Utricularia 2 ayda zemini kaplayabiliyor


omerfarukgunesÇevrim Dışı

[B]9941,1[/B] [B]9464,2[/B]
Kayıt: 13/01/2012
İl: Çanakkale
Mesaj: 547
omerfarukgunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2013 11:54
utricularia graminifolia

Daha önce konusunu da açtığım cuba daki gözlemlerim ve başarım beni bu bitkiyi araştırmaya sevk etti. Bitki gerçekten cuba ya göre daha zor bir zemin bitkisi. Üreme hızı oldukça düşük. Üreme yanlara sık aralıklarla sürgün vererek oluyor. Zeminde hagen altında substrat mevcut. sıvı gübre ve co2 takviyeleri optimum seviyede yapıldı. ışıklandırma litre başı 1,2 watt olarak ayarlandı. akıntı çok hafif olarak verilmekte. su değişimi 3 günde %50 olarak yapıldı.Sıcaklık 20 derece. .




16 ekim 2013




03 aralık 2013

omerfarukgunes2013-12-17 17:52:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kemal KİREZCİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1006
Kemal KİREZCİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 09:13
Utri yeni yeni piyasaya girdiği için kimse bişey yazmamamış herhalde :). O kadar okunup da yorum yazılmayan bir konu açtın. Tebrik ederim :))

Ya amaaan bu ne biçim bitki dediler, yada yanlış bişey yazarız diye çekindi arkadaşlar :)...

Neyse geyiği bırakayım. Öncelikle tebrik edeyim. Bitkiler çok sağlıklı görünüyor. Dikildiği bölümün çevresine bakılırsa oturmuş bir tanka dikilmiş zaten. Hatta eski bitkilerin yerine dikilmiş sanırım ki, utrilerde bu daha bir tavsiye ediliyor. 

Bitkilerin arka kısımlarını da kapatsaydın keşke. Kökleri karışmazdı en azından. Ama bir aya kadar o bölümü dolduracak sanırım.

ZooPlankton veriyormusun? Utrilerin gelişiminde çok önemli olduğu söyleniliyor...

Kemal KİREZCİ2013-12-04 09:15:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bysitoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9970,2[/B]
Kayıt: 15/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 370
bysitoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 09:55
Eveeet kesinlikle çok doğru bir bitki secimi öncelikle tebrik ederim,sizin tankın özelliklerine bakılırsa 2-2.5 ay içinde çok ciddi anlamda ultri'lerin geliştiğini ve zemine nasıl yayıldığını göreceksiniz.Kesinlikle size katılıyorum daha evvel cuba yetiştirmiş birisi olarak söyleyebilirim ki ulrilerin bakımı çok daha zor ve çok daha özen gerektiriyor,aman su değişimlerini aksatma;özellikle tanka potasyum verdiğimde inanılmaz bir fotosentez başlıyor ve tankın yüzeyi kabarcıktan görünmez hale geliyor,yanlız sıcaklığını biraz yükselt istersen 23-24 derece gibi,eğer karideste besliyorsan yavrular içinde müthiş bir saklanma alanı oluşuyor.Sabredip keyfine bakın.Bu arada Kemal kardeşime katılıyorum başka bitkilerle karışmasın ayırması çok zor oluyor,benim parvulalarla bir karıştı zor ayırdım.Bitki etçil bir bitkidir zamanla sende göreceksinki bitkilerin üzerinde planktonları yakalamak için küçük tomurcuk tarzı yakalama uzuvları çıkacaktır.
 
 
 
Benim tankın ilk ve yaklaşık 20 gün önceki hali.
 
 
bysito2013-12-04 10:16:42

Beğenenler: [T]61025,onenineone[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omerfarukgunesÇevrim Dışı

[B]9941,1[/B] [B]9464,2[/B]
Kayıt: 13/01/2012
İl: Çanakkale
Mesaj: 547
omerfarukgunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 10:09
Kemal konu ilginç bir konu olunca seninle karşılaşıyoruz forumda. :) Plankton kullanmıyorum . Kullanımını tavsiye edenler var. aslında elimde de plankton yok değil. ama yinede doğal olarak denemek istedim. bence plankton masrafına girmeye hacet yok. Kudret abi sizide gerçekten tebrik ederim. bu bitkiyi sizin gibi yapabilen biriyle tanışmak güzeldi. gerçekten tanka saygı duymamak ve maşallah dememek elde değil

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SeverinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10380,1[/B]
Kayıt: 15/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 284
SeverinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 10:12
Ömer Bey utrileriniz gelişmiş yayılmış çok güzel olmuş. İlk bitkili tankımı utri yapacağım diye direttim ve çoğunu kendi hatalarım yüzünden kaybettim. Fakat kurulum aşamasında* bile sürgün verdi gayet düzgün biçimde görebileceğiniz gibi; 
(kurulum aşamasında 140 lt lik tank için sadece 24w ışık açılmıştır, co2 2 sn de 1, haftada 6 ml potasyum, ph 6,6-6,9 )  

Buda demek oluyor ki yabancı forumlarda utri hakkında bahsedilen en önemli faktörün ph düşüklüğü olduğu tarafımca kanıtlanıyor. 24w ışıkla bile sürgün verdi gelişti.



Kaybetmemin nedeni tamamen bilgisizlik malum ilk tankım olduğu için utrilerin köklerinde gelen cubaları utrilerin sürgünü sandım :) sonuç olarakta hazır üremeye yayılmaya başlamış utrilerin köklerini çürütmüş cubalar bunun sonucunda çok sık ve yüklü miktarda su yüzeyinde utri yaprakları çıkmaya başladı fakat görüntülerinde sararma ya da herhangi bir negatif etki yoktu. Ama sanki kökü yokmuş gibi su yüzeyine çıkıyorlardı; çıkarıp baktığımda ise utrilerin köklerinden milyon tane cuba çıktı. Sanırım gayet verimli kökleri. Bu da eski hali;



Konuya dönecek olursak bahsedilen plankton takviyesi işe yarıyor mu acaba? Sormamın nedeni plankton ne kadar küçük olsa da filtredeki elyaf planktonu tutar suda herhangi bir döngüsü olacağını zannetmiyorum. 

Ömer Bey sizin bu başarılı üretim sonucunda edindiğiniz tecrübeler ve bilgileri de paylaşırsanız başlık piyasaya yeni giren utri için bilgi kaynağı olacaktır ve bize yol gösterecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kemal KİREZCİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1006
Kemal KİREZCİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 10:35
Kudret abi, öncelikle bu tankının tanıtımını yaptın mı bilmiyorum ama, mükemmel olmuş valla ben görmemişim. Karides yavrularını tükettiğini söyleyenler var abi. Gözlemledin mi böyle birşey?

Birde ne kadar sürede bu hali aldı abi bu tank?

[QUOTE=bysito] Eveeet kesinlikle çok doğru bir bitki secimi öncelikle tebrik ederim,sizin tankın özelliklerine bakılırsa 2-2.5 ay içinde çok ciddi anlamda ultri'lerin geliştiğini ve zemine nasıl yayıldığını göreceksiniz.Kesinlikle size katılıyorum daha evvel cuba yetiştirmiş birisi olarak söyleyebilirim ki ulrilerin bakımı çok daha zor ve çok daha özen gerektiriyor,aman su değişimlerini aksatma;özellikle tanka potasyum verdiğimde inanılmaz bir fotosentez başlıyor ve tankın yüzeyi kabarcıktan görünmez hale geliyor,yanlız sıcaklığını biraz yükselt istersen 23-24 derece gibi,eğer karideste besliyorsan yavrular içinde müthiş bir saklanma alanı oluşuyor.Sabredip keyfine bakın.Bu arada Kemal kardeşime katılıyorum başka bitkilerle karışmasın ayırması çok zor oluyor,benim parvulalarla bir karıştı zor ayırdım.Bitki etçil bir bitkidir zamanla sende göreceksinki bitkilerin üzerinde planktonları yakalamak için küçük tomurcuk tarzı yakalama uzuvları çıkacaktır.
 
 
 
Benim tankın ilk ve yaklaşık 20 gün önceki hali.
 
 
[/QUOTE]

:) Öyle oluyor valla. 

Plankton kullanımı biraz zararlı da sanırım. Senin sadece utri akvaryumun değil demi bu? sağda solda da bişeyler var gibi. Planktonun çok ayarında verilmesi gerekiyor. Fazla verilince ölen planktonlar da amonyak patlamasına neden olmuştu bir arkadaşta. Yayılımları şu anda gayet güzel görüyüyor. Belki ileride gelişim için uygularsın. Farkı görmek açısından ileride bir miktar dene bence.

Bu bitkilerin karides yavrularını tükettiğini söyleyenler bile var. Eğer öyle bişey doğru ise plankton yerine mikro kurt da iş görmezmi acaba? Saçmalamış olabilirim kabul ediyorum :)). Ama karidesi tükettiği doğru ise mikro kurt da tüketir mantıken? Ne dersiniz?

[QUOTE=omerfarukgunes]Kemal konu ilginç bir konu olunca seninle karşılaşıyoruz forumda. :) Plankton kullanmıyorum . Kullanımını tavsiye edenler var. aslında elimde de plankton yok değil. ama yinede doğal olarak denemek istedim. bence plankton masrafına girmeye hacet yok. Kudret abi sizide gerçekten tebrik ederim. bu bitkiyi sizin gibi yapabilen biriyle tanışmak güzeldi. gerçekten tanka saygı duymamak ve maşallah dememek elde değil
[/QUOTE] Kemal KİREZCİ2013-12-04 10:42:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 13:48
Karides yavrularını bir şekilde yok ediyor olabilir. Yaklaşık bir ay önce deneme fırsatım oldu. Ekstra bişey yapmadan oldukça güzel şekilde yetiştirebildim. Ama karides sayısında ciddi bir duraklama olduğu kesindi akvaryumda. Bende birkaç gün önce tamamen çıkardım akvaryumdan. Çünkü karidesler için cubaya göre oldukça uygun bir bitki. Benim karidesler de haliyle sürekli utrilerin içindeydi. Yavru göremez oldum artık akvaryumda. Bunun dışında aslında kolay çoğalan bir bitki diyebiliriz. Benimde ph seviyem oldukça düşük seyrediyor. Gelişmesinde etkil olabilir mi bilemiyorum açıkçası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bysitoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9970,2[/B]
Kayıt: 15/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 370
bysitoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 14:35
[QUOTE=Keys]Karides yavrularını bir şekilde yok ediyor olabilir. Yaklaşık bir ay önce deneme fırsatım oldu. Ekstra bişey yapmadan oldukça güzel şekilde yetiştirebildim. Ama karides sayısında ciddi bir duraklama olduğu kesindi akvaryumda. Bende birkaç gün önce tamamen çıkardım akvaryumdan. Çünkü karidesler için cubaya göre oldukça uygun bir bitki. Benim karidesler de haliyle sürekli utrilerin içindeydi. Yavru göremez oldum artık akvaryumda. Bunun dışında aslında kolay çoğalan bir bitki diyebiliriz. Benimde ph seviyem oldukça düşük seyrediyor. Gelişmesinde etkil olabilir mi bilemiyorum açıkçası. [/QUOTE]
 
 
Benim karideslerimde hiç bir sıkıntı olmadı hem karides hemde ultrilerden bol miktarda mevcut.Gayet düzenli olarak şakura karideslerimden yavru alıyorum ve ulrilerin içinde saklandıklarını gözlemleyebiliyorum.Ph seviyeside 6.5-7 arası gelişimleri için en uygun düzeydir.Ancak birde sizin gözlemlerinizi dikkate alarak bundan sonra daha detaylı bir inceleme yapayım.
bysito2013-12-04 14:38:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 14:58
Bendeki ph testi kağıt olanlardan. Çok hassas sayılmaz ama 6.5 civarında değişiyor sanırım. Utrilerde oldukça hızlı şekilde yayıldılar. Tabi tek etken ph değildir. Siz ciddi şekilde gözlemliyorsunuz sanırım. Sizi yanıltmak istemem. Ayrıca ekstra bir madde de kullanmadım. Sadece standart gübrelemeye devam ettim. Adını yanlış biliyor olabilirim ama zooplankton eklemedim. Belkide bu yüzden yavru karidesler kaybolmuş olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omerfarukgunesÇevrim Dışı

[B]9941,1[/B] [B]9464,2[/B]
Kayıt: 13/01/2012
İl: Çanakkale
Mesaj: 547
omerfarukgunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 15:04
Ph nötr gibi bendede. kirz karideslerim var bu tankta. karides çoğalıyor gözlemlediğim kadarıyla. yani yavruların serbestçe utri alaralında gezindğini görüyorum. ama bi şekilde göremeğim durumlarda yavruları tüketiyorsa onu bilemiyorum. bu zamana kadar bu tarz bir vaka ile karşılamşmadım. Bitkileri aldığım Reekart rumuzlu Recai abim karides yavrularından zahiyatlarım var demişti.  Belki o bu durumu gözlemlemiş olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 15:17
Hocam bende utrilerin arasında yavruları görüyordum. Zaten öyle direkt ölme gibi bir durum görmedim :) sadece utrinin bulunduğu dönemde eskiye oranla daha az yavru gördüm. Benzer düşünceler de okuyunca forumda bende o kanıya vardım. Belkide başka bir nedeni vardı bilemiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bysitoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9970,2[/B]
Kayıt: 15/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 370
bysitoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 15:24
Konu çok ilginç bir hal aldı,boşuna dememişler bilgi güçtür diye,sizin söylemleriniz doğrultusunda yabancı kaynaklı birkaç makale okudum gerçektende karides popülasyonu azda olsa etkileyebileceğini yazmışlar ancak tamamen bu işin doğal bir seleksiyon olduğunu ve popülasyonu tamamen yok etme gibi bir durumun çok fazla rastlanmadığı yazmış artık bu gözle bakıp karideslerimin artış veya azalışlarını daha iyi gözlemleyeceğim,birde plankton olayının biraz riskli olduğunu biliyorum zira plankton fazlasının tüketilemeyeceğini ve tankın su şartlarına zarar vereceğini düşünüyorum o yüzdende dışarıdan plankton ilavesi yapmıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KeysÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]6,1,117945[/C] [B]10482,3[/B]
Kayıt: 29/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 1462
KeysÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 15:33
Plankton konusunda bigi sahibi değilim. Ama kullanmadan da utrilerin gayet güzel yetişeceğini tecrübe ettim. Karides konusu da netleşiyor gibi. Ciddi azalmalar olmuyordur ama utri nedeniyle karides sayısında değişimler söz konusu demek ki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kemal KİREZCİÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 03/11/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1006
Kemal KİREZCİÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 15:37
Tankına planktonu fazla ekleyip de amonyak patlamasına maruz kalanları okumuştum daha önce. Karides yavrularındaki azalmaları da duymuştum. Ama deneme şansım henüz olmadı bitkiyi. Plankton olayı biraz hassas yani. 

Tüketilenleri zaten genelde yavrular olduğundan bahsediliyor. Yetişkin karidesler biraz büyük kalıyorlar sanırım. Ölen karidesin olursa bitkinin üzerine atıp, birkaç gün gözlemleme şansınız olabilirmi acaba? Kudret abi özellikle senin bitki yoğunluğun bu kadar fazlayken deneyebilirsen tecrübe edinmiş oluruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir