Su Piresi Hakkında Önemli Bilgiler


İskender95Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 10
İskender95Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2021 22:58
[:)][:)]TEMİN ETTİĞİNİZ SU PİRESİ KÜLTÜRÜNÜN AŞILANMASI ;
Yeşil su pirelerin yaşam alanını oluşturmak için kullanılır, akvaryumdan aldığımız 50 litre suya yeşil suyun hepsi dökülür, sonra pireler ilave edilir, yemleme spirulina ile yapılan yeşil su ile yapılmalıdır, ( açık alanlarda veya balkonlarda oluşturulan yeşil sularda fitoplankton çok seyrek olduğu için pirelerin beslenmesinde yeterli olmaz ), diğer gün pire yemi ile besleme yapılır, bir gün spirulina ile hazırlanmış yeşil su (bitkisel protein ) diğer gün pire yemi ile hazırlanmış kür (hayvansal protein) ile beslenir, popülasyonun artması ve hasat edebilmemiz için pire beslemede bu yol izlenmelidir, doğal yollarla oluşmuş yeşil su ile pirelerin devamlılığını sağlarız fakat hasat edecek kadar popülasyon sağlanmaz.

su pirelerinin ölmemesi için bilinmesi gereken herşey ;
sizlerinde farkettiği üzere konu başlığı ( pire üretimi ) hakkında değil, nasıl pire üretirim derseniz balıklarınız pireleri rüyalarında bile göremez, ilk olarak ; hazırlamış olduğum bu makalede sizlere pirelerin ölüm nedenlerinden bahsedeceğim, ikinci olarak yaşam alanlarından bahsedeceğim, son olarak pirelerin yaşamsal döngüsünden bahsedeceğim, pireler hakkında anlatacaklarımın bilimsel hiçbir dayanağı yoktur, sizlerle paylaştığım bu bilgiler tamamen yaşadığım tecrübelere dayalıdır.

1: PİRELERİN ÖLÜM NEDENLERİ ;
pirelerin ölmesinin 4 nedeni vardır;
A : YANLIŞ BESLEME,
B : ÇOK YEMLEME,
C :ISI,
D :BİLGİYİ KULLANMAMA,

A ; YANLIŞ BESLEME ; pirelerin tankına toz yem serpmek, suda ıslatılmış yemleri tortusuyla beraber vermek, spirulina yı suya karıştırdıktan hemen sonra vermek, daha önce pire üretmemiş veya üretimini kavrayamamış kişilerin maya ile üretmeye çalışması pirelerin ölümüyle sonuçlanır, yemleme konusunda ilk olarak bilinmesi gereken ( pirelerin SUYU SÜZEREK beslendiklerini : bilmemiz olmalıdır ) doğru yem vermiş olsak bile toz olarak verdiğimiz yemler pirelerimizin solunum kanallarını tıkar ve ölmelerine neden olur.
B ; ÇOK YEMLEME ; pirelerimize hangi yemleri vermemiz gerektiğini öğrendikten sonra bu yemleri pirelerimize fazla vermek pirelerimizin ölmesine neden olur, İlahi yaratıcı her canlıya bir görev verdiği gibi su pirelerine de suyu filitre etme görevi vermiştir, doğada eko sistemin bir parçası olan bu canlılar görevini kusursuzca gerçekleştirir, 20 günlük ömürlerinde suları temizlerler ürerler ve diğer su canlılarına yem olurlar, bizler bu canlılara fazla yem vererek kapasitelerinden fazla yük yüklemiş oluruz, fazla woltaj dan patlayan trafo gibi pirelerimiz de patlar.
C ; ISI ; bu konu başlığı altında bilmemiz geren üç madde var, 1; hava sıcaklığı 30° nin üzerine çıktığı zaman pireler buhar olur, 2; hava sıcaklığı ( -- ) eksi ye düştüğü zaman pireler donar.
3; pirelerin hızlı çoğalması için en ideal ısı aralığı 16° ile 26° olmalıdır.
D ; BİLGİYİ KULLANMAMA ; Öncelikle , ( ezbercilik, hazırcılık, kolaya kaçma, okumama ) gibi çağımızın hastalığına yakalanmış akvaristler pire üretmeye çalışmasınlar, ( okumayan ezbere iş yapan kolaya kaçan kişiler kendilerine verilen reçeteleri uygulamazlar ve hüsrana uğradıkları konuda yersiz gereksiz bir düzine soru sorarlar ) bu sebepten dolayı pire macerasına hiç girmesinler böylelikle hem bizi yormamış olurlar hemde kendilerini harap etmemiş olurlar.
açıklayıcı olması açısından bir kaç örnek verecek olursak ,
x akvarist : abi pirelerim öldü
[:)] ; yemlemeyi nasıl yaptın
x akvarist : maya verdim abi
[:)] ;neden maya verdin
x akvarist :elimde spirulina yoktu
[:)] ;maya vermeni kim söyledi
x akvarist :nette okudum ama daha öncede pirelerime maya vermiştim
[:)] ;o pireler nerde
x akvarist :onlarda ölmüştü
[:)]


bir diğer örnek ;
x akvarist :abi spirulina yı nereden alıcam, fiyatı nekadar
[:)] ; aktardan al, saf spirulina toz olur ve 10gr. mı 12 tl -15 tl arasında satılır, ucuz olanlar spirulina değil gıda boyasını spirulina diye satıyorlar.
3 gün sonra
x akvarist :abi pirelerim öldü
[:)] ; spirulina ile beslemedinmi
x akvarist : spirulina ile besledim abi
[:)]; nasıl hazırladın
vs vs vs
canlı yem murat ; doğru hazırlamışsın, nerden aldın kaça aldın
netten aldım 100 gr. 20 tl


PİRELERİN YAŞAM ŞARTLARI
pirelerin yaşaması için gerekli şartları 3 başlık altında açıklamaya çalışacağım, açıklamanın sonunda kullanılması gereken yemler ve yemlerin kullanım reçetelerini vereceğim.
( 1 ): yemleme
( 2 ): ısı
( 3 : ışık
( 1 ): YEMLEME ; pireler, (A) spirulina (fitoplankton) ile (B) bakteri ( sularda oluşan tek hücreli canlılar ) ile (C) etçil balık yemi ile beslenir, (D) ( tecrübe sahibi olduktan sonra maya ile beslenebilir)
NOT : bu reçeteleri hazırlamak çok basittir, kafanızda büyütmenizin hiç luzumu yok.
SPİRULİNA ; ( bitkisel protein içerir )
PİRE YEMİ. ; ( hayvansal protein içerir )
( A) YEMLEME = SPİRULİNA İLE PİRE YEMİ HAZIRLAMA ; çay bardağının yarısına kadar akvaryum suyu doldurulur, çay kaşığının ucu ile ( nohut tanesi kadar ) spirulina eklenir, karıştırılır ve sonra ağzı açık şekilde gök yüzünü görecek biryere bırakılır, güneş ışığını direkt olarak görmemelidir, 2. gün tekrar karıştırılır ve ikinci günün akşamı yemimiz hazırdır.
kullanım şekli ve miktarı ; bardakta bulunan yeşil su karıştırılır ve 200 adet pire bulunan ( minumum 50 litrelik havuza ) yarım çay bardağı dökülerek uygulanır, uygulama günde bir kez yapılır, spirulina ile yemleme yapıldığı gün başka yem verilmez.
( B) YEMLEME = BAKTERİ ; akvaryumumuzun filtresinde bulunan süngerin suyu bir tasa sıkılır, 200 adet pire bulunan kovaya 1 çay bardağı dökülerek uygulanır, uygulama günde bir kez yapılır, bakteri ile yemleme yapıldığı gün başka yem verilmez.
( C) YEMLEME = PİRE YEMİ ( ETÇİL BALIK YEMİ ) ; markası önemli olmayan etçil balık yemi kahve değirmeninde çekilirek un haline getirilir, bu un çay kaşığının ucuyla 1/4 oranında ( nohut tanesi kadar ) su bardağına aktarılır, su bardağına 3/4 oranında ( yarım dan biraz fazla ) akvaryum suyu eklenir, karıştırılır 30 dakika bekletilir, 30 dakika sonra tekrar karıştırılır ve tortunun dibe çökmesi için 10 saniye bekletilir, bulanık su 200 adet pirenin bulunduğu havuza dökülür, tortu pirelere verilmez, tortunun israf olmaması için varsa salyangozlara, etçil beslenen tetra gibi ufak yapılı balıklara veya ciklet yavrularına verilebilir, pire yemi ile yemleme yapıldığı gün başka yem verilmez
( D) YEMLEME = MAYA İLE PİRE BESLEME; tecrübe sahibi olduktan sonra maya ile beslemek istemeyeceksiniz.
DİP NOT = yemleme ölçüleri 200 adet pire için verilmiştir, pire sayınız arttıkça yem miktarını arttırmalısınız.
DİP NOT = pirelerinizi, bahçenizde oluşturduğunuz yeşil su ile beslerseniz pirelerinizde yaşamsal döngü devam eder, bu yeşil sularda fitoplankton seyrek olduğu için popülasyon sağlanmaz fakat 4 yada 5 balık besleyenler için yeterli sayıda pire hasat edilebilir.
DİP NOT = balıklarda olduğu gibi pirelerde de yem çeşitliliğinin önemli olduğunu bilmeliyiz.


( 2 ) ISI
pireler çok zor şartlarda bile hayata sımsıkı tutunmasını bilen canlılardır, yaşamsal ısı aralığı 1° ile 30° dir, 33° de bile çoğu pire ölürken 5 -10 tanesi hayata tutunmayı başarır, bu uç noktalarda da üremeye devam eder fakat bu üreme yalnızca neslini devam ettirebileceği kadar az olur, ideal üreme için bize gerekli olan ısı aralığı 16 ° ile 26° dir, dış ortamda üretilecekse iklimi sıcak şehirlerde ufak hacimli kovalarda suyun hızlı ısınacağını göz önünde bulundurarak tedbirli davranılmalı, büyük tanklar ve güneş ışığını direkt görmeyecek alanlar seçilmelidir,
( minumum 50 Litre ).
( 3 ) IŞIK
pireler kapalı alanda üretilecekse günde 6 saat (beyaz renkli tasarruflu ampul veya led ampul ) ile ışıklandırma yapılmalıdır, pencereden aydınlık geliyorsa ayrıca ışıklandırmaya gerek duymazlar, üretimi dış mekanda yapılacaksa güneşi direkt görmeyen, gök yüzünü gören alanlarda bakılmalıdır, extra aydınlatma gerekmemektedir.

2. PİRELERİN YAŞAM ALANLARI

öncelikle haftalık nekadar pire hasat edeceğimizi belirleyeceğiz,
A; pirenin ömrü 20 gündür, 7. gün ergen olur, 10.gün doğum yapmaya başlar, ömrü boyunca ( emin olmamakla beraber tahminli bir rakam olarak ) 50 yavru dünyaya getirir, 18. gün yaşlılık evresi 20.gün ölür.
yaşaması için gereken şartlar sağlandığı takdirde iyi beslenen 1 pire ömrü boyunca ( tahmini ) 50 tane sağlıklı yavru dünyaya getirir.
200 edet pirenin 50% sinin dişi olduğunu varsayarsak, 500 litrelik bir havuzda + 100 adet pire = 5.000 minik yavrumuz olur, yaşam alanı 50 litre olursa 500 minik yavrumuz olur, yukarıda yazılanlardan anlaşılacağı üzere pireler, yaşam alanları nekadar geniş ise okadar fazla bebiş yapacaklardır, üretime yeni başlayanlar için önemli bir tavsiyem olacak, dikkate almanızı öneririm, başlangıçta şeffaf saklama kapları kullanmalısınız, her gece ışıkları kapatıp el feneri ile pirelerinizin üreyip üremediklerini gözlemlemelisiniz, sistemin içinde bebişleri göremiyorsanız birşeyler yanlış gidiyordur, bu sizdende kaynaklanabilir, pirelere verdiğiniz gıdalardanda kaynaklanabilir,
yem olarak pireler için üretilen pire yemlerinden kullanmanızı tavsiye ederim, bu yemler en az 10 çeşit yemin harmanlanmasıyla oluşturulur ve pireler için çeşitlilik olmazsa olmazdır, bunun dışında tablet spirulina diye satılan ürünlerde katkılıdır, kullanmanızı önermiyorum,
çok sorulan bir soru ; saf spirulina nasıl olur.
1; saf spirulina toz olur, baharatçılarda (aktarlarda) bulunur,
2 ; saf spirulina pahalı olur :)
2020 yılı perakende fiyatı 1.200 TL ile 1.500 TL aralığındadır, sosyal medyada kilosu 200 TL - 300 TL gibi satılan ürünler spirulina değildir, içlerinde spirulina hiç yoktur,
spirulina 2019 perakende satış fiyatı : 900 TL - 1200 TL
spirulina 2018 perakende satış fiyatı : 700 TL - 900 TL
bölgeye ve semte göre ve spirulina nın kalitesine göre fiyatlar değişiklik gösterir.

3. PİRELERDE YAŞAMSAL DÖNGÜ

yıllardır, yüzlerce akvaristten duyduğum şu sözler

" herşeyi doğru yaptım ama pirelerim öldü, sistem çöktü "

bu konu çok kısa olmasına rağmen en önemli konudur, sizin anlayacağınız can damarı dediğimiz meseleye geldik,
profesyonel pire üretimcileri toplansa ve size pire üretimi hakkında tüm bilgilerini aktarsalar bile sizin sistem çöker, yazımın başında da belirttiğim üzere derdiniz pire üretmekse bu sevda dan vazgeçin, derdiniz pireleri öldürmemekse, haydi hep beraber bunu yapalım,
size aktardığım tüm bilgileri doğru malzemelerle doğru şekilde uygulayın, pire üretim kovanızda yavruları gördükten 3 gün sonra kovadan ortalama 30 tane pireyi balık kepçesiyle yakalayın, kepçenizi sudan çıkarmadan silkeyin ve yavru pirelerin suya düşmesini sağlayın, ( yavru pirelerin suya düştüğünü göremeyeceksiniz yalnızca uygulayın ) ve 30 kadar yetişkin pireyi balıklarınıza verin afiyetle yesinler, bunu haftada iki kez uygulayın, anaç pirelerin sistem içinde ölmesine izin vermeyin, sistem içinde ölen pireler suyu zehirler ve pirelerinizin hepsi (yavrular da dahil ) zehirlenip ölür, çok pire üreteceğim derdine düşmeyin lakin bu güne kadar milyonlarca akvarist'in pire üretememe sebebi çok pire üretmek olmuştur, daha önce tecrübe edilmiş bir mesele size altın tepside sunulmasına rağmen tecrübe etmek için ısrarcı olmak hiçde akıllıca değildir,
selam ve dua ile.
................................
İzinli paylaşım alıntıdır. Üretim ve yaşatmak için sorularınızı ö.m olarak paylaşabilirsiniz yazıyı paylaşan kişinin cep numarası nı veririm detaylı şekilde bilgi alabilirsiniz

Beğenenler: [T]227413,yyiImaz[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir