Sump-tank baglantisi ile ilgili.


GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2015 21:37
Tekrar merhaba,

Hiç aklımda yokken tuzumu da aldım. Marine environment diye bir marka. O kadar bildik marka varken bunu almamın sebebi paketteki çok iddialı yazılar.
http://aquacraft.net/products-page/all-products/marine-environment-dual-phase-formula-for-50-gallon-tank-3-pk/

Şimdi ufak bir araştırmayla kafam iyice karıştı. İyi diyenler kadar kötü diyenler de var. Tuz iyi ama içinden çıkan küçük şişe iyi değil diyenler var.

Neyse deneyip göreceğiz.

Şu andaki en önemli eksiğim kum be sump dönüş pompası.

Jebao dc serisi düşünüyorum. Önerilere açığım. (eheim için 2-3 kat para ödemek istemiyorum. Sanırım Çinli markalara yöneleceğim) bir numaralı kriterim enerji tasarrufu.

İkinci sorunum ise kum. Poşetin içinde sulu bir şekilde satılan bir canlı kum buldum. Ne kadar canlıdır bilemiyorum tabi. Ama pakette hemen balık ekleyebilirsiniz gibi bir yazı vardı.

Acaba bu sadece pazarlama stratejisi mıdır yoksa gerçekten canlı kum böyle alınabilir mi?

Bir Paker bu kumdan alıp, iki paket de normal argonit kum karıştırarak acaba argonit kumu daha hızlı canlandirabilir miyim?

Bir de kum kalınlığı ne kadar olmalıdır. Çok kalın olmasın diyenler de var, kalın olsun diyenler de.

Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2015 22:02
Merhaba,

Oncelikle hayirli olsun. Tuzu almissiniz su an yapicak tek sey dediginiz gibi deneyip gormek olucak.

Kum konusunda buldugunuz kumun dogru olma olasiligi da var, ancak ne oldugu belli degil. Icinden ne cikacagi da belli olmaz. Deniz akvaryumlarinad dengeler hassastir ve ben sahsen bu tarz durumlarda riske girmeyi sevmem. Yerinizde olsam 0 argonit kum alirdim. Kalinligi da normal standartlarda tutun, ne cok az ne cok fazla. Sifirdan kurmak hem size izlemesi, incelemesi daha zevkli bir akvaryum imkani sunucaktir hem de hersey daha kontrolunuz dahilinde olucaktir. Ama unutmayin, ne olursa olsun hic bir akvaryum direk balik eklenicek durumda degildir ki daha sizin kayalariniz alincak, suyunuz hazirlanicak. O yuzden ben yeni argonit kum taraftariyim.

Dogru adimlarla saglikli bir akvaryum kurma yolunda ilerliyorsunuz. Icinize sinen kafa motorunu bulup, kum ve tuzunuzu ekleyip kuruluma start verebilirsiniz. Akvaryumuu ve kumu canlandirma konusunda da, guvenilir yerlerden alinacak bir iki parca canli kaya isinizi fazlasiyla gorecektir. Zaten akvaryuma omurgasiz eklenmeye baslayinca ufak tefek kayalar da bu donguye katkida bulunur. Iciniz rahat olsun. Kolay gelsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2015 23:01
Ben de öyle düşünüyorum. Sanırım bir şekilde direk balık eklenir, hazır bir akvaryumda alınan canlı kayalar ve su hiç bekletilmekten yeni tanka koyulur. Ki o durumda bile az da olsa bazı değerler değişebilir. Benim öyle bir şansım yok şu anda.

O zaman argonit kumu alayım. Muhtemelen bir hafta 10 gün içinde pompayı almış aydınlatmamı yapmış olurum. Hatta elimde 50w-3000 litre/saat kapasiteli sicce marka eski bir pompa var. Hem çok enerji harcıyor hem de biraz sesli. Ama pompa kararı verene kadar idare eder. En azından tankın oturma süreci başlar.

Bundan sonra bir tek canlı kaya alımı önemli. Gördüklerim çok siyah renkliydi. Acaba canlı kaya seçiminde bir kriter var mıdır? Renk veya üzerindeki oluşumlar açısından gözle görülebilir bir durum var mıdır?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2015 23:43
Canli kaya alirken iki secenek vardir; 1- Kurulu akvaryumdan kurlenmis canli kaya 2- Oldurulmus canli kaya.

Ikinci secenek biraz tuhaf geliyor kulaga ama ozetliyim; 

Ilk secenekte kayalar kurulu akvaryumdan gelir, uzerleri cesitli alglerle kaplidir mor-pembe karisimi renkleri vardir. Bu kayalarla birlikte binbir cesit minik kurtlar midyeler podlar ve zoalar gelir. Bu secenekte dikkat etmeniz gereken nokta; zararli canlilar olmayan guvenilir bir yerden almak olur. Aiptasia gibi zararli canlilarin oldugu kayalar baslangic evresinde basiniza is acabilir.

Ikinci secenekte ise canli kaya olarak kullanilmaya uygun kayalar daha uygun fiyata zararli canlilardan arinmis bir sekilde gelir. Bu durumda baslangic doneminde akvaryumun oturmasi 1-2 hafta daha uzar ama risk sifirdir. 

Benim tavsiyem su sekilde olucak plat seklinde yassi kayalar secerseniz, kafanizdaki dekoru olusturmasi daha kolay olur. Ayrica kuma temas edicek kayalar ne kadar az olursa kum ve kaya arasinda pisliklerin birikip nitrata donusmes ihtimali o kadar az olur. 

Bunlarin disinda seramik kayalar da vardir. En dekoratif kaya turleri bunlardir. El yapimidir ve cesitli mineraller barindirir. Bunlardan bulabilirseniz en mantiklisi bu olur ama fiyatlari digerlerine gore daha pahalidir.


Ben olsam olu sekilde normal ya da seramik kaya alip, argonit kumla suyumu doldurur, tuzumu atar akvaryuma start verirdim. Sonra ufak tefek oturmus akvaryumlardan alinan zararsiz canlilardan arinmis kayalari bu olu kayalarin arasina koyup onlarin daha hizli canlanmasini saglardim.

Unutmayin suyun ve kayalarin hizli canlanmasina en cok yardimci olan faktor aydinlatmadir. Iyi bir aydinlatmanin size avantaj olarak donusu cok fazla ve hizli bir sekilde olacaktir.

Umarim sorulariniza cevap verebilmisimdir.

Saygilar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2015 09:04
Gokberk Bey oncelikle bikmadan cevap yazdiginiz icin tesekkur ederim. Ben de elimden geldigince sacma soru sormamaya calisiyorum :)
Az once sump'i temizlerken ps'yi de deneyeyim dedim. Elimdeki 3000 l/h motoru bagladim. Aslinda fazla guclu tabi, onerilen 1000 l/h. icindeki pervaneler hava kabarciklarini gayet guzel parcaliyor gibi geldi bana. tabi sadece cesme suyu ile denedim. Tuzlu su olmamasina ragmen kabarciklar sanki uygun gibi. Tuzlu suda daha minik kabarciklar cikacaktir. Olmadi DIY needle wheel impeller yaparim artik.

https://www.youtube.com/watch?v=HXo3mjRnpCA

O kadar farkli kombinasyon denedim yine de videoyu ekleyemedim .

Neyse, zaten bir sure canli eklenmeyecegi icin ps'nin cok aciliyeti yok sanirim. Bu arada camdaki cizikleri gidermek icin seryum oksit(Cerium oxide) ismarladim. Sanirim 1-2 gun sirf cizik giderme surecek.

Bu arada aydinlatmami yapacagim. Cree ledlerden olusan guzel bir sistem kurmayi dusunuyorum. Gun dogumu-batimi efektli olacak. Su anda yapilacak islemler sirasiyla soyle;

Camlarin ciziklerinin giderilmesi,
Durso sistemi hazirlanmasi ve sump-tank baglantisinin yapilmasi,
Aydinlatma yapilmasi,
Kum alinip tankin doldurulmasi.

Musadenizle yeni sorularim;

Elimde iki adet dalga motoru var, ikinci el cok cok ucuza almistim.
5000 L/h jvp 20 (12W)
1000 L/h eden328 (25W) bunun ucundaki parca saga sola donuyor.

25w olani tabi ki kullanmayacagim, 12 w olan tek basina yeterli olur mu? Yoksa aklimda Jebao wp10 veya wp20 var. Jebao'larin dalga simulasyonlari ve ayarlabilir olmasi cok guzel. Anca biraz pahalilar tabi.

Diger sorum ise kum+tuz+aydinlatma hazirlanip tank doldurulduktan sonra canli kaya alimini beklemeden bakteri kulturu ekleyerek mi sistemi oturtacagim? Sanirim akvaryumcu disinda canli kaya alabilecegim biryer yok.

Yavas yavas heyecan da artiyor tabi :) Ama dedigim gibi kesinlikle aceleci olup tatli su acemilik donemlerimdeki hatalari yapmamayi dusunuyprum ;)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2015 15:07
Gokmen bey inanin zevkle cevapliyorum sorularinizi.

Oncelikle akvaryum suyunun oturmasi konusunu aydinlatalim. Imkaniniz varsa kum, kaya aydinlatma uclusunu ayni anda startlayin. Bu ucuyle birlikte suyunuzu doldurunca bakteri kulturu ister eklersiniz ister eklemezsiniz. Ama sureci hizlandirmak icin kaliteli bir markanin deniz akvaryumlari icin olan bakteri kulturlerinden kullanabilirsiniz. Bunun disinda akvaryuma ne kadar az kimyasal girerse o kadar iyi olur.

Protein skimmer konusuna gelince de uzulerek soylemeliyim ki videonuzu izledim ve kullanmis oldugunuz motor hic bir ise yaramaz. Protein skimmerda kabarcik miktari kadar kabarciklarin boyutu onemlidir. PS nin bir tarafindan bakinca diger tarafini goremeyecek sekilde yogun ve ince bir kabarcik miktari olmali.

https://www.youtube.com/watch?v=PNM7ad3hUsc

Yukaridaki linkte ornek bir BM Nac7 calisma sistemi gosteriliyor. PS nin govdesindeki beyaz rengini almis kisim komple ufacik baloncuklardan olusma. Bu baloncuklar da PS nin kafa kisminda tasma yaparak atiklarin toplanmasina yardimci oluyor.

Akvaryumda akinti konusu ise simdi tam olarak akvaryumunuzda olmasi gereken akinti miktarini hesaplayamiyorum ama bu konuda akinti motorlarinin konumlanmasi cok onemli. Kullanicaginiz motorlarin olusturdugu akinti, akvaryum icinde 8 seklini almali. Ancak burda da onemli bir nokta var. Bu da akintinizin akvaryumunuza ne az ne de fazla gelmesi gerek. Ileride akvaryuma ekleyeceginiz cesitli mercanlari akintiya gore konumlandirmalisiniz. Kimi mercanlar akinti severken kimileri de akintidan hoslanmazlar.

Aydinlatma olayi da zaten sizin tecrubeniz olan bir durum. En uygununu secip otomatik programlamayla duzeni oturtabilirsiniz. Internette Power Led ve Reef akvaryumlar konusunda onlarca yazi var. Ben pek anlamiyorum ancak siz anlarsiniz diye dusunuyorum.

Saygilar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2015 17:50
Gokberk Bey,

Once ps konusuna degineyim. Ben tuzlu suda denemedigim icin o kadar kucuk baloncuklar cikmiyor. Su videoda aciklaniyor.

https://www.youtube.com/watch?v=223-24zhjoc

Iste bu yuzden ozellikle cesme suyu diye belirttim. Tabi sonucta gercek kurulu tankta denemeden bilemeyiz.

Tuzlu suda yeniyim ama inanin buradaki akvaryumcularda 4-5 tonluk sergi akvaryumlari var (show tank) Boyum kadar ps gormuslugum bile var. Yani benim ufaklik tuzlu su oldugunda bana normal ps kopukleri cikaracak gibi geliyor. Olmadi ahsap hava tasi kullanabilirim. Ya da en son care adam akilli bir ps alirim.

Bu arada bir akvaryumcuda temiz (zararli canli barindirmayan) canli kayalar oldugunu ogrendim. Sanirim 3-5 gun icinde bir ziyaret ederim. Ama once sizin soylediginiz gibi kuruluma tam hazir hale gelene kadar bekleyip (aydinlatma-kum vs) canli kayalari alacagim gun tanka start verip kayalari da eklemeyi dusunuyorum. Yine en azindan 10-15 gunu bulacak gibi.

Aklima gelmisken sizin verdiginiz "tabana az temas eden kayalari kullanmak" detayi cok iyiydi. Bana kalsa bitkili tank kurar gibi hazirlardim :)

Dalga motoruyla ilgili de sanirim tecrube kazanarak benim tank icin en uygun akinti hizi modeli vs'yi kendim bulacagim.

Sanirim bir sure soru sormama gerek olmayacak. Artik kurulum basligi acarim, oaradan da bol bol "tanki yosun basti", "nitrat patladi yardim", "fosfat costu yetisin" gibi sorular sorarim :D

Tekrar tesekkurler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2015 01:04
En kisa zamanda o konuyu da bekliyoruz. Gozumden kacarsa acacaginiz linkin konusunu om atabilirseniz sevinirim. Plate kayalardan pisman olmazsiniz ancak saglam dekor yapilmali, kayalarin devrilmesiyle kotu sonuclar cikabilir dikkatli olun. 

Motor ve su konusunu gozumden kacirmisim kusura bakmayin. Umarim sorun olmaz, olsa bile ilk basta canli yuku fazla olmayacagi icin problem cikmaz. Deneye deneye en dogrusunu bulursunuz. 

Kolay gelsin.


Bu arada simdi farkettim zamaninda bununla ilgili bir konu acmistim seneler once buyrun linki:

http://www.akvaryum.com/forum/kafa_motoru_=_vegt;_cirpici_k338720.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2015 17:51
Tekrar merhaba,

Kuruluma gecmeden once hala canli kaya isini bitirmeye calisiyorum. Aydinlatma ve motorlar bir iki gun icinde elimde olacak. Ayrica cam ciziklerini gidermek icin seryum oksit de geliyor. Ilk defa deneyecegim. Umarim basarili olurum.

Yeni soru 1: Canki kaya (olu kaya)

Oncelikle iki bir akvaryumcu bana iki farkli fiyatta canli kayalarinin oldugunu soyledi. Pahali olanin rengi bordo-siyah-mor gibi koyu, digeri ise daha acik ve kahverengimsi tonlardaydi. Durumdan pek anlamadigim icin satin almadim. Baska bir yerde ise asagidaki fotograftaki kayalari buldum. Aslinda olu mercanlar sanirim. Canli kayalar gibi farkli canlilarin kabuklarindan olusmus degil de tek bir mercanin oldukten sonraki kalsiyum vs iskeleti gibi. Bazilarinin yuzeyleri alistigimiz sekilde gozenekli degil. Bazilari ise gozenekli. Acaba bunlar uygun olur mu? yoksa sadece dekorasyon amacli mi satiliyorlar. Satici ingilizce bilmedigi icin anlasamadik. Olmadi esimle tekrar ziyaret ederiz.
IMG]http://i.hizliresim.com/DE5kP1.jpg[/IMG]







Sump pompasi olarak JEBAO DC-2000 ve dalga motoru olarak da yine JEBAO RW-4 aldim. tatli suyla karsilastirildiklarinda cok asiri guclu motorlar. (5000 l/h dalga motoru 2000 l/h sump motoru) Ama deniz tankinda ne kadar yeterli olacaklar bilemiyorum. sump motorunun cikisini ve dalga motorunu arka camin iki ayri kenarina koymayi dusunuyorum. Sump cikisi dogal olarak yukaridan, dalga motoru ise biraz daha asagidan dalga yaratacak. (ya da bana oyle geliyor :D )

Yeni soru 2: Kum

Kumda ise yine kararsiz kaldim. Beyaz renkli (cok acik krem rengi gibi) cok da ince taneli bir kum buldum. baya pahali ama sanki gorselligi cok iyi olacak gibi. Bir de fiyati biraz daha uygun argonit oldugunu belirten suradaki urun var. Ylaniz rengi baya sutlu kahverengi kivaminda. Ayrica cesitli tanecik boylari olmasina ragmen en kucugu bile 2mm civari. Tanecik boyutu veya rengin (rengini veren nedenlerin) bir onemi var midir acaba?

Yeni soru 3: Durso

Oncelikle kulenin hem alttan hem ustten su almasini saglayan dis katmanini soktum. Cok yer kapliyordu. Neyse, durso sistem icin tanktaki delige uygun pvc boru ve gerekli parcalari aldim. Yalniz durso sistem bu kuleye cok buyuk geldi ve borunun ucu kulenin disinda kaldi. (borunun boyunu bilerek uzun aldim sonradan ince ayar yapip kesmek icin)





Tanki buldugumda kulenin icinde su malzemelerden vardi. Hem altta hem de ustte iki katman olarak. Sanirim kullanan arkadas kuleyi bioball ile doldurup normal asirtma (overflow) olarak kullanmis. Elimde 1 yildir bosta duran bol miktarda pilastik bioball var. Bu malzemelerin artik kullanilmadigini biliyorum ama eger bir zarari yoksa en azindan sesi azaltmak adina (durso olmadigini dusunerek)kullanilabilir mi? yoksa kuyei de tamamen kaldirip oradaki delige direk durso mu kurayim? Hangisi daha iyi olur acaba bilemedim. Tamamen deneyim ile ilgili bir durum.



Sorularim bu kadar (Simdilik) :)

Bu arada uzun zamandir adam akilli konu paylasmiyordum. Bu kurulumda aydinlatmadan cam ciziklerinin giderilmesine, kaya-kum-tuz eklenip sisteme baslangic yapilmasina kadar herseyi paylasmayi dusunuyorum. Hem derli toplu, bastan sona kadar bir "ilk tuzlusu" deneyimini paylasmis olurum (ve yeni baslayanlarin gozu korkmaz en azindan)hem de deneyimli arkadaslardan daha kolay yardim alabilirim.

Tekrar tesekkurler!Gecko2015-02-05 18:20:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NuadaÇevrimiçi

Özel Üye
[C]2,3,56992[/C]
Kayıt: 09/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 1919
NuadaÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2015 18:31
Merhaba Emre bey. Tuzlu sudan anlamam ama ben olsam mor kayalardan alırdım. :)

Dursoya gelince aklıma  şuan gelen bir kaç yöntemi söylemek istedim.

Şu resimde görünen dipteki pvc kısmına redüksiyon takıp, mesela o delik 32mm ise 32mm-25mm redüksiyon takip çapı düşürüp 15mmlik pvcden durso yapabilirsiniz. Hatta o redüksiyon içine birde 25mm-20mm redüksiyon daha takıp 20mmlik pvcden durso takabilirsiniz. Bu sefer sığabilir fakat basılan suyu karşılamaz bence.

https://www.havuzmalzemesi.com/Reduksiyon,LA_224-2.html#labels=224-2


Ya da şöyle bir çalışma paylaşmıştım. Bunu da uygulayabilirsiniz. Sesi keser mi denemek lazım :) .
http://www.akvaryum.com/Forum/kulesiz_sump_k441690.asp

Biobalları da kulanabilirsiniz. Tahminimce şırltı sesi olacaktır.


Nuada2015-02-05 22:02:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2015 21:36
Emre bey yine hayirli olsunla baslayalim. 

Volkan beye katilarak bioballlarin hala kullanilabilirligini soyleyebilirim. Sonucta bakteri populasyonlarina ciddi derecede ev sahipligi yapiyorlar. 

Kum konusuna gelince sizin begendiginiz kumun bir zarari olucagini sanmiyorum. Ancak Argonit kumun faydasi her zaman gorulur. Icinde barindirdigi elementlerle akvaryuma olumlu etkisi olur ki profesyonel akvaryumlarda da argonit kum tercih edilir. Belki size cekici gelmemesinin nedeni buldugunuz argonit kumun kalitesiz bir urun olmasindan kaynaklaniyordur. Gorsellik acisindan da cok ince olanlari da bulunmakta. ( Bu arada kumun resmiini goremedim. )

Akinti konusu daha once konustugumuz gibi temel almaniz gereken nokta; akintinin 8 seklinde olmasidir. Bunu da kullanicaginiz ekipmanlarla ayarlayabileceginizi dusunuyorum. 

Resmini koydugunuz kayalar tatlisu akvaryumlarinda da kullanilan dekor amacli kayalar sanirim. Normal deniz akvaryumlari icin satilan kayalar kilo ile satilmakta. Fotograftakiler muhtemelen adetle satiliyor. 

Kayalarin mor rengi olmasi icin kurulu bir akvaryumda bulunmasi gerekmekte. Su disinda kalirsa mor kayalar zamanla kararicaktir. Bu yuzden yanlis ya da suni bir sey almamaya dikkat edin.

Olu kayalar su sekilde olur;

http://www.teleskopakvaryum.com.tr/?urun-2374-deniz-akvaryumu-icin-kurlenmis-canli-kaya

http://www.aquabluebursa.com/ekipmanlar/seramik-kaya/seramik-3/

Akvaryumda kurulu vaziyette bulunan canli ve mor kayalar da bu sekilde ;

http://blog.aquanerd.com/wp-content/uploads/2011/12/Ecoxotic-Panorama-LED-Reef-Tank-After.jpg

Yani aslinda alinan olu kayalarin zamanla akvaryumun arka camlari ile birlikte mor rengi alicagini soyleyebiliriz. Bu yuzden suda duran mor kayalari almak sizin tercihiniz. 

Eger bu sekilde kayalari almak isterseniz cok guvenilir yerlerden almaniz gerekir ki aiptasia gibi zararli canlilar da beraberinde gelmesin. 

Sonuc olarak yerinizde olsam icime sinen kaliteli bir argonit kum ve uygun olu plate kayalari tercih ederim. 

Iyi aksamlar, Kolay gelsin.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2015 04:58
Volkan Bey verdiginiz linkteki fotograflar gorunmuyor ne yazik ki. Okudum ama tabi cok da anlayamadim. Ben deligi cok da kucultme taraftari degilim. Dediginiz gibi bioball ile deneyecegim. En son care durso sistemi bu haliyle kuracagim. Yani asagi donuk olan ve suyu ceken kisim kulenin disinda kalacak. Tabi balik kacmamasi icin birsey dusunmek lazim.

Gokberk Bey

Bahsettiginiz gibi maceraya gerek yok bence de. Paraya kiyip adam gibi canli kaya almak lazim :)

Canli kayayi bir kova icinde hazirlanmis olan tuzlu suda bir iki gun bekletilirse zararli canli varsa (en azindan cogu) gorulebilirmis. Bana biraz mantikli geldi. En azindan tamamen olmasa da denemeye deger diye dusunuyorum.

Kum icin de eger eddiginiz gibi acik tenli ve ince bir argonit bulabilirsem alirim. Olmadi argonit olduguna emin oldugum mazemeyi alayim.

Bahsettigim malzeme su;
http://www.turkiyeyemmerkezi.com/dazs-flake-aragonit-kum-13-6-kg

Flake argonit kum olarak geciyor. Pakette de cok iddiali aciklamalar vardi (her markada var tabi :D) Ama Dazs az cok bilindik bir marka. Cok kalitesiz olacagini sanmiyorum.

Yorumlariniz icin tekrar tesekkur ederim. Az kaldi az :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2015 15:36
Dazs bilindik bir marka tabiki. Pisman olmazsiniz. Renk konusunda da tereddutunuz olmasin, guzel aydinlatma ile gorselligi cok ust seviyede bir akvaryum kurabilirsiniz. Artik kurabiliriz de diyebilirim sanirim, cunku kendi akvaryumum kadar heycanlaniyorum. Bir an once resimleri ve malzemeleri bekliyoruz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2015 16:54
Gerçekten çok teşekkürler yardımlarınız için. İnanın evde bir odayı akvaryumlara aayırdığım için bazen bir günde karar verip küçük bir akvaryum kuruyorum. Ama tuzlu su kesinlikle bambaşka. Şu kurulumu bir atlatıp düzene bir oturtursam başka birşey istemem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir