Tuzlu Su Akvaryumunda Döngü


RemedilessÇevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2018
İl: Bursa
Mesaj: 44
RemedilessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mayıs 2018 08:51
Merhabalar,

Yakın zamanda kurulumunu yaptığım Nano reef tankı üzerinden, bakteriyel döngünün nasıl tamamlandığını sizlerle paylaşmak istedim. Bu benim ilk tuzlu su tankım ve ilk tecrübeler hep unutulmaz oluyor. [:D] Umarım aşağıdaki yazdıklarımın sizlere de yararı olur.

Akvaryum’un kurulumunu tamamladıktan sonra, içerisini Aquaforest Tuz kullanarak RO su ile doldurdum. Bu aşamada döngüyü başlatabilmem adına birkaç seçenek mevcuttu;

• Ghost feeding, hergün sanki akvaryumda balık varmışcasına akvaryumu yemlemek.
• Çiğ karides i akvaryuma koyarak çürümesini sağlamak.
• Saf amonyak ekleyerek, amonyak miktarını 0 dan 5 ppm seviyelerine çekmek.

Bu şeçenekleri değerlendiriken edindiğim bilgiler,

1. veya 2. seçenek genel olarak birçok Akvarist’in tercih ettiği yöntem, sebebi ise kolay ve ucuz olması. Fakat bu yöntemlerin bazı dezavantajları mevcut. Örnek vericek olursak, boş yemleme işlemi akvaryum suyunu kırleterek amonyak dışında fosfat değerininde artmasına ve bu durumun akvaryumda istenmeyen yosun oluşumunda büyük bir rol oynamasına neden olmakta ve suyu kirleterek su değerlerini bozmakta. Çiğ karides yöntemi ise akvaryumda çok ağır bir kokuya neden olmakta ve akvaryumdan çıkarılması gereken durumlarda dikkatli olunmassa parçalanarak suyu kirletmekte ve su değerlerini bozmakta.

3. yöntem olan saf amonyak ekleme yöntemi yurtdışındaki Akvaristlerin çoğunun kullandığı yöntem, bu yöntem özellikle akvaryumun döngüsünü başlatmak amaçı ile üretilmiş amonyak destekleri ile yapmakta. Türkiye sartları için Amazon gibi sitelerden alabileceğiniz bu katkınin, fiyatının yüksek olması nedeni ile pek tercih edilmediğini farkettim (55ml si Amazon üzerinde 45 euro ). Fakat bu yöntemin en büyük artısı, akvaryumunuza amonyak dışında hiçbir madde girmeden döngüyü suyu ve akvaryumu temiz tutarak, su değerlerini bozmadan yapabilmeniz.

Bu yöntemlere ek olarak süreci hızlandırmak adına, Canlı kaya, Canlı kum kullanılabilir ve extra olarak Seachem Stability veya Eheim Marine Starter gibi bakteri kültürleri ekleyerek işlemi hızlandırabilirsiniz.

Benim izlediğim yönteme gelicek olursak, araştırmalar sonucu, işlemi temiz bir şekilde tamamlamak için döngüyü saf amonyak ekleyerek başlatma kararı aldım. Buna ek olarak CaribSea canlı kum ve yaklaşık 6kg Kuru kaya ile döngüyü başlattım. Kaya ile ilgili olarak, her 10lt için en az 1kg Kaya olması gerektiğinide hatırlatmak isterim. Fakat yaptığım birkaç araştırma sonucu yurtdışından özellikle Tuzlu su akvaryum döngüsü için üretilmiş amonyaklardan almak yerine, evime yakın olan bir Eczaneye giderek saf amonyak temin ettim. Saf amonyak konusunda sizlere önerim, satın alırken içeriğini okumanızda fayda var. Saf amonyak, sadece saf su ve amonyak içermeli. Bunun dısında şişeyi sallayarak köpürme olup olmadıgını kontrol edebilirsiniz, köpürme mevcut ise saf amonyak olmadığı anlamına gelmekte.

Temin ettiğim amonyağı da suya ekleyerek, elimde bulunan Salifert Amonyak testi ile su değerlerini takip etmeye başladım. 10 lt için 4 damla saf amonyak uygulamak yeterli oluyor. Ayrıca bunlara ek olarak bakteri takviyesi yapmak adına Seachem Stability eklemeyi tercih ettim.

Yaklaşık 2 hafta sonunda Amonyak değerimin 0 a düştüğünü gördüm, aynı şekilde Nitrit değerininde tepe noktasına 4ppm e eriştiğini gözlemledim. Şu aşamada Nitrit in de aynı şekilde 0 a düştüğünü gördükten sonra en az 50% su değişimi yaparak Nirat seviyesini düşürüp tekrer saf Amonyak ekleyerek, Amonyak değerinin 24 saat içerisinde 0 a düşüp düşmediğini kontrol edeceğim. Eğer 24 saat içerisinde Amonyak değerini 0 a düştüğünü gözlemlersem, döngümüz başarılı bir şekilde tamamlanmış olacak ve Akvaryuma canlı eklemeye başlayabileceğiz.

Yukarıdaki yazılara ek olarak, yabancı forumlarda büyük tartışmalara neden olan, döngü ışık açık olarak mı yapılmalı kapalı olarak mı yapılmalı konusuna gelecek olursak. Ben yosun oluşumunu engellemek adına, akvaryum aydınlatması kapalı olarak döngüyü tamamlıyorum. Gün içerisinde sadece 5 dk kadar ışığı açarak akvaryumu gözlemliyorum. Döngüde herhangi bir yavaşlama veya döngünün başlamaması gibi bir durumla karşılamadım.

Sizlerinde eklemek istediği noktalar olursa ek olarak bizlere belirtebilirsiniz, bilgi alışverişi her hobi de olduğu gibi bizim hobimizde de çok değerli. Umarım yazdıklarımın sizlere bir faydası olur, güncellemeler ile döngünün devamını sizler ile paylaşmaya devam edeceğim.
[EDIT]remediles,2018-05-15 09:20:00[/EDIT]

Beğenenler: [T]118735,Emirhan41[/T]
Teşekkür Edenler: [T]188409,hatesli[/T][T]118735,Emirhan41[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RemedilessÇevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2018
İl: Bursa
Mesaj: 44
RemedilessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2018 11:47
Döngü yaklaşık 1 ay kadar bir süre içerisinde tamamlandı, ışığın açık olmaması ve herhangi bir pislik oluşmaması nedeni ile gayet temiz bir şekilde işlemi tamamlamıs oldum ve herhangi bir yosun oluşumu gözlemlemedim. Sonrasında ek olarak eklediğim amonyak ile değerininde 24 saat içerisinde "0" a düştüğünü gözlemledim.

Umarım paylaştıklarımım yizlerede bir faydası dokunur.

Teşekkürler.

İyi hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozkurtozgurÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[C]2,2,200471[/C]
Kayıt: 07/10/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 689
ozkurtozgurÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2018 12:11
Canlı kaya ve biodigest gibi güçlü takviyeler ile 1-2 haftadada sıfır diatom ile süreci tamamlamıştım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RemedilessÇevrim Dışı

Kayıt: 03/05/2018
İl: Bursa
Mesaj: 44
RemedilessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2018 12:48
[QUOTE=akvaryumozgur]Canlı kaya ve biodigest gibi güçlü takviyeler ile 1-2 haftadada sıfır diatom ile süreci tamamlamıştım.[/QUOTE]

Süreç hızlandırılabilir tabiki takviyelerle dediğiniz gibi canlı kaya ekleyerek vs.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir