İthal Lepistes ( Poecilia reticulata )


  • Ülkemizde de büyük oranda sevilerek beslenen bu hassas, şirin canlı yurtdışında üretilen ve Türkiye'de İthal Lepistes olarak adlandırdığımız bir varlıktır. Yurtdışında Guppy olarak bilinen bu canlı "Yerli Lepistes"'lerden daha narin bir yapıya sahip olduğu bilinir.

    Akvaryum dünyasının hemen hemen en çok tanınan balığı olan Lepistes yaklaşık 40 yıldır profesyonel anlamda yetiştirilmektedir. Gerek adaptasyon gerekse barışçıl davranışlarıyla bir çok Akvarist'in gönüllerini feth etmiştir. Erkek Lepistesler'in büyük, ihtişamlı, renkli kuyrukları onların cinsiyetini belirlememizde bize yol gösterir. Dişilerdeki kuyruk büyük ve ihtişamlı değildir, ayrıca erkeklerde bulunan Gonodop dişilerde bulunmamaktadır. Lepisteslerin kuyruk ve gövdelerinde her türlü renk koordinasyonunu görmek mümkündür. Tek renk bir balık değildir. Çaprazlama sayesinde istenilen renkler nesiller içinde oturtulabilir.

    Bilimsel Adı: Poecilia reticulata veya Lebistes reticulatus
    Bilinen Adı: Dünya'da Guppy - Türkiye'de Lepistes
    Aile: Poeciliidae
    Uzunluk: Erkeklerde yaklaşık 3-4 cm, dişilerde yaklaşık 6 cm.
    Su Sıcaklığı: 20-26° C (İthaller için) -- 25-28° C (Yerliler için)

    Tanıtımı: İnce bir gövdeye ve hafif, eğimli bir sırta sahiptir. Vücuduna göre büyük sayılabilecek gözleri vardır. Boyun ve gövdede kalın, kuyruğa doğru incelen bir yapıya sahiptir. Orijininde Lepistesin yüzgeçleri daha küçüktür ve vücudunun ana rengi zeytin yeşili, kahverengiye çalan bir renktir. Bir çok neslin çaprazlanmasıyla bugün bizi etkileyen kuyruk ve gövde renkleri ortaya çıkmıştır. Çaprazlanmayla oluşan Lepisteslerin bazı özel kuyruk isimleri vardır. Lir(Lyre) Kuyruk, Bayrak Kuyruk, Yelken Kuyruk, Yelpaze Kuyruk, Üçgen Kuyruk, Kılıç Kuyruk (Tür olan değil), Çift Kılıç Kuyruk (sanırım Türkiyede Hilal şekli diyorlar)...

    Davranışlar: Lepistes bir pasifik canlısıdır. Bir bitkili akvaryum için beslenebilecek en iyi canlılardan birisidir. Bitkili akvaryum yaparken Lepisteslerinize yüzecek boş alan da bırakmanız gerekir. Lepistesin değeri bazı insanlar tarafından bilinmemektedir. Bu yüzden bu küçük canlıları canlı yem olarak büyük balıklara verirler. Karma akvaryumlarda büyük balıklar tarafından yenilme tehlikeleri vardır. O yüzden aynı siklette ve aynı aileden gelen balıklarla beslenmesi uygun olacaktır. Küçük gruplar halinde yüzmeyi severler. Erkek Lepistesler herzaman dişinin-dişilerin peşinden koşarlar. Bu ufak koşuşturmaca akvaryumun içinde sürekli bir hareket unsuru oluşturarak seyir keyfi yaratır. Bir defada çok fazla yavru doğurabilirler. Dişilerin koşuşturmadan yorgun düşüp hastalanmaması için 1 erkek Lepistese 3 dişi Lepistes düşecek kadar bir oran ayarlanmalıdır. Erkekler sürekli bir arayış içindedirler. Dişiler de genelde kaçışmaktadırlar. Uzaktan bir Lepistes akvaryumuna bakıldığında göze hareket eden renkli benler varmış gibi görünür.

    Üreme: Lepistes sürekli yavru veren bir türdür. Bu yüzden "Milyon balık" takma adına layık görülmüştür. Bir tek doğumdan çok sayıda yavru elde edilebilir. Ortalama her ay 1 doğum yaparlar. Dişiler embriyoları karınlarında taşırlar. Doğum anında yumurtalar ne canlıdır ne de yumurta halindedirler. Dişinin karnından ayrıldıkları anda etraflarındaki zar erir ve lepistesler özgür kalır. Dişinin hamile kalma sıklığını 3 etken belirler; boy, yaş, suyun sıcaklığı. 20° C su sıcaklığına kadar yaşayabilirler. Ama Lepistesler için en uygun sıcaklık 24° C-26° C'dir. Bir dişi, 1 defada dünyaya en fazla 100 yavru getirebilir. Genç bir anne ise 10-12 yavru kadar Lepistesi dünyaya getirebilir. Genç annelerdeki doğum aralıkları yaşlılara göre daha kısadır. Bir dişi doğuma hazır olduğunda akvaryumun bitkili bir köşesine çekilir ve doğuma başlar. Doğuma başlama belirtisi; normal yüzerken birden durup "dans eder" gibi hareket etmesidir. Bu sıralarda acı çekmektedir. Bu evreler balığın "doğum patlaması"nın yakın olduğunu Akvariste haber verir. Hamile bir dişi, şiş ve siyah noktalı bir karından anlaşılır. Yavrular doğduklarında yaklaşık 4mm. uzunluğundadırlar. Hızlı doğmuşlardır. Kondisyon kzanmaları için 3 ay boyunca güzel yemleme yapılmaları önemlidir. Ancak 3 ay sonra net olarak cinsiyetleri belli olur.

    Beslenme: Tamamen et ve ot yiyen bir canlıdır. Hertürlü yemi kabul edebilir. Doğasında sinek larvalarını yemeye bayılır. Bitkisel besinlerde menülerinin arasındadır. Salatalık, salata ve alg vb. yiyebilirler.

    Titiz Olunması Gereken Hususlar: Fazlaca dinlendirilmiş, 7.0-7,5 pH oranına sahip suya sahip olunmalıdır. Doğum için akvaryum bitkilendirilmelidir. Yavruların yenilmemesi için bitkilendirilme şarttır.

    Özgülük, Özellik: Yavruların büyümesi yaklaşık 6 ayı bulur fakat 2-3 ay içersinde Lepistesler cinsiyetlerine kavuşurlar. Bir Lepistes en fazla 2 yıl yaşayabilir. Fakat günümüzde iyi bir kondisyon yakalayan ve genetik müdahalelere mağruz kalan Lepisteslerin yaşama süreleri uzatılabilir.

    Tarihçe: Lepistes türünü keşfeden kişi Dr.R. Guppy'dir. Bu küçük balık 1866 yılında küçük Antil adalarının Trinité Ada'sında keşfedilmiştir.











    Kaynak: http://membres.lycos.fr/acara/poissons/guppy.html
    Resimler: Wikipedia France
    Çeviri: Emre Özdil

Üye Yorumları