Üst Ve Alt Yüzgeçlerin Diplerinde Nokta Kızarma


rhinoÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 27
rhinoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2020 04:07
6 yıldır sarı prenses bakıyorum. Bugüne kadar hiçbir hastalık olmadı akvaryumumda o yüzden hastalık konusunda acemiyim. Geçen arkadaştan 1 dişi 1 erkek 9 cm beyaz prenses bir tanede kahverengi cinsini bilmedigim bir ciklet alıp karantina akvaryumunda ısıtıcı ve hava taşıyla bakmaya başladım. Balıklar 4 gün boyunca sıkıntısız takıldılar. Erkek dişiyi dürtüyordu ama aldırış etmedim. Dikkatimi çeken nokta İlk geldiklerinde aşırı derecede dışkıladılar akvaryumun tabanı resmen dışkı oldu. Eleman çok besliyormuş kol gibi dışkıladılar hayvanlar saatlerce. Neyse sonraki gün ıspanak yapragı attım biraz yediler pislediler akvaryum da da kötü bir hal aldı. Ben bişey olmaz dedim 2 gün bu pislikle iç içe yaşadı hayvanlar.
Bugün yem atmak için akvaryuma baktıgımda dişi beyaz prensesin üst yüzgeçlerinin dipleri nokta nokta kıpkırmızı kanlanmış. (Aşağıdaki resim temsilidir fakat kanlanma birebir aynıdır. Gece geç saat oldugundan foto çekemedim. Kanlanma aynı aşagıdaki resimdeki gibi nokta nokta alt ve üst yüzgeçlerde) Alt yüzgeçleri ve anal yüzgeçlerinin dipleri kıp kırımızı olmuş. Birde ara ara kafasını bir saga bir sola dogru sallıyor.
Bir adette kahverengi türünü bilmedigim ciklette ise kuyruk kısması ve durdugu yerde kafasınını anlık olarak bir saga bir sola sallıyor 10 sn saniye de bir tekrar ediyor sallama durumunu. Yemi agzına alıyor çevirip tükürüyor. Ara ara hava hortumuna falan sürtünmeye çalışıyor. Sürtünme tek bu balıkta var. Ama en çok dikkat ettigim durdugu yerde yada yüzerken kafasını saga sola hızlıca sallıyor ve kuyrugu sürekli kısık şekilde. Dış parazit gibi geldi ama dişi ve erkek beyaz prenseste dış parazit belirtileri yok
Beyaz erkek te bir sıkıntı yok.
Birde karantina akvaryumunun kapağını açtıgımda leş gibi agır bir amonyak yem kokusu karışık bir koku geldi burnuma halbuki çok az yemleme yapıyorum. Kuyruk erimesi yok Sadece dişinin kuyrugun ucunda da hafif kanlanma var ama onun nedeni erkek kovalıyor sürekli taciz ediyor sebebi bu diye tahmin ediyorum. kahverengide ise kuyruk kısması var.
Size sorum bu hayvanlar amonyak zehirlenmesi mi olmuş yoksa dış parazit mi ? internette araştırdıgım kadarıyla üst yüzgeçlerin nokta nokta diplerinin kanlanması amonyak patlaması yada nitrit patlamasından diyorlar ama eger nitrit patlaması olduysa dış parazit olmuş gibi kafalarını neden saga sola sallayacaklar ayrıca kuyruk kısması da var?
20 litre karantina tankına bugün ısıyı 30 dereceye alıp yüzde 70 su degişimi ve 2 çay kaşıgı kaya tuzunu ilave ettim ama pek bir degişiklik olmadı. Metilen mavisi öneriyor musunuz ? Bu balıklar dış parazit mi yoksa amonyak zehirlenmesi siz ne dersiniz ? Kafalarını saga sola hızlıca sallamalarının ve sistematik tekrarlamalarının nedenleri ne olabilir ?

[IMG]https://i.hizliresim.com/PqPZy6.jpg[/IMG]
@bjkalley [EDIT]rhino,2020-01-23 04:16:40[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BAYIRÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2015
İl: Antalya
Mesaj: 507
BAYIRÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2020 11:30
Yüzgeçler başka bir balığın saldırısına uğrayıp zarar görmediği halde yüzgeçlerde kanlı şeritler mevcut ise bunu bir parazit yapıyor demektir. Kuyruk başlangıcından bitimine kadar kırmızı şerit oluşturan parazite Gyrodactylus denir. Sağlam yüzgeçte kanlanmalar olur özellikle kuyruğun başlangıç kesimlerinde görülür. Tedavisi kolaydır piyasada satılan Parazit - Fungus solusyonu veya Metilen Mavisi kullanabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rhinoÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 27
rhinoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2020 23:12
Aynı sorunu yaşayan arkadaşlar için sorunumu çözdüm yazıyorum ki diger arkadaşlarda çözsünler.
Karantina akvaryumum yoktu bende 20 litrelik saklama kabına hava motoru ve ısıtıcı koydum. dinlendirilmiş 20 litre suya 2 çay kaşıgı tuz koydum ve iyice erittikten sonra akvaryuma döktüm. ısıyı 30 derece yaptım 12 saat sonra yüzde 50 su çekip tekrar suyu tamlamlayıp 2 çay kaşıgı tuz daha yapıp döktüm. ısı hala 30 dereceydi. bu şekilde 2 gün devam ettikten sonra kırmızılıklardan eser kalmadı. sorunum herhangi bir parazitten degil amonyak yada nitrat patlamasından kaynaklı imiş. bilginiz olsun.

Teşekkür Edenler: [T]221314,darkandcold[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir