Ahşap paludaryum yapımı ( 150 * 80 * 130h)


Serhat KöseÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 113
Serhat KöseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2010 22:33
Merhaba, uzun süredir güzel bir paludaryum kurmak istiyordum. Araştırma sürecinde gördüğüm birkaç değişik projeyi harmanladım ve 150 x 80 x 130h ölçülerinde ( 130 yüksekliğin 70 santimi sucul yaklaşık 60 santimi kuru, toplam su hacmi  yaklaşık 850 litre), yandan filtreli ahşap bir akvaryum kurmaya karar verdim.
Buradan sizlere yapım sürecin karşılaştığım sorunları, kullandığım malzemeleri, öğrendiğim teknikleri kısacası tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım.

Görsel açıdan tatminkar olacağı aşikar ancak temas etmek istediğim bir diğer nokta tasarruf. Hobi için kaynakları kullanırken biraz daha temkinli davranmayı ilke edinmiş bir kurulum olmasına özen göstereceğim. Yeri geldikçe tasarruf kalemlerinden bahsederim.

1- İşe önce akvaryumun üstünde duracağı masa ( yada altlık) ile başladım. Burası aslında projenin çıkış noktasını oluşturuyor. Komşumuzun ahşap pencerelerini PVC ile değiştirmesiyle elimize bolca hurda doğrama geçti. Bu sayede 5x10 kalas almaktan kurtuldum ve 120 TL maliyet bir anda sıfır oldu.
 








2- Daha sonra bauhaustan 58x58 mm silinmemiş çam kereste satın aldım. Oradan aldığınız ürünleri istediğiniz ölçülerde kesiyorlar, bu çok işime yaradı. Bu kerestelerle akvaryumun kafes olarak tabir ettiğim iskeletini yapmaya başladım.



Üstteki resimde gördüğünüz dikdörtgenlerden iki adet yaptım. Burada dikkat etmeniz gereken şey kalasları alırken eğik yada dönmüş olanları almamanızdır. Yoksa tam bir dikdörtgen elde edemezsiniz, ilerde problem olur.

Bu dikdörtgenleri yaparken L Bağlantı demirlerinden faydalandım. İleride söküleceği için çok fazla sayıda satın almaya gerek yok.



Taban ve tavan için 2 adet dikdörtgen yaptıktan sonra dikmeleri yapmaya başladım. Köşe dikmeler için internette birçok yöntem dulabilirsiniz, ancak benim çoğu yöntem için gerekli alet edavatım olmadığından ( gönyeli kesme tezgahı mesela) aşağıda resimlerde göstereceğim yöntemi kullandım.











En alttaki resimde gördüğünüz üzere iki adet dikmeyi ( 58 mm) 20 mm de vidaladım. Bu sayede  daha sonradan tankın iç kısmına yerleştireceğim cam ve mdf plakalar için yeterli genişlikte köşeli yapıyı elde ettim.


Daha sonra dikmeler ile dikdörtgen taban ve tavanı birleştirdim. Aşağıdaki resimler kafesin bitmiş halini gösteriyor.







 
3- Şimdi sıra geldi taban ve yanal alanların montajına. Amerikanlar bu alanlar için BIRCH PLYWOOD kullanıyor.  Bu malzeme çok sağlam, 6-8-12 kat halinde kontrplak aralarında güçlü yapıştırıcılar var. Son zamanlarda inşaatlarda kalıp olarak kullanılıyor. İzlediğim bir videoda adam 20x20 cm bir kesiti birkaç gün kaynatıyor ve herhangi bir şişme yada kabarma olmadığını gösteriyordu. Ama işin temin etme kısmı o kadar da kolay değil :). Bauhausa baktım orda sadece 12 mm 6 kat ve birch olmayan plywood var, bende gözüme kestirdiğim 18 mm mdf lam ( orada variopan olarak geçiyor) malzemeden aldım. Bu 12 mm plywooda göre daha ucuz ( plywood 12 mm, m2 fiyatı 28 lira, variopan  18 mm m2 fiyatı 19 lira). Bu sırada çöpün yanında birinin 90x190 cm yatak suntası attığını gördüm ve bu suntayı eve getirdim. Çöpten bulduğum suntayı masanın tabanı için kullandım.

 










Bu işleri yaparken Bosch'un alttaki resimdeki setini ve yapı marketlerde satılan devir ayarlı ucuz matkabı kullandım. Yeri gelmişken  kullanılan alet edevattan bahsedeyim. Yazının sonunda malzeme ve fiyat listesi yapıcam ayrıca.



Son birkaç fotoğrafla bugünkü yazıya son vermek istiyorum zira geç oldu. Arka plakanın yerine konulmuş hali.







07/12/2010

Arka plakayı yerleştirdikten sonra sağ yan bölümün ve önde yan filtrenin yer alacağı bölümün montajını da bitirdim. Vidalamayı forumumuzda tercümesi yer alan makaleye uyarak 5 cm de bir yaptım. Tabi vidalamadan önce kalemle işaretledim. Burada akıllı vida kullanmanızı öneririm, vidalama işlemini basitleştiriyor.





Yine aynı makalede vidaların paslanması sorunundan bahsedilmiş. Ben dış kısımlarda kalan vidalara silikon uyguladım karınca kararınca paslanmayı engeller.



Bu işlemlerle birlikte sulu alanın kaba inşaatı bitmiş bulunmakta. Dış kısımlara silikon uygulayarak ısı yalıtımı için birinci adımı attım.



Üstteki resimlerde gördüğünüz boşluk kısımların içine yalıtım amacıyla strafor yada cam yünü koyduktan sonra akvaryumun komple dışını 4 mm ceviz rengi variopan ile kapatacağım. Şuan yaptığım silikonlama mümkün olduğunca havasız bir ortam oluşturmak için. Bu sayede ısı alışverişini en aza indirmeyi hedefliyorum.

Bu aşamada akvaryumun içinin yalıtımı için aldığım epoksi reçine, solventsiz epoksi boya ve fiberglas bantı tanıtacağım.



Reçine epoksi son kat uygulamalara zemin hazırlamak ve fiber glass bantla köşelerin dayanımını - sızdırmazlığını sağlamak için kullanılıyor. Solventsiz, iyi havalandırma ile iç mekanda kullanılabilir.

Solventsiz epoksi ise esas su yalıtımı işinden sorumlu. Normalde içme suyu tankları ve yakıt tanklarında kullanılıyor. Çeşitli renk seçenekleri mevcut ama ben dalgınlıktan satıcıya tercih ettiğim rengi belirtmeyi unuttuğum için beyaz göndermiş. :). Yurtdışı forumlarda siyah kullanılıyor çoğunlukla. Şu an kararsızım, olduğu gibi kullanabilirim. Epoksi boyada katlar arası tam kurumanın gerçekleşmesi için her uygulamadan sonra 5 gün beklenilmesi gerekiyor. 3 kat reçine uygulaması yapacağım, beyaz rengi düşünmek ve yeni boyayı sipariş vermek için baya bir vaktim olacak. Tabi bu sırada üst kısmında yapımını bitireceğim. ( Arada birde Ales sınavı var). Bu proje bitmez. Yılbaşında açılış yapmayı planlıyordum ama yetişmeyeceği bugünlerde belli oldu.

Yapımın son haliyle bu akşamlık yazıyı sonlandırıyorum.






Shot at 2010-12-07
Serhat Köse2010-12-07 20:26:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PekdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 242
PekdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2010 22:46
Bir paludaryumcu olarak öncelikle tebrikler. 850 litre dikkat çekici bir kapasite bu kapasiteyle bir çok farklı dizaynı hayata geçirebilirsiniz. Ahşap paludaryum demişsiniz, bundan kastınız paludaryumun altındaki mobilya mı, yoksa ön cam hariç yan duvarları da mı ahşap yapacaksınız? Ahşabın suyla temas etmesi pek iyi bir fikir değil zira.

Ayrıca su/kara ayrımını nasıl yapacağınıza da karar verdiniz mi? Eğer sadece emers ve bataklık bitkileri kullanacaksanız bütün bitkiler akvaryumun suyuyla temas halinde olabilir. Yok eğer daha az su isteyen bitkiler bakmak istiyorsanız bu bitkileri akvaryum suyundan izole edebilmek için bir sistem kurmanız gerekecek. Bazı paludaryumcular bunun için arkaya sabit katmanlı dekor, bazıları da dibe kadar uzanan camdan bariyerler kullanıyor. Ben sistemine en uygunu olduğu için strafordan bir ada kullandım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koray77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 09/07/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 521
koray77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2010 22:47
Vay senin canını yiyim yaa :) Hocam uzun zamandır yapmak isteyip yapamadığım şeyi yapmışsın,yapıyorsun ellerine sağlık ankarada olsam sana her trlü yardımda bulunurdum ama malesef ki değilim olsun burdan da yardım ederiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Serhat KöseÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 113
Serhat KöseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2010 23:31
Öncelikle okuduğunuz için teşekkür ederim.

Emre Bey, ahşap ve su arasındaki yalıtımı epoksi ile yapacağım. Resimlerle anlatacağım burada.Bitkiler ve karasal bölüm hakkında ufak tefek fikirler var kafamda ama tam şekillenmedi henüz. Sizin tankınızı bir inceleyim yarın.

Koray Bey, teşekkür ederim, tek başına gerçekten zor oluyor, masanın üzerine çıkarmak ve çeşitli işlemler için geri endirmek tek başına yoruyor insanı. Ağırlık her işlemden sonra artıyor :) .

Gelişmeler ve yeni fotoğraflarla görüşmek üzere.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PekdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 242
PekdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2010 23:44
[quote]Emre Bey, ahşap ve su arasındaki yalıtımı epoksi ile yapacağım. Resimlerle anlatacağım burada.Bitkiler ve karasal bölüm hakkında ufak tefek fikirler var kafamda ama tam şekillenmedi henüz. Sizin tankınızı bir inceleyim yarın.[/quote]
Olur, yorumlarınızı da beklerim. 850 litrede besleyemeyeceğiniz çok az tür var. Neler düşünüyorsunuz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FaRaKaNÇevrim Dışı

Kayıt: 27/11/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 42
FaRaKaNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2010 00:11
Elinize sağlık Serhat Abi gerçekten emek isteyen bi çalışma ... Herkes beceremez diye düşünüyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7741
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2010 00:21
Elinize sağlık, gelecekteki halini merak ile bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

stahaÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2010
İl: Samsun
Mesaj: 200
stahaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2010 00:33
Çok güzel bir çalışmaya başlamışsınız ve çokta güzel araştırarak , bilgilerinizi paylaşarak , resimli bizlere aktarıyorsunuz . Masallah
Çalışmanızın dikkatle takipçisi olacağım , bakalım ekonomik görüş , ölçü kabiliyeti ve ustalık becerileriniz paludaryum dizaynınıza ne ölçüde yansıyacak Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furrionÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2157
furrionÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2010 00:55
Merakla takip edeceğim bir  konu olacak .Böyle sadece para harcayarak değilde ağacın kokusun alarak , üretimin zorluğunu çekerek , her şeyin el emeğiyle yapıldığı kurulumlar takip etmek büyük zevk.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drakula_ssÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2010
İl: Denizli
Mesaj: 105
drakula_ssÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2010 01:07
Yaptığınız iş  kadar konunuza da emek harcamışsınız ve detaylı bir şekilde çok güzel bir anlatım yapmışsınız. Tebrik ediyorum şahane bir iş çıkacak gibi görünüyor. Takipteyim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Serhat KöseÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 113
Serhat KöseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2010 09:21

Herkese teşekkür ederim.

Emre Bey, yaptığınız paludaryuma baktım ve gerçekten etkileyici buldum. Sıradanlığın ötesinde özgün bir çalışma. Etçil tohumları linki işime yarayacak.
 
Şu haliyle fotoğraflarda görünen ahşap kafesin üstüne 50 cm civarında, daha hafif malzemeden bir kat daha yapılacak epoksi boya ve cam montajı bittikten sonra. O kısma sürgülü cam koyacağım. Dün kaba montaj işlerini bitirdim ancak fotoğrafları internete aktaramadım henüz.
 
Forumda daha önce gördüğümüz orinoko biyotopu bana ilham veren çalışmalardan biri. Sn. Mustafa Erdoğar'a (PDK- Pendik Dizayn Kulübü ) :) tekrar teşekkür etmek isterim. Monster fish keeper sitesinde gördüğüm ama uygulayamadığım şeyleri ülkemizde yapan bir kişi olarak bu işe kalkışmamda bana cesaret verdi.
 
Anlaşılacağı üzere bu paludaryum Amazon nehrinden yada onun kollarından bir kesiti canlandırmaya çalışacak. Kahverengi ama berrak yavaş akıntılı bir su, çürümüş yapraklar, dört yana dağılan ağaç kökleri ve elbette bu büyük şatonun içinde yaşayan cüce cichlidler :). Şu an büyük bir double sword lepistes kolonisi kurmaya çalışıyorum . Yanlış hatırlamıyorsam Endler's alt türü olarak Güney amerikada kendilerine yer buluyorlar. Sistemin temel yapı taşını oluşturacak birkaç canlıdan biri bunlar. Diğerleri ise su pireleri ve karidesler. ( Bkz. Odamdaki Biyotop makalesi). Görselliği açısından bulundurmak istediğim türler, corydoras similis, imparator tetra ve L serisi birkaç vatoz. Cücelerden ise bende yeri herzaman ayrı olan 8 - 10 adetlik ramirezzi ( blue german olarak geçenler) beslemeyi düşünüyorum. Teknik ve tecrübe ilerledikçe daha nadir cüceleri ekleyebilirim. 
 
Bitki olarak tabanda sagittaria subulata düşünüyorum. 15 cm lere kadar uzasa bile bu büyüklükte bir akvaryum için güzel bir taban bitkisi olacaktır :) . Etrafta ise fazla ışık ve bakım istemeyen echinodorus türleriyle bir kompozisyon yapmayı düşünüyorum. Tabi paludaryumların vazgeçilmesi lotuslar ve su sümbülleri de yer alacak.      
 
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

volsuÇevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 151
volsuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2010 17:15
Su doldurmadan yazim dedim,
 
O Altlık çekmez gibi...
 
Bence

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PekdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 242
PekdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2010 21:32
Su sümbülü geçenlerde biraz aradım ancak bulamadım, bulursanız bana da haber verin veya ben bulursam size link yollarım. Satan bir hobiciyle konuştum ancak bu aralar meşgulüm diye satış yapmak istemedi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Serhat KöseÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 113
Serhat KöseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2010 14:30
Volkan Bey;
 
[QUOTE=alikstps]

Sumpuyla beraber 150cmlik akvaryumda profile gerek yoktur.Çünkü imal etmiş olduğumuz dolap üzerindeki yükün 2 katı kadar daha yük çekebilir.

Ama istenirse bütün akvaryumlara profil yapıyoruz.
 
Saygılarımla...
[/QUOTE] 
 
Demiş Üstad Ali Kuştepesi.
 
Kendisinin kullandığı malzeme mdf ( benim iç tarafları kapladığım plaka malzemeler). 
En kalını 28 mm sanırım, birleştirme noktalarına ve dengesine dikkat edildiği zaman gayet sağlam oluyor.  
 
Benim kullandığım malzeme ise çam doğrama, en ince yerinde 35 mm, kalın yerinde 55 mm. Basıncı on kalas üzerinde toplayıp, zemine koyduğum boyuna kalaslar ve en üste koyduğum enine kalaslar ile dağıtmaya çalıştım.
 
Montajı yaparken yarım kilodan fazla onluk inşaat çivisi ve 9cm lik vida kullandım. Üstüne çıkıp zıpladığımda ( yaklaşık 90 kg) herhangi bir esneme olmadı. 
 
Bu arada doğacak herhangi bir probleme karşı evin bu bölümünün zeminine su gideri koydurmuştum. Bunca emeğe rağmen bir hata sonucu taşımazsa en fazla halılar ıslanır.
 
Islanan halıları yıkamacıya vermek 55 lira, kendi yaptığın akvaryumu seyretmek paha biçilemez Big%20smile.
 
(Emre Bey, su sümbülü linkini öm ile gönderdim.)
 
Saygılar&Sevgiler.
Serhat Köse2010-12-07 14:32:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir