Sizce Hongi mi?


AltuğÇevrim Dışı

Kayıt: 13/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 296
AltuğÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2007 12:58

Ümit bey ellerinize sağlık,

Ben resmi bu kadar büyütemediğim için açıkcası bahsettiğim girintiyi fark edemeştim. Daha önce forumda da paylaştığım aşağıda resmi olan balığım da  muhtemelen Lab. Freibergi olarak yorumlanmıştı. 

img442/8294/p1050274mm6.jpg
Ben şu an gerek davranışları,gerek renk durumunu gözlemlediğim zaman bununda bir metriaclima-Labidochromis çaprazlaşması olabileceğini düşünüyorum.
 
Saygılarımla
Radinant2009-03-17 10:31:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2007 19:12
 
Bu balığın türünü hangi kaynak hongi olarak belirtmiş bilmem ama bence hiç alakası yok.Balık daha çok Labidochromis mbanba'ya benziyor,balığın bir Labidochromis olduğu kesin ama varyetesi hongi değil.
 
Defalarca yazdım söyledim,balığın renklenmesi,yemleme ve akvaryum şartları ile çok fazla ilişkilidir.
 
Örnek vereyim:650 lt.de 22 tane Rostratus kral cichlid besliyorum.Balıklar şu an 20 cm. ve üzeri boya ulaştılar.Cinsiyetleri belli olmaya başladıkça fazla erkekleri koloniden çıkarmaya başladım.Koloniden ayırdığım erkeklerin renkleri akıl almaz güzelken,fazla erkek balıkları topladığım yine 650 lt. lik diğer bir akvaryuma attıktan 2-3 gün sonra balıklarda renk namına hiç bişey kalmıyor.
 
Birde balığın kafa yapısı olayına çok fazla takılıyoruz.Ben eskiden beri damızlık yapacağım balıkları yavru alır kendim büyütürüm.Yetiştirdiğim damızlık kolonilerde genelde erkeklerin en baskın ve türünün güzel örneklerini taşıyanları bırakmaya çalışırım.Fazla erkekleri incelediğimde mutlaka kafa yapısı diğerlerine göre farklı olan erkekler her zaman çıkıyor.
 
Sonuç itibarı ile,ben baştan beri söylediğimin arkasındayım,türü sorulan balık bir hongidir.Bu konunun neden bu kadar uzadığınıda anlamlandıramadım.
 
İnsanların tanımadıkları bir türe hemen kırma yaftası vurmadan önce iyice araştırma yapmaları gerekiyor.Ben kolay kolay bir balığa kırma demem,diyemem.Bu konuya yazılmış 3 tane yanlış bilgilendirmeyi sildim.Silinen mesajlarda ortak görüş ''bu balık sarı prenses kırması''.Ben senelerin verdiği Malavi tecrübesi ile balığın türünü araştırırken veya Altuğ bey,Ümit hocam gibi insanlar araştırma yapıp balığın türünü ararken lütfen kolay olanı yapıp hemen balığa kırma demiyelim.Bu balık kırmadır diyenlerinde hayatlarında kaç tane hakikaten kırma balık gördüklerini bilemiyorum,ben çok fazla görmedim...
 
 
Saygılar......
 
reis2007-12-08 18:14:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratyavasÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2007
İl: Bursa
Mesaj: 76
muratyavasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2007 01:37
Balığınız erkek ama hongi olup olmadığı konusunda net bir bilgi veremeyeceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2007 19:05
[QUOTE=hoca]1992 yılında Konnings tarafından tanımlanan Labidochromis Hongi, Yunanca "labis" maşa, chromis "balık" kelimelerinden balığın diş özelliği göz önüne alınarak üretilmiş bir isimdir. Hongi kelimesi bulunduğu ada olan "Hongi adası" na atıfta bulunularak verimiştir. Lundo adasında da bu tür bulunmaktadır. Bazen "Red top kimpuma" veya "Labidochromis sp. Kimpuma"  olarak Avrupa'da verilen adla nitelendirilsede tüm bu isimler aynı balığa işaret eder ve bilinen alt türü veya varyetesi yoktur. Balığın en fazla büyüdüğü boy olarak kaynaklar 15 cm vermektedir.
 
 
[/QUOTE]
 
Ümit hocam ellerine sağlık, gerekli açıklama ve cevap verilmiş burada.
 
Latince isminde hongi kelimesi geçen balık Hongi değildir.Bu ve bunun gibi örnekler çoktur,Similis'te bir kaç cichlidin latince isminde geçer ama bu latince adında similis geçen hem Malavi,Hemde Tanganyika cichlidi vardır.
 
Google'den hongi yazıp aratmakla olmaz bu işler,tecrübe gerektirir.
 
Saygılar....
 
Saygılar....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2007 02:45
Sevgili
Ümit hoca ve Reis kardeş ben sizler gibi üretimhane sahibi ve açıkcası bu işten para kazanan insan değilim.Ben bir amatör ve hobiciyim.Tabi ki sizlerin bu konuda engin bilgisi tartışılmaz.3000 civarı balık bulunan malawi gölünde uzman olmak benim haddime düşmez.Tecrübe konusuna gelince ben bu konuda çok yeniyim.Fakat tecrübeden bahseden arkadaşlarımın bile çok büyük hatalar yaptığına bizzat şahit olmuş insanım.Bu yazdığım son yazıyı sadece bir amatör olarak kendi şahsım için kaydediyorum.Ama hala hongi  olmadığını söylüyorum.Sayın hocam ingilizce öğretmeni tercüme ettiği konunun sonunda bu balıkların dişli olduğu yazılmıştır.Belki kendisi unuttu.Resmi veren arkadaşımız bu balıkların resmini çeksin biz de bu dişleri görelim.Balıkların bu boyda dişleri olmalı.Bu yazıdan sonra siteden alınacağıma eminim .Fakat doğruya doğru...Saygılarımla.Ne mutlu hala amatörler var.Bizler oldukça bu hobi devam edecek....Saygılarımla.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HOCAÇevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1271
HOCAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2007 09:39
Meltem Hanım,
 
Müsadenizle birkaç konuya açıklık getirmek istiyorum. Burada yazdıklarım sadece beni bağlar. Reis düşüncelerime katılır katılmaz bilmiyorum. Adı geçtiği ve geçeceği için bu notu düşme ihtiyacı hissettim.
 
"Ümit hoca ve Reis kardeş ben sizler gibi üretimhane sahibi ve açıkcası bu işten para kazanan insan değilim.Ben bir amatör ve hobiciyim."
 
Reis ve ben bu hobiyi bir üst boyuta taşımış insanlarız. Geçimlerimizi ne ile sağladığımız profilimizde yazar. Üretimhanelerimizde değişik türler beslemek arzusu ile, sonunda alacağımız yavruların piyasa bulup bulamayacağı belli olmayan, 10 tane yavruya bağlanmış en küçüğü 250 litrelik akvaryumlar vardır. Bu işe profesyonel bakan hiçbir üretici bunu yapmaz. Para kazanmak için bu iş yapan bir insan piyasada alıcısı olan üç beş türü seri üretir ve kazancına bakar. Bizlerin sattığı balıklardan daha fazlası hobicilere hediye gider ama bunu burada yazmayız ve kimseye söylemeyiz. Bu nedenle hediyeyi alan dışında kimse bilmez. Bunun aksi davranışın ne hobi açısından ne insanlık açısından etik olmadığını düşünürüz çünkü.
 
"Tabi ki sizlerin bu konuda engin bilgisi tartışılmaz.3000 civarı balık bulunan malawi gölünde uzman olmak benim haddime düşmez"
 
Bu kimsenin haddine düşmez. Bizim olanaklarımız daha geniş olduğundan, evde hobisini yürüten hobicilerden daha fazla tür besleme imkanımız var. Üretimhanemde 20 ton su dönüyor, ve deliler gibi tür toplamaya çalışıyorum. Bırakında bu konuda ev akvaryumu ile uğraşandan biraz daha fazla bilelim. Ancak Reis te birçok mesajında daha bu türlerin yüzde onunu beslediğini ve görecek öğrenecek çok şey olduğunu söylemiştir. Benim bilgim onun bilgisine kıyasla çok daha başlarda olduğuna göre nerede kaldı uzmanlık.
 
"Fakat tecrübeden bahseden arkadaşlarımın bile çok büyük hatalar yaptığına bizzat şahit olmuş insanım."
 
Bir insan iş yapıyorsa hata da yapar. Hata yapmamak hiçbirşey yapmamakla mümkündür. Bakın ikimizin de mesajlarına. Yeri gelmiş "haklısınız ben bunu farketmemişim" diyerek geri adım atmış ve kabullenmişizdir. Bunu bir eksiklik değil bir erdem olarak görürüm ben. Birşey öğrenebiliyorsam, kimden öğrendiğim önemli değildir. Susmayı bilirim, kabullenmeyi bilirim ve bunu yenilmek olarak görüp sinirlenmem. Yeni birşey öğrendiğim için mutlu olurum.
 
"Ama hala hongi  olmadığını söylüyorum."
 
Peki, saygı duyarım. Bütün bu tartışmalardan sonra bu sonuca varmanız sizi bağlar. Herkes istediğini düşünmekte serbest. Gayet doğal.
 
"Sayın hocam ingilizce öğretmeni tercüme ettiği konunun sonunda bu balıkların dişli olduğu yazılmıştır.Belki kendisi unuttu."
 
Ben söylediklerimi veya bana söylenenleri hiçbir zaman unutmam Meltem Hanım.
 
"Resmi veren arkadaşımız bu balıkların resmini çeksin biz de bu dişleri görelim.Balıkların bu boyda dişleri olmalı."
 
Bu konu artık kapandı. Ne gerek var bu kadar uzatmaya anlamıyorum. Bu kişisel üstünlük tartışması değil tür belirleme. Yazılan yazıldı, artık insanlar bu yazıları okuyup birşeylere karar verecek.
 
"Bu yazıdan sonra siteden alınacağıma eminim ."
 
Paylaşım yaptığı için kimse siteden alınmaz Meltem Hanım. Sürekli olarak gösterdiğiniz bu alınganlığın nedenini anlamakta zorlanıyorum. Siteden çıkartılan kişiler. Mesajları ile insanları taciz eden, tartışmaları didişme haline getiren, saygı çerçevesinde tartışmayı bilmeyen üyelerdir. Bu tür tavır sergilendiği zaman, sizin siteden çıkartılma olasılığınız ile benim siteden çıkartılma olasılığım arasında hiçbir fark yoktur. Sitede kişilere veya yetkilere değil kurallara göre davranılır.
 
En içten saygılarımla.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theking1907Çevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 473
theking1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2007 11:01
[QUOTE=reis][QUOTE=hoca]1992 yılında Konnings tarafından tanımlanan Labidochromis Hongi, Yunanca "labis" maşa, chromis "balık" kelimelerinden balığın diş özelliği göz önüne alınarak üretilmiş bir isimdir. Hongi kelimesi bulunduğu ada olan "Hongi adası" na atıfta bulunularak verimiştir. Lundo adasında da bu tür bulunmaktadır. Bazen "Red top kimpuma" veya "Labidochromis sp. Kimpuma"  olarak Avrupa'da verilen adla nitelendirilsede tüm bu isimler aynı balığa işaret eder ve bilinen alt türü veya varyetesi yoktur. Balığın en fazla büyüdüğü boy olarak kaynaklar 15 cm vermektedir.
 
 
[/QUOTE]
  
Latince isminde hongi kelimesi geçen balık Hongi değildir.Bu ve bunun gibi örnekler çoktur,Similis'te bir kaç cichlidin latince isminde geçer ama bu latince adında similis geçen hem Malavi,Hemde Tanganyika cichlidi vardır.
 
Google'den hongi yazıp aratmakla olmaz bu işler,tecrübe gerektirir.
 
 
[/QUOTE]
 
Ben pek anlamam ama sanki biraz mantık hatası var gibi... Meraktan soruyorum...  Ümit Beyin yazısında hongi adında başka bir balıktan bahsedilmiyor 3 farklı isim de anılan aynı balıktan bahsediliyor.. Add Konnings keşfetmiş hongi demiş balığa artı 2 isimde daha takılmış ama aynı balık olduğunu anlıyorum. Ama Uğur Beyin dediği sanırım biraz ters olmuş aslında "hongi" denen balık "hongi" değil. Hongi denmeyen balık "hongi" gibi anladım... Acaba "hongi" hangi balık...
 
 
 
theking19072007-12-09 11:06:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2007 19:08
[QUOTE=theking1907][QUOTE=reis][QUOTE=hoca]1992 yılında Konnings tarafından tanımlanan Labidochromis Hongi, Yunanca "labis" maşa, chromis "balık" kelimelerinden balığın diş özelliği göz önüne alınarak üretilmiş bir isimdir. Hongi kelimesi bulunduğu ada olan "Hongi adası" na atıfta bulunularak verimiştir. Lundo adasında da bu tür bulunmaktadır. Bazen "Red top kimpuma" veya "Labidochromis sp. Kimpuma"  olarak Avrupa'da verilen adla nitelendirilsede tüm bu isimler aynı balığa işaret eder ve bilinen alt türü veya varyetesi yoktur. Balığın en fazla büyüdüğü boy olarak kaynaklar 15 cm vermektedir.
 
 
[/QUOTE]
  
Latince isminde hongi kelimesi geçen balık Hongi değildir.Bu ve bunun gibi örnekler çoktur,Similis'te bir kaç cichlidin latince isminde geçer ama bu latince adında similis geçen hem Malavi,Hemde Tanganyika cichlidi vardır.
 
Google'den hongi yazıp aratmakla olmaz bu işler,tecrübe gerektirir.
 
 
[/QUOTE]
 
Ben pek anlamam ama sanki biraz mantık hatası var gibi... Meraktan soruyorum...  Ümit Beyin yazısında hongi adında başka bir balıktan bahsedilmiyor 3 farklı isim de anılan aynı balıktan bahsediliyor.. Add Konnings keşfetmiş hongi demiş balığa artı 2 isimde daha takılmış ama aynı balık olduğunu anlıyorum. Ama Uğur Beyin dediği sanırım biraz ters olmuş aslında "hongi" denen balık "hongi" değil. Hongi denmeyen balık "hongi" gibi anladım... Acaba "hongi" hangi balık...
 
 
 
[/QUOTE]
 
 
Rıdvan kardeşim,Labidochromis Hongi bu balıktır.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Benim bugüne kadar duyduğum bildiğimde başka varyetesi yoktur.
 
 
Sen sanırım Similis ile ilgili yazımı anlamadın,Similis adında hem Malavi gölü cichlidi,hemde Tanganyika gölü cichlidi vardır.Bu balıkların bir biri ile hiç alakası yoktur,tek benzerlik ikisininde latince adında similis geçmesidir.
 
Gelelim Hongi'ye.  Labidochromis Hongi yukarıda fotoğraftaki balıktır,benim bildiğimde başka varyetesi yoktur.Sen şimdi Google'da Hongi yazıp aratırsan (Hongi malavi gölünde bir adadır)latince adında hongi yazan her şey önüne çıkar.Bu sebeple latince isminde her hongi yazan balık hongi varyetesi değildir.Bilmem anlatabildimmi?Big%20smile
 
Saygılar... 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2007 19:32
[QUOTE=BREEZE_İ]Sevgili
Ümit hoca ve Reis kardeş ben sizler gibi üretimhane sahibi ve açıkcası bu işten para kazanan insan değilim.Ben bir amatör ve hobiciyim.Tabi ki sizlerin bu konuda engin bilgisi tartışılmaz.3000 civarı balık bulunan malawi gölünde uzman olmak benim haddime düşmez.Tecrübe konusuna gelince ben bu konuda çok yeniyim.Fakat tecrübeden bahseden arkadaşlarımın bile çok büyük hatalar yaptığına bizzat şahit olmuş insanım.Bu yazdığım son yazıyı sadece bir amatör olarak kendi şahsım için kaydediyorum.Ama hala hongi  olmadığını söylüyorum.Sayın hocam ingilizce öğretmeni tercüme ettiği konunun sonunda bu balıkların dişli olduğu yazılmıştır.Belki kendisi unuttu.Resmi veren arkadaşımız bu balıkların resmini çeksin biz de bu dişleri görelim.Balıkların bu boyda dişleri olmalı.Bu yazıdan sonra siteden alınacağıma eminim .Fakat doğruya doğru...Saygılarımla.Ne mutlu hala amatörler var.Bizler oldukça bu hobi devam edecek....Saygılarımla.
 
[/QUOTE]
 
Meltem hanım,herşeyden önce bir yanlışı düzeltelim.
 
Ben üretimhane sahibi olabilirim ama bu işte hiç bir zaman ticari amaç gütmedim.
 
Ben şu anda 7 kişinin çalıştığı (zaman zaman bu sayı 50 yi bulur) 2005 cirosu 350.000,2006 cirosu 300.000 ytl olan ve dekorasyon işleri yapan bir firmanın sahibiyim.Benim asıl işim budur,lütfen beni bir daha (ticari anlamda)üretici olarak adledmeyin.
 
 
Bu saatten sonra balık hongidir demeye gerek görmüyorum,bu konuda herkes alacağı bilgiyi almıştır.Sizinde kendi fikrinizdir,ister hongi deyin,ister başka bişey.Beni açıkçası artık ilgilendirmiyor.Yanlız anlamadığım şey şu yazdığınız ''DOĞRUYA DOĞRU''ne demektir?
 
Tecrübeli insanlarında hata yaptıkları doğrudur.Ben boylandırma havuzundan % 25 su çektim suyu tamamlaması için hortumu içine attım ama acil gelen bir telefonla çıkmak zorunda kaldım ve satlerce boylandırma havuzuna akan buz gibi su 2000 civarı yavru balığın ölmesine sebep olmuştur.Benim yaptığım ve yapacağım en büyük hata bu ve buna benzer hatalardır.Yoksa forumda başlık açıp balığımın türü nedir? Balığım hastalandı yardım! gibi başlıklar açıp yardım istemem.Ben tecrübelerimle neyi nasıl yapacağımı bilirim.
 
Malavi gölünde 3000 değil,şu an yaklaşık bilinen 1500 tür vardır.Ben bu 1500 türün % 10 luk bir kısmı olan 150 değişik türü bugüne kadar besledim ve ürettim.Kalan % 90 lık kısmında en az yarısını latince isimleriyle sayarım ve fotoğraflarından tanırım.Tecrübe budur.Demogoji yapmaya gerek yok.....
 
 
 
 
 
 
 
reis2007-12-09 23:26:10

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theking1907Çevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 473
theking1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2007 01:52
[QUOTE=reis]
 
 
Rıdvan kardeşim,Labidochromis Hongi bu balıktır.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Benim bugüne kadar duyduğum bildiğimde başka varyetesi yoktur.
 
 
Sen sanırım Similis ile ilgili yazımı anlamadın,Similis adında hem Malavi gölü cichlidi,hemde Tanganyika gölü cichlidi vardır.Bu balıkların bir biri ile hiç alakası yoktur,tek benzerlik ikisininde latince adında similis geçmesidir.
 
Gelelim Hongi'ye.  Labidochromis Hongi yukarıda fotoğraftaki balıktır,benim bildiğimde başka varyetesi yoktur.Sen şimdi Google'da Hongi yazıp aratırsan (Hongi malavi gölünde bir adadır)latince adında hongi yazan her şey önüne çıkar.Bu sebeple latince isminde her hongi yazan balık hongi varyetesi değildir.Bilmem anlatabildimmi?Big%20smile
 
Saygılar... 
 
 
[/QUOTE]
Ban tamamen meraktan yazıyı algılayamadığım için sordum.. Ümit beyin çevirisiyle karştı kavramlar kafamda. Tecrübeli değilim bilgili sayılmam ama balıkların türlerini araştırıp öğrenmeye meraklıyım tür konusunda uzlaşılamadığı için merak ettim en son karar hongi hangi balıktır diye.. Herkese iyi geceler sağlıklı balıklar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baris.aydinÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1563
baris.aydinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2007 17:16

Reis ve Ümit Hoca başta olmak üzere tüm arkadaşlara cevapları için teşekkür ederim.Balıklarımı sırf merak olsun diye Denizli'de ki belli başlı 4 büyük akvaryumcuya götürdüm. Johanni, malawi, imparator kırması, ahli kırması dyenler oldu. "Abi bu balığın cinsi hongiymiş" dediğimde ise hongi ne? dediler :) Belki garip gelecek ama balığımın aynısından belki 15 tane gördüm bir akvaryumcuda. Bu ne dediğimde malawi dedi. Benim bildiğim malawi genel bir tür ismi. Yani Malawi gölü balıklarının genel ismi.Ama burada malawi türü olarak geçiyor balığım. Ve 4-5 cm 3 ytlden satılıyor.

Bunları yazıyorum çünkü bu sitede bu balık hakkında yorum yapan uzman arkadaşların ne kadar değerli olduğunu bildiğim için, balık üretmenin sadece belirli türler üzerine yoğunlaşmak olmadığını birkez daha gördüğüm için.
 
Balıklarımı bir arkadaşım ile 2 adet 2-3 aylık dişi yunus karşılığı değiştim. Çünkü yapılan yorumlarda akvaryumdaki stresten çok bahsedilmiş. Yeni akvaryumuma geçtiğimde balıklarımı geri alabilirim. Şimdilik arkadaşımda.
 
Bu konuya yorum katan tüm büyüklerime ve arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir