Yeni Tankımda Toplu Ölümler, Ph Sebep Olabilir Mi?


GargadarÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2
GargadarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2020 20:40
Merhabalar, foruma uzun süredir üyeyim ama yazmak bu güne kısmetmiş.

Daha önce sarı prenses ve mavi prenses baktığım 300 lt bir tankım var. 1200 lt jebo dış filtre ve ısıtıcım mevcut. Bu tank uzun bir süre boş kaldıktan sonra, temizleyip tekrar doldurdum. Musluk suyu ile. Reeflower water conditioner'i doldurduktan sonra talimatlar doğrultusunda kullandım. Bir kaç gün bu şekilde filtre ile çalıştırdıktan sonra limon, moss, az miktar saz ve elodea ekledim. Daha sonra JBL bakteri kültürü ekleyerek bir iki gün de bu şekilde çalıştırdım. Filtremde kalın sünger, elyaf, seramik yüzük ve karbon var iç malzeme olarak. Su gayet berraklaştı ve herhangi bir kötü koku vs mevcut değildi, hala da aynı şekilde. Isı 26-27 derece. Filtre çıkışını suyu hafif dalgalandıracak şekilde yönlendirdim. Yapay hiç bir malzeme yok. Kum, çakıl taşı, yati kökü ve bitkiler var. Kağıt üzerinde yapılması gereken her şeyi yaptığıma inanıyorum.

Bir akvaryumcudan 20 lepistes, 2 cüce vatoz, 5 neon ve 2 çöpçü balığı aldım. Başka bir kapta 2-3 defa 3/1 su ilave ederek balıkları kepçe ile alarak akvaryuma alıştırarak koydum. Ertesi sabah 2-3 lepistes, 1 neon ve vatozlar dışında tüm canlılarım ölmüştü. Bunun dışında lepisteslerin biri sanıyorum doğum da yapmış ve 5-6 tane de minik yavru vardı.

Su daha tam oturmadı acele ettik vs dedik geçtik. Kalan 3-5 balık için yemleme vs yaparak ve %30-40 su değişimi yaparak bir hafta daha bekledim. Bu arada yine talimatlar doğrultusunda bacteria feeder da kullandım. Bakteri oluşumu hızlansın diye. Kalan balıklar oldukça sağlıklı bir şekilde yaşıyorlar bu arada, yavrular dahil.

1 hafta sonra sanırım artık bir sorunumuz kalmamıştır diyerek bir miktar lepistes ve molly ekledim akvaryuma. Toplu ölüm olmadı ama her gün 2-3 balık ölüyor. İlk kıyımdan kurtulanlarda hiçbir sorun yok. Ölenlerin çoğu lepistes, molly'ler daha sağlıklı ve canlılar. Balıklar yem yiyordu, hala da yiyorlar. Ama her gün 2-3 balık ölüyor. Herhangi bir hastalık vs belirtisi görülmüyor. Karınlarında incelme, deride leke vs hiç bir şey yok. Sapasağlam balık, durgunlaşıp 2-3 saat içerisinde ölüyor. Bu arada ikinci grubu başka bir akvaryumcudan satın aldım. Ama yoğun olarak lepistesler ölüyor.

Bir sürü araştırma yaptım, akvaryumun kumu reeflowers pearl white. bu kum chiclidler için özel olarak yapılmış ve pH seviyesini 8.1-8.4 seviyesine çıkartıyormuş chiclidler için. Balık ölümlerinin sebebi bu olabilir mi? Yani pH yüksekliği öldürüyor olabilir mi balıklarımı?

Uzunca bir mesaj oldu kusura bakmayın şimdiden.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GhostKoiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/02/2012
İl: Antalya
Mesaj: 4259
GhostKoiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2020 01:45
Akvaryumcuda balıkların özel bir pH aralığında tutulduğunu sanmam. Genelde şebeke suyu kullanıyorlar ki, ülkemizde sular çoğunlukla 7,5-8,5 arasındadır. Balıklarınız pH değişikliklerine ani cevap veren balıklar da sayılmaz. Ölümlerin nedeninin bu olduğunu düşünmüyorum.

Anladığım kadarıyla bütün balıkları aynı anda (aynı günde) salmışsınız. Toplam 29 balık. Bence sorun buradan kaynaklanmış. Azot patlaması... Yeni kurulmuş bir akvaryuma önden 1-2 ufak balık ya da salyangoz koyup 1 hafta kadar beklemek azot çevriminin gerçekleşebilmesi için adettendir. Bir çok yeni kurulum bu yüzden çökmüştür. Konuyla ilgili forumda da güzel makaleler ve konu başlıkları var.

Canlıdoğuranlar bakteri çakışmasına en hassas canlı gruplarından biridir. Dolayısıyla yeni canlı eklemek risklidir. Şu anki ölümlerin nedeni bakteri çakışması olabilir.

Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mmematiÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2020
İl: Ankara
Mesaj: 435
mmematiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2020 08:56
Çok tecrübeli biri değilim ama bu aşamayı güzel atlattım ben size de önerim suyu vs komple boşaltıp tekrar bastan başlamak. 1 hafta şebeke suyu bos dönsün. Sonra sera bakteri duzenleyici alin kullanın ve 2 gün daha bu sekilde suyu çevirin. Ardından 2-3 elma salyangozu alın ve salın suya. Döngü iyiden iyiye otursun isiticinizi ayarlayın ortalama değere. 3-4 gün sonra mesela bir grup çöpçü salın tabi damlama yöntemiyle akvaryum suyuna alistirarak. 2 gün arayla grup grup ekleyin. Sayılar 6-7 yi geçmeyecek şekilde göreceksiniz Allah'ın izniyle kayıpsız veya minimum kayıpla akvaryumunuz oturacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GargadarÇevrim Dışı

Kayıt: 04/09/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2
GargadarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2020 14:29
Cevaplar için teşekkürler.

Canlılarımın hepsi ölmüş olsaydı zaten sıfırdan kuracaktım, hatta kumu falan da değiştirecektim ama şu an 12 tane balık, yavrular ve bitkiler var akvaryumda ve başka bir tankım yok onları geçici olarak alabileceğim. Yeni ekleyeceğim canlıları azar azar eklemeyi deneyeceğim bir dahaki sefere.

Bakteri çakışması olduysa da zaten gördüğüm kadarıyla pek çözümü yok.
Biraz kendi haline bırakıp durumu takip edeyim yapacak bir şey görünmüyor anladığım kadarı ile mevcut durumda.

Beğenenler: [T]187204,Bisnev99[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir