Ramirezi Hakkında Herşey


The OzzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/09/2007
İl: Izmir
Mesaj: 241
The OzzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2007 20:57

 Habitat: 

         Amazon Nehri'nin "Orinoco" havzasında sığ su alanlarında yaşarlar. Venezüella ve Kolombiya'nın savan nehirlerinin sığ kıyılarından oluşan Orta Orinoco havzası en çok görüldükleri alandır. bölge genel olarak sık bitkili yada ağaçlardan dökülen yaprakların biriktiği sığ alanlardır. Zemin çoğu yerde tamamen yapraklarla kaplıdır. Üst Orinoco havzasında da görülebilirler.
         
         
 
          Akvaryum ve Su Kimyası Nasıl Olmalıdır ?

Bir çift ramirezi için minimum akvaryum boyu 60 cm olan, yüksekliği ise en az 40 cm olan bir akvaryum olmalıdır. Örneğin 100 litre bir tank çok uygun olacaktır. Ramirezilerin yaşam alanlarında dallar, kökler ve yer yer bitkiler bulunur. Akvaryum dekore edilirken buna göre dekor hazırlanmalıdır.

Su şartları yumuşak olmak zorundadır. Sert yada hafif alkali bile olsa ramirezi için uygun değildir. Ramirezi çok hassas bir balık olup eğer ki varyete türlerden değil ise hafif alkali sularda bile yaşamını yitirecektir. Uygun pH 5 ile 6,5 arasıdır.

 pH suyun asit, bazik veya nötr olup olmadığını  belirler. Logaritmik pH skalasında; 7 pH nötr, 7 nin altı asit, 7 nin üstü bazik (veya alkalin) su manasına gelir. Logaritmik olduğu için 5.5 pH değerine sahip olan bir su , 6.5 pH değerine sahip olan bir sudan 10 katı kadar daha asidiktir. Bundan dolayıda suyun pH değerlerinde küçük miktar, fakat ani değişiklikler balıklar için tehlikeli olabilir (bu tarz uygulamalar balıklarda stres yaratır). Bu yüzden suyun mutlak pH derecesinden çok, pH'ın dengede sabit tutulması önemlidir. Çünkü balıklar, bitkiler ve mikroorganizmalar, ani pH değişimlerinden son derece olumsuz etkilenirler. Suyun pH derecesinin dengede tutulmasında bikarbonat sertliği önemli rol oynar. Genel olarak, suyun bikarbonat sertliği yükseldikçe pH da yükselir ve daha kolay dengede tutulur. Örneğin bikarbonat sertliği arttıkça akvaryumdaki karbondioksit miktarına bağlı günlük pH salınımları azalacaktır. Ramirezi gibi düşük pH dereceleri gerektiren balıkların bakımının zorluğu da kısmen bu noktadan kaynaklanır. Bu pH değerlerinde suyun bikarbonat sertliği de düşük olacağından pH'ı dengede tutmak zorlaşır.

Microsiemens: 150° den fazla olmamalıdır. Dolayısı ile Toplam sertlik 5 ila 10° arasında olması ramirezi için uygun olandır. (Toplam sertliği ms ile hesaplayabilirsiniz. Ms değerini 33'e bölerseniz Gh yani toplam sertlik yaklaşık olarak bulunacaktır...)

Nitrat ve nitrite karşı çok hassastırlar. Özellikle nitrit bu canlıların resmen düşmanıdır. Mümkün olduğunda düşük hatta 0 olmalıdır. Nitrat ise en fazla 20 mg olması tavsiye edilir. Bunun haricinde amonyak değerleri de dikkatle kontrol edilmelidir. Bu gibi nedenlerden ötürü her zaman ramirezi akvaryumlarında bitki bulundurmalıyız. Hem dekor açısından hemde balıkların sağlığı açısından bitki şarttır. Bitkiler nitratı besin olarak tüketirler. Bitkiler tercih sırasına göre Amonyak/Amonyum, Nitrit ve Nitrat olarak her tür azot bileşiğini tüketirler. Nitrat ancak diğerlerinin olmadığı durumlarda (örneğin sağlıklı akvaryum ortamı) tercih edilir zira diğerlerinden daha dengeli bir bileşik olduğundan gerekli azotun ayrıştırılması bitkiye pahalıya mal olmaktadır. Bu durumda bitkilerin nitrojen döngüsünde önemi büyüktür. Kara bitkilerinde de su bitkilerinde de aynı durum söz konusudur. Gübre olarak verilen nitratı yada doğal yollardan meydana gelen nitratı besin olarak kullanırlar ve fotosentez yaparlar. Sudaki amonyum yararlı bakteri tabir ettiğimiz aerobik (havalı ortamda yaşayanlar) bakteriler tarafından önce nitrite çevirilirler.. Daha sonrada nitrata dönüştülürler.. Bu olaya nitrifikasyon denir. Bu sürecin en sonunda ise bitkiler devreye girerler... Bitkiler sudaki bu nitratı kullanarak beslenirler ve fotosentez yaparlar... Bitkiler nitratın tamamını tüketemezler bu durumda kalan nitratıda anaerobik(Havasız ortamda yaşayan) bakteriler azot gazına çevirirler.. Bu olaya da denitrifikasyon denir. Bunun haricinde halen sudaki nitrat tamamen tüketilmiş olmaz.. Bitkiler yeteri kadar nitrat kullandıklarında beslenme işine son verirler. Sürekli olarak nitrat tüketmezler. Bir insan nasıl ki ihtiyacı kadar su içer ise bitkilerde ihtiyaçları kadar nitrat kullanırlar. Bu durumda ne kadar çok bitki dikerseniz o kadar çok nitrat yok etmiş olursunuz. Fakat dediğim gibi bitkiler ve bakteriler bu nitratı tamamen yok edemezler. Bu yüzden sık sık akvaryumlarınızdan dip çekimi yaparak dipte biriken artık yemler vs. toplamalı ve su değişimleri yapmalısınız. Taze su her zaman yararlıdır. Fakat su değişimi yaparken de dikkat etmemiz gereken önemli noktalat var.Ramirezi akvaryumuna çeşme suyu koymamanız ve su değişimlerini çeşme suyula yapmamanız tavsiye ediliyor. Çeşme suyunu tetranın 5 in 1 test cubuğu ile test ettim sonuç;

ph:7,2-7,6

gh:>10d arası

kh:0-3d

( Bölgeden bölgeye farklılık gösterir. Bütün çeşme suları aynı değerlerde değildir. )

Açıkçası ramirezi için hiç uygun değerler değil bunlar. Bu değerleri bir şekilde kimyasallarla düşürmek kolay. Ancak sabitlemek önemli olan. Sabitlenemeyen su değerleri sonucunda ramirezileriniz en falza 2 hafta yaşayacaktır. 2 hafta içersinde yemden kesilip şişmeye başlarlar, pulları kabarır ve ölürler. Yani dropsy. Çok kolay strese girer ve stres sonucu çok kolay dropsy olurlar. Bu yüzden çeşme suyu kullanmayın. pH, gh, kh ile olay bitmiyor. Çeşme suyunda klor var, bakteri var, istenmeyen ağır metaller var... var da var... Damacana ya da r/o suyu kullanmanızda yarar vardır.

2,5 ila 3 YTL arasında fiyatları var damacanaların. Masrafı göze alıp akvaryumu komple damacana ile doldurun bence. En fazla 2 haftada 1 defa olmak koşulu ile, en az 1/4 su değişimi yapın. 100 litrelik akvaryumda günlük 3 ila 5 litre su değişimi uygundur. Buda haftada 1/3 su değiştirmeye tekabül ediyor. Keyifleri gayet yerinde olacaktır. Ne kadar çok taze su o kadar sağlıklı ramirezi demektir.. Ramirezi, apistogramma, discus gibi balıklar bu tip konularda hassas canlılardır. Mümkün olduğunca su değerlerine dikkat etmek gerekir ve taze suda tutmak gerekir.. Yavaş ama yoğun akan bir su ortamı yaratmak gerekiyor. Bunun içinde sık su değişimi ve az akıntı gerekiyor.

Ayrıca hızlı akan sular balıkları yine strese sokabilmektedir. Burada kullanılan filtrenin debisi ve yarattığı akıntı önemlidir. Debisi yüksek filtreler bu tip balıklar için tehlikeli olur. Yaşam alanlarında her ne kadar yüksek oranda su geçişi olsa dahi sular yavaş akmaktadır. Neredeyse durgun su gibidir. Amazon'un su kapasitesi dünyada hiçbir nehirde olmamasına rağmen son derece de yavaş akmaktadır. Ama akan suyu hacme vurduğunuzda bizim Kızılırmak nehrimizin hızlı akan sularından çok daha fazla su geçişi olmaktadır. Yani olay yine yukarıda dediğime geliyor. Balıkların vücuduna temas eden su bir daha temas etmiyor. Sürekli taze su ile temas halinde oluyorlar.

Akvaryumunuza mangrow kökü koymanız öneriliyor. Mangrow kökü hem suyu yumuşatıyor, hem de ramirezi için daha doğal bir ortam yaratıyor. Özellikle kaynatmadan koymanızı tavsiye ederim. Suyun sararması da dert olmamalı, görünüm biraz kirli gibi durabilir ama birincisi bu kir değil. İkincisi balıklar için daha sağlıklı olur.

PH'ın artmaması ve su değerlerini etkilememesi açısından kum olarak quartz uygun olacaktır. Bitkilerinizin sağlıklı yetişmesi için kumu iri taneli olanlardan seçerseniz daha iyi olacaktır. İri taneli quartz kum bulamazsanız yada bulsanız bile çok beyaz olup göz zevkinize hitap etmiyor ise ince lav kırığı kum tavsiye edilir. Lav kumu da quartz gibi suya salınım yapmaz ve suyunuzun kimyasal değerlerini değiştirmez.

Hangi balıklarla birlikte beslenmelidir ?

Ramireziler barışçıl karakterleri ile bilinirler. Küçük boyutlara sahip oldukları için hem hoş görüntüleri vardır hem de küçük balıklarınız ile uyumlu bir balıktır. Karma akvaryumlarda rahatlıkla beslenebilirler. Fakat karma akvaryumlara bu balıkları eklerken dikkat edilmesi geren bir şey vardır ki akvaryumda en baskın balık ramirezi olmalıdır. Ramireziye göre daha baskın türde bir balık olur ise ramireziler strese girip dropsy hastalığına yakalanırlar. Dropsy hastalığına yakalanan ram balığının kurtulma şansı %1 gibi bir orandır. Bu hastalığa yakalanan balıklar %99 ölürler. (Dropsy hastalığı ie ilgili ayrıntılı bilgi yazının ilerleyen ölümlerinde ayrınyılı olarak verilecektir.) Bu yüzden bu hassas balıklarla beslenebilecek balıklara dikkat etmek gerekir.

Birlikte en uyumlu oldukları balıklar;

·  Discus

·  Melek

·  Apistogramma türleri

·  Cüce vatoz

·  Corydoras(çöpçü türleri)

·  Neon tetra

·  Kardinal tetra

·  Red nose tetra

·  Black tetra

·  ...ve diğer ufak tetra türleri

Discus ve Melek yavru ise uygun balıklardır... Ancak çok iri boyutlara ulaşmış damızlık balıklar ramlerinizi korkutup strese sokabilirler...

Apistogramma türü diğer cüce cichlidler ramler ile uyumludurlar fakat akvaryum 300 litreden büyük ise ve her iki türden de birer çift var ise uyumlu olabilmektedirler. Aksi takdirde apistogrammalar ramirezi için sert karaktere sahip balıklardır ve onları strese sokacaklardır...

Cüce vatoz ve corydoras gibi dip balıklarıda ramlerle aynı ortama uygundur fakat ani hareketleri onları ürkütebilir. Cüce vatozlarında ramireziler gibi bölgeci oluşundan dolayı ramirezilerinizin ortamına el koyabilirler. Buda ramireziyi strese sokabilir. Corydoraslar bu konuda daha uygun dip balıklarıdır.

Neon tetra, Kardinal tetra, Red nose tetra ve diğer ufak tetra türleri ramirezilerin yanına en uygun balıklardır. Ramler bu balıkları kovalamaktan zevk duyarlar. Zarar veremedikleri için hiçbir sorun yaşamazsınız. Ayrıca onları bölgelerine yaklaşınca kovaladıkları için kendileri ile gurur duyarlar ve ramirezilerinizin stresten uzak olmasına yardımcı olmuş olurlar. Bu açıdan karma akvaryum için en uygun balıklar küçük tetralardır.

Ramirezilerde Beslenme

Ramireziler omnivor beslenen balıklardır. Doğalarında hem bitkisel besinler tüketirler hemde protein kaynaklı besinleri tüketirler. Yani hem etçil hem otçul beslenirler. Fakat genel olarak etçil beslenirler. Bu nedenle karides, artemia, su piresi, ufak kurtlar(kurtçuklar), solucanlar vb. yemler onlar için çok uygun olacaktır. (Ağızlarına sığmayacak kadar iri olan yemleri doğrayıp verebilirsiniz.)

Kuru (hazır) yemler verirken ramireziye uygun olup olmadığına bakınız. Kabız yapan yemler verdiğiniz takdirde balıklarınızı kaybedebilirsiniz. Her ne kadar omnivor olsalar da onlara ıspanak vb. şeyler yedirmek çok zor olacaktır.

Tavsiye edilen hazır yem Tetra discus'tur. Tetra discus alırken de kırmızı ve iri taneli olanını alınız. Yine tetranın bir discus yemi olan açık sarı renkteki tetra bits yemini vermeyiniz. Bu yemin ramirezileri kabız yaptığı söyleniyor. Gerçi uzun süredir piyasada bu yem bulunmuyor fakat çeşit olsun diye gördüğünüz taktirde kesinlikle almayınız. (Dertsiz bir yemleme için bits kullanmayınız.) Bunun haricinde ramireziler için uygun bir yem Nutra marka büyütme yemidir.

Ramirezi dişi-erkek ayrımı.

·  Erkek daha iri olur

·  Erkeklerin sırt yüzgeçlerinde ilk 3 hüzmesi (siyah olanlar) erişkin olduklarında dişiye nazaran daha uzun olur. Dişilerde de bu hüzmeler uzamasına karşın yanyana koyulduğu zaman erkekten farklıdır.

·  Dişilerde karında üreme dönemi eflatun veya pembe bir renk hakimdir. Bu pembelik normal zamanlarda da süliyet halinde mevcuttur

·  Erkeklerin alt yüzgeçleri kanca biçimini alarak dişiye nazaran daha büyük olur...

·  Dişilerin dudak yapıları erkeklere nazaran genelde daha narin görünümlü olur.                                              

Ramirezilerde Üreme;

Ramireziler tek eşli balıklardır. Eşlerini seçer ve ömür boyu birarada olurlar. Bazı durumlarda erkekler diğer dişilere yönlenebilir fakat dişiler çok kıskançtır ve bu durumdan pek hoşlanmayarak eğer erkek kendinden ufak ise hem erkeği hemde diğer dişiyi öldüresiye dövebilirler. Dişileri genelde erkeklerden daha ufak olmasına karşın erken geliştikleri için eş tuttukları dönemde erkekten daha iri olabilirler. Ancak ilerleyen zamanlarda erkek dişiden daha iri olacaktır. Akvaryumda üreme zamanlarında çok agresif olurlar fakat bu agresiflikleri ile kimseye zarar vermezler. Sadece diğer ramirezilere zarar verici darbeler vururlar. Karma akvaryumlarda diğer balıklara sadece korkutma amaçlı vurup kaçmalar yaparlar ve helikopter gibi süzüle süzüle gezerler.

Eğer apistogramma türleri ile bir arada bakılıyorlar ise kesinlikle üreme için kovuklar yapılmalıdır. Bu iş için hindistan cevizi kabuğu uygundur. Eğer ki; yeterli derecede saklanma alanı yok ise ramireziler ortalık yere yumurta bırakırlar ve bu durumda akvaryumda bulunan diğer cüce cichlidler için akvaryumu dar ederler. Normal zamanda apistogrammalar daha sert karakterli olsalarda üreme döneminde apistogrammalara göre daha sert olan ramireziler böyle bir durumda apistoları öldürebilirler. Ancak saklanma alanı bol olur ise sadece yumurta bıraktıkları kovuğun etrafını kollar ve korurlar. Apistolarınızda bu arada belki başka bir kovukta yumurtlarlar bile.

 

Ramireziler daha öncede söylediğim gibi tek eşli olup eşlerini seçer ve onunla bir hayat yaşamaya başlarlar...      Akvaryumun kenarında ve üzerinde saklanan, tehlikede olan balık olup olmadığını kontrol edin. Eşleşme aşamasında balıklar yavaş yavaş dışlanmaya başlanacaktır, bu dışlanan balıkları derhal tanktan ayırın Eşini seçen erkek yumurta bırakılacak alanı aramaya başlar. Yumurta bırakılacak uygun yeri tespit ettikten sonra dişiyi buraya davet eder. Genelde dişiler yumurta bırakılacak alanı beğenmemezlik yapmazlar ve o anda yumurtlama işlemi başlar. Fakat bazen dişiler huysuzluk yapıp kendi istedikleri başka bir yere erkeği çekebilirler... Eğer bu gibi bir durum yaşanır ise yine erkek dişinin gösterdiği yeri beğemezse üreme işlemi başlamaz. Yani kısaca her halükarda da üreme erkeğin yer beğenmesi ile olur. Bu balıklar yuvayı dişi kuş yapar prensibine kesinlikle ters canlılardır. Erkekleri hayli dominant karakterlidir. Baskın erkeği ve onun yanındaki küçük balığı dikkatle izleyin. Yuvanın üzerinde durup, ta ki akvaryumda ikisi kalana kadar etraftaki diğer balıkları kovmaya çalışırlar. Dişi yumurta bırakılacak yere gelip 1-2 kez yumurta bırakacakmış gibi yapar ve erkeği bekler. Erkek de bu alana gelip sanki yumurta varmış gibi yapar ve onları dölleme(aşılama) işlemini yapar. Aslında bu bir provadır. Prova başarılı olur ise dişi ilk 3-5 yumurtayı bırakır ve erkeğin aşılaması için çekilir. Erkek yumurtaları aşıladıktan sonra oradan uzaklaşır ve etrafa bir bakınıp geri döner. Eğer herşey yolunda ise yumurtlama işlemi devam eder. Yaklaşık yarım saat ile 1 saat arasında süren bu işlem sonucunda ramireziler 80-100 civarı yumurta bırakırlar. Genç balıklar genellikle 40-50 yumurta bırakacaklardır. Her yumurtlama işleminde yumurtalar daha da artış gösterecek ve maksimum  80-100 civarı bir hal alacaktır.

         Yaklaşık 5 gün sonra yumurtalar çatlar ve yavrular belli olur, bu sırada erkek dişiden çok daha fazla yavrularla ilgilenir. Yavrular yumurtadan çıkmalarından 5 gün sonra da serbest yüzer hale gelirler. Anne ve baba kendine bir gurup seçer ve genellikle akvaryumun ayrı köşelerinde yavrularını korurlar. Bu her zaman olmayabilir ancak eninde sonunda erkek tüm yavrulara sahip çıkacaktır. Bu andan itibaren dikkatlice dişiyi akvaryumdan çıkarın ve pipo filtreyi debisi çok yüksek olmayan bir iç filtre ile değiştirin.

 

Şimdi büyük tartışmaya geldik. Don Zillox artemia dışında başka canlı yemi olmadığını  ve her zaman bu yemi kullandğını yazmış. Fakat hem Mayland & Bork'un yazdığı South American Dvarf Cichlids kitabı, hem de Linke & Staeck'in American Cichlids I - Dvarf Cichlids kitabı yavruların ağzının artemia yiyecek boyda olmadığını söylüyorlar ve mikrokurt gibi daha küçük yemler öneriyorlar. Sanıyorum baba artemiayı çiğneyip yavruların yiyebileceği halde onlara sunuyor.

 Baba yavruları bir arada tutamaz olduğunda ve yavrular akvaryumda serbestçe dağılmaya başladığında erkeği akvaryumdan alıp yeni bir yumurtlama için dişinin yanına koymak gerekir. Yavrular büyüdüğünde dipteki yemlerin yenmesi için akvaryuma bir kaç tane çöpçü atılmalıdır. 40-50 litrelik avkvaryumdan, 2-3 günde bir 4 lt kadar su değiştiriyorum, fazla su değişimi yavruların ölümüne neden oluyor.

     Hobicilerde gördüğüm genel problem ramirezinin de melek balıklarının üretildiği gibi musluk suyunda kolayca üretildiğini düşünmeleridir. Pek çok akvaryumcu; biz de musluk suyunda bakıyoruz diye satıyorlar. Evet doğru, musluk suyunda yaşar ancak üretimi bambaşka bir şeydir. Yumuşak su kaynağı veya ters osmos cihazı olanlar ramirezi üretimi açısından oldukça şanslılar. Böyle bir imkanınız varsa, ramirezi üretimine bir şans verin derim.

İnfusaria;

Akvaryum balıkları üretiminde özellikle yumurtadan yeni çıkan yavruların beslenmesinde vazgeçilmeyecek olan bir canlı grubudur. Yumurtadan çıkan akvaryum balıkları ilk yaklaşık iki gün için yem gereksinimi duymazlar. Bu süre zarfında vücutlarında bulunan yumurta sarısını tüketerek gıda gereksinimlerini karşılarlar. İkinci günden itibaren ise yavrulara yem vermek gerekir. Bu dönemde balık yavrularının çoğunluğu ancak canlı yem ile beslenebilirler. Bu aşamada infüsaria ile beslenebilirler. Ramirezi yumurtaları diğer balık yumurtalarına göre oldukça küçük olduğundan yumurtadan yeni çıkan yavrularda çok küçük olmaktadır.

               
           

 Yumurtaların sırasıyla sahipleri...

1-) Tropheus

2-) Tilapya

3-) Zebra cichlid

4-) Ramirezi



İnfüsaria terimi canlılar aleminin en küçük hayvancıklarını içerisine alan bir ifadedir. Esasında mikroskobik canlılardan oluşmaktadırlar. İnfüsaria üretimi çok kolaydır.

1.Yol

20 C den yukarı oda sıcaklığında 5 litrelik 2 kavanoz içine temiz havuz suyu koyulur. Aydınlık bir yerde içine marul yaprağı, taze yem ,1/4 kuru muz kabuğu,
2 kesme şeker büyüklüğünde kurutulmuş şalgam koyulur.Bunlar bakteri üretir. ve infusaria lar bu bakterileri yer büyürler ve tabiki ürerler.

 

2.Yol

Cam bir kavanoz içine bir adet muz kabuğu ve biraz maya koyup güneş gören bir yere koyun.3 gün sonra bu sudan hergün 1 çay kaşığı kadar alıp yavruların bulunduğu bölgeye dökün. Ya da daha pratik bir şekilde bir şırınga yardımı ile yavrulara püskürtün. Bu şekilde yavrulara daha kolay ulaştırabilirsiniz.

Ramirezilerde dişi erkek oranı nasıl olmalıdır?

Erkeğe oranla dişi sayısının biraz daha fazla olması gerekir çünkü genelde diş değil erkek eşini seçiyor. Erkek dişiyi beğenmez ise eş tutmayıp kavga etme durumu söz konusu bu yüzden en az bir erkek 2 yada 3 dişi alırsanız daha iyi olur.

 

Üç gün önce aldığım 1e1d ramireziler neden birbirlerini görür görmez saldırıyorlar?

 

Eğer gerçekten biri dişi biri erkek ve kavga ediyorlar ise bir anlaşmazlık söz konusu. Fakat bu büyük ihtimal dişinin hazır olmaması ve erkeğin çiftleşmek istemesinden kaynaklanmakta. Ramirezi erkekleri çok isterik balıklardır. Dişiler ise hazır olmadıklarında eğer erkeğe kafa tutabiliyorlarsa kavga ederler. Yok eğer dişi daha ufak ise dayak kaçınılmazdır. Genelde erkekler daha baskın olduklarından ciddi bir boy farkı yoksa dişi genelde dayak yer...

 

Diğer bir sebep de balıkların cinsiyetini yanlış biliyor olmanızdan kaynaklanabilir. İki dişi ortamda erkek yoksa kavga etmiyor aksine yumurta bile döküyorlar muhtemelen 2 erkeğiniz var demektir.

 

Yeni kurulan akvaryumda ramirezi beslenebilir mi?

 

Öncelikle tankınızı kurun, sistem bir süre boş çalışsın. Daha sonra bitkileri ekin. Suyun tamamen hazır olduğuna emin olduğunuz anda (yaklaşık 10-15 gün) tankınıza neon, kırmızı burun vb. türler alıp deneyin. Eğer bu türlerde herhangi bir sorun yaşamazsanız tankınız ramireziler için uygun duruma gelmiş demektir. Daha sonra sağlıklı ramireziler alarak tankınıza aktarabilirsiniz.

 

Ramirezi alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?

 

Ramirezi alacaksanız iyice gözlem yapın ve hızlı soluk alıp veren bir tane bile balık var ise emin olun o balıklar ilaçlanarak gelmiştir ve ilerde bu balıklarda sorun çıkacaktır. Satıcı akvaryumunda hiç ölü balık yok ise ve hızlı soluk alıp verne balık yok ise ramireziyi satın alın. Aksi taktirde aldığınız ramirezilerin kurtulma şansı %10 civarındadır. İthalat sırasında uzun yola çıkacak balıklara verilen ilaç ramireziyi etkilemektedir. Bu tip serumlu(ilaçlı) balıklar geldiklerinde daha akvaryumcudayken bile hızlı hızlı nefes alıp verirler. Yüzgeçlerini kapatırlar. Sürekli stres halindedirler. Her ne kadar yem alsalar da su değişimleri bile bu balıkları kurtarmaya yetmez. Birden bire ilaç dolayısı ile metabolizma iflas ediyor ve özellikle etkilenen solunum yolları balıkların hızlı hızlı soluk almasına neden oluyor. Bu hızlı soluk almanın nedeni solungaçların sudaki oksijeni kana karıştıramamasındandır. Belli bir süre sonra oksijen yetersizliği çeken ramireziler su yüzeyine çıkarlar ve yüzeydeki daha yoğun oksijeni almaya çalışırlar. Fakat başarılı olamayarak ani hareketler ile çırpınarak can verirler. Yani bu ilaç yolda balığın üzerindeki stresi yok ediyor ve metabolizmayı yavaşlatıp dışkı bırakmasını engelliyor. Ancak bünyesine girmiş olan bu ilaç balıkların boğularak ölmesine sebep oluyor. Fakat uzak doğudan gelen balıklar serum etkisi gösteren kimyasallar ile uyutulup gönderiliyor. Balık yolculuk sırasında uyuşuk olduğu için hem daha az oksijen tüketimi yapıyor hemde dışkı bırakmayarak nitrat patlamasına sebep olmuyor. Bu sayede bir poşete daha fazla balık koyuyorlar.


Neden kırmızı taşa yumurtlarlar ?

 

Doğalarında da uygun ortamlardaki düz taşları tercih ederler.. Hindistan cevizi gibi şeylere yumurtlayacak hiçbiryer bulamadıkları taktirde yumurtalarını bırakırlar. Doğalarında da düz taşları seçmelerinin yanı sıra, bu taşların renkleride önemlidir. Doğada illaki gidip koyu renkli hatta kırmızıya çalan renkteki taşları seçerler. Çünkü kırmızı tonlarındaki kayalarda yumurtalar görünmezler. Bu sayede diğer canlılardan korumuş olurlar...

 

Dropsy

 

Balık bir balon gibi şişer ve gözleri yerinden fırlayacakmış gibi olur. Bazen bu semptomlarla beraber pulları dışa dönük olur. Görünüşü aynı balon balığının şişmiş haline benzer. Tankın üstünden bakarsanız sanki hamileymiş gibi durur ve genelde yüzme hareketlerini kontrol etmekte zorluk çeker. Balık sanki çok yemiş de sindirememiş insanlar gibi sık sık nefes alır. Dışkısı şeffaf ve sümüğümsüdür. Dropsy'nin üç muhtemel etkeni vardır:

 

1)Kötü su koşulları: Balığın başa çıkamayacağı kadar yüksek nitrat seviyeleri ile yem artıklarından ve dışkıdan kaynaklanan çözünmüş organik bileşikler.

 

2)Uyum stresi: Yeni gelen balığın yaşadığı uyum sorunu veya tanktaki hiyerarşinin en altlarında bulunan bir balığın sürekli olarak diğer fertler tarafından yapılan saldırılara maruz kalması.

 

3)Suda yaşanmış olan ani değişiklikler: pH'nın fazla düşmesi veya yükselmesi, akvaryumcudan farklı şartlarda veya pH'da beslenmiş bir balığın sizin tankınıza geldiğinde daha farklı değerlere alışmak zorunda kalması.

 

   Bu tür etkenler balıkta ya suyun sindirim sisteminde birikmesine ve orada zehirli gazlar oluşmasına yol açar, ya da sindirim siteminde bakteriyel/viral enfeksiyonlara sebep olur. Balık çıkardığından daha hızlı su yuttuğu için karın bölgesi şişer. Dropsy. tıpkı bloat gibi, nadiren tankın diğer sakinlerine bulaşır. Ancak tedavi için siz etkilenmiş balığınızı gene de ayrı bir tanka alın. Erken bir tedavi ile balığınızın kurtulma şansı yüksektir. Dropsy'nin ilk safhalarında balık karnı şiş olmasına rağmen yemesini sürdürür. Balığınıza pellet türü yem veriyorsanız, pelletleri bu dönemde ıslatıp beklettikten sonra yedirin, böylece sindirim sistemini zorlamamış olursunuz. Bir kapta akvaryum suyu ile beklettiğiniz pelletlara buzdolabınızda bulabileceğiniz vitamin komplekslerinden birini ekleyin, özellikle C vitamini olan bir kompleks olsun. Pelletleri 10 dakika kadar suda beklettikten sonra balığınıza yedirin. Aynı işlemi pul yem ile de yapın. Yemde bir değişiklik yapmayın, her zaman ne veriyorduysanız onu verin. Antibiyotik içeren yemler de kullanabilirsiniz. Tedavi için kullanacağınız ilaçlar metronidazole veya geniş spectrumlu gram negatif ve gram pozitif bir antibiyotiktir. Piyasada metronidazole içeren ilaçlardan biri Flagyl 500mg (Eczacıbaşı) adı ile satılıyor. Metronidazole'u her 50 litre için 1 hap olacak şekilde suda eritip tanka dökün. 24 saat sonra en az %50 su değiştirin ve tekrar aynı dozajı uygulayın. 3 günlük tedavi sonrası balığınızın şişliği inmemişse tekrar aynı işlemi uygulayın.

 

 

Kaynaklar;

 

Akvaryum ve Su Kimyası,

http://www.akvaryum.com/makale.asp?id=21&alt_kat=183

 

Don Zillox ,Ramirezi Üretimi, , Çeviren belirtilmemiş.

http://www.akvaryum.com/makale.asp?id=12&alt_kat=1283

 

http://www.akvaryum.com/Forum/  

 

http://www.bilyap.com.tr

 

http://www.ramirezi.info/forum/index.php

 

         Lois and Max Gallade, Rediscovering the German Blue Ram-Microgeophagus Ramirezi, http://www.aquarticles.com/articles/breeding/Gallade_Max_Breeding_Microgeo_ramirezi.html  
 
          Mark Lehr, Tatlı Su Akvaryumlarında pH Ayarı,  Çeviren; Tolga Özdemir

         http://www.akvaryum.com/makale.asp?id=21&alt_kat=1482

 

Mikrogeophagus ramirezi  Ram cichlid  

 http://www.fishbase.org/Summary/SpeciesSummary.php?id=12305

 

Onur Can Bakır, www.ramirezi.info

 

Papiliochromis/Microgeophagus ramirezi (The Ram Cichlid)

http://www.thekrib.com/Apisto/P-ramirezi.html

 

Ram cichlid, http://en.wikipedia.org/wiki/Ram_cichlid

 

Tunç Ali Kütükçüoğlu,  Akvaryum Kimyası,   

http://www.bilyap.com.tr/freshwater/kimya.php

 

 

Önemli Not: Arkadaşlar öncelikli olarak bugüne kadar hiç ramirezi beslememiş ama kafayı fena halde bu balıklara takmış ve yakın zamanda bu güzel balıklardan edinip beslemeyi hatta üretmeyi planlayan biri olarak şunu söylemek isterim ki yukarıdaki yazıda yer alan bilgilerin tamamı alıntıdır ve kaynakça da makalelerin yazarları, çevirenler ve internet sitelerinin adresleri mevcuttur. Makalelerde yer alan teorik bilgilerle birlikte daha önceden ramirezi beslemiş veya beslemekte olan arkadaşların da pratik bilgilerine başvurmak amacıyla forum üyeleri tarafından sorulara verilen cevaplar, tartışmalar ve yorumlar içeriğine sadık kalınarak sadece cümle yapısı ve imla yanlışları düzeltilerek aktarılmıştır. Umarım benim gibi bu zor balığı beslemek isteyen arkadaşlara pratik ve teorik bilgilerin karışımını sunan bu derleme yardımcı olur. Yazı içerisinde yanlış olduğunu düşündüğünüz bilgiler olursa lütfen doğrusunu bana Ö.M. den bildiriniz ki düzeltebileyim.

 
       Saygılar. 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Ozz2007-10-14 22:27:34

Beğenenler: [T]177373,bkoko[/T][T]189569,AbdullahElbsaty[/T][T]199052,sonkomutan[/T][T]196575,Hasancan[/T][T]203231,sirholy[/T][T]190444,omer3gul[/T][T]192873,Hysteria[/T][T]189653,Sercan10[/T][T]117654,ffurkann[/T][T]124785,akayrum[/T][T]60243,Fahrenheit[/T][T]228233,IzzetCaglar[/T][T]210274,Mami1907[/T][T]230216,mustafatekeli[/T][T]239777,M.levent[/T][T]242223,MevlutSahin[/T]
Teşekkür Edenler: [T]169157,Gacınpin[/T][T]153481,leovo[/T][T]189569,Abdullah AYTAN[/T][T]199052,sonkomutan[/T][T]192873,Hysteria[/T][T]123600,DiscusClub[/T][T]117654,ffurkann[/T][T]60243,Fahrenheit[/T][T]228233,IzzetCaglar[/T][T]210274,Mami1907[/T][T]230216,mustafatekeli[/T][T]239777,M.levent[/T][T]242223,MevlutSahin[/T]
+1: [T]239777,M.levent[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2007 21:11
[QUOTE=The Ozz]

 

Ramirezi dişi-erkek ayrımı.

·  Erkek daha iri olur

·  Erkeklerin sırt yüzgeçlerinde ilk 3 hüzmesi (siyah olanlar) erişkin olduklarında dişiye nazaran daha uzun olur. Dişilerde de bu hüzmeler uzamasına karşın yanyana koyulduğu zaman erkekten farklıdır.

·  Dişilerde karında üreme dönemi eflatun veya pembe bir renk hakimdir. Bu pembelik normal zamanlarda da süliyet halinde mevcuttur

·  Erkeklerin alt yüzgeçleri kanca biçimini alarak dişiye nazaran daha büyük olur...

·  Dişilerin dudak yapıları erkeklere nazaran genelde daha narin görünümlü olur.                                              

 

[/QUOTE]
 
 
Ben yumurta aldığım ramirezi çiftimde burada bahsedilen hiçbir farkı göremedim,tek görülür fark dişinin yumurtlayacağı zaman çıkan tüpüydü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Ekim 2007 21:15

Elinize emeğinize sağlık...Çok güzel paylaşım yapmışsınız.Ramirezi bakan arkadaşlar için yararlı bilgiler...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ahmet T.Çevrim Dışı

Kayıt: 05/10/2008
İl: Kirsehir
Mesaj: 117
Ahmet T.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ekim 2008 21:03
Çok yararlı olmuş.Bana ramirezi temin edebilecek bir yer aramaktayım.Ama yok. Gerçekten üzücü.
Tekrar teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

saintfiÇevrim Dışı

Kayıt: 29/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 3
saintfiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2009 19:44

Elinize, emeğinize sağlık. Derlemeniz çok fayadalı oldu, çok teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2009 19:50
Konuyu renklendirmek açısından izninizle biraz ramirezi fotoğrafı ekliyorum.
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mustafa KısacıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/10/2007
İl: Malatya
Mesaj: 274
Mustafa KısacıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2009 02:38
[QUOTE=The Ozz]


Ramirezi alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?

 

Ramirezi alacaksanız iyice gözlem yapın ve hızlı soluk alıp veren bir tane bile balık var ise emin olun o balıklar ilaçlanarak gelmiştir ve ilerde bu balıklarda sorun çıkacaktır. Satıcı akvaryumunda hiç ölü balık yok ise ve hızlı soluk alıp verne balık yok ise ramireziyi satın alın. Aksi taktirde aldığınız ramirezilerin kurtulma şansı %10 civarındadır. İthalat sırasında uzun yola çıkacak balıklara verilen ilaç ramireziyi etkilemektedir. Bu tip serumlu(ilaçlı) balıklar geldiklerinde daha akvaryumcudayken bile hızlı hızlı nefes alıp verirler. Yüzgeçlerini kapatırlar. Sürekli stres halindedirler. Her ne kadar yem alsalar da su değişimleri bile bu balıkları kurtarmaya yetmez. Birden bire ilaç dolayısı ile metabolizma iflas ediyor ve özellikle etkilenen solunum yolları balıkların hızlı hızlı soluk almasına neden oluyor. Bu hızlı soluk almanın nedeni solungaçların sudaki oksijeni kana karıştıramamasındandır. Belli bir süre sonra oksijen yetersizliği çeken ramireziler su yüzeyine çıkarlar ve yüzeydeki daha yoğun oksijeni almaya çalışırlar. Fakat başarılı olamayarak ani hareketler ile çırpınarak can verirler. Yani bu ilaç yolda balığın üzerindeki stresi yok ediyor ve metabolizmayı yavaşlatıp dışkı bırakmasını engelliyor. Ancak bünyesine girmiş olan bu ilaç balıkların boğularak ölmesine sebep oluyor. Fakat uzak doğudan gelen balıklar serum etkisi gösteren kimyasallar ile uyutulup gönderiliyor. Balık yolculuk sırasında uyuşuk olduğu için hem daha az oksijen tüketimi yapıyor hemde dışkı bırakmayarak nitrat patlamasına sebep olmuyor. Bu sayede bir poşete daha fazla balık koyuyorlar.

[/QUOTE]Peki bu ilacın etkisi ne kadar sürüyor acaba, yani ne kadar süre geçtikten sonra ilaç tehlikesi önemli ölçüde azalmış diyebiliriz.  Yoksa ithal gelen balıklar ilaçlandığı için bu ilaç hiçbir zaman vücudundan temizlenmez ve eninde sonunda balığı öldürür mü?
mico2009-03-18 02:39:39

Teşekkür Edenler: [T]199052,sonkomutan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CaN_BaKıRÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/04/2009
İl: Izmir
Mesaj: 1749
CaN_BaKıRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2009 03:53
Mustafa bey sorunuz cevapsız kalmış.. Geçte olsa cevaplıyım..

Bu kimyasal balıktan bir süre sonra tabiki uzaklaşıyor.. Ancak ramirezi gibi hassas balıklar kimyasalın etkisi ile ölüyorlar. Metabolizmaları yavaşladığı zaman bu ramirezilerin bir süre sonra ölümüne neden oluyor.

Akvaryumcular gelen ramirezileri diğer balıklardan farksız bir şekilde şehir şebeke suyuna açıyorlar genellikle.. Ancak uzak doğudan gelen ramireziler ta osmos suyunda üretilmiş oluyor yada oranın şebeke suyu bile olsa su kimyası bizimkinden farklı olduğu için bizim şebeke suyumuza geldiklerinde aniden sertleşen su kimyası karşısında zaten kimyaal yüzünden bozuk olan metabolizmalarınında etkisi ile fazla dayanamıyorlar...

Bu sebeple hep gelen ramirezileri hemen almayın diyorum. Ancak bekleyince de başkaları alıyor ve alacak balık kalmıyor mantığı ile balıklar satın alınıyor ve sonuç hüsran...

Şöyle bir şansınız var ise;
Balık geleceği gün akvaryumcuda bekleyin. Balığı akvaryuma açarlarken akvaryumcunun suyuna girmeden satın alıp nakliye edildiği su ile evinize getirip osmos yada damacana suya aktarın... Bu şekilde daha yüksek şansınız olacaktır...

------------------------------------------------------------------------------------

Bu arada Özgür Bey;
Sayfadaki derlemeler güzel olmuş.. Elinize sağlık...
CaN_BaKıR2009-04-16 03:54:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 28 Temmuz 2009 13:11
Selamlar;
 
Arkadaşlar bu balıkdan bende aldım ama bendeki Fotoğrafdaki gibi.. bu balık hakkında bilgisi olan varmıdır ?
 
Diğer Ramirezi ile arasındaki fark vs..
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cgrcgdsÇevrim Dışı

[B]3737,3[/B]
Kayıt: 31/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 179
cgrcgdsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 13:51
[QUOTE=Emin_Paşa]Selamlar;
 
Arkadaşlar bu balıkdan bende aldım ama bendeki Fotoğrafdaki gibi.. bu balık hakkında bilgisi olan varmıdır ?
 
Diğer Ramirezi ile arasındaki fark vs..
 

[/QUOTE]

Sanırım Gold Ram deniyor bu balığa. Aşağıdaki linkte şöyle diyor.

"In Asia, several strains of Mikrogeophagus ramirezi have been developed for the aquarium trade. Aquarists can for instance purchase unusually yellow rams, known as Golden rams or xanthistic rams. Xanthochromism (also called xanthochroism or xanthism) causes animals to be usually yellow due to an excess of yellow pigment, or possibly due to a loss of darker pigments that allows yellow pigment to dominate the colouration. Asian ram breeders have also developed rams with large, high-bodies and elongated fins. It should be noted that Golden rams and rams with unusually bodies tend to be more sensitive than the normal wild-type German blue ram. Low fertility and poor brood care are also fairly common.  "

Özetle, golden ram ve sıradışı vücut yapısındaki ramler daha hassas ve daha az doğurganlarmış. Asyada üretilen ve doğada olmayan türlerle ilgili genel sorunlar yani.

http://www.aquaticcommunity.com/cichlid/germanblueram.php
cgrcgds2010-01-20 13:52:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2010 17:30
Böyle bir ramirezi gördüz mü?

Batuaydin2010-01-20 17:30:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ftuganÇevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2009
İl: Ankara
Mesaj: 96
ftuganÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Nisan 2010 01:22
 
 
[/QUOTE]
 
Bu resimde ramirezinin yanında ki balığın cinsi ney?
Buna benzer bir taneyi gökkuşağı adıyla aldım fakat, bunun da çok çeşitleri var.
Emin olamıyorum...
 
Ayrıca 15 gün kadar önce Ramirezi aldım 1 adet ve şu an çok pişmanım neden 3-5 tane almadım diye... Aldığım yere gittim... Golden Ram cinsiymiş benimki ve kalmamış... Acaip şirin bişey...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SmallvilleÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 277
SmallvilleÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2010 10:58
Bilgiler için teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

herataÇevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 44
herataÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2010 17:23
Aydınlatıcı bilgiler içinn teşekkür ederim.

Teşekkür Edenler: [T]138414,Shrimpspace[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir