Sazansıgiller Karma Akvaryum


mclyucelÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1136
mclyucelÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2013 15:55
Anladım abi,bayağı uzun zaman yaşatıyorsun.Bu başarıyı neye bağlıyorsun peki?Su değişim aralığın nedir?Filtre temizleme aralığın?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2013 16:39
Akvaryum tepesinde kapakta ışık kullanmamaya,
Gece karanlıkta uyutmaya,
Evin en az ayak basılan insan geçişi az olan yerine koymaya, stresi azaltır. Akvaryumu olabildiğince yüksek bir sehpaya koymaya.
Akvaryuma el sokmamaya.
İç filtre dış filtre hiç kullanmıyorum
Sadece hava taşı kullanıyorum 4 senedir.
Su değişimi aralığı bazen yemi abartırda suyu bozarsam zaten balıklar yavaşlayarak kendini belli eder keyfleri kaçar o hafta gerektiğinde 2 günde bir 1/4 oranında su değişimi yaparım. Çok riskli durumlarda yüzde 50 yaparım. Normal günlerde haftada bir bir kez 1/3 su değişimi birkezde 1/5 oranında yaparım su değişimi.
Akvaryuma mutlaka en az 3 gün dinlendirilmiş su kullanırım.
Akvaryuma eklediğim su mutlaka akvaryumla aynı ısıdadır.
Akvaryuma pek elimi sokmam aksesuarları değiştirmem. kumu karıştırmam.
sabah akşam yemlemek yaklaşık 8 çeşit belki daha fazla yem, haşlanmış sebzeler.
Haftda iki kez yemlemeden önce bir miktar vitamin sıvısı damlatıp artından yemleri atarım akvaryuma, tankı büyük olanlar bunu su yerine yeme damlatabilir, buda güzel.
Yeni balık eklemem tanka kolay kolay.
Isıtıcı kullanırım evde ısı değiştiği için 23-24 derecede tutarım.
Sebzeyi kabul eden balıklara haşlanmış bezelye yedirtirim.
her öğünde bu türlere yemin yanında azda kurutulmuş tatlı su karidesi ufalıyorum. 
Akşamları buhar camlarını kapakları açarım birkaç saat kapaksız durur akvaryumun üst kısmı.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar oldu Yücel. 


mesutok2013-12-11 16:39:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mclyucelÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1136
mclyucelÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2013 17:02
Filtresiz sadece hava taşı maşallah En önemlisi de gece  balıkları uyutmak sanırım,elbette yemleme de önemli hacim de önemli fakat sağlıklı gelişim için dinlence,uyku şart.

Abi herşeye eyvallahta kapağı niye açtığını anlayamadım.Buhar kaybı demek,ısı kaybı demek.Isı kaybı demek ısıtıcının çalışması demek.O da fatura maliyet artması demek.Bunun ne gibi bir artısı var akvaryuma ki?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2013 17:06
Akşam ev sıcak oluyor, hacim 50 litre akvrayum zaten, açıyorum buhar camlarını tamemen iç güdüsel diyorum kendimce biraz gaz birikimi koku şu bu varsa daha hızlı uçar diye sudan  zaten dediğim gibi bir iki saat öyle kalıyor sonra kapatıyorum.
Japonlarda iç filtre hava taşı kullanırdım. Ama filtrelerin süngerlerini asla balık dışkısıyla fzala bekletmezdim. Çünkü kapalı ortamda faydalı bakteriler açık ortamdaki gibi dışkıları yem artıklarını dönüştürmekte pek avantajlı olmuyor. Açık ortamdaki zemindeki dışkılar yemler daha kolay dönüştürülüyor bence. Geçmiş iç filtre kulandığım zamanlarada takip edersim filtre dolmaya başlayınca bakardım japonların dışkısında hafif bir beyazlama oludu, ve su değişimi vakti gelince hemen iç filtre süngerini yıkardım su değişimini yapartım balık 2 güne normal kahverengi dışkıya dönerdi. Yemi fazla atınca oda suyu bozunca buda balığın iç organlarını olumsuz etkiliyor mantarlaşma çoğalıyor, buda balığın iç organlarına etki ediyor, dışkı beyazmalamay başlıyor du değişimi sıklığını artırınca kendiliğinde ndüzeliyor. Tabi en iyisi bunları bilipte tembellik edip balıkların illa dışkısının beyazlamasını beklelemek gerek . ufak tanklarda japonlara gerektiğin 2 günde bir su değişimi faydalı bile oluyor zararı olmuyor. 1/5 oranında gibi ama haftada bir ufak tankta mutlaka en az 1/3 yada 1/4 yapmakta fayda var en az. En genelde fatda birke bir kez 1/3 birkezde duruma göre 1/5 kadar yapardım arada sonra 1/3 değişimi yaptığım günün haftası geldiğinde yine 1/3 yapardım.

Ama benim rutin değişmez yaptığım dediğin gibi Akvaryum kapağında ışık kullanmamak, ve gece karanlıkta uyumaları oldu.

Ama En iyisi geniş tanklarda beslemek tabi ama bol bol hava taşıyla havalandırarak. Ufacık bir fanusta bile balık kendi vücut hareketiyle suya hareket verip suya bir şekilde oksijen kazandırıyor. İncelediğim kadar büyük tanka geçince bunu yapamıyor balık derin basınçlı sularda su hareketsiz kalıyor. Bu noktada suyu hava taşıyla büyük tanklarda iyi hafalandırmak lazım desteklemek lazım bundada uygun malzemeleri seçmek besleyiciye düşüyor. Şimdi bunu bir arkadaşımda deniyorum ve başarıyla ilerliyor ufak bir fanusta japon almış çocuklarına 6 ay önce aradılar beni balık aldık napalım nasıl beslenir, işte dedim suyunu şöyle değiştirin yem yetirdin şöyle yapın işte haşlanmış su sebzeleri verin falan filan şu an 6. ay fanusta japonları yaşıyor 8 litrelik bir fanus. Artık yeter diyorum büyük bir akvaryum aldırıp kuvvetli bir hava taşı ile destekleteceğim. Şunu anlamış oldum bundan suya herşeyden önce iyi bir oksijen kazandırmak lazım. istediğiniz kadar büyük tanklara koyun o tankın herköşesine iyi bir oksijen erimiş oksijen kazandıramıyorsak o tanktaki balıkar sağlıklı olmayacaktır. Ve her köşeye eşit derecede ısı yayamazsak. bununda örneklerini forumda birçok arkadaşta yaşadım yanlış ısıtıcı kullanma ısıtıcıyı akıntısız suda kullanma gibi sebepten birçok arkadaşın balıkları öldü. taki ısıtıcıyı düzgün kullanıp en akıntılı yere koyup ısıyı eşit akvrayuma dağıtıncaya kadar bu konular daha geniş konular halinde günlerce sürdüde arkadaşlarla sorunları çözme alanında sonuç hep iyi oldu. burada öyle üzeri kapalı anlatıyorum. Bazı ufak püf noktaları önem taşıyor yani.
Burada şu anlaşılmasın balık küçük fanusta beslenebilirsede olur sonucu çıkarılmasın, tabiki en geniş tanklarda beslensin ama o tank her anlamda yaşanılabilir hale getirilsin. Yoksa istersen 500 litrede besle o balıklar ölür. En başta bol erimiş oksijenli su sonra temiz bir su sonra yeteri kadar yem.
mesutok2013-12-11 17:43:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2013 17:49
Uzakdogulu inanılmaz balıkları besleyenlerin akvaryum tabanı şelale gibi. Çok güçlü hava motorları var.
Biz minicik hava motorunu zor koyuyoruz adamlar arka tarafı havalandırmaya ayırmış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2013 17:57
Bunu özellikle denedim, hava taşınını emzik olarak kullanıp, şiddeti arttırıp düşürüp, uzun hava taşı, kısa havataşı. Sonuç şuydu. Emzik hava taşı yeterli olmadı balık nefes alım hızları orta şiddetteydi. Akvaryumun arka zeminine geneline yayılan uzun hava taşı ve kuvvetli çalışan mod. balıklar çok canlı kıpır kıpır nefes alım hızı normale düştü, çok yavaş hatta birkaç saniyede 1 kez nefes alım gibi.
Düşünün işte 4 senedir sadece hava taşıyla beslenen balıklar 4 yaşında ilk aldığım birçok balık yaşıyor.
Ölemlerde oldu benim hatamdan, yemi abarttım su değerleri bozuldu zamanla bu ölen balıkları öldürdü. Su değişimin ihmal ettiğim zamanlar oldu.
mesutok2013-12-11 17:58:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mclyucelÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/06/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1136
mclyucelÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2013 22:24
Takdir edersin abi bir aralar forumda akvaryum tabanı 3cm kalınlıkta dışkıyla kaplı, uzun zamandır hatta 6 aydan fazlaydı sanırım dip çekimi yapılmayan bir akvaryum vardı.Bas bas bağırdı herkes yani oradaki bir kaç kişi.Atıklar yararlı hale geliyor balıklar iyileşiyor güzelleşiyor.Hatta have kesesi probleminindi düzeldiği söylendi.

Sonuç?Konunun son sayfalarına göz gezdirmek yeterli.Tüm sistem çökmüş, bir tane bile balık hayatta kalamadı maalesef.Bu sebeptendir ki çok sık olmasa da 1-2-3 haftada bir artık akvaryumun durumuna yani hobicinin akvaryumunu tanımasına göre dip çekimi,filtre temizliği (iç filtre) önem taşımaktadır.Ha dış filtre 2,3 ayda bir temizlenebilir eyvallahtır.Fakat o bile temizlendikten sonra,Sera Nitrivec türevleri yada oturmuş bir akvaryumun süngerinin suyu seramiklere dökülmek şartıyla o da olmadı en az 2 hafta temizlenmemiş iç filtrenin hazır vaziyette durması önem taşıyor.Çünkü her ne kadar sünger ve elyaftan ibarette olsa az miktarda da olsa orada yararlı bakterilerin bulunduğu bir gerçektir.

Eskiden iç filtre ve dış filtre aynı anda temizler balıklarda bir gariplik sezerdim yüzmelerinde,davranışlarında fakat ne zaman yöntemi değiştirdim artık o garipliği yaşamıyorum balıklarda.

Üst kapakta floresanım mevcut uzun zaman düzenli aydınlatma yaptım fakat yosun problemim oldu şu sıralar günde 1,2 saat ya yanıyor ya yanmıyordur.Yosunda bir ilerleme yok balıklarda halinden mutlu.Bağlıyacağım nokta şurası;Akvaryum kapağında bir floresan ya da led akvaryuma bir zararı olacağını sanmıyorum fakat önemli olan aydınlatmanın şiddeti ve süresi.Yetecek miktarda aydınlatma ve gece mutlaka kapalı olacak şekilde ışıklandırma yapıldığı vakit birşeyler yolunda gitmeye başlıyacaktır.

Gece uykusu önemlidir.Uyku ya da dinlenme mi diyelim bilemiyorum.Işık açınca normal hayatlarına dönüyorlar hemen fakat bir dinlence olduğu kesin.Uyku demiyorum çünkü göz kapakları yok olsa kesin uyku derdim bu modlarına Uyku modunu destekleyen tezim şu dur ki ; bir gün gece eve gelmiştim 00:30 sıralarında.Acemilik işte kapağı açıp ışığı yaktım ve yem attım.Sonuç 0.Hiç bir balık yeme ilgi göstermedi akşam yemini yemedikleri halde.Oysa 19:30-20:00 sıralarında yem attığında cayır cayır yem yiyen balıklar bunlar.Dolayısı ile uyku modundayken evde ya da bulundukları yerde ses çıkarılmaması,akvaryumun titretilmemesi,oda ışığının ve akvaryum ışığının yakılmaması önemlidir.Ben televizyon ışığında izlerim akşamları aydınlatmadan sonra.Pek güzel olur loş ışık altında akvaryum izlemek.Daha bir doğal davranıyorlar gibi geliyor bana.

Yemleme olayı ise.Senin her yerde önerdiğin karides kurusunu hiç denemedim abi.Ama ben Sera,Tetra,JBL,Gemma'nın uygun yemlerinden koleksiyon yaptım resmen epey masraf ettim.Sonra da tüm ihtiyaçları karşılayabilecek bir besin kaynağı olarak düşündüğüm ; JBL Pond Sticks 4in1 yemi aldım bir kova.Şu an 1 senelik envai çeşit yemim var.JBL Goldpearls'tan tut Sera Goldy'sine ondan Tut Tetra Pro'suna kadar.Fakat bunlar yerine tek stick yem ve her türlü besini alacaklarını düşünüyorum.Yavaştan alıştırıyorum zaten afiyetle yiyorlar.Dip yemi olarak ta Gemma Granul Green harika bir ürün.Komanda çöpçülerin  maviliği o kadar parlıyor ki anlatamam görmek gerek. Neyse.Kısacası güzel bir gelişim için,sağlıklı bir büyüme için kaliteli yem de şart diye düşünüyorum.Ne kadar zengin menü,o kadar güzel balık demek.

Tüm bunları bir de geniş bir hacim ile (en az 300litre) süslersek işte o zaman tadından yenmez balıkları izlemek.Dahası oksijen olayı.Dediğine katılıyorum abi.Büyük akvaryuma geçeli 2 yıla yaklaşıyor,daha bir kez hava motoru çalıştırmadım.Balıklar ama sadece 2 tane balık arada sırada yüzeyden nefes almaya çalışıyor,başka da bir sorun yok.Dahası hepsi çok güzel geliştiler.Bunu ben yüzeyde olan akıntıya bağlıyorum.Akıntı zaten gereken oksijeni sağlıyor.Durgun su zaten pislik,mikrop demek.Mutlaka bir sirkülasyon olmalı.

Isı konusu ise çok önemli.Beyaz benek ve balığı şoka sokmamak için çok önemli.Daha 1 ay öncesine kadar japon tankı kuran arkadaşım bu kıstası göz ardı etti ve tüm balıklarını beyaz benek yaptı.2-3 tanesini kaybetmişti,1 tanesi kurtulmuştu diye hatırlıyorum.Sadece beyaz benek değil bu balığı öldürebilir de dolayısı ile su değişimlerinde çok dikkatli olmak gerek.Aynı ısıda su eklemek çok önemli.Ya da soğuk bir odada ise ısıtıcısız akvaryum kullanılmamalı.Tamam japon soğuk su balığı fakat bir 10 derece bir 5 derece bir 12 derece bir 7 derece olunca hava, muhtemelen balıklar taklayı atacaktır beyaz benekten.Bunun için en az 100 wattlık bir ısıtıcı feda etmeliyiz akvaryuma.Çoğu başlayanlar hep soruyor ya ısıtıcı kullanmasam olur mu diye hayret! O kadar masraf yapıyor 10-15 lira vermeye kaçıyor insanlar.Oysa o canlıyı bakmakla yükümlü kılıyorsan kendini, gerekenleri yapmak boynunun borcu olmalı diye düşünüyorum.Tetra,Eheim alma arkadaşım Aqua Zonic al RS Electrical al ama al yani önemli diyoruz her defasında.Sonra balıklar ölünce hobiden soğumalar,ya da forumda konular balıklar beyaz beyaz oldu bir bakın! Olmuyor işte.

Öyle işte abi,içimden geldi yazıverdim öyle bende

mclyucel2013-12-11 23:38:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2013 09:52
Ben sadece bu 50 litrelik akvaryumda hava taşı kullandığım için dip çekimi yapıyoru çünkü pipo filtre bile yok dışkılar fazla birikince sealar koşuşturanca suyu çok yayılıor tortular. 4 senedir böyle devam ediyorum. Tabiki faydalı bakteriler akvaryumun herşerinde barınırlar iç filtre elyaflarındada onun için ben çeşme suyuyla yıkamazdım eskiden iç filtre kullanırken 4 sene önce akvaryumdan aldığım suyla yakırdım ama her hafta temizlerdim filtre süngerini, fazla doldurmazdım filtreyi. Bir zamanlar balık anatomisini inceledim gözlerinde kapak olmadığı için ışıktan rahatsız oluyorlar. Titreşimlerede insanlardan daha fzala duyarlı yüksek titresimlerden rahatsız olabiliyorlar. Gece ise karanlıkta canlıları onaran bir enzim salgılanır bu sadece karanlıkta salgıların ve bu canlıları kanser gibi ağır hastalıklardan korurmuş bir doktorun yazısından okumuştum gece karanlıkta uyuyun ışık yakmayın diyordu. Balıklarda gece renklerini soldururlar örneğin bir neon, bir rasborayı karanlıkta birkaç saat bekleyince ışığı açtığında tanımazsın :) sonra rengi yerine gelir yaklaşık 10 dakika içinde. Yani biz dinlenme moduna şarj moduna girerler her canlı gibi karanlıkta, hiç bir canlı yokturki 24 saat gece gündüz koşuştursun, hep bir şarj saati modu vardır günün ilgili zamanında gece yahut gündüz yaratılışı icabı. Balıkların yetiştirildiği ortamdaki oksijen miktarıda önemli alışkanlıkları ve bol oksijen her zaman iyidir japonlar için ve tüm balıklar için, bunu test etmiş biriyimdir. Yıllar önce bir arkadaşım dış filtre verdi 175 litre akvaryumumu kullanırken. Dedim sadece dış filtreyi kullanayım. fıskiyeside şelale aparatı sığmadı dedin bunsuz kullanayım iç filtre hava motoru durdurdum, sadece borudan dış filtre borusundan akvrayuma su dökülüyordu bir köşeden pek akıntıda yoktu akrayumda bu haliyle bir süre sonra tanktaki erimiş oksijen tükenince, benim japonlar hemen o suyun döküldüğü yere su yüzeyine çıktılar ve oradki oksijeni süzmeye çalıştılar çünkü balıklar oksijensiz kalınca yüzeye çıkarlar ve yüzeyde ağızlarıyla hafif bir dalgalandırma yapıp oradaki az bir erimiş oksijen oluşturup onunla hayatlarını sürdürmeye çalışırlar en azından solunum stresini azaltmaya çalışırlar. söktüm çıkardım dışfiltreyi dedim bugüne kadar dış filtremi vardı hava motorunu çalıştırdım anında balıklar bir kaç saat sürmeden keyfelri yerine geldi nefes alma hızları normale düştü su yüzeyine artık sadece yem yeme çıkmaya başladırlar yani büyük tanklarda hava motoru oldukça gerekli diyelim yüzüydeki dalgalanmada tamam akıntı sağlayarak bir miktar oksijen kazandırıyor ama bu bence pek yeterli gelmiyor bunuda japonlar pek sevmiyor. hava motorunu uzun bir bant halinde ve kuvvetli çalıştırmayı ben japon besleyen arkadaşlara tavsiye ederim. İç filtre dış filtre olmasın sadece hava motoruyla bile balık yaşatırsınız. dip çekimiy yaparsınız, tabi tortu olacaktır akvaryumda yüzüşen zerrecikler kimi bunu sevmez kimi önemsemez tercih meselesi. 
Isı olayı da dediğin gibi soğuk su balığı olabilir ama senin evinde ısı ne evinde insanlar 23 derecede barınır akvarumda kendini bu ısıya çekmeye çalışcaktır. Gece eviniz yalıtımsızsa ısı evde dediğin gibi kombide sobada yakılmıyorsa gece karlı havata gece oda ısısı 11 derecelere kadar düşebilecektir. Sen yorgana kıvrılıp yatarsın ama, akvaryum suyu kendini odanın ısısına çekecektir. Onun için böyle ortamlarda bir ısıtıcı kullanmak çok fadalıdır, kışın tabiatta balıklar kendilerini daha reni sulara çekerler derinlere indikçe ısı daha bir artar. Soğukta olsa o tabakada daha çok barınırlarmış. Ama evinde yalıtım iyi gece gündüz oda ısınız hiç değişmiyor kışın ozaman ısıtıcı kullanmaya gerek yok.
İyi yapmışsın güzel şeyler yazmışsın. Birçok yeni hobiye başlayan arkadaşlara faydası olacaktır yazdıklarının.
Üşenmezde okurlarsa tabi 
mesutok2013-12-12 09:53:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemibalıkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/10/2008
İl: Bolu
Mesaj: 2624
acemibalıkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2013 10:33
Mesut bey balıklarınız skirt tetra türü gold yada beyaz olabilir renklerini seçemedim. Büyük akvaryumda eminim meleklerle güzel bir grup oluştururlar. Sayıları az olduğunda çoğunlukla saklanıyorlar bende hobiye yeniden başladığımda 2 adet vardı, sonrasında akvaryumcuya geri vermiştim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2013 10:49
Sağolun Muhittin Bey, 4 senedir bende o balıklar yaklaşık öğrenmiş oldum türünü evet google görsellerden baktım skirt tetra diye benim balıkların resimleri çıktı bir iki resim çekmiştim ekleyeyim benimkileri biri albino birininde sırtında mavi bir çizgi var, normalde ortada yüzüyorlarda benim melekler zarar vermeselerde arada onları itikliyor onun için birde birbiriylede çok didişiyor bu skirt tetralar bakılım resimeri olacaktı bulursam ekleleyim. Buldum bu resimde daha net gözüküyor tetra. Bundan dayanıklı balık beslemedim hayatımda dedim ya 4 sene oldu tankı kuralı bunlarıda o zaman aralığında aldım ne bir beyaz benek, nebir rahatsızlık maaşallah ilk geldikleri günkü gibi sağlıklılar. Herkese tavsiye ederim.




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2014 13:55


Akvaryumun 4. yılı, bir tetrazon 1 tane kaldı 5 taneydi 4 yaşında, çöpçüler hepsi yaşıyor 4 yaşında, CAE ikiside yaşıyor 4 yaşında. Arkadaşın 2 sene kadar önce hediye ettiğim rasboralar, mücevher tetralar yaşıyor, sonradan eklediğim meleğin biri öldü biri yaşıyor 2 yaşında.
mesutok2014-06-23 13:55:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir