Tül Kuyruk Cüce Vatoz Hastalıkları Ve Careleri Ve Cinsiyet Belirleme


Giray ATASEVENÇevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 256
Giray ATASEVENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2020 18:54
Öncelikle konu başlığı için teşekkür ederim. Arkadaşlar için güzel bilgiler paylaşılmış lakin şunu belirtmek isterim ki bir konu karmaşası oluşmuş durumda . Değerli hobidaşlar öncelikle şunu belirtmek isterim. Bu bir hobidir hobi de ise kar gütmek gibi bir kaygı olmaz bu çoğalsın satayım en azından elektrik faturasını ödeyim gibi bir düşünce olmamalıdır bu hobiden çıkar ticarete girer ki bu durumda akvaryumu karşınıza alıp izlerken rahatlama veya dinlendirici özelliği ortadan kalkarak her baktığınızda maddiyat ve kaygı yüzünden gerilirsiniz. Size tavsiyem sakınan göze çöp batar düşüncesinde olmanız ancak elzem noktaları da kaçırmamanızdır.
Şimdi hastalık konusuna gelirsek eğer balığınız akvaryumdaki nitrat veya amonyak tarzı bizim istemediğimiz durumlar ortaya çıkarsa bunu en kolay şu şekilde anlarsınız:
1) a.Balık yüzgeçler dahi kuyrukları zeminden mümkün mertebe uzak tutar yani kumda yatan bir hayvan olabildiğince temas etmez.
b. İkincisi su da ani bir renk ve koku değişimi olur.

Peki bunlar neden olurun cevabı iste amonyak bir atıktır balıklar dışkıların birçoğunu amonyak türevleri şeklinde atar ve düzensiz su değişiminde sudaki amonyak derişimini arttırarak balığa zarar verir.Nitrat ise su da bulunan bazı bakterilerin nitrafikasyon sonucu ortaya çıkarak yine balığa zarar verir. Bununla ilgili detaylı bilgiler forumda var.(https://www.akvaryum.com/Forum/nitrifikasyon_ve_bakterileri_k215693.asp linke bakabilirsiniz)
2)Balıkta renk solma yüzgeçlerde kayıp varsa bir iki seçenek var biri dış parazitin sebep olduğu bakteriyel bir enfeksiyon diğeri ise üstadlarımızın belirttiği üzere su kalitesi bunun için su düzenleyici ve baktopur kullanmanız durumu kurtarabilir.

3)Balıkta karında şişlik veya dışkılamada sıkıntı varsa bildiğiniz üzere beslediğiniz yem çeşiti ve kalitesine göre kabızlık sorunu olabilir.Bunda ki en iyi çözüm ise bitkisel beslenmeye ağırlık verip yem çeşidini arttırmak olabilir.
4)Vatozlarda bazen çok hareketsizlik olabilir bu tür durumlara karşı paniklemeyin hemen çünkü bu kronikleşmiş bir durum olabilir yani balığın karakteri ufakken yaşamış olduğu travma veya bir tür darbe aldıysa bundan ötürü devam edebilir sakatlıklara bağlı fizyolojik sıkıntılar olabilir bu durumda yapacağınız tek şey özenle bakmak olacaktırki doğal seleksiyon dediğimiz şey sonucu pek uzun yaşatamayabilirsiniz bu vakaları. Bu özellikle tül albinolar için geçerlidir. Tül albinolar kesinlikle daha hassastır sebebi ise tüm albino canlıların tek ortak özelliği dayanıksız olmasıdır albino olmanın sebebi derideki melanin pigment yokluğundan ortaya çıkmasıdır bu genetik bir bozukluk olduğundan bu tür canlılar her zaman dış ortama karşı daha dayanıksız olmaktadır.
5)Balıkta oluşan fizyolojik çıkıntılar veya bozukluklar ise balığın tek beslenmeyip diğer etçil ve agresif türler dediğimiz balıklarla beslenerek zarar görmesinden veya akvaryumunuzda bulunan keskin kenarlı dekorlardan ötürü ortaya çıkabilir. Bu dekorları ve balık türlerini vatozunuzla birlikte aynı akvaryuma koymamanızı tavsiye ederim.
6)vatozlar kedi balığıdır kedi balıkları sığ suları ve düşük phları sever bunun için yüksek akvaryumdan kaçının ve akvaryum içerisine mangrov kökü kızıl ağaç kozalağı ekleyinki su phı düşsün ve balık daha güzel bir ortamda yetişsin birde kedi balıkları aşırı ışığı sevmez loş bir ışık stresi azaltacaktır bilginiz olsun.
Eğer doğru bildiğim yanlışlarım varsa düzeltirseniz sevinirim.
Bu arada kendim daha yeni L144 beslemeye başladım bu kadar şeyi nereden biliyorsun derseniz oradan burada araştırdım makale okudum yabancı makaleleri çevirdim tekrar okudum.Yanlış anlamayın ama bu foruma önceden birşey yazacak veya soracak olduğumda uzun süre araştırırdım uzman abilerimize mahcup olmamak için ama görüyorum ki herkes hazıra alışmış hobi ticaret olmuş herkes kar payı biçer olmuş.Sürçü lisan eylediysem af ola ve bu dediklerimi lütfen yanlış anlamayın değerli dostlar.Herkese iyi hobiler dilerim . :))

Beğenenler: [T]30078,yusuf21[/T][T]191556,kolombo_449[/T]
Teşekkür Edenler: [T]30078,yusuf21[/T][T]191556,kolombo_449[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir