bir şey olmaz!şöyle düşünün;diyelimki özel bir durum var mesela düğün-nişan-asker evi gibi gelen misafir sayısı 50-60 kişi Türkiye'de ortalama bir insan 60-80 kg arası değilmidir?!.kaç kilo yaptı???üstelik bunlar hareketli ağırlıklar!.caaaaanım akvaryumlarda orada öyle sessizce dururlar kımıldamadan değilmi!.hayırlı olsun...
[/QUOTE]
Senin dediğin o misafirler bir gece gelip sonrada giderler.Ama akvaryumlar devamlı orada olacaklar.Bu konuda bilgisi olanda olmayanda konuşuyor.İnşaat işi ile uğraşan ve bu konuda bilgisi olan biri olarak, binanın yapılışı kolon ve kirişlerin kaç cm oldukları çok önemlidir.Binanın projesini detaylı görmek gerek.Ama bence kiriş üzerlerine ve kolonların yakınlarına koyarsan risk az da olsa (yinede çok riskli) zalacaktır.Takdir senin değerli arkadaşım.


[QUOTE=Cinaryus]Bişey olmaz diye düşünüyorum fakat,
Odadaki elektronik malzemeler (Bilgisayar,televizyon) Buhardan etkilenmeleri muhtemel.Ve bu durum elektronik eşyaların bozulmasına hatta yanmasına sebep olabilir aman dikkat.
[/QUOTE]
Değerli kardeşim senin yaşın kaç ve bu işte tecrüben ne kadar da yanlış yorumlar yapıyorsun.Binaya bir şey olmazmış.Değerli kardeşim sen en iyisi bilmediğin konularda yorum yapma.2.5 tonun ne kadar olduğunu biliyormusun sen.
[/QUOTE]
Hasan Bey,
 
Özür dileyerek neden bu kadar sinirlendiğinizi ve mesleğinizi öğrenmemde sakınca var mı acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ruinofangelÇevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2010
İl: Bursa
Mesaj: 53
ruinofangelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2011 23:28
Hayırlı geceler herkeze

Öncelikle; Genelde odalarda hareketli yük 200 kg/m2 olarak hesaplanır. 2300 kg'lik yük hacimsel yüktür bu yükünde m2 ye dönüştürülmesi gerekir. Burada önemli olan tankların ebatıdır. Örnekleyelim; 1m3 su 1 ton ağırlığındadır, 2.3 ton su da 2.3 m3 hacim yapar.  Fakat bu ağırlık odanın tek bir yerine dağılmayacağından, buradan yola çıkarak bahsettiğiniz akvaryumların toplamının kaç m2 olduğunu  hesaplayın.
2.3 m3 su = 2.3 m3 hacim   2.3 m3 hacim ise = 1 metre en x 1 metre yükseklik ise   tankların alanı 2.3 m2 olur   bu alana göre m2 ye düşen ağırlığı hesaplayın  1 m2 düşen ağırlığın ortalama 200kg olması gerekir.  Tanklarınızın boylarını yazarsanız daha iyi yardmcı olabilirim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2011 23:33
Tansel Bey'in verdiği linkte bazı örnekler ve yorumlar sizi aydınlatma açısından bence iyi olmuş. Açılan davalardan bile bahsedilmiş,kaybedende hep akvaryum sahipleri olmuş. 2300 litre su bizi kurtarmıyor malesef,cam ve profil ağırlıklarıyla hatrı sayılır bir ağırlıktan bahsediliyor. Binalarda yük taşıma kapasiteleri bildiğim kadarıyla özellikle deprem bölgesindeki binalarda ince elenip sık dokuluyor bu aralar. Güçlendirme çalışmalarında hesaplamalar taşınacak yükün yataymı,dikeymi olacağına kadar değişebiliyor. Bunda dairenin hangi katta ,hangi odasında olduğuna kadar değişik çalışmalar mevcut. Açıkçası çok bilgi sahibi değilim bu konuda,bilir kişi gibi konuşmakta doğru olmaz. Sizin yerinizde olsam teknik bir destek alırdım mutlaka. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hasanyuksekÇevrim Dışı

Kayıt: 01/01/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 35
hasanyuksekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Mart 2011 23:54
[QUOTE=knıfefısh]Hasan kardeşim burada hiç kimse inşaat uzmanı değil ki sende pek emin konuşmuyorsun!!!.o ağırlık 2-3 m mesafye dağılacak küçük bir mesafede sabit durmayacak!benim evim 6. katta ve 2100 lt + akvaryum malzemeleri salonumda duruyor!hiçte projeye filan ihtiyacım olmadı!bence sen pek birşey bilmiyorsun muhalefet olmak için böyle söylüyorsun!!!. [/QUOTE]
Değerli arkadaşım inşaat mühendisliği bölümünü bitirdim ben ve yurt dışında bir çok başarılı işlere imza attım.Sen benim bir şey bilmediğimi nereden anladın.Yoksa aynı sınıftamıydık seninle.Aynı sınıfta olsaydık benim bölümümü birincilikle bitirdiğimi hatırlaman lazımdı.Ben muhalefet için değil arkadaşımıza yardımcı olmak için yazıyorum.Sizin verdiğiniz örneği de sadece eleştirdim.Eleştirilmeyecek gibi bir örnekte vermemişsiniz zaten.Benim kişilerle zaten işim olmaz.Amacım doğru biligi vererek kişileri doğru yönlendirmek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MUSTAFAYASARÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1251
MUSTAFAYASARÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2011 03:04
[QUOTE=hasanyuksek][QUOTE=knıfefısh]Hasan kardeşim burada hiç kimse inşaat uzmanı değil ki sende pek emin konuşmuyorsun!!!.o ağırlık 2-3 m mesafye dağılacak küçük bir mesafede sabit durmayacak!benim evim 6. katta ve 2100 lt + akvaryum malzemeleri salonumda duruyor!hiçte projeye filan ihtiyacım olmadı!bence sen pek birşey bilmiyorsun muhalefet olmak için böyle söylüyorsun!!!. [/QUOTE]
Değerli arkadaşım inşaat mühendisliği bölümünü bitirdim ben ve yurt dışında bir çok başarılı işlere imza attım.Sen benim bir şey bilmediğimi nereden anladın.Yoksa aynı sınıftamıydık seninle.Aynı sınıfta olsaydık benim bölümümü birincilikle bitirdiğimi hatırlaman lazımdı.Ben muhalefet için değil arkadaşımıza yardımcı olmak için yazıyorum.Sizin verdiğiniz örneği de sadece eleştirdim.Eleştirilmeyecek gibi bir örnekte vermemişsiniz zaten.Benim kişilerle zaten işim olmaz.Amacım doğru biligi vererek kişileri doğru yönlendirmek.[/QUOTE]  Evet, bence Hasan bey herşeyi ile haklı ben 1,50'lik sumplı akvayumu bile kurduğumda çok inşaat mühendisi arkadaşıma sordum.Cevap genellikle aynı idi.Evlerdeki zeminin 1 Metrekaresinin 380 kğ ağırlığı taşıdığını öğrendim.Tabii bunun içine kayıplar konuyormuş.1999 yılından sonra yapılan binaların, depremden dolayı ;beton kalitesi arttığı için daha sağlam olduğunu öğrendim.Bence konu önemli  1 metre kare 380 kg taşıyabiliyormuş.Evde olacaksa odalara dagıtmakta fayda var.Bence hobihane gibi zemini toprak olan giriş kat yer olmasında fayda var.Garaj gibi bir yer tutabilirim yazmışsınız bence en güzeli olur.Buhar konusu basit buhar camı ile halledilir.Sadece tavsiyemdir.Kolay gelsin.. MUSTAFAYASAR2011-03-04 03:14:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akinizmÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/06/2008
İl: Kayseri
Mesaj: 1251
akinizmÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2011 09:09
Ben inşaat mühendisi değilim bu konuda çok bilgim yok ama inşaatlarda çok zaman dikkatimi çekmiştir.Bir odanın ortasına 200-250 adet civarı çimento dizildiği.Bunuda torba ağırlığı 50 kilodan hesapladığımız zaman 10 ila 12.5 ton gibi bir ağırlık yapıyor.Mademki bu kadar ağırlığı kaldırıyor 2.5 ton ağırlığı neden kaldırmasın.Bunu iddalaşmak için yazmıyorum bu konudada çok bilgili değilim sadece gözlemlerimi aktarıyorum.
 
Saygılar.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Patriot AyhanÇevrim Dışı

Kayıt: 27/12/2010
İl: Çanakkale
Mesaj: 502
Patriot AyhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2011 09:34
[QUOTE=hasanyuksek][QUOTE=knıfefısh]Hasan kardeşim burada hiç kimse inşaat uzmanı değil ki sende pek emin konuşmuyorsun!!!.o ağırlık 2-3 m mesafye dağılacak küçük bir mesafede sabit durmayacak!benim evim 6. katta ve 2100 lt + akvaryum malzemeleri salonumda duruyor!hiçte projeye filan ihtiyacım olmadı!bence sen pek birşey bilmiyorsun muhalefet olmak için böyle söylüyorsun!!!. [/QUOTE]
Değerli arkadaşım inşaat mühendisliği bölümünü bitirdim ben ve yurt dışında bir çok başarılı işlere imza attım.Sen benim bir şey bilmediğimi nereden anladın.Yoksa aynı sınıftamıydık seninle.Aynı sınıfta olsaydık benim bölümümü birincilikle bitirdiğimi hatırlaman lazımdı.Ben muhalefet için değil arkadaşımıza yardımcı olmak için yazıyorum.Sizin verdiğiniz örneği de sadece eleştirdim.Eleştirilmeyecek gibi bir örnekte vermemişsiniz zaten.Benim kişilerle zaten işim olmaz.Amacım doğru biligi vererek kişileri doğru yönlendirmek.[/QUOTE]
Konuyu birkaç gün önce gördüm.
İnşaat mühendisi olmama rağmen mesaj yazmaya çekinip yazmadım.
Konu ile alakası olmayan arkadaşlar ne rahatlar.
Loto mu oynuyorsunuz? 
Konu ile ilgili kesinlikle mühendislik hizmeti veren bir firma ile yerinde tesbit gerekir.

Akvaryumdan dolayı havalandırma konusunu dert eden, evin içini havalandırmak konusunda sıkıntı yaşayan arkadaşlar için cam içi havalandırma sistemlerini öneriyorum.
Gerçekten çok iyi çözümler sunuyor.
Bu sistemlerin birçok çeşidi var. Kalite oranında da fiyatları artmakta. (google'dan renson diye aratılabilinir). Ev için kullanacaksanız, kullandığınız pencere yada kapı yalıtımlı ise,yalıtımlı olanı tercih ediniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HabitatÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Antalya
Mesaj: 246
HabitatÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2011 12:11
Cevaplardan alıntı yapmayacağım ama bu gibi tartışmalarda konu neden hep asıl konunu  dışına taşıyor. Bir konuda görüş belirtmek için o konunun profesörümü olmak gerekiyor veya belli yaşın üzerindemi olunmalı 45 ve üzeri gibi?? :) . 
Çoğu arkadaşımızda soruyu soran arkadaşımımızı yanıltmamak için görüşleririnin kendi görüş ve teçrübeleri olduğunu ve inşaat sektörü ile ne kadar alakalı yada alakasız olduklarını yazmış. Keşke inşaat sektörü ile ilgili arkadaşlarda müdahil olup kendi görüşleri oranında yardımcı olsalar ve özelliklede mesleklerini belirtseler, gerekiyorsa gayet net konuşsalar. Şunları bilirsek yardımcı olabiliriz yada bir mimar, bir inşaat mühendisi, bir jeolog , bir şehir planlamacı ile yerinde görmek gerekirdiye. Hesap makinasını eline almaya, okuldaki konu ile ilgili derslerini hatırlamaya üşenen demiyeceğim ama  başka??  nedenlerde cevap veremeyen veya vermeyen ama yorum yapanlara da sözünü esirgememesini anlamış değilim. Bunları yazarken konuya yönelik cevap yazan ve sorularını soran bu sektörden arkadaşları tenzih ediyorum .  
 Konuya tekrar gelirsek Mustafa beyin görüşlerine katılıyorum ve kendi yaptırmış olduğumuz 4 insaatan tecrübelerime dayanarak bu binanın çift daire üzerine yapılmış toplamda 300 metrakare taban alanına sahip bir yapı olduğunu ve en az altı katlı olduğunu varsayarsak bu binanın en az kuru ağırlığı 1080 tondur ve bodrum kata düşen yük 945 ton , zemin kata düşen yük de 810 tondur. ve bu bina bundan çok daha fazlasını taşıyacak kapasitede planlanmış olmalıdır.  Sizin katın toplam kuru ağırlığıda yaklaşık 135 tondur. Siz bunu 2.5 ton daha artıracaksınız. Zemininiz çok yumuşak bir zemin (çok yumuşak olsa dahi en az 1080 tonu kaldıracak şekilde temel atılmış olmalıdır) binanızın gökdelen yada değişik bir geometrik şekli yok ise binanızı sizin hobi odanız etkilemez (depremde bile:yani akvaryumlarınız yüzünden bina yıkılmaz). Fakat depremlerde oda içi güvenliği acısından tüm cisimlerin duvarlara sabitlenmesi önerilmektedir. Camların ve silikonlarının esneme payları nelerdir? nasıl bir sabitleme ve güvenlik önlemi alınabilir?? Bu hobi odası dışında evlerimizdeki yine diğer akvaryumlar içinde geçerli bir problemdir. Bir hobici arkadaşımızın bu konuda yaşadıklarına örnek vermiştir ve önemli bir konu. Bu konudaki teçrübeler paylaşılırsa herkese katkısı olacağını düşünüyorum. 
Herkese saygılar..
 

habitat2011-03-04 12:45:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir