Arkadaşlar benim gerçekten küçük balık beslenmeyecek bir akvaryumum var bunu ben balıklar hakkında birşey bilmiyorken almıştım [:'(] şimdi içinde herşey hazır ekipmanlarım var ve yeni akvaryum alıcaktım param da birikti bir beta için 35x35x35 Lık akvaryum yapacaktım ama annem bi anda izin vermemeye başladı nedeni sorduğumuda saçma sapan cevaplar veriyor birazcık sorduğumda hemen sinirlenmeye başlıyo akvaryumu vericem falan diyo yani balığı zaten Mutlu etmeye çalışmıyosak neden bu kadar çok para ödedim [:(] ona kaç kere anlatmama rağmen ben bunaldım artık ona ne söylemeliyim?
Merhabalar 3 senedir benimle beraber olan yaklaşık 17 cm civarında olan bi vatozum var. Yanında uzun süredir onunla beraber olan diğer balıklar da var. (1 tane daha vatoz ve 5 tane japon balığı) Sularının bakımını aksatmıyorum. Akvaryumun üst kapağı kırılmıştı üstü açıktı. Geçen gün anlık zıpladı balıklar için normal birşeydir diye pek umursamadım. Gece yatarken akvaryum içinde oraya buraya çarpmasının içindeki deniz kabuklarının şangırdamasına uyandım bi kaç kez. Ve daha sonra da atladı. Öyle olunca hemen akvaryumun üstünü örttüm. Fakat bu sefer de sabaha kadar zıplamaya çalışıp o örttüğüm kapağa defalarca çarptı. Bunun nedeni nedir? Akvaryumum aydınlatmalı değil lamba mı almalıyım? filtresini değişmiştim karbonlu sünger ve elyaf kullanıyorum. Bu olamaz diye düşündüm. Sizce nedeni nedir? şimdiden teşekkürler.
''Vatoz pişmanlıktır.'' Özellikle normal vatozların bazen böyle agresif davranışları olabiliyor. Hırçın olan dişi mi, erkek mi? dişiler yumurtlama döneminde bazen agresif tavırlar sergiliyor. İllede vatoz besleyecem diyorsanız cüce vatoz alın.
İyi günler. Yıllar önce bıraktığım hobiye geri dönüyorum. Sorum şu 80cm lik bombeli akvaryumum var üstü plastik kapaklı dış filtre fiyatları yüksek olması sebebiyle alternatif filtre sistemleri arastiyorum şelale filtre benim akvaryumda olur mu? Alternatif ne önerirsiniz?
Öncelikle çok teşekkürler söylediğiniz sistemi daha önce düşünmüştüm ama ilcemdeki bir petshopcu onun için çok büyük bir motora ihtiyacım olduğunu ve elektrik kesilmesinde sıkıntı yaşayacağımı söylediği için vazgeçmiştim. İkinci el temiz dış filtre arayışına yonelicem sanırım.
Latince adı Enchytraeus buchholzi olan ve akvaristler arasında oldukça yaygın kullanılan bir kurt türüdür. Yabancı ülkelerde kullanımına çok daha sıklıkla rastlayacağınız bu kurtlar ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaktadır.
Fotoğraf
Grindal kurtlar hakkında genel bilgi
Hem erkek hem de dişi üreme organlarına sahip canlılardır. Üremeleri şeffaf kozalardaki yumurtalar ile gerçekleşir, genç yetişkinlerin her kozası 9-10 kadar yumurta barındırır. Olgun yetişkinlerin kozaları 20-25 yumurta barındırabilir. Bu verimli üreme yöntemleriyle uygun koşullarda sayı olarak hızlıca çoğalabilirler. Yetişkin grindal kurtlar 1 ila 4 cm boylarındadır.
Yumurtalar 12 gün sonra çatlar ve kurtlarsıcaklığa da bağlı olarak 20 ila 28 gün sonra yumurta üretmeye başlarlar. Her bir kurt ömrü boyunca ortalama 1000 yumurta bırakır.
Buraya kadar yazdıklarım belki herkesin ilgisini çekmeyebilir ama bu konularda hiç bir türkçe kaynağa rastlamadığım için yazıyorum, sınırlı kaynaklarda olan bilgiler de "toprağı al koy, onlar ürer" şeklinde.
Kültür Kurulumu
Malzemeler
1-)3,5 litre hacimli ve kapaklı bir saklama kabına ihtiyacınız olacak, kap boyutlarında bir sınırlama olmasa da başlangıç olarak en uygun hacim bu.
2-)"Genel kullanım içindir" yazan en ucuz yani katkısız bitki / saksı topraklarından edinin. Hindistan cevizi torfu bulabilirseniz daha rahat hareket edebilirler. Toprak için kilit nokta katkısız olması, kimyasal içermemesidir.
3-)Vereceğiniz yemleri ve toprağı nemlendirmek için fısfıs
4-)Yok :)
***Toprak kullanmak istemeyenler burada görüldüğü gibi eski biyolojik mavi süngerlerle de yatak hazırlayabilir.
Kurulum ; Saklama kabına 3'te 1'i dolacak kadar toprak koyun. Sıktığınızda elinizin şeklini alacak ama su damlamayacak şekilde fısfıs kullanarak toprağı nemlendirin.
Sonra ortasını oyarak grindal kurt kültürünüzü yerleştirin, üzerini bir miktar toprakla örtün.
Hepsi bu kadar, kültürünüz hazır. Detayları okumaya devam edebilirsiniz.
Sıcaklık
Grindal kurtlar oda sıcaklıklarında bakılabilirler, yüksek sıcaklıklara karşı beyaz kurtlara nazaran daha dayanıklılardır, yine de nem ihtiyacı olan bu canlılar yüksek sıcaklıklardan korunmalıdır, sıcaklığın yüksek olduğu illerimizde "kap içerisindeki" sıcaklık 30 derece üzerine çıkarılmamalı, gölge ve serin bir yerde bakılmalıdırlar.
Yeni birey 20 derecede 16 günde olgunluğa ulaşır. 1 neslin (kozadan kozaya ) oluşum süresi ise 1 aydır.
Yemleme Sıklığı ve Üreme
Grindal kurt kültürünü alıp aşıladığınız ilk zamanlarda aşırı yem vermemelisiniz, 1 hafta ila 15 gün arasında üreme çok olamayacağından verdiğiniz fazla yemler işe yaramayacak küflenip bozularak gıda akarları, mantarlar ve bakterilerin üremesine sebep olacaktır. (Eğer küflenen bir yem görürseniz kültürden uzaklaştırmalısınız.)
Kültürün "oturma süresi" geçtiğinde ise yemlemeyi hızlandırabilirsiniz. Bu aşamadan sonra yemleme; sizin ne kadar kurt ihtiyacınız olduğuna, kap hacminizin kaldırabileceği kurt miktarına ve hasat sıklığınıza bağlıdır. Eğer balık yükünüz çok ise 2-3 hatta daha fazla kap ile üretim yapmanızı öneririm. Eğer balık sayınız fazla değilse 3-4 günde bir yapacağınız yemlemeler yeterli olacaktır.
Kullanılan yemler - Yemleme
Grindal kurtların beslenmesinde çok çeşitli yemler kullanılmakta. Hemen hemen her türlü yemi kabul ediyorlar. Kedi maması, karides, dana yüreği, bazı meyve ve sebzeler aklıma gelenlerden bazıları. (Sadece portakal gibi asidik meyveleri vermeyin)
Hem koku yapmaması hem de besleyici olduğu için en avantajlı besin olduğunu düşündüğüm toz bebek maması kullanıyorum, ana yem olarak bebek mamasını kullansam da ara sıra tetrabits / spirulina verdiğimde oluyor. Sizde kurt kültürünüzü besin değeri açısından zenginleştirmek için bu tür yemler kullanabilirsiniz.
Vereceğiniz yem ne olursa olsun mutlaka "nemli" olmak zorunda, bu nedenle örneğin bir kaşık toz bebek mamasını döktükten sonra çiçek nemlendirmek için kullanılan fısfıslarla bir iki fıs sıkarak ıslatmalısınız aksi takdirde kurtlar verdiğiniz kuru yemleri yiyemeyeceklerdir.
Püf noktaları
*Asla kurtların kapağını uzun süre korunmasız olarak açık bırakmayın, davetsiz sinek ve böcek larvaları kültürünüze bulaşabilir. Yine kaybolan nem dolayısıyla o an kapakta veya açıkta olan kurtlarınız kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.
*Eğer gün aşırı saklama kabınızın kapağını açıp kapatmak zor geliyorsa, kapağa maket bıçağı ile bir pencere açabilir daha sonra bu pencereyi ince tül veya yağlı kağıt gibi hava geçiren ama zararlıları geçirmeyecek malzemelerle kapatabilirsiniz.
*Kültürün ıslak olması kuru kalmasından her zaman daha iyidir, en azından rahat hareket eder ve ölmezler. Eksi tarafı ise kültürün aşırı ıslandığında koku yapmaya başlamasıdır, zamanla bunun ortasını bulmaya çalışmalısınız.
*Yemleme yerine koyacağınız uygun ölçülerde bir cam parçası (veya muadili) kurtları hasat etmenizde kolaylık sağlayacaktır.
Mantığı ise şu ; kurtlar normalde kurumamak için toprak üzerine zorunlu olmadıkça çıkmaz, toprak altından beslenirler. Eğer bu cam parçasını koyarsanız kuruma tehlikesini ortadan kaldıracağınız için kurtlar cam üzerine tırmanacak ve hasat etmeniz kolaylaşacaktır, aksi takdirde pens, cımbız gibi malzemeler kullanmanız gerekir ki çok zorlanırsınız.
Grindal kurtlar yüksek oranda protein içerirler, ana yem olarak gün aşırı vermek balıklarınızın yağlanmasına neden olabilir. En az 2 gün ara ile vermenizi öneririm, haftada 2 en fazla 3 kez.
Grindal kurt besin değerleri
Protein: %70
Yağ: %14.5
Mineraller: %5.5
Karbonhidratlar: %10
Verilebileceği Bazı Türlere Örnekler
Discuslar
Cikletler
Amerikan cikletleri ve tetralar
Canlı doğuranlar
Bettalar
Yavru balıklar
Kuşlar, sürüngenler ve tuzlu su balıkları
Avantajlar
Neredeyse maliyetsiz ve hızlı üreyen bir canlı yemdir.
Pek çok kurt türünün aksine parazit taşıyıcı değillerdir, steril bir canlı yemdir. (Non-parasitic)
Tatlı suda 1-2 gün, tuzlu suda 3-4 saat canlı kalabilir, böylece balıklarınızın suyu bozulmadan istedikleri zaman yiyebilirler...
Grindal kurtlar sahip oldukları besin değerler ile;
Üreme çağındaki balıkların kondisyon kazanması ve üremeye hazırlanmalarında etkilidir
Gelişen yavru balıklara form ve dayanıklılık kazandırılmasında, zayıf, hasta ve yem kabul etmeyen balıkların iyileşme sürecinde destekleyicidir.
Unuttuğum kısımları başlık altında konuşabiliriz. Sanırım şu ana kadar yazılmış en kapsamlı grindal kurt makalesi oldu, yeterince uzattım :) Faydalı olması dileğiyle...
Su pirelerinden sonra grindal kurtlar hakkında da bilgi ve tecrübelerimi aktarmak istedim. Doğru bildiğim yanlışları düzeltmek ve yeni bilgiler öğrenmek isterim, konuya bilgilerinizle katılırsanız güzel bir başvuru kaynağı elde etmiş oluruz.
Yazan : Ulvi Özuğur
(Kaynak göstererek veya göstermeden bilgi paylaşımı amacıyla forumlarda kullanabilirsiniz, lütfen satış ilanlarınızda kullanmayınız.)
Merhaba. Java mosslarımın üzerine resimdeki gibi kırmızılılar var. Bir canlının yumurtası mı yoksa bir hastalıkla ilgili bir şey mi anlayamadım. Destekleriniz rica ediyorum.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229955/270120232125051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229955/270120232125221.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229955/270120232125381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229955/270120232125381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229955/270120232125381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229955/270120232125561.jpg[/IMG]
Akvaryumda beyaz ipliksi canlılar ve camlarında bulunan beyaz küçük kurtçuk gibi canlılar var. Bunların ne olduğunu ve nasıl başa çıkacagımı bilmiyorum
[QUOTE=Maliky] Bendeki planarya ve nematodlar bitmiyor malesef [/QUOTE] hocam bende 120 cm lik akvaryumda lepistes dolu. 35. cm lik yavruluk diye aldığım akvaryumda karides ramshorn ve helena dolu. camda sizinkine benzer oluşumlar gördüğümde büyük tanktan yavruları bi kepçeyle atıyorum yavrular en küçüklerden başayarak kendileri de büyüdükçe canlı yem niyetine bi güzel yiyorlar. bazan sabah gün doğmadan tam karanlıkta aniden lambayı açıp bakıyorum. camda bu oluşumlar yoksa sorun yok. emin ol dediğin gibi eksik olmaz. ancak lepistesler temizliyorlar.
Merhabalar Petshopa bu tür kayalar aldım ücretsiz verdiler ve sanırım lav Kayasıydı ama emin değilim. Bunu akvaryuma koymadan önce musluk suyunun altına tutsam kırılıp içine kaçan şeyleri çıkarsam ve öyle akvaryuma koysam sorun olur mu? [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237688/220120232010081.jpg[/IMG]
[QUOTE=Oğuzhan Ölçay] Teşekkürler, karides besleyeceğim bu yüzden alcam. Teşekkürler. [/QUOTE] Sormak istediğin bisey olursa burdan ya da özelden mutlaka belirt.Karidese baslarken o kadar bilgi toplayıp üstüne masraf yaptım ki:)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237859/270120232238171.jpg[/IMG] Beta akvaryumuma arka fon almaya gittim istediğim renk yoktu tek renkler çok fazla gelmez dedi you tube de Tuğkan abinin bir videosunda görmüştüm kartonu para bandı ile sabitlemişti ilk başta siyah kullandım balık full black olduğu için dikkat çekmedi bende açık mavi ile değiştirdim ama karşıdan bakılınca kendimi görebiliyorum acaba arka fon ile mi alakalı yoksa camlardaki yosunları temizlediğim için mi ve zararı olur mu, betada anormal bi hareketler yok saldırı moduna geçmiyor.
26 Ocak 2023 23:05
Mutlu etmeye çalışmıyosak neden bu kadar çok para ödedim [:(] ona kaç kere anlatmama rağmen ben bunaldım artık ona ne söylemeliyim?