Yine, Yeniden bitkili


YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2012 21:52
Bitkilerim geldi, kargoda beklemelerinden mütevellit bir miktar hasar almışlar, fakat yanında hediye olarak öyle bir bitki geldi ki, güzelliği anlatılamaz. Gövdesi oldukça sert, su altı bitkisi gibi durmuyor, gövde sertliğine bakarsak amfibik bir bitki olduğu kesin, belkide tamamen karasal bir bitkidir bilemiyorum, yaprakların şekli ludwigia brevipes'e benzese de, yaprağın üst yüzeyi yeşil, alt kısmı ise bordo renginde.
 
Akvaryumumdaki bulanıklık halen geçmedi ve geçecek gibi de değil, sebebinin en alt katmanda kullanılan torf olma ihtimali yüksek, beta'nın olduğu akvaryuma bir miktar hindistan cevizi lifi ekledim, bu akvaryumun su renginde bir değişiklik olmadı, aklıma tek ihtimal torf geliyor. şu noktadan sonra o torfu çıkarabilecek durumda da değilim, gittiği yere kadar diyorum :D
 
Karidesler Utri'lerdeki sakal yosununu neredeyse bitirdiler, geriye pek utri'de kalmadı, bitkilerle birlikte istemediğim kadar da salyangoz gelmiş durumda, şimdilik bulunmaları işime geliyor, ileride bir helena edinirim, en azından sayısı sınırlı kalır.
 
Akvaryum genel fotoğrafı: Utri'ler aşırı oranda azalmış durumdalar, gelişeceklermi yoksa komple gideceklermi göreceğiz. içimden bir ses azalacaklarını ama sonradan kalan birkaç yaprağın cozutup yayılacağını söylüyor.
 
Karnı tok, sırtı pek.
 
Ludwigia ailesinden olduğunu tahmin ettiğim bitki; gövdesi bildiğimiz çalı sertliğinde ve siyah'a yakın kahverengi, yapraklar ise görüldüğü gibi, henüz ne olduğunu bulamadım fakat doğru dürüstte araştırmadım. gövdenin sert olması kolay büyüyen bir tür olmadığının delili.
 
Jincus Repens olduğunu tahmin ettiğim, ancak biraz daha büyüdüğünde ne olduğunu anlıyabileceğim 2. bitki.
 
co2 verilmeye başlandı, hafta içinde kontrollü gübreleme de başlayacak, taban bitkilerinin durumu 2 hafta içinde belli olur.
YBN2012-09-24 23:23:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doganguneskÇevrim Dışı

Kayıt: 12/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 669
doganguneskÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2012 23:26
Hayırlı olsun bitkileriniz başlangıç için su seviyesini biraz düşürürseniz bitkileriniz ışıktan daha fazla yararlanıp iyice kök salacaklardır tank oturduktan sonra tekrar yükseltirsiniz seviyeyi. Su çok bulanık geldi sanki aman diyim karidesler temiz su severler azcık bi kirlilik hemen öldüdür onları doğada bile içinde karides olan suyu rahatlıkla içmek mümkün. Birde oksijen az gelince hemen telef oluyorlar sizin tankta da hiç kabarcık görünmüyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2012 23:54
@ Doğan bey,
 
Işık sistemi akvaryum gereksiniminin ötesinde, 4 adet 39watt T5 mevcut, oysaki yarısı yeterli. Suyun bulanıklığı fotoğrafta görüldüğü kadar çok değil, sanırım taban kumunun renginden dolayı daha fazlaymış gibi görünüyor, zamanla hümik asit seviyesinin düşüp suyun renginin değişeceğini söyliyebilirim, öte yandan var olan düzen düşündüğünüzün aksine tam olarak karideslerin sevdiği şekilde. (tabi daha çok bitki olsaydı onlar için daha iyi olacaktı) daha önce binlerce kiraz karides yetiştiren birisi olarak kirazların keyiflerinin tam anlamıyla yerinde olduğunu söyliyebilirim, şu anda tek ihtiyacım akvaryumda mikroorganizma artışı olması. (taban bitkilerinin gelişimi için gerekli) Bitkilerde ise kabarcık görememeniz normal, çünkü dikileli 1 saat olmadı, fakat zaten benim tanklarımda pek kabarcık göremezsiniz, gelişimi her zaman yavaş tutma taraftarıyım, böylece ışık/besin/co2 düzeni birşekilde bozulduğunda ani bir problem ile karşılaşmadan sorun giderilebiliyor. çünkü problem de yavaş yavaş oluşuyor.
 
Öte yandan yazım tarzınızdan karidesleri sevdiğiniz belli, hassasiyetinizi takdir ediyorum.
 
Kirazlar akvaryumdaki sakal yosunlarını bitirdiler sayılır, işleri tam olarak bittikten sonra akvaryumdaki bitki oranı şu anda düşük olduğundan onlara oyalanmaları için moss sağlayacağım, ama açıkçası moss'larla aram nedense pek barışmadığından akvaryuma sokmak taraftarı değilim. fakat ayrıca nano'da  moss'larla bir düzenleme yapma düşüncemde var.
YBN2012-09-24 23:59:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cr7kaan7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2012
İl: Izmir
Mesaj: 349
cr7kaan7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2012 00:16
Bence kirazlar 3 4 top moss ball hakediyorlar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2012 23:27
Bugün akvaryuma 22 adet mosquito rasbora eklendi, balıklar karideslerden küçük olunca garip durdu :D
Geçici olarak karideslere oyalanmaları için 2 mangrow (üzeri anubias) ve 1 adette moss ball ekledim. Suyun rengi hümik asit yüzünden kahverengi, herhalde ancak 1 yıl sonraya biraz değişiklik olacaktır, fakat içindeki canlılar durumdan memnun, sadece su yüzünden fotoğraflar garip çıkıyor.
akvaryuma ilk eklenen bitkilerden Pogostemon Erectus kendini topladı ve yeni yapraklar vermeye başladı, Utri'ler ise oldukça büyük kayıp vererek 8-10 porsiyondan 1 porsiyon kadara düştüler, fakat şu anda bu düşüş durmuş gibi, sonradan eklenen Cabomba Piauhyensis Red'in durumu da iyi, Limnophila Aromatica sanırım bir adaptasyon süreci geçirecek, henüz bir hareket yok, nadiren fotosentezi görülebiliyor fakat yaprak durumu arada-derede bir noktada. hediye olarak gelen bitkilerde ise durum mükemmel, kayınvalidem zaten çalınan bitki tutar derdi (çalınmadı, hediye geldi ama para verilmediği için tutuyor demekki :D )

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cr7kaan7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2012
İl: Izmir
Mesaj: 349
cr7kaan7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2012 00:43
Resim görmek isteriz :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERKAN EFEÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,57513[/C] [B]3827,2[/B] [B]3826,3[/B]
Kayıt: 18/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 2023
ERKAN EFEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2012 13:27
Yiğit bey kurulumunuz hayırlı olsun,inanın bu hobiye başladığımda bitkiliyi sizin eski tanıtımınız sayesinde sevindim,sizin o uzun konunuz defalarca okudum, çok şeyler öğrendim, resimlere defalarca baktım, yine harika işler çıkartacağınıza eminim,denk gelirse  bir gün sizinle tanışmayı da çok isterim,çok uzak sayılmayız nede olsa Ankara dayız bu arada gerek bitki gerek başka bir konuda her türlü desteğe ve yardıma hazırım,konunuzu severek ve ilgiyle takip edeceğim,saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dream7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 459
dream7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2012 02:30
Selamlar Yiğit Bey. Bitkileri benden almıştınız buradan hedıye olarak gönderdiklerimin isimlerini de paylaşmak istedim. İlk bitki hemigraphis repanda ikinci bitki potamogeton gayii. İlk bitki dediğiniz gibi karasal ortamda nemlendirme ile yetiştirilmiş ithal gelen bir tür diğeri submers bir bitki ve çok arsız ektiğiniz kısma hakim olacağına eminim. Ayrıca cok da kolay bir tür. 
Bu arada Erkan Efe arkadaşım gibi beni de bu hobiye başlatan sizin o meşhur kurulumunuz :) o konuyu defalarca o kadar çok okudum ki o günlerim aklıma geldi :) o kurulumunuz benim için ansiklopedi gibi resmen. 
benim bu konudaki fenomenimsiniz....-abartı yok--
bu konuyu da kısa yol olarak kaydedeyim :) sizden daha öğreneceğim çok şey vardır eminim :).



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2012 00:00
@ Erkan bey, Barış bey,
Destek öneriniz ve iyi dilekleriniz için teşekkürler, yıllar sonra halen site üyeliğimin devam ettiğini görmek, (birçok site uzun süre giriş yapılmadığında üyeliği siler)ve halen sizler gibi akvaristlik çıtasını yükseltmiş kişiler tarafından hatırlanmak gerçekten insanı sevindiriyor, duygulandırıyor.
 
Bugün akvaryumda makro çekim yapmaya çalışırken cyclops gördüm (copepod familyasından, zooplankton) akvaryum istediğim hale ummadığım kadar çabuk geliyor demekki, bu canlı akvaryumda bir şekilde ürerse oldukça güzel olur çünkü hem UG (Utriculara Graminifolia) hemde mosquito rasbora'lar için besin kaynağı olarak iş göreceklerdir. UG'lerde kesecikler meydana çıktı, yani adaptasyon süreci artık bitti demektir, bitki kesecikleri genelde köke yakın yerde oluşturur fakat sanırım oluşma yeri sudaki akıntıya göre değişken. rasbora'lar akıntıyı çok seviyorlar, akan sudan yem gelecek zannedip hep akıntıya karşı yüzüyorlar, bu yüzden sol arka kayanın arkasında olan hmf su çıkış hortumunu keserek sağ arka plandaki kayanın gerisine aldım, akıntı akvaryumun orta kesim arka planına denk gelmiş oldu, rasboralar yüzecekse en azından bu kesimde yüzsünler :D geçici bir süreliğine küçük bir şelale filtre ekledim, amaç sadece rasboraları akvaryumun ön planında birmiktar tutmak idi. son birkaç günde karidesler kabuk değiştirdiler, yeterince büyük olanları da yumurta tuttu. Bu arada arka plandaki garip ışık kırılması fon'un yerinden kurtulup abuk durmasından ve benim gibi miskin bir adamın bunu hiç kaale almamasından kaynaklanıyor. uygun malzemeler bulursam bir ara değişik bir arka fon uygulaması yapmaya çalışacağım.
 
 
 
 
İşyerime yeni bir tank kuracağım, tabi memur olduğumuzdan bu tankın masaya sığması, su değişimlerinin rahat yapılabileceği bir hacimde olması, ışıklandırmanın sorun olmaması, bakımın işkenceye dönmemesi, vs. vs. birsürü kritere uyması gerekli. Tankımı ise ısmarladım, 45x35x30h boyutlarında olacak, pazartesi tankı alıp onunda kurulumuna başlıyacağım, amaç herkesin masaüstünde bitkili akvaryum bakabileceğini göstermek olacak ama büyük konuşmayalım, hacim küçüldükçe olay biraz dengesizleşebiliyor, ne olacağını yada olamayacağını hepbirlikte farklı bir başlıkta göreceğiz :)
 
YBN2012-09-30 00:39:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cr7kaan7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/03/2012
İl: Izmir
Mesaj: 349
cr7kaan7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2012 17:09
Hiç bir şüphem yok abi sen mikroda yaparsın bardaktada :D:D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ephejohnÇevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2012
İl: Ankara
Mesaj: 87
ephejohnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2012 17:49
Cok güzel bir akvaryum olmuş.. Maşallah..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YBNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1247
YBNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2012 01:32
Yeni kurulum için difüzör araştırırken yapımı fazlasıyla kolay olan izmarit difüzör'ü denemeye karar verdim, bir tane hazırladım ve akvaryumda hali hazırda olan sermik difüzörün kabarcık boyutuna baktım, yanına izmarit difüzörü de koyup üfleyerek test ettim. Tamam öyle çokta rahat üflenmiyor ama beni hayrete düşürecek kadar güzel çalıştı, hatta seramikten daha küçük kabarcıklar verdiğini rahatlıkla söyleyebilirim, seramik orta kesimlerinden çok küçük kabarcıklar çıkartabilmesine rağmen kenarlarında kabarcık boyutu büyüyor. ilk su değişimimde seramiği çıkarıp, izmarit difüzörü yerleştireceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERKAN EFEÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]3,1,57513[/C] [B]3827,2[/B] [B]3826,3[/B]
Kayıt: 18/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 2023
ERKAN EFEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2012 13:23
Yiğit bey akvaryumunuzdaki gelişmeleri ve yeni difüzörünüzü merakla bekliyoruz.

Bu arada bu resim tek kelimeyle harika;

ERKAN EFE2012-10-02 13:24:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hedayseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2008
İl: Tekirdag
Mesaj: 1186
hedayseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2012 16:59
Yiğit Bey izmarit uygulamasındaki tek sıkıntı bir süre sonra ara ara iri kabarcık atıyor olması. Benim denemelerimde böyle olmuştu, mekyaj pedlerinden şırıngaya uygulamayı da denedim durum onda da aynı olmuştu. Bu haliyle bile bence çok ince kabarcıklar elde edilmesi malyetinin çok düşük olmasından dolayı kullanılabilinir bence. Ben co2 hortumuna 1,5 izmarit uygulamıştım. Hatta co2 hortumuna izmariti tıkadıktan sonra hortumu bir miktar, çok değil 1ml 'lik bir sıkışma bile sağlansa çok daha iyi olur ve iri kabarcık atmaz diye düşünüyorum.
 
Başarılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir